Ali 25 år
  Hej! Det är så att när jag gick på gymansiet så läste jag matematik 1a men jag struntade i det och var helt oinstresserad av ämnet men lyckades endå få ett godkänt pgr av att läraren tyckte om mig men frågar du mig så var det oförtjänt eftersom jag själv vet att jag inte borde ha fått godkänt. Men iaf nu är det så att jag vill börja studera men jag känner/tycker att jag behöver läsa om matematik 1 på komvux men jag får inte göra det eftersom att jag redan har godkänt i kursen.. jag snackade med syv från min ort och dem sa att jag fick inte läsa om kursen och nästa mattekurs jag får läsa är antigen 2a 2b 2c... jag har ingen aning om hur jag ska gå tillväga det känns som att jag är fast och finner ingen utväg... jag skulle liksom vilja börja om på nytt och läsa matematik 1b men den möjligheten finns inte för mig... skulle uppskatta ett snabbt svar och hjälpmedel till min dilemma Mvh Ali

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Ali,
  du får Söka till komvux, det kan ingen förbjuda dig att göra.
  Sedan kanske du har tur och kan komma in även på matte 1; så sök. Möjlighet att komma in beror på om pengarna räcker även till de sökande som redan har godkända betyg (de är mindre prioriterade).

  ***
  Andra alternativ
  Självstudier - www.matteboken.se - skaffa kunskaper i matte på egen hand, inför studier i matte 2. Innehåll i Matematik 1 finns på matteboken.se/lektioner/matte-1 och bor du i en satd där en Räknestuga finns kan du kostnadsfritt få hjälp där. Se info på mattecentrum.se/raknestugor

  Folkhögskola - du kan söka till allmänna kurser på folkhögskolorna och om du kommer in, läsa matte där.
  Ett långsökt och osäkert alternativ: att flytta till den kommun som ger mer pengar till komvux, jämfört med andra kommuner där pengarna även kan räcka till de som vill "läsa om" (fråga inte oss vilka kommuner det är - för vi har inget svar att ge på den frågan.).

  Du kan också försöka "annulera" ditt betyg i matte 1 - kontakta din gymnasieskolans rektor och fråga om det. Dock kan det bli svårt att få igenom. Rektorn kommer troligtvis svara att hen litar på lärarens bedömning och att även om du nu, kanske, inte minns matte - att du vid kursens slut uppvisade tillräckliga kunskaper för godkänt betyg (för att i annat fall skulle inte läraren sätta godkänt betyg "på dig").

  Vänligen
  L.

  • Ali

   Tack för svaret men jag var in till syv i min ort igen men dem säger att jag inte får läsa kursen... det är faktiskt sjukt löjligt. jag gav en riktig bra förklaring till hur allt ligger till men dem säger fortfarande nej... en annan grej alla rekommenderar matteboken.se osv men grejen är att jag har försökt att nöta på matten själv genom en mattebok men när det kommer till en problemlösning eller nå liknande så spelar det ingen roll vilken sida som jag söker efter hjälp! Matteboken.se är hjälpmedel det är inte en ersättning till matteböcker. Jag är fast i smeten faktiskt finns det absolut ingen chans att man kan få plugga matte 1b i klassrum någonsin?! Matte 1b och 1a är inte ens samma kurs! Detta är sjukt löjligt.

  • Julia Matematik 1a, 1b och 1c är i princip samma kurs /det finns lite skillnader... men inte så stora för att kunna säga att det är Olika kurser/. Ingen kan förbjuda dig att Söka till komvux. Sedan prioriterar komvux personer om saknar grundskolekompetens. Sedan tar komvux in dem som ej läste kurser, alls, över huvudet taget... och sedan brukar pengarna vara slut. Om komvux får välja att erbjuda dig en studieplats framför den personen som aldrig fick chansen att läsa matte 1, vad tror du den personen skulle säga? Om pengarna ej räcker till att köpa studieplatser till alla som så önskar, måste urval göras... suck!
  • Julia

   Vi på fråga syv kan inte ändra på reglerna. Sök läsa på komvux. Vi hoppas du har tur och kommer in. Du kan också söka läsa på flera olika folkhögskolor. >> Mattecentrum driver också Räknestugorna. Se om det finns en räknestuga i din stad. Det är gratis att få hjälp i en räknestuga.

  • Ali Hej Julia! Tack för ditt svar! Grejen är att dem svaren jag har fått från studievägledaren i min ort är att jag inte får söka kursen överhuvudtaget. Dem har inte sagt det som ni två damer har sagt utan det har rakt av varit nej, du får inte söka kursen och om du ska plugga en mattekurs så får det vara på B nivå. En fråga bara, vad är utbyteskomplettering?
  • Julia Ingen kan förbjuda dig att söka. Sedan att "din syv" menar att det är kanske "ganska så meningslöst" för att hen vet att platserna inte räcker till ens till de mest prioriterade, kan hända.
  • Julia

   "Utbyteskomplettering" är det när man får betyg i en "motsvarande kurs"; Var god se Tabell för utbyteskomplettering >> : elever som gick ut gymnasiet år 2013 eller tidigare läste Svenska A och B; Engelska A och B och Matematik A, B, C, D och E. Om en sådan person har IG (icke-godkänt) betyg i en sådan "gammal" kurs som inte längre går att få betyg i (möjlighet som upphörde sista juni 2016), kan hen få betyg i en "motsvarande kurs" - i stället för Svenska A - i Svenska 1; i stället för Engelska B - i Engelska 6... och då kommer betyget i en "motsvarande kurs" räknas in i stället.

  • Julia Som sagt, ingen kan förbjuda dig att göra ansökan till komvux. Du får söka vilka kurser du vill. Sedan kan komvux ge dig svar PLATSBRIST eller OBEHÖRIG. Du vill ju få svar ANTAGEN och vill läsa kursen. Men vi på Fråga syv kan inte anta dig till en komvux-kurs. Antagning gör personal på komvux. Komvux har begränsat budget. Enligt Vuxenutbildningsförordningen måste komvux prioritera "personer med kort tidigare utbildningsbakgrund" - det är i första hand Grundskolekurser komvux måste erbjuda, för att "grundskola är rättighet för folket", kan man förenklat förklara. Det är endast Grundskola som i Sverige är obligatorisk. Att läsa på gymnasiet är inte obligatoriskt. Tanken är att man kan söka jobb med endast grundskolekompetens, men i praktiken är det rätt så svårt att få jobb utan gymnasiekompetens. Dock finns det exempel när folk får jobb även utan fullständig grundskolekompetens.
  • Ali Julia jag vet att det inte är du som är ansvarig för ansökningarna haha. Hade du vart från samma ort som mig så hade du också blivit frustrerad, att man går till syv och dem själva vet inte hur svenska systemet funkar. Och man blir lite ledsen när alla syv kan bara göra en grej och det är att rekommendera matteboken.se. Därför jag tog initiativet och frågade er här, ni har varit till stor hjälp och hjälpt mig att fatta att det är hopplöst helt enkelt. Tack och hej!
  • Julia Vill du läsa matematik med lärarledda lektioner kan du även söka till många olika folkhögskolor. Folkhögskolornas sida är www.folkhogskola.nu och här är man inte beroende av vilken kommun man är folkbokförd i, utan du kan söka till alla de olika folkhögskolorna och det finns över 150 st. i Sverige. Folkhögskolorna utanför stora städer brukar ha Internat (studentboende).
  • Julia Förutom matteboken.se och Räknestugorna som drivs av Mattecentrum, finns det även video på Youtube som mattelärare lägger ut - där de ger i princip "lektioner" i olika avsnitt inom matte; sådana video kan man se många ggr - så många man behöver.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Adam 22 år

   Pyskologprogrammet?

   Hej Det är så här att jag i slutet av tvåan i gymnasiet bestämde mig för att plugga någonting inom psykologi och till slut så bestämde jag mig för psykolog. Jag hade dåligt koll på hur allting fungerade kring betyg och visste inte att ettans betyg skulle påverka mina meriter. Nu är det så här...

   Anna SYV: Hej, jag rekommenderar Högskoleprovet och Prövningar. om att med utländsk utbildning bli psykolog i Sverige är det osäkert om socialstyrelsen kommer kräva Kompletteringar som kanske inte ges som... Läs hela svaret
  • johan 27 år

   Hur räknas mitt snitt ut?

   Hej! Jag tog examen från det estetiska programmet 2011 och håller nu på att läsa in behörighetskurser på komvux för att söka till läkarprogrammet. När jag är färdig kommer jag att ha läst många fler poäng än vad som ingick i mitt gymnasieprogram. Jag kommer att hamna i urvalsgruppen BII då jag...

   Anna SYV: Har du Slutbetyg, eller Samlat betygsdokument ? Du behöver ha Slutbetyg och alla kurser från ditt slutbetyg plus betyg i fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4 kommer Alla räknas in i ditt... Läs hela svaret
  • Jenny 27 år

   Vilken matte ska jag läsa som har gått medieprogrammet?

   Hej! Jag gick ut medieprogrammet 2011. Vill nu läsa Matte B men förstår inte om det gamla medieprogrammet motsvarar yrkesprogram eller estetiskt. Är det Matte 2a eller 2b som jag ska läsa? Mvh Jenny

   Anna SYV: Om den utb du vill söka kräver matte 2a/2b/2c då kan du läsa vilken av de kurserna som helst. Matte 2a är lättare att få högre betyg i.
  • Anna 20 år

   Meritvärde i urvalsgrupp BII?

   Hej! Jag har under hösten läst engelska 7 på komvux för att få full meritpoäng (2.5) då jag under gymnasiet valde kurser så att jag endast fick 2 extra meritpoäng. Mitt meritvärde från gymnasiet var 19.79 utan meritpoängen och 21.79 med meritpoängen. Då hade jag B i två kurser, varav en av...

   Anna SYV: Du tänkte tyvärr fel. Eng7 betyg räknas Också med, inte i stället. På så sätt har du kvar dina två B-betyg kvar. Du måste få A i samma kurs som du idag har B i, för att höja.
  • Madelene 21 år

   Godkänd i fysik 2 men inte fysik 1 behörig?

   Hej! Jag heter Madelene och går teknisk basår. Min fråga är om jag är godkänd i alla ämnen matte 3c, matte 4, kemi 1 och fysik 2, men är inte godkänd i fysik 1 är jag fortfarande behörig att söka civil ingenjör utbildning?...

   Anna SYV: Om du går tekniskt basår på högskolenivå (ej på komvux) då måste du fråga antagningsgruppen på det lärosäte dit du vill söka sen; detta... Läs hela svaret
  • Minghui 34 år

   Frågor om utbildning och jobbmöjligheter för fotografer?

   Hej, Min sambo som är utlänning och går SFI nu C-nivå, är intresserad av att bli fotograf men vill förstås få utbildning först för detta. Han vill helst sedan jobba som egen. Vad har man för bakgrundskrav för en sån utbildning på Yrkeshögskolan till att börja med? Han har akademisk...

   Anna SYV: Hej! Kika gärna på yrke/fotograf det är tyvärr mycket hård konkurrens om uppdragen för fotografer.  Ngt lättare kan vara att få uppdrag som... Läs hela svaret
  • Mary 19 år

   Hur blir man en SYV?

   Hej! Jag blev intresserad av SYV yrket. Jag tycker att det är ganska rolig att jobba som SYV och funderar över att plugga vidare till SYV efter gymnasiet. Vad krävs det för att kunna bli SYV (kurser, osv)? Vilka universitet har den utbildningen som man behöver för att bli en SYV?

   Mikael SYV: Hej Mary, Så roligt att du vill bli min kollega!Ta och kika gärna på yrke/studie-och-yrkesvagledare - där under stycket UTBILDNING förklaras att Behörig SYV blir man om man tar examen från... Läs hela svaret
  • Linnéa 15 år

   Problem Att Välja Linje, JA!?

   Hej! Jag känner att jag har så svårt att välja vilken linje jag ska gå. Jag tycker om skolan och gillar alla ämnen och har många olika intressen. Men vilken linje borde jag gå? Allt är ju så roligt! Hur kan man tänka, förutom de frågorna man alltid får som till exempel; hur är du spm person...

   Mikael SYV: Hej Linnéa! För att välja gymnasieprogram och gymnasieskola behöver du faktiskt inte bestämt dig för vad du vill jobba med i framtiden. Det är svårt att veta när man är 15-16... Läs hela svaret
  • Elin 18 år

   Vad kan jag skriva om på gymnasiearbetet?

   Hej går samsam och är intresserad av politik och ska nu välja vad jag ska skriva om på mitt gymnasiearbete men vet inte vad jag ska skriva om förutom att det ska vara om politik. Kan jag få lite tips på vad man kan skriva om?

   Anna SYV: Hej Elin,,,kika gärna på https://www.fragasyv.se/info/tema-for-gymnasiearbete
  • Carro 16 år

   Förbereda inför nationella i SO?

   Jag har nationella prov i Historia snart och undrar hur jag kan öva inför det. Historia är inte mitt starkaste ämne men vill få så bra betyg så möjligt. Ju mer tips desto bättre.

   Anna SYV: Hej Carro,SYV är inte lärare och kan därför egentligen inte ge råd eller tips om hur man på bästa sättet kan plugga inom olika ämnen. visst finns det allmänna Tips om... Läs hela svaret
  • Enas 18 år

   Kan jag ta bort kurser som drar ner mina meriter när?

   I mitt fall: Jag går andra året på naturvetenskapsprogrammet och har en fråga gällande merit. Har mer än godkänt på alla ämnen och vet med säkerhet att jag kommer bli mer än godkänd i allt i trean. Jag har läst moderna spåk steg 3 och 4 och kommer att läsa matte 5 i trean, vilket tillsammans...

   Julia SYV: Hej Enas,till högskoleutbildningar i Sverige konkurrerar man antingen med Meritvärde och/eller med resultatet av Högskoleprovet. Meritvärde är summan av Jämförelsetalet... Läs hela svaret
  • Karl 49 år

   Kan man göra prövning i Biologi 2 utan att ha läst Biologi 1?

   Hej, jag har läst på många ställen att det skulle vara möjligt att göra en prövning i Biologi 2 utan att först ha läst Biologi 1. Jag har många orsaker till att jag skulle vilja göra det: Jag kan redan det mesta i Biologi 1 Biologi 1 intresserar mig inte så mycket Biologi 1 är bara av...

   Julia SYV: Hej Karl, jo, det går bra att anmäla sig till prövning i Biologi 2 utan att ha betyg i Biologi 1. Allmänt gäller det för prövningar att man behöver ej... Läs hela svaret
  • Jelena 26 år

   Kan jag tillgodose hp-poäng om jag vill studera ett helt annat område?

   Hej, Jag var klar med min kandidatexamen i Media och kommunikationsvetenskap år 2014, och jobbar nu med Sociala medier. Dock känner jag att jag skulle vilja studera och utbilda mig ytterligare och studera HR-frågor och pedagogik.

   Hur funkar det med examen? Måste...

   Julia SYV: Hej Jelena,om du i första hand tänker på studier på högskolenivå (högskola/universitet) då har ansökningsperioden till höstens start... Läs hela svaret
  • Ebba 20 år

   Läsa upp annat ämne, samma inriktning?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet med gymnasiexamen förra våren och har i åtanke att läsa upp ett par kurser nu till sommaren. Min plan är att läsa upp Matte 3b och Psykologi 2a, då jag fick F i båda kurserna. Dock låg Psykologi 2a som Utökad kurs, inte som Individuellt val, vilket istället...

   Julia SYV: Hej Ebba, om Psykologi 2a är en "U"-kurs i ditt examensbevis, kommer inte högre betyg i den kursen "hjälpa dig" pga av att betyg i den kursen räknas inte in. Om matematik 3 är en vanlig kurs i... Läs hela svaret
  • Adrian 17 år

   Är det försent och byta linje till nästa år?

   Hejsan! Jag går estetisk linje just nu och känner att det är en jätte bra och härlig linje men känner ändå att det inte bara min grej. Jag vill gå något jag verkligen bryr mig om och brinner för väldigt mycket! Så min fråga är om det är försent eller inte att kunna prata med den skolan jag...

   Anna SYV: Hej Adrian,du behöver inte prata med den skolan där du vill gå - utan du behöver göra Ansökan under Omvalsperioden. Läs t.ex info på gymnasieguiden.se/reportage/omval-till-gymnasiet-2019

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga