Aram
    Hej. Jag är en elev som går just nu årskurs 9 på grundskola i Kalix. Nu när gymnasiet närmar sig så har jag tänkt väldigt mycket på de valen som jag behöver göra. Det som jag alltid har viljat gå är/var ekonomi med inrikting ekonomi, men jag måste säga att IB låter väldigt lovande, speciellt med sin "internationella anda" och faktumet att man studerar på (ev) engelska. Nu kommer det sura: Det verkar som att det inte finns IB på någon gymnasieskola norr om Umeå. Får jag ta mitt pick & pack, kompromissa och gå ekonomi på den lokala gymnasieskolan eller finns det möjligheter att lösa sådana här situationer?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Aram!
    Du har rätt att söka till vilken gymnasieskola som helst i hela Sverige.
    IB, så vitt vi vet, finns på följande 30 gymnasieskolor att söka till hösten 2016: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=17&vocation=&variant=&county=&order=school

    Det finns en del Kommunala skolor där IB erbjuds och till dem skolorna blir du tyvärr - "andrahandssökande", dvs de tar in sina egna elever, som bor i samma kommun i första hand och i fall platser på IB blir över efter det, kan "övriga elever", dvs de som inte är från egna kommuner - också komma in.

    Men, som tur är, så är du FÖRSTAHANDSSÖKANDE till alla Fristående skolor - dvs du konkurrerar med dina betyg om en plats på lika villkor som elever som bor i samma kommun.
    T.ex. blir du förstahandssökande till följande skolor:
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/internationella-engelska-gymnasiet-sodermalm-iegs
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/it-gymnasiet-skovde
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sigtunaskolan-humanistiska-laroverket

    Nästa viktiga fråga blir det om du kan få Inackorderingstillägg (extra bidrag för att kunna bosätta dig på skolorten) och här är reglerna:
    i fall du läser på en Kommunal gymnasieskola - ansöker du om Inackorderingstillägget hos din "egen" kommun, dvs den kommunen där du är folkbokförd
    men
    i fall du läser på en Fristående gymnasieskola - ansöker du om Inackorderingstillägget hos CSN.
    Du kan redan nu beställa blanketter på http://www.csn.se/2.879/2.1087 - för att kunna söka både Inackorderingstillägg och Extra tillägg. Du kan göra ansökan redan nu och få Preliminärt beslut som gäller i fall du kommer in på den gymnasieskola som du kommer att söka till.
    Info om Inackorderingstillägget kan du läsa på http://www.csn.se/lattlast/studiestod/studiehjalp/inackorderingstillagg-1.4696
    och om Extratillägget - på http://www.csn.se/lattlast/studiestod/studiehjalp/extra-tillagg-1.4695

    Om du söker IB på Fristående (dvs icke-kommunala skolor) sök i första hand till den skolan som ligger närmast till din bostad (räknat i kilometer) och i andra hand - till en skola som ligger lite längre bort och så vidare. Detta för att i fall du i kommer in på en skola längre bort (och samtidigt finns det friskolor som ligger närmare som också erbjuder IB) - då kommer CSN för att kunna bevilja Inackorderingstillägg kräva bevis på att du ej kom in på en närmare skola. Om du inte sökte till en närmare skola, kan du inte ta fram bevis att du ej kom in.

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
    Läs också på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper
    och på http://www.fragasyv.se/info/vilka-gymnasiala-utbildningar-kan-soka-till

    Du får gärna återkomma om något är oklart i mitt svar till dig nu eller om du kommer på andra frågor!
    Bästa hälsningar och lycka till med ditt gymnasieval!
    ANNA

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga