Lovisa 15 år

  Hej! Jag har precis börjat i årskurs nio och funderar en hel del kring gymnasieval. Jag är väldigt studiemotiverad och lättlärd, jag har mycket självdisciplin och har lätt att ta ansvar. I våras (vårterminen i årskurs åtta) fick jag 340 i meritvärde. Jag är intresserad av politiska frågor och juridik, och tycker om att ta ställning till olika påståenden och ämnen. Dessutom tycker jag att biologi är intressant, och jag tycker inte heller att matten är oöverkomlig eller svår, utan jag tycker om att få fundera och klura på svåra problem. Det finns inget ämne i skolan som jag absolut ogillar, det skulle i sådana fall vara de praktiska ämnena som musik och slöjd med mera. Kemi (i form av laborationer) och teknik intresserar mig inte så mycket alls dock. Däremot tycker jag att kemi på en teoretisk nivå och att biologi som rör människokroppen är intressant. De ämnen som jag tycker mest om skulle nog vara samhällskunskap, svenska och biologi (samt den teoretiska delen av kemin). Jag skulle gärna vilja gå ett gymnasieprogram där det finns andra som är studiemotiverade, och jag har inga problem med att prestera under press. Jag vill läsa vidare efter gymnasiet på högskola eller universitet. Som mina tankar går nu funderar jag på att antingen gå Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap, och att då läsa upp matten få att få behörighet till fler utbildningar på högskola. Eller att gå Naturvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap. Mina frågor kan sammanfattas såhär: 1. Anser du att jag utifrån mina intressen och egenskaper passar bäst in på Naturvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap eller Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap? 2. Är det en myt att Samhällsvetenskapsprogrammet är en slöare linje än Naturvetenskapsprogrammet, och att de elever som går NA är mer studiemotiverade? 3. Om man har högsta betyg, bör man då läsa NA för att man har möjligheten? 4. Är matten som man läser på NA mycket svårare än den på SA? 5. Jag önskar egentligen att jag skulle älska alla de naturvetenskapliga ämnena och matten, och att jag skulle vara lika bra på dem som jag är i de samhällsvetenskapliga ämnena. Min dröm vore egentligen att bli kardiolog eller hjärnkirurg, eller kanske forskare inom dessa ämnen. Jag tror dock inte att det skulle passa mig, just eftersom jag är bättre på andra saker i skolan. Men just nu har jag betygen och jag har självdisciplinen för att studera, bör jag bortse från denna väldigt vaga dröm eller bör jag ta hänsyn till den i mitt gymnasieval? 6. Jag funderar på att läsa juridik alternativt åt läkar-hållet i någon form. Jag tror att jag skulle klara SA ganska smärtfritt, men är det mer värt att gå SA och få högre betyg eller att gå NA och få en bredare grund? Tack på förhand!

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan!
  Det är jättebra att du är mycket studiemotiverad och har höga betyg.
  Du skriver om att du vill gå "ett gymnasieprogram där det finns andra som är studiemotiverade", men det beror inte så mycket på vilket Program man går, utan på vilka elever som "hamnar" i din klass - och det går inte att veta på förhand.

  Det finns ett antal mycket studiemotiverade elever på alla program, men frågan är då om de är i majoritet just i din klass, eller i minoritet.
  Sedan, är det så att varje gymnasieelev kan och bör göra utbildning till "sin egen". Det är Du som studerar med Hjälp av böcker och lärare. Du gör läxorna och läser i läroböckerna och söker info på andra sätt - när och hur du vill, här är du inte beroende om att andra i din klass är studiemotiverade eller inte. Om de andra bråkar med varandra eller med lärare, kan du sitta och läsa i en lärobok (ingen kan förbjuda dig det).
  Med massvis med info som finns på Internet, är inte läraren längre "bärare av Kunskap", som det var förut... Du behöver inte läraren för att rabbla upp fakta för dig; du kan söka upp fakta på egen hand. Sedan använder du läraren som Handledare (vid oklarhet om vad som du behöver lära dig i första hand - Vad som "kommer på provet", så att säga... - du vill ju också ha höga betyg, och inte endast skaffa dig mer kunskap).

  ***
  Jag ska också försöka svara på de konkreta frågor som du ställer:
  Mina frågor kan sammanfattas såhär:

  1. Anser du att jag utifrån mina intressen och egenskaper passar bäst in på Naturvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap eller Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap?
  Mitt svar: i din ålder kan intressen förändras ganska mycket och ganska snabbt. Det som du är mest intresserad av idag, kanske du är lite mindre intresserad av - när det är dags att börja på gymnasiet, om ca 10,5 månader (nästan ett år).

  2. Är det en myt att Samhällsvetenskapsprogrammet är en slöare linje än Naturvetenskapsprogrammet, och att de elever som går NA är mer studiemotiverade?
  Mitt svar: det är säkert olika på olika skolor. Det som stämmer är att på NA läser man fysik, kemi, biologi och mycket matte i snabb takt. Om man inte är "bra kompis" med matten, blir det snabbt rätt så tufft. De elever som inte har anlag att lätt klara matte och naturvet.ämnena måste då antigen hoppa av NA eller kämpa sig fram. Har man "talang" för matte och naturvet.ämnena - kan man lätt klara sina studier och har då även mycket tid och energi "övers" för bus och stök... och kan då samtidigt som hen klarar av att få högsta betygen, bråka med lärare och förstöra för andra elever, tyvärr.

  3. Om man har högsta betyg, bör man då läsa NA för att man har möjligheten?
  Mitt svar: jag tycker inte att man per automatik behöver göra det. Svar beror på om man behöver för behörighet de ämnena som läses på NA (t.ex om man vill bli Läkare eller Veterinär eller Biolog); annars kan man t.ex försöka komma in på Spets-utbildning inom Samhällsvetenskap. Till Spets-utbildningar som är få och ej finns i alla städer, söker elever med höga betyg från hela Sverige; det är svårt att komma in, så här är störst chans att ha mycket studiemotiverade klasskompisar.

  4. Är matten som man läser på NA mycket svårare än den på SA?
  Mitt svar: ja, det är det. Detta på grund av att man på NA läser det avancerade spåret i matten och gör det i snabb takt. Du kan se innehåll i kurserna på www.matteboken.se (på NA läser man hela matte 1c redan till jul i år1; och får betyg i matte 2c till sommaren i år1; och så läser man matte 3c under årskurs2; på inriktningen Naturvetenskap läser man även matte4 som obligatorisk kurs; sedan finns det valbara kurser matte5 och specialisering).

  5. Jag önskar egentligen att jag skulle älska alla de naturvetenskapliga ämnena och matten, och att jag skulle vara lika bra på dem som jag är i de samhällsvetenskapliga ämnena. Min dröm vore egentligen att bli kardiolog eller hjärnkirurg, eller kanske forskare inom dessa ämnen. Jag tror dock inte att det skulle passa mig, just eftersom jag är bättre på andra saker i skolan. Men just nu har jag betygen och jag har självdisciplinen för att studera, bör jag bortse från denna väldigt vaga dröm eller bör jag ta hänsyn till den i mitt gymnasieval?
  Mitt svar: jättesvårt att svara; jag känner inte dig; dessutom kan dina intressen ändras, vilket är mycket vanligt fram tills man blir ca 25 år gammal och det finns exempel på att folk ändrar sig helt när de är över 30 år gamla.

  6. Jag funderar på att läsa juridik alternativt åt läkar-hållet i någon form. Jag tror att jag skulle klara SA ganska smärtfritt, men är det mer värt att gå SA och få högre betyg eller att gå NA och få en bredare grund?
  Mitt svar: vill man komma in på t.ex juristprogrammet eller på läkarprogrammet, behöver man höga betyg; typ A i alla kurser, helst. Alternativt måste man få högt resultat på högskoleprovet (har man goda kunskaper bör man få högt på HP, men man kan ha otur och ha en "dålig dag" när HP skrivs och nästa chans får man om ett halvtår... ). Andra högskoleprogram som brukar kräva mycket höga betyg är arkitektutbildningar, veterinärprogrammet och psykologprogrammet.

  Frågor och svar

  • Albin 21 år

   Lite frågor ang utbildning?

   Hej! Funderar på att söka till optikerprogrammet men måste komplettera med Naturkunskap 2 då jag bara läste naturkunskap 1 på gymnasiet. Tänkte höra om ni du vet vilken urvalsgrupp jag hamnar i när jag söker optikerprogrammet sedan? Är det B1 eller B2 eftersom jag läser det för att få...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • catarina 19 år

   hur påverkar det urvalsgruppen när jag läser upp en icke klarad kurs?

   Hej, jag tog i somras examen från ekonomiprogrammet där matte 3 ingår. tyvärr klarade jag inte kursen men känner nu när jag ska söka in att det hade varit bra med de poäng kursen ger. Om jag skulle läsa upp den och få godkänt skulle jag då hamna i urvalsgrupp 1 eller 2 till högskolan? och är det...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofie 19 år

   Tar ut examen på komvux, vilken urvalsgrupp hamnar jag då i?

   Hej. Jag är 19 år och fick för många F i gymnasiet och har nu direkt efter studenten börjat läsa mina sista kurser på komvux. Alltså är jag inte behörig för högskola ännu. Jag undrar om min examen kommer att räknas exakt som en vanlig gymnasieexamen och hamna i endast urvalsgrupp BI eller om jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Linnéa 22 år

   Hur blir jag lärare i teknik på gymnasiet?

   Hej! Jag läser min första terminen på ämneslärarprogrammet inriktning mot gymnasieskolan. Har inte valt mitt andra ämne än, och är fortfarande osäker på vilket jag ska välja. Jag har dock 35hp sedan tidigare inom teknik, och skulle väldigt gärna vilja bli behörig tekniklärare på...

   Julia SYV: Hej Linnéa,i grunden för lärarlegitimation ligger LÄRAREXAMEN. sedan går det att utöka lärarlegitimationen med flera undervisningsämnen.Du kan alltså först bli... Läs hela svaret
  • Abbas 20 år

   Civilingenjör samhällsbyggnad?

   Hej! Jag har under den senaste veckan läst en del om Civ.ing i Samhällsbyggnad, jag såg att man på KTH bland annat kunde läsa en master i "Civil and Architectural Engineering", det jag undrar då är vad man arbetar med efter denna utbildning? Har heller inte riktigt fått klart för mig hur det...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hy 19 år

   Apotekstekniker och sedan receptarie och Apotekare går det?

   Hej! Jag går sista året på naturvetenskap och har tänkt att jag inte ska plugga direkt efter gymnasiet utan vill jobba lite och skaffa mig lite yrkeserfarenhet. Jag har länge funderat på att jag vill bli biomedicin analytiker men har också intresse...

   Julia SYV: Hej Hy, det finns ett antal distansutbildningar till Apotekstekniker men de är på heltid, alltså man måste ägna 40 timmar per studievecka åt studierna (i... Läs hela svaret
  • David 39 år

   Gymnasiearbete på Komvux?

   Hej, Jag har läst att en gymnasieexamen ifrån Komvux skall bestå av 2400 gymnasiepoäng, ingår gymnasiearbetet i dessa 2400 poäng? Dvs en gymnasieexamen ifrån Komvux består av 2300 poäng lästa kurser samt en gymnasiearbete på 100...

   Julia SYV: Ja, det stämmer.Gymnasieexamen från komvux inkluderar 100 p. GA, gymnasiearbete. De övriga, 2300 poängen är lästa kurser eller betyg från prövningar.VänligenJulia syv
  • Silvia 17 år

   Vilka utbildningar skulle kunna passa mig?

   Är intresserad av språk, att skriva (är väldigt introvert), tala inför publik (förberett tal), programmering samt design (webbsidor, kanske spel/animationer). Jag kommunicerar bäst skriftligt, men tycker även om att hålla informerande tal framför publik. Kan tänka mig skriva lite vad som helst....

   Julia SYV: Hej Silvia,det är väldigt svårt (typ Omöjligt) att utifrån några rader eller till och med om man skulle träffa dig och prata med dig i flera timmar - ge någon sort... Läs hela svaret
  • Elin 19 år

   Hinner jag läsa matte 3?

   Hej, Jag har ett par månader efter studenten insett att jag kan ha tillräckligt höga gymnasiebetyg för att komma in på arkitektutbildningen i Umeå. Jag har inte läst in matte 3b som krävs och just nu går jag på folkhögskola i Frankrike som jag kom in på innan betygen färdigställdes. Jag skulle...

   Julia SYV: Hej Elin,du kan se innehåll i matte 3 - på Matteboken.se/lektioner/matte-3Vänd dig till komvux i den svenska kommunen där du är folkbokförd och fråga om de kan erbjuda läsa matte 3b (eller... Läs hela svaret
  • Lara 15 år

   Hur påverkas mina meriter av språkval?

   Hej, jag går i nian och funderar kring mina meritpoäng. Jag har under ett tag funderat på att sluta på spanska och börja med modersmål istället, men när jag räknade ut hur mina meritpoäng skulle påverkas så såg jag att...

   Julia SYV: Hej Lara,fördelen med att ha godkänt betyg (och helst högt betyg, högre än E, helst A) i MODERNA SPRÅK på grundskolan som du läst som Språkval, är i första hand... Läs hela svaret
  • Nicole 20 år

   Vilken behörighet krävs till högskolan?

   Hej! Jag fick godkänt betyg i Matte 2a i gymnasiet, nu pluggar jag Matte 3c på Komvux så jag kan få behörighet för högskoleingenjör. Min fråga är då om jag är behörig för högskoleingenjör? Jag har...

   Vägledare Anonym: Hej Nicole, ofta krävs det matematik 4 för behörighet till Hgskoleingenjörsprogrammen, men den här utbildning accepterar lägre matte-behörighet, matte 3c. Det är alltså... Läs hela svaret
  • Omar 17 år

   Hur lång tid tar det att läsa kurser i komvux?

   Hej jag går i el och energi programmet i första året. Jag komme rinte kunna bli behörig till höskolan men jag tänkte lästa några kurser i komvux i framtiden. Jag vill läsa programvaruteknik i framtiden men den har också kunskaper och dessa...

   Liselotte Johansson: Hej, Omar,om du på gymnasiet läser matte 1a, men sedan vill få godkänt betyg i matte 3, så behöver du på komvux läsa matte 2 och sedan 3. Det är två stycken... Läs hela svaret
  • Anne 32 år

   Utbilda mig till Dermatologist?

   Jag jobbar som hud och laser terapeut och skulle vilja vidareutbilda mig till dermatolog. Min fråga är om jag först måste läsa 5 år på läkar linjen för att sedan specielisera mig till Dermatolog? Mycket tacksam för svar Ann

   Liselotte Johansson: Hej Anne,DermatoIog är en hudIäkare. Det är en speciaIistIäkare (speciaIist i hudsjukdomar och hudåkommor tiII föIjd av aIIergiska reaktioner, sjukdomar eIIer skador, t.ex brännskador, skott-... Läs hela svaret
  • Hanna 21 år

   Lägga upp sin egen magister?

   Hej! Jag undrar hur man gör för att skapa sin egna magisterutbildning (förutsatt att man redan har en kandidat-/högskoleingenjörexamen redan). Hur vet jag vilka kurser som jag kan välja bland? Finns det vissa krav på vilka kurser som måste ingå...

   Liselotte Johansson: Hej Hanna,magisterexamen får man efter att ha genomgått ett påbyggnadsprogram på 60 hp (ett års studier på heltid) efter det att man redan har kandidatexamen; alltså är det... Läs hela svaret
  • Johannes 22 år

   Lärare eller studie- och yrkesvägledare?

   Hej! Jag går i tankarna om att bli lärare eller studie- och yrkesvägledare. Jag har alltid varit intresserad av språk, andra kulturer och människor så just nu funderar jag på att bli antingen språklärare eller studie- och yrkesvägledare...

   Liselotte Johansson: Hej Johannes,kika gärna på yrke/internationell-samordnareEn "internationell koordinator" är i Sverige ett icke-reglerat yrke, alltså det är de som anställer som bestämmer vilken... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga