Ali 25 år
  Hej! Det är så att när jag gick på gymansiet så läste jag matematik 1a men jag struntade i det och var helt oinstresserad av ämnet men lyckades endå få ett godkänt pgr av att läraren tyckte om mig men frågar du mig så var det oförtjänt eftersom jag själv vet att jag inte borde ha fått godkänt. Men iaf nu är det så att jag vill börja studera men jag känner/tycker att jag behöver läsa om matematik 1 på komvux men jag får inte göra det eftersom att jag redan har godkänt i kursen.. jag snackade med syv från min ort och dem sa att jag fick inte läsa om kursen och nästa mattekurs jag får läsa är antigen 2a 2b 2c... jag har ingen aning om hur jag ska gå tillväga det känns som att jag är fast och finner ingen utväg... jag skulle liksom vilja börja om på nytt och läsa matematik 1b men den möjligheten finns inte för mig... skulle uppskatta ett snabbt svar och hjälpmedel till min dilemma Mvh Ali

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Ali,
  du får Söka till komvux, det kan ingen förbjuda dig att göra.
  Sedan kanske du har tur och kan komma in även på matte 1; så sök. Möjlighet att komma in beror på om pengarna räcker även till de sökande som redan har godkända betyg (de är mindre prioriterade).

  ***
  Andra alternativ
  Självstudier - www.matteboken.se - skaffa kunskaper i matte på egen hand, inför studier i matte 2. Innehåll i Matematik 1 finns på matteboken.se/lektioner/matte-1 och bor du i en satd där en Räknestuga finns kan du kostnadsfritt få hjälp där. Se info på mattecentrum.se/raknestugor

  Folkhögskola - du kan söka till allmänna kurser på folkhögskolorna och om du kommer in, läsa matte där.
  Ett långsökt och osäkert alternativ: att flytta till den kommun som ger mer pengar till komvux, jämfört med andra kommuner där pengarna även kan räcka till de som vill "läsa om" (fråga inte oss vilka kommuner det är - för vi har inget svar att ge på den frågan.).

  Du kan också försöka "annulera" ditt betyg i matte 1 - kontakta din gymnasieskolans rektor och fråga om det. Dock kan det bli svårt att få igenom. Rektorn kommer troligtvis svara att hen litar på lärarens bedömning och att även om du nu, kanske, inte minns matte - att du vid kursens slut uppvisade tillräckliga kunskaper för godkänt betyg (för att i annat fall skulle inte läraren sätta godkänt betyg "på dig").

  Vänligen
  L.

  • Ali

   Tack för svaret men jag var in till syv i min ort igen men dem säger att jag inte får läsa kursen... det är faktiskt sjukt löjligt. jag gav en riktig bra förklaring till hur allt ligger till men dem säger fortfarande nej... en annan grej alla rekommenderar matteboken.se osv men grejen är att jag har försökt att nöta på matten själv genom en mattebok men när det kommer till en problemlösning eller nå liknande så spelar det ingen roll vilken sida som jag söker efter hjälp! Matteboken.se är hjälpmedel det är inte en ersättning till matteböcker. Jag är fast i smeten faktiskt finns det absolut ingen chans att man kan få plugga matte 1b i klassrum någonsin?! Matte 1b och 1a är inte ens samma kurs! Detta är sjukt löjligt.

  • Julia Matematik 1a, 1b och 1c är i princip samma kurs /det finns lite skillnader... men inte så stora för att kunna säga att det är Olika kurser/. Ingen kan förbjuda dig att Söka till komvux. Sedan prioriterar komvux personer om saknar grundskolekompetens. Sedan tar komvux in dem som ej läste kurser, alls, över huvudet taget... och sedan brukar pengarna vara slut. Om komvux får välja att erbjuda dig en studieplats framför den personen som aldrig fick chansen att läsa matte 1, vad tror du den personen skulle säga? Om pengarna ej räcker till att köpa studieplatser till alla som så önskar, måste urval göras... suck!
  • Julia

   Vi på fråga syv kan inte ändra på reglerna. Sök läsa på komvux. Vi hoppas du har tur och kommer in. Du kan också söka läsa på flera olika folkhögskolor. >> Mattecentrum driver också Räknestugorna. Se om det finns en räknestuga i din stad. Det är gratis att få hjälp i en räknestuga.

  • Ali Hej Julia! Tack för ditt svar! Grejen är att dem svaren jag har fått från studievägledaren i min ort är att jag inte får söka kursen överhuvudtaget. Dem har inte sagt det som ni två damer har sagt utan det har rakt av varit nej, du får inte söka kursen och om du ska plugga en mattekurs så får det vara på B nivå. En fråga bara, vad är utbyteskomplettering?
  • Julia Ingen kan förbjuda dig att söka. Sedan att "din syv" menar att det är kanske "ganska så meningslöst" för att hen vet att platserna inte räcker till ens till de mest prioriterade, kan hända.
  • Julia

   "Utbyteskomplettering" är det när man får betyg i en "motsvarande kurs"; Var god se Tabell för utbyteskomplettering >> : elever som gick ut gymnasiet år 2013 eller tidigare läste Svenska A och B; Engelska A och B och Matematik A, B, C, D och E. Om en sådan person har IG (icke-godkänt) betyg i en sådan "gammal" kurs som inte längre går att få betyg i (möjlighet som upphörde sista juni 2016), kan hen få betyg i en "motsvarande kurs" - i stället för Svenska A - i Svenska 1; i stället för Engelska B - i Engelska 6... och då kommer betyget i en "motsvarande kurs" räknas in i stället.

  • Julia Som sagt, ingen kan förbjuda dig att göra ansökan till komvux. Du får söka vilka kurser du vill. Sedan kan komvux ge dig svar PLATSBRIST eller OBEHÖRIG. Du vill ju få svar ANTAGEN och vill läsa kursen. Men vi på Fråga syv kan inte anta dig till en komvux-kurs. Antagning gör personal på komvux. Komvux har begränsat budget. Enligt Vuxenutbildningsförordningen måste komvux prioritera "personer med kort tidigare utbildningsbakgrund" - det är i första hand Grundskolekurser komvux måste erbjuda, för att "grundskola är rättighet för folket", kan man förenklat förklara. Det är endast Grundskola som i Sverige är obligatorisk. Att läsa på gymnasiet är inte obligatoriskt. Tanken är att man kan söka jobb med endast grundskolekompetens, men i praktiken är det rätt så svårt att få jobb utan gymnasiekompetens. Dock finns det exempel när folk får jobb även utan fullständig grundskolekompetens.
  • Ali Julia jag vet att det inte är du som är ansvarig för ansökningarna haha. Hade du vart från samma ort som mig så hade du också blivit frustrerad, att man går till syv och dem själva vet inte hur svenska systemet funkar. Och man blir lite ledsen när alla syv kan bara göra en grej och det är att rekommendera matteboken.se. Därför jag tog initiativet och frågade er här, ni har varit till stor hjälp och hjälpt mig att fatta att det är hopplöst helt enkelt. Tack och hej!
  • Julia Vill du läsa matematik med lärarledda lektioner kan du även söka till många olika folkhögskolor. Folkhögskolornas sida är www.folkhogskola.nu och här är man inte beroende av vilken kommun man är folkbokförd i, utan du kan söka till alla de olika folkhögskolorna och det finns över 150 st. i Sverige. Folkhögskolorna utanför stora städer brukar ha Internat (studentboende).
  • Julia Förutom matteboken.se och Räknestugorna som drivs av Mattecentrum, finns det även video på Youtube som mattelärare lägger ut - där de ger i princip "lektioner" i olika avsnitt inom matte; sådana video kan man se många ggr - så många man behöver.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Helst 17 år

   Plugga vidare men hur?

   Hej! Skulle uppskatta all hjälp och råd vi får. Jag frågar åt en väldig nära bekants vägnar. Om en person med invandrarbakgrund inklusive 10 års erfarenhet av livsmedelsbutik (i Sverige) vill börja plugga och förhoppnings få arbete i ett annat yrke går detta? Vi pratar om en person utan betyg...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Abdullah 19 år

   Vad är programinrikatat val mot vård-och omsorg för något?

   Min kompis ville söka till vård och omsorg programmet på gymnasiet. Som första val hade hon programinriktad val mot vård och omsorg, vilket har hon kommit in på. Hon har tackat ja till första valet, men i efterhand läste jag på nätet att program riktad val mot vård och omsorg är för de som inte...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Felicia 21 år

   Är det lättast att få jobb som ekonom, jurist eller systemvetare?

   Är det som det ser ut just nu, och på fem års sikt enligt prognoser lättast att få jobb som ekonom, jurist eller systemvetare? Kan någon av dessa yrkens arbetsmarknad försämras av datoriseringen/automatiseringen till viss del enligt prognos?

   Julia SYV: Hej felicia, för ekonomer och jurister - är det balans på den svenska arbetsmarknaden; för systemutvecklare - goda möjligheter på arbetsmarknaden. Av de tre... Läs hela svaret
  • Linnea 20 år

   Hur påverkar kurser från Komvux mina poäng?

   Hej, jag ska läsa extra fysik, kemi oxh matte på komvux för att få behörighet till ett program på KTH. Hur påverkar de extra kurserna mitt betygssnitt som jag söker in med? Har hört att extra kurser som man kompletterar med kan både höja och sänka betygssnittet.

   Anna SYV: Ja, du kan både höja och sänka ditt jämförelsetal (betygssnitt) eftersom kurser från komvux som krävs för behörighet, kommer räknas in. Försök få så höga betyg som möjligt.
  • Lina 24 år

   Vad ska jag jobba med?

   Hej! Jag har nyligen blivit klar med min kandidat och är nu väldigt osäker på vad jag ska göra. Jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig genom att ge exempel på yrken inom de områden jag är intresserad av? * Jag har en kandidatexamen i psykologi och beteendevetenskap * Jag vill jobba...

   Julia SYV: Hej Lina, det första jag tänker på är FN-jobb och Internationell samordnare; och med tanke på att du vill jobba Internationellt - även Konsulassistent.Med tanke på att du är intresserad av... Läs hela svaret
  • Felicia 21 år

   VFU-platsens betydelse för framtidens chanser (socionomprogrammet) ?

   Hej! Jag studerar socionomprogrammet och ska börja min femte termin till hösten. Jag har ett dilemma att jag ångrar mitt val av praktikplats, så pass mycket att jag funderar på att ta ett studieuppehåll på 1 år. Jag ville verkligen ha praktik som enhetschef eftersom jag vill bli chef i...

   Julia SYV: Hej Felicia,jag råder dig ta kontakt med studierektor på din utbildning; du borde inte behöva ansöka om studieuppehåll endast pga du ej får byta praktikplats;... Läs hela svaret
  • Anders 28 år

   vad finns det för självständiga jobb med mindre social kontakt?

   hej. Jag har tänkt börja plugga och jobbar just nu som undersköterska. är lite trött på kontakt med så mycket människor och skulle vilja plugga till något där det är lite mindre kontakt med människor i jobbet. alla jobb innebär ju kontakt med människor men jag skulle vilja plugga till ett jobb...

   Julia SYV: Hej Anders,  här är listan som jag kom på just nu:Distributör (dela ut morgontidningar) - man jobbar på natten/tidig morgon t.ex mellan kl.3 och... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Hur söker jag till socialpedagog?

   Hej! Jag tog studenten i juni, och har ett tag nu velat studera till socialpedagog, då jag vill jobba med barn och unga. Men hur söker man till detta? Jag bor i Uppsala och undrar vad den enklaste vägen för mig är att kunna studera detta, utan att behöva flytta långt härifrån (kan dock tänka...

   Julia SYV: Hej Sara, det finns många olika utbildningar till Socialpedagog; de finns inom olika skolformer. För att kunna få jobb som socialpedagog kan man antingen läsa en Folkhögskoleutbildning... Läs hela svaret
  • Andreas 17 år

   Utökade kurser och betyg?

   Hej! Jag ska börja ÅK 2 på ekonomiprogrammet och har börjat titta på universitetet som jag vill studera på. Jag har kommit fram till Handelshögskolan i Stockholm. Det har varit ett extremt stort söktryck de senaste åren och man måste nästan ha A i allt för att komma in på Business and...

   Julia SYV: Hej Andreas, ta gärna en titt på den generella programplanen för EK - och längst ner hur programstrukturen måste se ut för att uppnå kraven för examensbevis.  Ditt första... Läs hela svaret
  • H 26 år

   Motsvarighet - gymnasiekurser i Finland?

   Hej! Jag studerar vid universitet i Sverige, men tänkte byta till ett annat ämne. Min tidigare utbildning från Finland som jag kommit in på universitetet här i Sverige med är yrkesskola samt enstaka gymnasiekurser från Finland för att komplettera...

   Julia SYV: Hej H,innehåll i den svenska gymnasiekursen matematik 3 kan du se på Matteboken.se/lektioner/matte-3  
  • Ellen 21 år

   vad är skillnaden?

   Hej! Är väldigt sugen på att plugga till kriminolog och gick in och tittade lite på Malmös universitets hemsida och där hittade jag både kurser som ”Kriminologi grundkurs” och ”kriminologi fortsättningskurs” som var på 30 hp om jag inte minns helt fel. Men så fanns där också...

   Julia SYV: Hej Ellen,Ett program består av ett antal kurser. Ett program á 180 högskolepoäng består av kurser som man läser på heltid på 3 år, sex terminer. En kurs á 30 hp... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Börja på modersmål i gymnasiet?

   Hej! Jag vill börja läsa modersmål i gymnasiet, (börjar gymnasiet i höst), men har inte läst modersmål i grundskolan pga det var fullt. Så min fråga finns det fortforande chans att läsa modersmål i gymnasiet trots att man inte har...

   Julia SYV: Hej Sara,du har vissa rättigheter vad gäller läsa modersmål. Det låter märkligt att du ej fick läsa på grundskolan pga det var "fullt". Om du har ett annat modersmål... Läs hela svaret
  • Alba 19 år

   Jobba innan specialistutbildning och framtidsutsikter psykologyrket?

   Hej, jag har två frågor. Undrar om man måste jobba något mellan lärarutbildningen och seciallärarutbildningen? Alltså om jag först måste läsa en lärarutbildning, sedan jobba som lärare x antal år och efter det kan...

   Julia SYV: Hej Alba,idag krävs det för behörighet till speciallärarprogrammen följande:grundlärarexamen, ämneslärarexamen, yrkeslärarexamen,... Läs hela svaret
  • Solveig 44 år

   Undersköterska efter 3 terminer på sjuksköterska?

   Jag har bara 3 terminer kvar av studiemedel genom CSN. Jag kommer inte in på undersköterska då jag inte är prioriterad eftersom jag redan gått 3-årigt gymnasium ( samhällsvetenskaplig linje ). Jag har både särskild behörighet och...

   Julia SYV: Hej Solveig,Underskoterska är ännu inte ett legitimationsyrke i Sverige; alltså arbetsgivare får fritt anställa vem hen själv bedömer lämplig för... Läs hela svaret
  • Emma år

   Har fått hem ett Teknikcollege intyg, men vad ska jag ha den till?

   Jag tog studenten nu i sommar och fick hem ett Teknikcollege intyg. Jag undrar om detta intyget kan hjälpa mig in i framtida utbildning eller arbete?

   Julia SYV: Ja, Emma,om du söker jobb, kan du i CV uppge att du har Teknikcollege Intyget; om du söker till en yrkeshögskoleutbildning, kan det också bli ett plus. Och även... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga