1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,

     Det är jättebra att eleven är duktig i matte!

    För att på grundskolan få betyg i en gymnasial kurs, ex. i Matte 1a, 1b eller 1c kan eleven göra en Prövning. Prövning kostar 500 kr och görs på gymnasieskolan eller på prövningsenheten.
    Men... Det finns ju i princip inga fördelar i att få gymnasiala betyg redan på gymnasiet /med undantag av att i fall eleven kan få Alla betyg i kurser som läses i åk1 på gymnasiet - på förhand, och i så fall ”hoppa in” i åk2 på gymnasiet direkt/.
    Varför skulle eleven vilja få betyg i Matte 1 redan på grundskolan? Vad ska man göra med det betyget sen, menar jag?... det är inte säkert gymnasieskola kan erbjuda undervisning i matte 2 när eleven läser åk1 på gymnasiet.
    Skolorna bör anpassa undervisning så att det passar även särbegåvade elever, men i praktiken beror mycket på den enskilde matte-läraren.
    Jättebra att ha bättre kunskaper i matte (och i andra ämnen också)... För dem som inte känner till www.matteboken.se och Mattecentrum som driver Räknestugorna - kan jag varmt rekommendera att kika på deras hemsidor.
    Har man bra Kunskaper i ett ämne, kan man få betyg genom prövning - nu eller senare... Jag menar just det "Varför ska man ha betyg i en gymnasial kurs redan på grundskolan"? - Exakt: Vad ska man göra med det betyget som man inte kan göra Utan det betyget?
    Jag skulle rekommendera följande:
    motivera eleven att satsa Även på andra ämnen/kurser, förutom matten - också, inte glömma dem, alltså.
    Prata med matteläraren om elevens matte-begåvningen och fundera på att kanske råda eleven söka till Spets-utbildningar i Matematik (som finns på några få gymnasieskolor):
    Matematikgymnasiet på Danderyds gymnasium >>;
    Naturvetenskapsprogrammet med matematikspets på Hvitfeldtska i Göteborg;
    Spetsutbildning i matematik – Leonardo på Ehrensvärdska i Karlskrona;
    Matematik – spets på Luleå gymnasieskola;
    Matematikprogrammet på Polhemsskolan i Lund;
    Life Science på Rudbecksgymnasiet i Örebro.

    Vänliga hälsningar
    ANNA

     

    Frågor och svar taggade med 'BUP' (3 st.)

    • Sol

      Går BF, vill jobba inom BUP eller socialtjänsten vilka jobb finns?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet i BF. Jag vill gärna studera vidare så att jag kan jobba inom BUP eller socialtjänsten. Jag skulle bli så tacksam om jag kunde få så mycket förslag som möjligt på olika jobb man kan få inom dessa två områden.

      Milla : : Hejsan,enligt de uppgifter jag har gäller följande:yrken som jobbar på BUP ( direkt kontakt med besökare) är: psykologer, socionomer, sjuksköterskor och... Läs hela svaret
    • Elev

      Är det värt det?

      Hej! Jag går natur på gymnasiet och har länge velat gå läkarlinjen efter studenten. Jag tycker psykiatri är väldigt intressant och jag känner att det verkligen hade varit givande att vara läkare på BUP (barn- och ungdomspsykiatrin). Det...

      Julia: : Hej Amanda,psykiater (eller psykiatriker) är en sort Specialistläkare och utbildningsväg till att bli specialistlärare är ganska lång. Läkarprogrammet tar 6 år och sedan tar det som kortast... Läs hela svaret
    • Erik

      Undersköterska på BUP?

      Hej, jag är intresserad av att bli en undersköterska (speciellt en specialistundersköterska) dock undrar jag lite när det är gällande utbildning för det. Jag vet att man måste ha en undersköterska utbildning för att få jobb som...

      Julia: : Hej Erik,jag rekommenderar att i första hand försöka skaffa utbildning till Psykiatrispecialiserad undersköterska (om målet är att få jobb på BUP) ochspecialistundersköterskor utbildas i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga