Ali Ahmed Hagi 55 år
  Jag tog examen från mitt hemland som yrkeslärare 1988, men jag har jobbat som ämneslärare (engelska, matematik och vetenskap) i mer än 9 år i mitt hemland och i Jemen tills jag kom till Sverige. Därefter blev jag modersmålslärare i Motala kommunen i 3 1/2 år. Nu jobbar jag som personlig assistent i mer än 8 år. (okså Kan jag ansöka VAL -program eller ULV-program?)
  Obs: Mina kvalifikationer från mitt hemland blev inte godkända av UHR eftersom de inte kunde nås mitt universitet pga mitt lands inbördeskrig.

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  du kan söka jobb som lärare, trots att du /som det ser ut idag/ ej kan bekräfta att du är utbildad Lärare. Det är lärarbrist och även obehöriga lärare kan /ofta/ få jobb, i alla fall vikariat eller andra sorters tillfälliga anställningar.

  Angående VAL - så gäller följande:
  Inom VAL kan personer som arbetar som obehörig lärare komplettera för att nå lärarexamen. Utbildningen omfattar som mest 120 högskolepoäng och det krävs tidigare högskolestudier för att bli antagen. ... Som jag förstår din situation, så arbetar du idag inte som lärare; och det går inte bekräfta att du har läst på högskolenivå i ditt hemland (pga du ej har med dig de betyg som skulle bekräfta det); har du läst på högskolenivå i Sverige?

  Angående ULV - så gäller följande:
  ULV_Utbildningen vänder sig till de som har:
  Minst en 2-årig utländsk avslutad lärarexameneftergymnasial nivå
  och godkänt betyg i
      Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 eller motsvarande, alternativt har godkänt resultat i TISUS-testet (dvs är behöriga, vad gäller svenska språket, att läsa på högskolenivå).
  Du får givetvis vända sig direkt till de utbildningsansvariga i VAL och/eller ULV, men som det ser ut för mig, så är du inte behörig till ngt. av de utbildningar (om de kan göra ett undantag, vet inte jag - det får man fråga dem direkt).

  ***
  Ett annat alternativ som du kan titta på är att söka till >> yrkeshögskola - utbildning till lärarassistent eller studiehandledare.

  ***
  Det finns även andra yrken som jobbar i skolan - bland annat Skolvärd/skolvärdinna, Skolmåltidsbiträde, Utbildningsadministratör, Vaktmästare.

  • Ali Ahmed Hagi Tack så mycket om ditt omedelbara svar. Kan du dock berätta för mig hur man ska vara bibliotekarie.
  • Anna Kika gärna på https://www.framtid.se/yrke/bibliotekarie
  • Anna För att bli bibliotekarie utbildar man sig inom högskolan och läser biblioteks- och informationsvetenskap. Bibliotekarieutbildningen tar tre till fyra år och leder fram till kandidat- eller magisterexamen. Utbildning i biblioteks- och informationsvetenskap finns även som distansutbildning på halvfart.
  • Ali Ahmed Hagi Tack så mycket.
  • Anna Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ali,
  yrke speciallärare kräver i Sverige en vidareutbildning (speciallärarprogrammet), som ges för behöriga Lärare.
  Ofta krävs det att man efter det att man fick sin lärarexamen, även ha arbetat i ett par år som lärare (efter lärarexamen). 

  Det går snabbare att bli lärare i engelska; det kan man bli - om man har tur och läser på heltid - på endast 3 år. Sök läsa engelska A, B och sedan C på högskolenivå; kurserna kan heta Engelska I, II och III /det är 90 högskolepoäng inom engelska, som motsvarar 3 terminers studier på heltid, som du behöver skaffa dig/. Sedan, om du har tur, kan det finnas KPU (kompletterande pedagogisk utbildning), där de tar in med endast ett undervisningsämne. 
  KPU är utbildning på 90 hp (3 terminer på heltid eller 6 terminer på halvtid). 

  • Ali Ahmed Hagi Tack så mycket

  Frågor och svar

  • Mohamed 19 år

   Att plugga till högskoleingenjör men sedan byta till civilingenjör?

   Hej! Tänkte söka till Civilingenjörsutbildningen i Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers nästa år, dock ligger mitt meritvärde precis på gränsen där jag exempelvis 2018 hade kunnat komma in medan i år låg det lite för högt. Det finns dock en 3-årig högskoleingenjörsutbildning med samma inriktning...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 18 år

   Hoppa av eller inte? Gå på folkhögskola?

   Hej! Jag går tredje året på Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Samhällsvetenskap och har genom hela min gymnasietid haft det extremt jobbigt med min mentala hälsa och under den senaste tiden haft det ännu svårare än normalt. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Leo 19 år

   IT-Forensiker utbildning efter avhopp grån gymn?

   Hej! Planerar att gå en utbildning som ger titeln IT Forensiker. Hoppade av gymnasiet efter två år, blev klar och godkänd i alla kärnämnen. Om jag ska läsa upp betygen på komvux eller folkhögskola, hur går jag till väga när det är dags att söka in? Vem kontaktar jag för att få mina...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elev x 17 år

   Två flugor i en smäll?

   Om jag studerar till apotekare kan jag då läsa en kompletterande pedagogisk utbildning för att sedan arbeta som gymnasielärare i kemi? Jag tänkte om jag i framtiden skulle "tröttna" på att arbeta som apotekare att jag då "smidigt"...

   Julia SYV: Hejsan,är det lärarbrist, kan man få jobba som lärare även utan legitimation och utan lärarexamen, tyvärr... Bra att du vill bli Behörig lärare.Som reglerna för behörighet till... Läs hela svaret
  • Martin 21 år

   Kan jag utbilda mig till neurokirurg, isåfall hur?

   Hej! Under gymnasiet studerade jag på det Estetiska programmet med inriktning musik men jag har nu blivit intresserad av studera till läkare specialiserad inom neurokirurgi. Vid tiden som jag skriver detta är jag 21 år och undrar om det finns någon möjlighet...

   Julia SYV: Hej Martin, Neurokikurger är en sort Specialistläkare som i grunden är - Läkare. Du måste därför skaffa dig läkarexamen, till att börja med och för det... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesprogram på Komvux?

   Hej, Kan man läs 100 poängs kurserna i historia, naturkunskap, religionskunskap samt samhällskunskap i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Hej Anders, på den frågan blir det Olika svar, beroende på om det är examen från gymnasieskola ELLER från komvux.Jag ser att du är 22 år och jag tror därför att din fråga... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Yrkesexamen på Komvux?

   Hej, Kan Svenska 2 eller Svenska 3 ingå i en yrkesförberedande gymnasieexamen?

   Julia SYV: Ja, både svenska 2 och svenska 3 får ingå i yrkesförberedande gymnasieexamen.Och också engelska 6 också får ingå; detta pga alla har rätt att i sina examensbevis ha kurser för grundläggande behörighet till högskola.
  • Anders 22 år

   Gymnasieexamen på komvux?

   Hej, Jag har läst 1300 poäng som får ingå i fordonsprogrammet, samt de 500 som måste ingå i en yrkesexamen, vad mer behöver jag göra för att få en gymnasieexamen ifrån Komvux?

   Julia SYV: Hej Anders,totalt behöver man 2400 betygsatta poäng för examen från komvux. om du idag har 1800, behöver du läsa ännu 600 poäng; Du måste ha Godkänt betyg i examensarbete. De 100p. i GA... Läs hela svaret
  • Pary 20 år

   Kan man plugga biologi 1 på basår fast man saknar biologi grund?

   Jag saknar betyg på biologi-grund men tänker att söka till basår på vår och läsa bilogi 1. Kan jag läsa bilogi 1 även om jag saknar betyg på biologi grund från grundskolan?

   Julia SYV: Hej Pary,VAR: på komvux eller på högskolan/universitetet - eller på en folkhögskola, kanske, som du vill söka till basår?Basår finns inom olika skolformer och det kan vara olika antagningsvillkor - inom de olika formerna.
  • Anton 16 år

   Biologi 2 på teknikprogrammet?

   Jag skulle vilja plugga på SLU efter gymnasiet, utbilda mig till jägmästare. Finns det något sätt man kan läsa biologi 1 & 2 på? Jag har kollat runt lite, men jag hittar inget svar?

   Milla SYV: Biologi 1&2 får på teknikprogrammet läsas som programfördjupning, vilket du kan se i Programplanen för TE
  • Vendela 21 år

   Hur påverkas meritpoäng av prövning & hur räknas poäng för extra kurs?

   Hej! Jag undrar om man får behålla sina meritpoäng om man gör en prövning i ett meritämne (t ex moderna språk eller engelska 7) som man läst och fått godkänt i på gymnasiet? Räknas dessa meritpoäng som man tidigare...

   Milla SYV: För att ge rätt svar måste man veta om du har Examensbevis och vilka kurser krävs för Särskild behörighet till den högskoleutb som du vill... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga