Ali 25 år
  Hej! Det är så att när jag gick på gymansiet så läste jag matematik 1a men jag struntade i det och var helt oinstresserad av ämnet men lyckades endå få ett godkänt pgr av att läraren tyckte om mig men frågar du mig så var det oförtjänt eftersom jag själv vet att jag inte borde ha fått godkänt. Men iaf nu är det så att jag vill börja studera men jag känner/tycker att jag behöver läsa om matematik 1 på komvux men jag får inte göra det eftersom att jag redan har godkänt i kursen.. jag snackade med syv från min ort och dem sa att jag fick inte läsa om kursen och nästa mattekurs jag får läsa är antigen 2a 2b 2c... jag har ingen aning om hur jag ska gå tillväga det känns som att jag är fast och finner ingen utväg... jag skulle liksom vilja börja om på nytt och läsa matematik 1b men den möjligheten finns inte för mig... skulle uppskatta ett snabbt svar och hjälpmedel till min dilemma Mvh Ali

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Ali,
  du får Söka till komvux, det kan ingen förbjuda dig att göra.
  Sedan kanske du har tur och kan komma in även på matte 1; så sök. Möjlighet att komma in beror på om pengarna räcker även till de sökande som redan har godkända betyg (de är mindre prioriterade).

  ***
  Andra alternativ
  Självstudier - www.matteboken.se - skaffa kunskaper i matte på egen hand, inför studier i matte 2. Innehåll i Matematik 1 finns på matteboken.se/lektioner/matte-1 och bor du i en satd där en Räknestuga finns kan du kostnadsfritt få hjälp där. Se info på mattecentrum.se/raknestugor

  Folkhögskola - du kan söka till allmänna kurser på folkhögskolorna och om du kommer in, läsa matte där.
  Ett långsökt och osäkert alternativ: att flytta till den kommun som ger mer pengar till komvux, jämfört med andra kommuner där pengarna även kan räcka till de som vill "läsa om" (fråga inte oss vilka kommuner det är - för vi har inget svar att ge på den frågan.).

  Du kan också försöka "annulera" ditt betyg i matte 1 - kontakta din gymnasieskolans rektor och fråga om det. Dock kan det bli svårt att få igenom. Rektorn kommer troligtvis svara att hen litar på lärarens bedömning och att även om du nu, kanske, inte minns matte - att du vid kursens slut uppvisade tillräckliga kunskaper för godkänt betyg (för att i annat fall skulle inte läraren sätta godkänt betyg "på dig").

  Vänligen
  L.

  • Ali

   Tack för svaret men jag var in till syv i min ort igen men dem säger att jag inte får läsa kursen... det är faktiskt sjukt löjligt. jag gav en riktig bra förklaring till hur allt ligger till men dem säger fortfarande nej... en annan grej alla rekommenderar matteboken.se osv men grejen är att jag har försökt att nöta på matten själv genom en mattebok men när det kommer till en problemlösning eller nå liknande så spelar det ingen roll vilken sida som jag söker efter hjälp! Matteboken.se är hjälpmedel det är inte en ersättning till matteböcker. Jag är fast i smeten faktiskt finns det absolut ingen chans att man kan få plugga matte 1b i klassrum någonsin?! Matte 1b och 1a är inte ens samma kurs! Detta är sjukt löjligt.

  • Julia Matematik 1a, 1b och 1c är i princip samma kurs /det finns lite skillnader... men inte så stora för att kunna säga att det är Olika kurser/. Ingen kan förbjuda dig att Söka till komvux. Sedan prioriterar komvux personer om saknar grundskolekompetens. Sedan tar komvux in dem som ej läste kurser, alls, över huvudet taget... och sedan brukar pengarna vara slut. Om komvux får välja att erbjuda dig en studieplats framför den personen som aldrig fick chansen att läsa matte 1, vad tror du den personen skulle säga? Om pengarna ej räcker till att köpa studieplatser till alla som så önskar, måste urval göras... suck!
  • Julia

   Vi på fråga syv kan inte ändra på reglerna. Sök läsa på komvux. Vi hoppas du har tur och kommer in. Du kan också söka läsa på flera olika folkhögskolor. >> Mattecentrum driver också Räknestugorna. Se om det finns en räknestuga i din stad. Det är gratis att få hjälp i en räknestuga.

  • Ali Hej Julia! Tack för ditt svar! Grejen är att dem svaren jag har fått från studievägledaren i min ort är att jag inte får söka kursen överhuvudtaget. Dem har inte sagt det som ni två damer har sagt utan det har rakt av varit nej, du får inte söka kursen och om du ska plugga en mattekurs så får det vara på B nivå. En fråga bara, vad är utbyteskomplettering?
  • Julia Ingen kan förbjuda dig att söka. Sedan att "din syv" menar att det är kanske "ganska så meningslöst" för att hen vet att platserna inte räcker till ens till de mest prioriterade, kan hända.
  • Julia

   "Utbyteskomplettering" är det när man får betyg i en "motsvarande kurs"; Var god se Tabell för utbyteskomplettering >> : elever som gick ut gymnasiet år 2013 eller tidigare läste Svenska A och B; Engelska A och B och Matematik A, B, C, D och E. Om en sådan person har IG (icke-godkänt) betyg i en sådan "gammal" kurs som inte längre går att få betyg i (möjlighet som upphörde sista juni 2016), kan hen få betyg i en "motsvarande kurs" - i stället för Svenska A - i Svenska 1; i stället för Engelska B - i Engelska 6... och då kommer betyget i en "motsvarande kurs" räknas in i stället.

  • Julia Som sagt, ingen kan förbjuda dig att göra ansökan till komvux. Du får söka vilka kurser du vill. Sedan kan komvux ge dig svar PLATSBRIST eller OBEHÖRIG. Du vill ju få svar ANTAGEN och vill läsa kursen. Men vi på Fråga syv kan inte anta dig till en komvux-kurs. Antagning gör personal på komvux. Komvux har begränsat budget. Enligt Vuxenutbildningsförordningen måste komvux prioritera "personer med kort tidigare utbildningsbakgrund" - det är i första hand Grundskolekurser komvux måste erbjuda, för att "grundskola är rättighet för folket", kan man förenklat förklara. Det är endast Grundskola som i Sverige är obligatorisk. Att läsa på gymnasiet är inte obligatoriskt. Tanken är att man kan söka jobb med endast grundskolekompetens, men i praktiken är det rätt så svårt att få jobb utan gymnasiekompetens. Dock finns det exempel när folk får jobb även utan fullständig grundskolekompetens.
  • Ali Julia jag vet att det inte är du som är ansvarig för ansökningarna haha. Hade du vart från samma ort som mig så hade du också blivit frustrerad, att man går till syv och dem själva vet inte hur svenska systemet funkar. Och man blir lite ledsen när alla syv kan bara göra en grej och det är att rekommendera matteboken.se. Därför jag tog initiativet och frågade er här, ni har varit till stor hjälp och hjälpt mig att fatta att det är hopplöst helt enkelt. Tack och hej!
  • Julia Vill du läsa matematik med lärarledda lektioner kan du även söka till många olika folkhögskolor. Folkhögskolornas sida är www.folkhogskola.nu och här är man inte beroende av vilken kommun man är folkbokförd i, utan du kan söka till alla de olika folkhögskolorna och det finns över 150 st. i Sverige. Folkhögskolorna utanför stora städer brukar ha Internat (studentboende).
  • Julia Förutom matteboken.se och Räknestugorna som drivs av Mattecentrum, finns det även video på Youtube som mattelärare lägger ut - där de ger i princip "lektioner" i olika avsnitt inom matte; sådana video kan man se många ggr - så många man behöver.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Nadin 19 år

   Jag undrar om man kan göra prövning när man INTE har fyllt 20?

   Hej, Jag undrar om man kan göra prövning när man INTE har fyllt 20?jag går fortfarande på gymnasiet men det finns två ämnena som jag måste höja mitt betyg i för att kunna gå in i programmet som jag vill i univeristet direkt efter studenten! Jag vill inte jöja de efter gymnsaiet! Tack

   Anna SYV:  Hej Nadin,i fråga om prövningar är det inte din ålder (2o år eller yngre) utan det faktum att du är inskriven (går) på gymnaiset som är... Läs hela svaret
  • Elsa 16 år

   Pendlings bidrag?

   hej syv, jag ska gå gymnasium i Stockholm och bor i Eskilstuna. När bör jag söka om resebidrag då? ska jag göra det när jag fått reda på om jag kommit in eller ej i sommar. Eller hur ska jag göra. Vi har tyvärr ingen fast syv på våran skola han kommer endast 2 gånger typ. Därför hade jag tänk...

   Anna SYV: Hej Elsa,innan du får Antagningsbesked, vet ju ingen om du kommer in eller inte. Antagningsbesked för elever som söker via gymnasieantagningen i Västerås kommer att visas från 28 juni 2019, för med info... Läs hela svaret
  • Mathilda 18 år

   Hur ska jag ta mig till?

   Hej, är en tjej som går sitt andra år på det samhällsvetenskapliga programmet i Eskilstuna. Under senaste tiden, några månader har mer och mer tankar vuxit sig fram i samband med att folk ständigt frågor vad man vill i framtiden bli eller studera vidare till, men att också jag själv börjar tänka...

   Anna SYV: Hej Mathilda, kika gärna på gymnasieguiden.se/gymnasium/oknaskolan där du bl.a kommer att se att den 26 febr 2019 kl.17 (dvs nu på tisdag) kommer Öknaskolan sända Live på Instagram och du ska... Läs hela svaret
  • Astor 20 år

   Kan man byta gymnasium när man ska fylla 20 samma år?

   Hej! Jag trivs väldigt bra på den skola som jag går på nu. Men jag får inte det stödet som jag behöver och skolan ska nu dra ner på resurser. Kan man byta gymnasium även fast man ska fylla 20 samma år? ( Är fortfarande 19 men fyller 20 i sommar). Tacksam för svar!

   Anna SYV: Hej Astor,från 1 juli det kalenderåret som man fyller 20 år börjar man "tillhöra" komvux (kommunal Vuxenutbildningen). Du måste därför bli ANTAGEN till en... Läs hela svaret
  • Patrik 23 år

   Högskolepoäng utan examen?

   Hej! Om man har studerat ett tag men väljer att hoppa av, är högskolepoängen trots ingen examen värt något när man söker jobb? eller bör man istället gå klart alla år och ta examen för att det ska ha någon betydelse? Studerar företagsekonomi!

   Anna SYV: Hej Patrik,betyg i kurser som man har avslutat och hp (högskolepoängen) registrerade i LADOK - gäller tillsvidare; de försvinner inte. Du har därför rätt att lista upp dem i din CV. Vad... Läs hela svaret
  • William 22 år

   På vilka universitet kan man börja juristutbildningen på VT?

   På vilka universitet är det möjligt att börja utbildningen till jurist på VT?

   Daniel Larsson: Hej William!Stockholms Universitet, Uppsala Universitet och Lunds Universitet har idag /och har förut/ haft vårstarter på Juristprogrammet; hur det blir i framtiden - vet man inte,... Läs hela svaret
  • Breenata 23 år

   vad kan man jobba med lingvistik examen ?

   Jag studerar nu i lund universitet lingvistik och språk(Spanska) vad kan man jobba med då? huvudäme lingvistik ??

   Anna SYV: Hej Breenata;förutom att ge ämneskunskaper tränar studier i lingvistik upp din förmåga till problemlösning och kritiskt och analytiskt tänkande och även din kommunikativa... Läs hela svaret
  • Olle 16 år

   Hur kan jag göra för att bli läkare/jurist?

   Jag är 15 år, och ska välja gymnasium till våren. Jag vill bli jurist (advokat/åklagare), och jag är ganska säker på min sak, så ek-jur är den "bästa" linjen att gå för det. Dock har jag nyligen börjat fundera på att sikta på typ läkare, eller något liknande. Jag vet att juridik kan pluggas på...

   SYV-besökare Syv: Hej Olle,högre naturvetenskapliga/medicinska utbildningar, som läkar-, tandläkar-, veterinär-, marinbiologprogrammen, kräver - för särskild behörighet - godkända betyg... Läs hela svaret
  • Julia 22 år

   Var pluggar man till receptionist?

   hej som rubriken lyder undrar jag - i fall man vill bli receptionist, var pluggar man? och hur länge tar det? Tacksam för svar! Julia A.

   Peter SYV: Hej Julia, jobba som receptionist kan man med diverse olika utiblildningar. Kika gärna på yrke/receptionist och även på yrke/hotellreceptionist och även på yrke/administratör,... Läs hela svaret
  • Samar 20 år

   Kan jag gå från socionom till psykolog och tillgodoräkna mina HP?

   Hej! Jag tog precis studenten, våren 2018. Min passion och dröm har alltid varit att bli psykolog, barnpsykolog mer specifikt. Men jag kom inte in på psykologprogrammet varken hösten 2018 eller våren 2019. Utan jag kom in på socionomprogrammet hösten 2018 och jag tackade ja och läser nu andra...

   Daniel Larsson: Hej Samar,som reglerna ser ut nu så kan man i Sverige endast bli Psykolog genom att ta examen från psykologprogrammet. Och för att komma in på psykologprogrammet... Läs hela svaret
  • Emma 27 år

   Kan jag arbeta som undersköterska på sjukhus?

   Hej! Jag har läst tre avklarade terminer på sjuksköterskeprogrammet via Linköpings universitet. Efter det valde jag att pausa och arbeta som undersköterska ett tag vilket jag fortfarande vill göra. I Linköping/Norrköping är kravet för att arbeta på sjukhus tre avklarade terminer på...

   Anna SYV: Hej Emma,kort svar på din fråga är att det är upp till varje arbetsgivare att anställa vem de vill som Undersköterskor. Ett längre svar och en... Läs hela svaret
  • Moa 22 år

   Kandidatexamen i ekonomi?

   Hej! Jag håller på att plocka i hopp fristående kurser för att kunna plocka ut en kandidatexamen i ekonomi. Nu till hösten är det dags för mig att läsa statistik och jag undrar om kursen statistik då måste ges vis "ekonomiska fakulteten" eller om det även går bra att läsa statistik som ges vid...

   Milla SYV: Du måste få svar från det lärosäte där du planerar ta ut kandidatexamen för att det är de som har tolkningsföreträde i den frågan.
  • Erik 18 år

   vilka kurser från gymnasiet behövs för att bli SV/MA lärare för år4-6?

   Går i handelsprogrammet och är inte direkt nöjd och har försökt byta skola hela terminen men tyvärr så är det alltid fullt i skolorna och jag har direkt ingen plats och jag vill inte hoppa av gymnasiet så jag ska försöka hålla ut dessa 3 år Undrade hur jag blir mattelärare och Engelska...

   Milla SYV: Du behöver godkända betyg i svenska 2&3 och helst även i matematik 4; svenska 2&3 och engelska 6 ingår i grundläggande behörighet;  i... Läs hela svaret
  • Anne 17 år

   Får man ha två individuella val i tvåan?

   Hej! jag går i ettan på ekonomilinjen på hälsingegymnasiet i bollnäs och funderar på individuellt val. Jag har valt att fortsätta med mitt språk i tvåan men undrar då om jag bara kan välja ett individuellt val nästa gång för det man då kan välja mellan är en reseguidnings kurs eller grafisk...

   Milla SYV: Du måste få svar ftån just din gymnasieskola; det kan hända att reseguidningskurs och grafisk kommunikation kommer att gå samtidigt men du kan ju inte klona dig.:)
  • Lisa år

   Utbildningar till arbetsmiljöingenjör?

   Hej! Jag har en högskoleexamen som hälsopedagog, men i nuläget är det svårt att få jobb inom det yrket pga konkurrens. Jag tog examen 2016. Istället funderar jag på att utbilda mig till arbetsmiljöingenjör, där det finns en större...

   Anna SYV: Hej Lisa, Relevanta utbildningar som leder till yrket Arbetsmiljöingenjör - kan finnas på högskolenivå och på yrkeshögskolenivå. Utbildningar inom yrkeshögskola kan i... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga