Jonathan
    När jag sökte gymnasium i 9an kollade jag efter olika skolor med idrottspecialisering (niu) och sedan kollade jag vilket program jag ville gå och kom fram till att jag ville gå teknikprogrammet. Så hittade jag Bromma gymnasium som låg nära och verkade bra. Så jag sökte dit och kom in på både niu och teknikprogrammet min syv i åk 9 sa åt mig att jag skulle behöva ta bort två stycken fördjupningskurser för att få plats med niu vilket jag tyckte verkade rimligt. Nu går jag i tvåan och vi har börjat läsa de programfördjupande ämnena bla konstruktion. I konatruktion har hi en lärare som varje lektion predikar om hur han aldrig gett hela klassen godkännt och hur svår den kursen kommer vara. Efer första provet då 21/28 fått F upptäcker jag att jag kommer behöva lägga ned ordentligt med tid bara för att klara dennna kurs. Och då upptäcker jag att jag har väldigt mycket mindre tid än alla andra i klassen då jag gårimli och vi precis börjat jobba med stora avslutningsprojekt. Så jag går och pratar med syv på skolan å ber om att få plocka bort konstruktionen(som syv i 9an sa skulle ske automatiskt) för att lätta upp min studieplan och ev kunna läsa matte 5 också. Hon säger att det låter utmärkt att byta ut konstruktion mot matte 5. Sedan går några dagar och min mentor kommer och pratar med mig och då visade det sig att jag pratade med fel syv(för ett annat arbetslag) när jag sedan pratar med den "rätta" syv så börjar hon prata om att jag har för bra betyg(snittar runt 16) för att kunna ta bort en kurs och att de hade utvidgat mitt program utan att säga nåt till mig samt att det inte vore rättvist mot mina klasskamerater ifall jag fick ta bort den kursen. När man kollar på Brommas hemsida nu kan man se att det skrivits till "Teknikprogrammet går inte att kombinera med niu". Detta sattes dit direkt efter jag talat med syv samt rektor. Det blev kanske en lång förklaring men det jag vill komma fram till är hur jag ska gå vidare jag kommer antagligen få ett F om jag inte börjar plugga ordentligt i konstruktion men gör jag det kommer jag inte ha tid att plugga andra ämnen som är viktigare tex matte, fysik och även niu som är anledningen till att jag valde skolan . Så finns det något jag kan göra eller är jag fast med att behöva läsa ett utvidgat program och får försöka plugga upp mitt konstruktionsbetyg på komvux?

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Jonathan!

    Det är en svår och ovanlig situation som du befinner dig i.

    Gör så här: se i programplanen för Teknikprogrammet vilka kurser som du måste få betyg i för att uppfylla kraven för Examensbevis från Teknikprogrammet: det är alla gymnasiegemensamma + programgemensamma + kurser inom en av inriktningar + 400 poäng (från listan av vilka kurser som får läsas som Programfördjupande på TE) + 200 poäng individuellt val + godkänt betyg i Examensarbete .

    Det kan hända att utan betyg i Konstruktion-kursen, kommer du inte uppfylla kraven för gymnasieexamen. 

    Idrottskurserna kan du ha som Individuellt val, 200 poäng men ej som programfördjupande kurser.

    Sedan finns det också en regel som säger att Studieplan bör revideras proaktivt och att alla påbörjade kurser bör betygsättas. Men, å andra sidan, så ska inte eleven behöva läsa på mer än heltid, om eleven inte vill det. 

    Du kan uppfylla kraven för examen med F i en 100 poängskurs, men jag antar att det är inte det du vill. Förresten, på komvux räcker det med 2400 poäng för examensbevis - och du skulle inte behöva läsa om Konstruktion på komvux.

    De lösningar som finns är:

    - att du pratar med Rektor om att läsa ett Individuellt anpassat gymnasieprogram (det är rektor som fattar beslut om det). Som regel, så måste man byta program för att få läsa ett Individuellt anpassat program och du kan kanske "formellt byta till ett annat program" på samma skola - hitta någon kreativ lösning på "den punkten". Dina argument när du pratar med rektor är att du ska inte behöva läsa ett utökat program (mer än 2500 poäng) om du inte själv vill det och att du känner att din hälsa påverkas negativt pga du överanstränger dig. Du är ej myndig och du kan gott be dina föräldrar ta kontakt med rektorn och boka möte - du, dina föräldrar, rektor och SYV. Viktigt! Beslut om Individuellt anpassat gymnasieprogram måste fattas innan utgången av åk2, dvs under det här läsåret.

    - om inte det går, kan du försöka byta till en annan gymnasieskola som också erbjuder NIU i "din idrott";

    - om du inte uppfyller kraven för Gymnasieexamen innan slutet av åk3, får du Studiebevis och kan senare få Examensbevis från Komvux. Det tar längre tid och du missar söka till högskola direkt efter gymnasiet men om "din högskoleutbildning" börjar på vårterminen - blir du "försenad" i bara en termin. Dessutom så brukar det krävas lite lägre betyg när man söker till högskola med start på vårterminen. 

    - ännu en möjlig lösning är att du går om ett år på gymnasiet (det är också rektor som kan besluta om det), t.ex om du nu får några F under åk2 och vill gå om åk2 en gång till - det är inte ofta man får gå om ett år på gymnasiet, men det händer.

    Om du inte gör någonting nu och fortsätter kämpa på, riskerar du negativ påverkan på din hälsa + att få Examensbevis med lågt meritvärde. I så fall blir det svårt att höja betygen, för att du ska behöva läsa exakt samma kurser som du har i ditt examensbevis (exempel: får du F i Konstruktion1 i Examensbeviset - måste du läsa just den kursen, och det är inte alls säkert den finns att läsa på Komvux och det är i så fall självstudier och prövning som gäller). 

    I ditt fal krockar det olika regler: din rätt att inte behöva läsa på mer än heltid (om du inte själv vill det) krockar med programstrukturen på Teknikprogrammet och med regeln om att alla påbörjade kurser på gymnasiet måste betygsättas. Om du t.ex. hoppar av Konstruktion - antar jag att du fortfarande läser på heltid, du förlorar inte rätten till Studiebidrag i så fall men du kommer inte att uppfylla kraven för gymnasieexamen i fall du ej får betyg i kursen. Problemet är att du kommer troligtvis få F i kursen och inte ett "---", tyvärr. Och i så fall får du F in i ditt Examensbevis, där du låser inne alla de kurser som du får låga betyg i. 

    När olika regler krockar, så tycker jag att man bör agera till elevens fördel, men det är inte jag, utan rektor på ditt program som bestämmer. 

    Du har rätt att söka om till åk1 på nytt - och gå om 2 år på gymnaiset - på ett nytt program. Du kan göra ansökan under våren, om du vill. 

    Du har också rätt att kontakta alla de gymnasieskolorna dit du kan tänka dig att byta - och det är rektor på den mottagande skolan som bestämmer om de tar in dig. Du kan försöka byta till Teknikprogrammet på en annan gymnasieskola eller byta till ett annat program, t.ex. Naturvetenskapsprogrammet (som inte är så olika Teknik). 

    Jag hoppas det löser sig på ett bra sätt för din del! jag lovar att hålla tummarna för dig!

    Hör av dig och berätta hur det går!

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Jag läste på skolverkekts hemsida att ifall man byter program ska man inte behöva läsa mer än 2500 poäng menar du att jag ska "byta" å sen byta tillbaka för att uppdylla kravet om individuellt anpassat studieprogram? Jag trivs dock väldigt bra i både klassen och skolan, men finns det möjlighet att bli bedömd av en annan lärare med sammma behörighet för att denna lärare ä är låst vid att inte ge alla i klassen godkännt och han vet att rektorn kommer våga gör något åt det. Tack för svaret också!
    • Anna : Finns det en annan lärare med samma behörighet på din skola? Och även om den finns, så har inte elever rätt att välja vilken lärare som ska sätta betyg, tyvärr. Angående rektors agerande, kan inte vi på Fråga SYV uttala oss om - för det är inget som vi har kännedom om... Innan du pratar med rektor, kan du inte med säkerhet veta vad hen kommer att göra. Jag kommer nu att skriva ett nytt svar till dig.
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Jonathan!

    Individuellt anpassat program är, i första hand, för dem som byter program - men i ditt fall skulle rektor kunna göra undantag och bevilja dig läsa det pga du har NIU. Då skulle du kunna ha idrottskurser i stället för Programfördjupande kurser i ditt Examensbevis och med det skulle du kunna t.ex. "slippa" läsa en kurs i Konstruktion, dvs i praktiken hoppa av den nu, utan några negativa effekter för dig.

    Angående det att du är missnöjd med din lärare, är det en annan fråga. Om läraren ställer för höga krav i förhållande till Skolverkets krav på betyg, vet inte vi här på Fråga SYV. Det kan hända att så är fallet. I så fall skulle det vara bra att rätta till det med tanke på att många elever drabbas. Jag råder dig att prata med din klasslärare/mentor. Det kan hända att flera elever har redan ställt samma fråga & någon förändring är på gång. Du kan också be att få ha samtal med lärare i Konstruktion. Ta med dig en av dina föräldrar till det samtalet. Eftersom du är under 18 år, har dina föräldrar rätt att vara delaktiga. Men personligen vinner du mer på att släppa frågan om "orättvis kunskapsbedömning" & koncentrerar dig på att byta ut en kurs i Konstruktion mot en av idrottskurserna, som du redan läser inom NIU (dvs hävdar din rätt att inte behöva läsa på mer än heltid och försöker få igenom beslut om Individuellt anpassat program).

    Det är flera olika frågor:

    - vill du slippa läsa Konstruktion?

    - vill du få godkänt betyg i Konstruktion?

    - vill du slippa läsa på mer än heltid, dvs mer än 2500 poäng?

    Du har inte rätt till att välja vilken lärare som sätter betyg på dina kunskaper. Det är inte alls säkert att en annan behörig lärare finns att tillgå. 

    Det du har rätt till är att hävda att du inte ska behöva läsa på mer än heltid. Det är, enligt min bedömning, lättare att få igenom beslut om Individuellt anpassat program och ersätta programfördjupande kurser, i alla fall en av dem - Konstruktion, med en idrottskurs än att "bråka" om hur läraren sätter betyg, om hen gör för strikt bedömning.  

    Det finns väldigt sällan någon fördel i att ha läst mer än 2500 poäng på gymnasiet. Du får, alltså, "inget för det" - när du söker vidare studier. 

    Mitt råd är att du engagerar dina föräldrar i den uppkomna situationen. Rent praktiskt, så brukar det gå till så här: en förälder kontaktar programrektorn (rektor på just det aktuella programmet) och ber om ett möte. På det mötet tar ni upp en fråga om att du ska få läsa ett Individuellt anpassat program och tar bort ämne "konstruktion" från din Studieplan. Rektor vill ofta få förslag på hur din studieplan skulle se ut, som hen ber att SYV presenterar, innan hen fattar beslut om Individuellt anpassat program. Den enda skillnaden för dig blir att det i ditt Examensbevis kommer att stå att du läste ett "individuellt anpassat program". 

    Jag kan inte lova dig att din rektor går med på den lösningen men i mina ögon är det den bästa lösningen i den uppkomna situationen. Du blev Antagen till NIU på Teknikprogrammet, det är inte ditt fel, du antog inte dig själv till den utbildningen ju, eller hur? Då tycker jag att du bör kunna gå "skadefri" ur den uppkomna situationen. 

    Att "bråka" om en för strikt bedömning som en lärare gör, är mycket svårare och väldigt sällan leder till att någon blir nöjd. Allt som oftast slutar det i ett stort bråk och alla inblandade får lägga ner mycket tid, ork och nerver på det och sedan blir alla mer eller mindre missnöjda. Det är en lång jobbig process med dålig prognos. Det är i alla fall vår erfarenhet från hundratals olika (liknande) fall.

    Du får, givetvis, göra vad du själv vill. Vi kan bara ge dig råd. Nu fick du våra råd och vi önskar dig Lycka till och lovar att hålla tummarna för att det går bra för dig!

    ANNA

     

     

    Frågor och svar taggade med 'it' (62 st.)

    • Aileen

      Vilka IT program utbildningar på distans finns det?

      Hej! Jag skulle vilja påbörja en IT program utbildning på distans nu i år. Jag har inga tidigare förkunskaper inom IT; jag har sett att de flesta IT programmen kräver förkunskapen programmering eller datorteknik vilket jag inte har. Dessutom kommer jag...

      Milla : : Hej,jag börjar med att svara ang. SYV-utbildningar. SYV utbildas i Sverige på SYV-programmen som är högskole-universitetsprogram på 3 år på heltid, på ngt annat... Läs hela svaret
    • Förvirrad123

      Kombinera IT och neurovetenskap?

      Hej! Jag funderar på att studera till högskoleingenjör inom elektronik och datateknik då jag gillar att programmera och i fysik gillade jag ellära. Jag har även ett intresse av neurovetenskap och skulle vilja få in det på något sätt i min...

      Milla : : Hej!att läsa mot en examen på olika sätt - genom ett program eller genom att försöka sätta ihop fristående kurser till någon sort examen. Man kan också läsa... Läs hela svaret
    • Mel

      Komplettering efter många års paus?

      Hej, Jag tog studenten för några år sedan och har sedan dess inte haft möjlighet att plugga vidare. Jag har endast ett studiebevis pga sjukdom på gymnasiet. Jag läste naturvetenskap och har en del F och ett streck. Detta gäller i kemi2, biologi2,...

      Julia: : HEJ MEL!Du gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux (rekommenderas). Du kan t.ex läsa mot komvux-examen inom område Naturvetenskap-Teknik. Vilka kurser som förutom de... Läs hela svaret
    • Stationsvärd

      Finns det studievägledare som kan hjälpa mig med val av skola?

      Jag funderar på att börja en yrkeshögskola. Jag kollade olika utbildningar på YH guiden, bland annat Data och IT, men jag har absolut ingen erfarenhet av dessa och vet inte vad dessa utbildningsnamn betyder, jag är inte teknik kunnig, men vill gärna försöka hitta även där någonting som skulle...

      Mikael: : Hej Natasa,just nu hittade jag 229 stycken yrkeshögskoleutbildningar inom område Data/IT men om ett par månader kan det bli många fler, eftersom nya... Läs hela svaret
    • Jibbe

      Fråga angående IT utbildningar?

      Hej, mitt namn är Yooaab och jag undrar vad för slags it utbildningar skulle passa mig eftersom jag inte är så social av mig. MVH Yooaab

      Anna: : Hej Yooaab!Det finns väldigt många olika IT-yrken och utbildningar inom DATA/IT. Du får gärna titta på många olika yrken på www.framtid.se - yrken inom DATA-IT berättar vi om... Läs hela svaret
    • Vilsen

      Hur mycket matte det inom systemvetenskap och kognitiksvetenskap?

      Hej! Jag undrar hur mycket användning av matematik det är inom systemvetenskap och kognitionsvetenskap? Jag har sökt till båda på universitetsnivå och har behörighet men har kämpat mig igenom matematik 2A och alltid haft svårt för matte....

      Anna: : Hej Matilda,om du blir antagen till en viss utbildning då har du uppfyllt kraven för behörighet och har god chans att klara utbildningen (i annat fall lär du inte bli... Läs hela svaret
    • Julia

      Bred utbildning för att bli User Experience Designer?

      Hej För något år sedan gick jag färdigt gymnasiet & börjar nu kolla runt lite vad för utbildning jag ska läsa vidare på universitetet. Jag har nyligen fått upp intresset för UX designer eller egentligen överlag att få jobba...

      Peter: : Hej Julia!utbildningar på högskolenivå (högskolor och universitet) är oftast mer teoretiska och ger en bra grund till diverse olika specialiseringar längre fram.... Läs hela svaret
    • Ella

      Vilket program passar mig bäst?

      Hej, Jag vill söka in till universitetet och börja studera, men jag har verkligen ingen aning om vilket program jag vill söka in till. Mina intressen är: it, psykologi, kommunikation/pr och till viss del ekonomi. Jag gillar att "nischa" in mig och fördjupa mina kunskaper inom ett visst ämne,...

      Mikael: : Hej! Det finns tusentals program på de svenska lärosäten och de kan vara i olika grad inriktade på de områden som du är intresserad av. Det finns ingen studievägledare eller ngn annan som... Läs hela svaret
    • Magnus

      Vilka olika specialiseringar finns det inom administration?

      Hej! Jag ska påbörja en kort yrkesutbildning till Administratör nu i november och eftersom denna bara innehåller de grundläggande kunskaperna inom administration så undrar jag vilka olika områden jag skulle kunna specialisera mig inom efter att jag läst färdigt denna utbildning? Eget...

      Mikael: : Hej Magnus!Som IT-administratör kan man ha ganska olika arbetsuppgifter, beroende på vilken arbetsplats man jobbar på; man kan t.ex få bistå personalen i IT-frågor... Läs hela svaret
    • Ronaldo

      Kan man börja master inom annan domän/område än sin kandidatexamen?

      Hej! Jag har hört att man kan "översätta" sin kandidat på 180 hp, och läsa vidare till en master inom en annan domän än avklarad kandidatexamen. Stämmer detta? I dagsläget har jag tagit examen inom systemutveckling, dock är jag intresserad av marknadsföring. Kan jag då studera en master...

      Milla : : Hej Ronaldo!Vem som är behörig sökande till utbildningar på avancerad nivå (magister- och masterprogrammen) avgör antagningsgruppen på det... Läs hela svaret
    • Kimmi

      Kostvetenskap och IT - jobb?

      Hej! Jag avslutar snart (juni-21) 90hp inom Kostvetenskap i Uppsala. Har tidigare läst 180hp inom IT och har arbetat med projektledning/administrativt i 10 år. Jag vill byta karriär till något med Nutrition och Kostvetenskap men vet inte vad jag kan söka till för yrken efter min dubbel...

      Milla : : Hej Kimmi,prata gärna med studievägledare på den institutionen där du läser kostvetenskap och även med dina högskolelärare. De är experter inom den branschen (i alla fall mycket mer... Läs hela svaret
    • Zainab

      Yrkesutbildningens nivå motsvarande andra länder?

      Hej! Jag pluggar till Front End Utvecklare på heltid, 2 år, yrkesutbildning på eftergymnasienivå. Jag skapar min profil på LinkedIn, CV på svenska och fler språk. Hur skulle jag översätta yrkesutbildningen och nivån på engelska? Motsvarar den Bachelor in Computer Science?  Vilken område är...

      Anna: : Hej!jag vill börja med att tipsa om att använda sig av en svensk-engelsk-ordbok på Universitets- & högskolerådets hemsida.Fick också svar från NBI/Handelsakademin... Läs hela svaret
    • Mey

      Utbildning som passar mig?

      Hej, Jag är examinerad lönespecialist. Men jag tycker att det är svårt att få jobb. Nu är jag intresserad att plugga inom IT. Det är kanske framtids jobb, men jag vet inte riktigt vilken utbildning som passar bäst till mig. Jag tycker om att lösa...

      Julia: : Hej Mey!Studiemedelsfrågor är det bäst att ställa till CSN, där det beslutas om studiemedel. Det jag vet om studiemedel på eftergymnasial nivå är att man kan få det i max 6 år... Läs hela svaret
    • Zainab

      YH IT heltid vilka fackförbund för student ?

      Hej! Jag pluggar till front end utvecklare på en YH skola i Malmö, dvs IT linje, på heltid ( Kvinna) Undrar vilka fackförbund finns för oss på YH. Det flesta verkar vara för folk som pluggar på universitet. Tack!

      Peter: : Hej Zainab,har du frågat någon eller några fackföreningar och fick svar att de tar in studerande på högskolor-universitet men inte på en yrkeshögskola? Vilka är... Läs hela svaret
    • Emil

      Högskoleingenjör i datateknik för att bli it forensiker?

      Vill bli it forensiker och undrar vilken utbildning man kan gå? Vet att det finns it forensisk utbildning i Halmstad men kan man gå högskoleingenjör i datateknik eller liknande också för att kunna få jobb som it forensiker hos polisen?

      Anna: : Hej Emil,det vi vet om yrket IT-forensiker uppger vi i presentationen på framtid.se/yrke/it-forensikerYtterst är det upp till Polismyndigheten att bestämma vem de tycker passar... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga