Ch-Eson 22 år

  Hej! Jag vill veta.... 1. Om man vill läsa "handel och adminstrationprogrammets yrke" vad behöver man läsa då? Jag såg att man läser de många ämne ca 2500 poäng men det är kanske när man förbreddar sig till högskolan. Men jag vill skaffa bara yrke och arbeta, Vilka kombination ämne måste jag betyg fråm dem om jag vill arbeta bara? Jag har sett här på hemsidan att ni informerar till student som programmet att de behöver läsa Svenska som andra språk 3 och engelska 6 om förbreder sig för högskolan, men Svenska S. A. S 3 står inte i listan på gymnasieguid.se så hur är det? Vad betyder "Gymnasiearbete" som man räknar 100 poäng på listan? Under rubriken "inriktningar" och "handel och service" står var av dem 500 poäng så vilka av dem tar man? eller både? om man tar både så blir poäng så mer än 2500 med andra, är de alternativ ? Under rubriken "programfördjupningar" står 700 p men också lista som är mer än 700 p, så vilka 700 p är dem som man ska välja? För listan är ca 6100 men rubriken står att det är 700 p? Alla av dessa frågor är vad en student kan fråga sig när hen läst listan, kan du hjälpa mig snälla med tydlig förklaring?

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  du skriver om att du vill skaffa dig "ett yrke" och börja arbeta, men VILKET yrke? Det finns jättemånga olika yrken inom Handel- och administration, kanske tusentals olika yrken. Exempel på yrken inom "handel och service": butiksbiträde, butikssäljare, demonstratör, butikskommunikatör, merchandiser, marknadsförare, inköpare, logistiker, speditör, varumottagare, inköpsassistent, färskvaruansvarig, butiksplockare, näthandlare/E-handelslogistiker, upphandIareföretagssäljare, butikschef eller egenföretagare.

  Angående svenska och SAS
  SAS är förkortning för "svenska som andraspråk".
  Ämnena Svenska och SAS är jämställda med varandra, alltså om det står att man behöver ha godkända betyg i svenska 2 och 3 då menas det även "eller SAS 2 och 3".

  Gymnasiearbete - är en kurs som det är obligatoriskt att ha godkänt betyg i om man vill få ut Examensbevis; kursen förkortas ofta till "GA". Om man inte har som mål att ta ut Examensbevis, behöver man inte läsa GA (eller "göra GA").

  Ang.Programfördjupningar och Inriktningar på HA - jag gissar på att du har tittat på >> den generella programplanen för Handels- & admin.programmet för ungdomsgymnasiet; Om du är 22 år då gissar jag att du läser på Komvux, men om du kanske ändå fortfarande läser på ungdomsgymnasiet och läser därför mot examensbevis - så är det till upp till din gymnasieskola att svara VILKA AV de kurser som FÅR LÄSAS SOM programfördjupande som din skola kan erbjuda; alltså, i listan som heter PROGRAMFÖRDJUPNINGAR ser man de kurser som alla får läsas, alltså man VÄLJER från den listan - men på varje enskild skola är listorna mycket kortare därför att varje skola kan ej erbjuda att välja från alla de kurserna (en viss skola bara kan erbjuda Några av de kurserna att välja mellan; och ibland väljer skolan åt eleverna, så eleverna väljer i princip bara temat för GA).

  Examensbevis eller inte?
  Att få ut examensbevis från gymnasiet garanterar inte att man får jobb.
  Man kan ha lång eftergymnasial utbildning också men ej få ngt jobb.
  Om du vill börja jobba snarast, då rekommenderara jag att du söker jobb; och du kan också börja med Praktik som kan, förhoppningsvis, leda till ett jobb.
  Varför läsa mot examensbevis om du inte har för avsikt att läsa vidare på eftergymnasial nivå?

  • Ch-Eson Hej yrket genom ''handel och adminstrationprogrammet''.
  • Julia det finns hundratals- och kanske även tusentals olika yrken som man kan få genom handel- och administrationsprogrammet. Vilket eller Vilka av dem är du intresserad av?
  • Ch-Eson

   Tack så mycket. Jag svarar din sista fråga och lite mer om ovan. Ja, jag vill skaffa yrke och arbeta, yrket jag vill skaffa är yrke som jag arbeta på fösäljningen, inköpare, butiker, lager....eftersom jag vill starta ett eget företag i framtiden. Jag vill också läsa yket som ämenen jag läser har lite samband med/till '' handel och adminstrationsprogrammet''. Men först och främst vill jag skaffa ett yrke för att arbeta och vad jag vill arbeta är i de olika försäljningen som kläddaffärsäljare, matbutiksäljare....Så du frågade mig ''Varför vill du läsa exambeviset om du inte vill läsa vidare?'' Problemmet är att jag inte vet vad som behövs för att jag gå ut till arbetssökningen! För när jag frågade skolan berättar dem att man läser dessa ämenena om vill läsa programmet och man läser 2400 poäng om man är vuxen. Ja jag är 22 och går komvux, min fråga till dig vi vet att man måste samla 2400/2500 poäng på det programmet man läser innan man börja högskolan, men varför finns det inte en viss poäng av de som vill skaffa yrke och arbeta?

   Till ex jag vill skaffa yrke som SÄLJARE men vet inte när jag är redo att söka arbete! Jag vet inte heller vad arbetsgivare ska kräva mig! Jag vet inte heller vilka ämne måste jag ha minst betyg från dem! Om jag går till skolan och fråga dem så pekar dem de ämenen och när jag räknar dem ut hur länge de tar är det minst 2.5 år och det kan jag inte vänta!

   Min sista fråga är vad behöver man läsa för ämnena om man läser till ex butiksäljare?

   Om personen är 22 gammal, och läser komvux.

   Nu läser jag 

   1. Matte 1a

   2. Religion 1

   3.Historia 1

   3.Svenska som andra språk 2

   De slutar snart, men vad jag läsa nästa kurs för att jag bli tillgänglig på arbetsmarknaden?

   Ska arbetsgivare anställa mig med bara de fyra betyg och mina grund eller jag måste mera?

   Om jag ska mera vilka ämne är viktigaste för  mig för att arbeta försäljningen?

    

   Tack för hjälpen

  • Julia Om man vill jobba på lager kan det viktigaste vara att ha TRUCKKORT. Att du får examensbevis behöver inte leda till att du får jobb. Det är viktigt att kunna svenska och även engelska så bra som möjligt (att i praktiken kunna kommunicera på svenska och engelska - och kan man ännu flera språk är det jättebra!).
  • Julia Om du nu läser svenska som andraspråk 2, sök nästa kurs: svenska som andraspråk 3. Läs också så mycket engelska som möjligt. Läs också de kurser inom Handelsprogrammet som innehåller praktik - det är viktigt att ha praktisk erfarenhet: det kan vara skillnaden mellan att få eller inte få jobbet.
  • Ch-Eson Stor tack till dig! Det ska jag göra. Jag har truckkort och ska forsätta Svenska 3 och engelska.
  • Julia Läs gärna även matematik 2; bra att kunna mer matte!
  • Anna Fråga på din komvux i Vilka handels-kurser som de förlägger Praktik och välj i så fall de kurser i första hand. Det är upp till rektor eller lärare inom vilka kurser som praktik förläggs... så det är olika på olika skolor; jag tycker att det är mycket bra om du inom dina kurser skulle komma ut på praktik!
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej! vi fick idag svar från skolverket, var god läs skolverkets svar, nedan:

  Jag gissar att frågeställaren undrar över apl (arbetsförlagt lärande) som delar eller hela kurser kan omfatta när man läser mot en yrkesexamen. Det är rektor på den skola man läser som beslutar om hela eller delar av kurser ska läggas ut till arbetsplatser. Det går därför inte att ge en lista över vilka dessa kurser är, eftersom det kan se olika ut vid olika skolenheter.

  Jag kan även tillägga att kravet på minst 15 veckors apl gäller för gymnasieskolan. Frågeställaren verkar läsa mot yrkesexamen vid kommunal vuxenutbildning. Där finns inte samma krav på en viss omfattning av apl. Hur mycket apl person kommer behöver genomföra beror alltså helt på rektors beslut kring vilka kurser och delar av kurser som ska läggas ut på apl. För att få veta vad som gäller för de kurser som eleven planerar att läsa kan eleven vända sig till studie- och yrkesvägledare eller rektor vid utbildningen.

  Källor:
  Lagar och förordningar: www.skolverket.se/lag

  Apl inom komvux: 2 kap. 26-28 §§ förordning om vuxenutbildning

  Mer om apl: www.skolverket.se/skolutveckling/leda-och-organisera-skolan/forbereda-elever-for-studier-och-arbetsliv/sa-kan-huvudman-och-rektor-organisera-arbetsplatsforlagt-larande-apl

   

  Enligt de som anordnar utbildningar på Handels- och adminprogrammet brukar praktik ingå i följande kurser:

  • Branschkunskap inom handel och administration
  • Praktisk marknadsföring
  • Inköp 1
  • Handel- specialisering.

   Och jag vill därför råda att kanske i första hand söka läsa just de kurserna, som listas ovan.

  Frågor och svar

  • Sandra 21 år

   Hur ska jag gå tillväga för att utbilda mig till flygledare?

   Hej! Jag har tidigare gått frisörlinjen på gymnasiet och har nu funderat på att börja plugga igen. Jag läste om flygledare och tyckte det verkade intressant men jag hittar ingen information om var man kan söka för att få göra testerna som krävs för att komma in på utbildningen. Jag har sökt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Michel 18 år

   Hur ska jag göra för att bli läkare?

   Hej! Jag går för tillfället ekonomi men är lite intresserad av att läsa vidare till läkare. För att bli behörig måste jag därför läsa in biologi, fysik, kemi 1 och 2 och matte 4. Jag undrar hur långt tid det skulle ta att läsa in dessa kurser på komvux? Jag undrar även hur betygen i dessa...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • L 18 år

   Kan man Gå om en kurs?

   Hej jag undrar en sak Om jag t.ex har godkänt betyg i tex matte 1c, får jag då inte söka till den kursen på komvux eller distans komvux om jag vill läsa för att tex höja betyget? Gäller endast prövning? Gäller endast prövning

   Milla SYV: Hej L. Söka studier kan/får alla göra. Sedan att bli ANTAGEN är en annan sak. På sin ansökan kan man få svar PLATSBRIST vilket man också oftast får om komvux ser att du redan kan... Läs hela svaret
  • Ch-Eson 22 år

   Är praktiken räknad som kurser?

   Hej jag studerar på komvux och vill utbilda mig som säjare efter många ångringar. I förra gången jag bad hjälp här i hemsidan fick jag tipser som var '' Om du behöver arbeta som säljare bör du gå och söka...

   Milla SYV: Hej!Tyvärr tror inte jag på den lösningen som du frågar om.CSN beviljar studiemedel för studier, inte för praktik. Sedan kan vissa dagar eller t o m veckors praktik ingå i kurserna... Läs hela svaret
  • Robin 22 år

   Antagning trots saknade kurser?

   Hej! Säg att jag skulle söka till ämneslärarprogrammet: idrott och hälsa men saknar ett ämne som är matte 2. Kommer jag bli struken för att jag är obehörig eller kan jag söka ändå och ha chans att bli antagen? /Robin

   Milla SYV: Hej Robin,lärarutbildningar ligger i Sverige på Högskolenivå och just högskoleutbildningar går strikt på "formell behörighet". Obehöriga får svar OBEHÖRIG och deltar... Läs hela svaret
  • Tobias 15 år

   Är det möjligt för mig som 15 åring att gå en kurs på komvux?

   Jag har snart avslutat min första termin på gymnasiet där jag läser teknik. Jag är mycket intresserad av Japan och skulle vilja arbeta där någon gång i framtiden och jag försöker därför lära mig språket. På min skola erbjuds bara spanska, tyska och franska så jag har av den anledningen letat...

   Julia SYV: Hej Tobias,tyvärr så är jag rätt säker på att du ej kommer få studieplats på Komvux.Reglerna är sådana att man ska vara 20 år gammal... Läs hela svaret
  • L 18 år

   Prövning i arkitektur?

   Hej jag har gått kursen arkitektur-hus på gymnasiet och vill göra en prövning på den . Har fått godkänt men vill nå högre betyg när jag gått ut ur gymnasiet då de sänker mitt snitt. Men jag hittar ingen kommun som...

   Julia SYV: Hej L.De som inte längre är gymnasieelever får göra prövningar i alla kommuner i hela Sverige. Enligt Skolverket bör prövningar erbjudas i alla "pågående kurser". Du får... Läs hela svaret
  • Simone 22 år

   Kan ni hjälpa mig räkna ut?

   Kan ni hjälpa mig räkna ut mitt meritvärde/jämförelsetal om jag mailar er det? Vad har ni för mail?

   Julia SYV: Hej Simone! Vad du eller vi räknar fram - kommer inte spela roll; det är Antagning.se som gör uträckning av ditt meritvärde om du söker till en svensk högskoleutbildning. Antagning.se... Läs hela svaret
  • Emma 16 år

   Kan man plugga upp godkända betyg efter nian?

   Hej, Jag har gått ut nian med godkända betyg och kom in på gymnasiet men valde sedan att ta ett sabbatsår. Jag vill nu plugga upp mina betyg så jag kan komma in på ett bättre gymnasium. Hur går jag tillväga för att plugga upp mina betyg?

   Julia SYV: Hej Emma,som regel, kan man inte plugga upp betygen efter nian.Den enda möjlighet som kanske finns - Prövningar. Varje prövningsförsök kostar 500kr och man förbereder sig genom... Läs hela svaret
  • Kristin 24 år

   Kan jag söka till högskola fast jag har en kurs kvar på komvux?

   Hej! Jag håller just nu på att läsa in min högskolebehörighet på komvux via distans på 50%. Har dock varit helt sjukskriven några månader vilket gör att jag inte kommer hinna klart med de kurser (Fysik 1a, Kemi 1&2) som det var tänkt för att kunna ansöka till det program jag vill gå innan...

   Anna SYV: Hej,du frågar om det är möjligt att få "högskolebehörighet" ... För Behörighet till de svenska högskoleutbildningar måste man alltid ha... Läs hela svaret
  • Erik 19 år

   Hur kan jag klara gymnasiet snabbare?

   Började gymansiet när jag var 18 år pga flera orsaker. Har inga svårigheter med mina studier eller liknande, går andra året just nu och kommer att vara 21 år gammal när jag går på årskurs 3.. känner mig helt vilse pga det....

   Anna SYV: Hej Erik,gymnasiestudier tar i Sverige 3 år på heltid. Om du känner att det är "för lätt" och du har mycket tid över - är det bra att: 1. satsa på högsta... Läs hela svaret
  • David 39 år

   Kurs i slutbetyg?

   Om man har läst Fysik A och läser mot ett slutbetyg kommer Fysik A att omvandlas till Fysik 1a i slutbetyget?

   Anna SYV: Hej David; Fysik A och Fysik1a är motsvarande kurser men de har Olika antal poäng. Den nya kursen är större, 150 poäng mot den gamla kursens 100p.Nu jobbar inte vi här på Fråga SYV med... Läs hela svaret
  • David 39 år

   Kemi, Biologi, Fysik?

   Kan en person använda sig av Kemi A, Biologi A, eller Fysik A i ett slubetyg istället för Naturkunskap A?

   Anna SYV: Hej David, vi på fråga syv jobbar inte med utfärdandet av slutbetygen. Enligt vad jag vet, så är en av de kurserna obligatoriskt att ha i ett Slutbetyg. Det är en liten kurs á 50 poäng. Den... Läs hela svaret
  • Wilma 20 år

   Kan jag få F i biologi2 och ändå få mitt examensbevis?

   Hej! Jag har gått naturvetenskap (natur natur). Jag gick utökat 4år på gymnasie istället för 3år, pga psykisk ohälsa. Trots detta orkade jag inte med att läsa kursen biologi2. Under mitt tredje år satt jag med i klassrummet, men skrev...

   Anna SYV: Hej Wilma,du kan ha fysik2 med betyget F i ditt examensbevis. Men du "låser" i så fall den kursen inne i beviset. Om du senare vill få högre jämförelsetal t.ex... Läs hela svaret
  • Kiwi 15 år

   Koreanska på gymnasiet?

   Hej, finns det möjlighet att plugga koreansk på någon annan gymnasieskola än Cybergymnasiet i Stockholm? (Har det inte som modersmål)

   Milla SYV: Hej! På https://www.fragasyv.se/info/Ovanligasprak samlar vi info om alla språk som klassas i Sverige som ”ovanliga” och som erbjuds på gymnasieskolorna i de olika svenska städer. Dock kan... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga