1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Benan!
    Lärare är man oftast i två eller i tre ämnen: på grundskolan är man oftast behörig i tre ämnen och på gymnasiet - i två.
    Vill du bli behörig att undervisa på grundskolan eller på gymnasiet?
    Om man utbildar sig till gymnasielärare, blir man behörig att undervisa i samma ämnen på grundskolan också, men ej tvärtom. Dvs grundskolelärare är inte behörig att undervisa på gymnasiet.

    Om vi tar ett exempel:
    man vill bli behörig att PÅ GYMNASIET undervisa i matematik och i historia. Ett av ämnena blir Huvudämnen, vi säger att det är Matematik som är huvudämne. Då läser man 2 år matematik på heltid och 1,5 år historia på heltid och sedan 1,5 tid KPU, kompletterade pedagogisk utbildning. Man blir på fem år behörig lärare i två ämnen på gymnasiet och man är också behörig att undervisa i samma ämnen (i vårt exempel är det matte & historia - på grundskola också).

    En annan person, som väljer att läsa till Grundskolelärare - kommer att bli behörig i TRE ÄMNEN och utbildningen tar 4,5 år men man är ej behörig undervisa på gymnasiet.

    För att bli behörig söka utbildning till mattelärare behöver du ha godkänt betyg i matematik 4 från gymnasiet. Du måste också bestämma dig om du vill bli grundskolelärare eller gymnasielärare. Helst bör du också välja minst ett till ämne (eller två - om du vill bli grundskolelärare).

    Det finns möjlighet att bli behörig i bara ett ämne men det kan eventuellt bli svårt att få en heltidstjänst. Om du ändå vill bli behörig i bara matematik, då bör du söka läsa MATEMATIK på högskolenivå och läsa minst tre terminer på heltid för att få 90 godkända högskolepoäng. Sedan kan du söka KPU, kompletterande pedagogisk utbildning som också är på tre terminer. Du kan på 3 år bli behörig lärare i matematik, men som sagt - kan det bli svårt att få en heltidstjänst med bara ett undervisningsämne.

    Eftersom jag inte vet om du vill bli grundskolelärare eller gymnasielärare och om du vill söka till Lärarprogrammet eller vill börja läsa Matematik (som ämne) på högskola och inte heller på vilken/vilka orter du vill läsa - så kan jag inte svara angående Antagningspoäng. Högskoleprovet är frivilligt att göra. HP ger en extrachans att komma in.

    Du frågar hur mycket man får varje månad - och jag undrar om det är en fråga om lärarlön eller om du undrar om hur mycket du får i Studiemedel under studietiden? alt. kanske du undrar hur många högskolepoäng du får varje månad...? Förklara lite mer kring den frågan och jag ska försöka ge dig ett bättre svar.

    Här kan du läsa om yrke "lärare" och om lärarutbildningar:
    http://www.fragasyv.se/info/vagen-till-lararexamen
    http://studera.nu/att-valja-utbildning/lararutbildningar/vilka-lararutbildningar-finns/
    http://www.framtid.se/yrke/larare

    Återkom med svar på mina frågor och jag skal försöka ge dig ett bättre svar!
    Bästa hälsningar
    ANNA
    Här https://sisu.it.su.se/search/info/LSDIY/GYEM kan du läsa om programmet - Gymnasielärare i Engelska och Matematik på Stockholms Universitet.

    Historia & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LUHSY/GYHM

    Religionskunskap & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LUHSY/GYRM

    Samhällskunskap & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LSAMY/GYSM

    Spanska & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LSDIY/GYSM

    Svenska som andraspråk & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LSDIY/GY2M

    Biologi & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LMNTY/GYBM

    Fysik & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LMNTY/GYFM

    Geografi & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LMNTY/GYGM

    Kemi & matte - https://sisu.it.su.se/search/info/LMNTY/GYKM

    Om du vill läsa ett PROGRAM, då är det ett av de programmen (ovan) som finns att välja på just nu men du kan också höga med Studievägledare på Lärarutbildningen på Stockholms universitet om det eventuellt finns planer på att starta fler program.

    • : Jag vill bli gymnasielärare och vill söka till Lärarprogrammet. Jag vill läsa i Stockholm. Jag menade lärarlön
    • : Tack på förhand
    • Anna : Ang. lön så dröjer det minst 5 år innan du ska söka jobb som lärare och löneläge kan ändras mycket på fem år! Sedan beror det mycket på VAR I LANDET man jobbar och om man kanske får tjänst som "försteläraren" och då får man flera tusen mer. Ingångslön för gymnasielärare idag ligger på ca 25 000 kr. och kanske lite högre. Det är inte omöjligt att få 27 500 kr i ingångslön heller. Vad man får om 5 år är det väldigt svårt att säga. :)
    • : antagningpoäng?
    • Anna : Jag har nu utökat mitt svar till dig - se ovan.
    • Anna : Olika antagningspoäng för olika program - t.ex. för Engelska&matte var det till hösten 2015 - 13,13 på betyg och 1.0 på högskoleprovet.
    • Anna : Historia &matte - 16,5 på betyg och 0.55 på högskoleprovet.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'nordiska ministerrådet' (3 st.)

    • Bashar

      Läkare i Norge?

      Hej! Jag undrar om det är lättare att komma in i läkarprogrammet i Norge. Är det verkligen det? Och vilka betyg behöver man ha för att komma in? Tack :)

      Milla : : Hej!Vi på FRåGA SYV har tyvärr inga experter på studier utanför Sverige; därför kan jag endast ge dig ett tips (en hänvisning):titta gärna på norden.org/sv/info-norden?Norge --... Läs hela svaret
    • Sol

      Vill plugga vidare i Norge, vad är stegen som kan behövas?

      Hej! Jag är intresserad att plugga i Norge efter gymnasiet, för att jag vet att jag inte kan växa i detta samhälle där alla jobb är redan tagna. Så jag vill plugga i Norge och sedan arbeta där, vad är stegen för att kunna plugga utomlands...

      Milla : : Hej,kika gärna på norden.org/sv/info-norden?Norge -- på den sidan hittar du mycket information om Norge (vad man behöver tänka på om man vill flytta till Norge;... Läs hela svaret
    • Joel

      Finns golfgymnasium i Norge?

      Hej Jag vill gå gymnasium i Norge och undrar om det finns golfgymnasium? Alltså ett likande NIU eller LIU system för golf som finns här i Sverige. Jag har försökt att googla, men hittar inget. Vet någon av er? Hur kan jag i så fall ta reda på...

      Milla : : Hej,ställ din fråga till "Hallå Norden!" - den riktiga/aktuella namnet för den organisationen är numera Info Norden, en webbplats som Nordiska ministerrådet ansvarar... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga