Ali
    Hej! Det är så att när jag gick på gymansiet så läste jag matematik 1a men jag struntade i det och var helt oinstresserad av ämnet men lyckades endå få ett godkänt pgr av att läraren tyckte om mig men frågar du mig så var det oförtjänt eftersom jag själv vet att jag inte borde ha fått godkänt. Men iaf nu är det så att jag vill börja studera men jag känner/tycker att jag behöver läsa om matematik 1 på komvux men jag får inte göra det eftersom att jag redan har godkänt i kursen.. jag snackade med syv från min ort och dem sa att jag fick inte läsa om kursen och nästa mattekurs jag får läsa är antigen 2a 2b 2c... jag har ingen aning om hur jag ska gå tillväga det känns som att jag är fast och finner ingen utväg... jag skulle liksom vilja börja om på nytt och läsa matematik 1b men den möjligheten finns inte för mig... skulle uppskatta ett snabbt svar och hjälpmedel till min dilemma Mvh Ali

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Ali,
    du får Söka till komvux, det kan ingen förbjuda dig att göra.
    Sedan kanske du har tur och kan komma in även på matte 1; så sök. Möjlighet att komma in beror på om pengarna räcker även till de sökande som redan har godkända betyg (de är mindre prioriterade).

    ***
    Andra alternativ
    Självstudier - www.matteboken.se - skaffa kunskaper i matte på egen hand, inför studier i matte 2. Innehåll i Matematik 1 finns på matteboken.se/lektioner/matte-1 och bor du i en satd där en Räknestuga finns kan du kostnadsfritt få hjälp där. Se info på mattecentrum.se/raknestugor

    Folkhögskola - du kan söka till allmänna kurser på folkhögskolorna och om du kommer in, läsa matte där.
    Ett långsökt och osäkert alternativ: att flytta till den kommun som ger mer pengar till komvux, jämfört med andra kommuner där pengarna även kan räcka till de som vill "läsa om" (fråga inte oss vilka kommuner det är - för vi har inget svar att ge på den frågan.).

    Du kan också försöka "annulera" ditt betyg i matte 1 - kontakta din gymnasieskolans rektor och fråga om det. Dock kan det bli svårt att få igenom. Rektorn kommer troligtvis svara att hen litar på lärarens bedömning och att även om du nu, kanske, inte minns matte - att du vid kursens slut uppvisade tillräckliga kunskaper för godkänt betyg (för att i annat fall skulle inte läraren sätta godkänt betyg "på dig").

    Vänligen
    L.

    Liselotte
    • :

      Tack för svaret men jag var in till syv i min ort igen men dem säger att jag inte får läsa kursen... det är faktiskt sjukt löjligt. jag gav en riktig bra förklaring till hur allt ligger till men dem säger fortfarande nej... en annan grej alla rekommenderar matteboken.se osv men grejen är att jag har försökt att nöta på matten själv genom en mattebok men när det kommer till en problemlösning eller nå liknande så spelar det ingen roll vilken sida som jag söker efter hjälp! Matteboken.se är hjälpmedel det är inte en ersättning till matteböcker. Jag är fast i smeten faktiskt finns det absolut ingen chans att man kan få plugga matte 1b i klassrum någonsin?! Matte 1b och 1a är inte ens samma kurs! Detta är sjukt löjligt.

    • Julia : Matematik 1a, 1b och 1c är i princip samma kurs /det finns lite skillnader... men inte så stora för att kunna säga att det är Olika kurser/. Ingen kan förbjuda dig att Söka till komvux. Sedan prioriterar komvux personer om saknar grundskolekompetens. Sedan tar komvux in dem som ej läste kurser, alls, över huvudet taget... och sedan brukar pengarna vara slut. Om komvux får välja att erbjuda dig en studieplats framför den personen som aldrig fick chansen att läsa matte 1, vad tror du den personen skulle säga? Om pengarna ej räcker till att köpa studieplatser till alla som så önskar, måste urval göras... suck!
    • Julia :

      Vi på fråga syv kan inte ändra på reglerna. Sök läsa på komvux. Vi hoppas du har tur och kommer in. Du kan också söka läsa på flera olika folkhögskolor. >> Mattecentrum driver också Räknestugorna. Se om det finns en räknestuga i din stad. Det är gratis att få hjälp i en räknestuga.

    • : Hej Julia! Tack för ditt svar! Grejen är att dem svaren jag har fått från studievägledaren i min ort är att jag inte får söka kursen överhuvudtaget. Dem har inte sagt det som ni två damer har sagt utan det har rakt av varit nej, du får inte söka kursen och om du ska plugga en mattekurs så får det vara på B nivå. En fråga bara, vad är utbyteskomplettering?
    • Julia : Ingen kan förbjuda dig att söka. Sedan att "din syv" menar att det är kanske "ganska så meningslöst" för att hen vet att platserna inte räcker till ens till de mest prioriterade, kan hända.
    • Julia :

      "Utbyteskomplettering" är det när man får betyg i en "motsvarande kurs"; Var god se Tabell för utbyteskomplettering >> : elever som gick ut gymnasiet år 2013 eller tidigare läste Svenska A och B; Engelska A och B och Matematik A, B, C, D och E. Om en sådan person har IG (icke-godkänt) betyg i en sådan "gammal" kurs som inte längre går att få betyg i (möjlighet som upphörde sista juni 2016), kan hen få betyg i en "motsvarande kurs" - i stället för Svenska A - i Svenska 1; i stället för Engelska B - i Engelska 6... och då kommer betyget i en "motsvarande kurs" räknas in i stället.

    • Julia : Som sagt, ingen kan förbjuda dig att göra ansökan till komvux. Du får söka vilka kurser du vill. Sedan kan komvux ge dig svar PLATSBRIST eller OBEHÖRIG. Du vill ju få svar ANTAGEN och vill läsa kursen. Men vi på Fråga syv kan inte anta dig till en komvux-kurs. Antagning gör personal på komvux. Komvux har begränsat budget. Enligt Vuxenutbildningsförordningen måste komvux prioritera "personer med kort tidigare utbildningsbakgrund" - det är i första hand Grundskolekurser komvux måste erbjuda, för att "grundskola är rättighet för folket", kan man förenklat förklara. Det är endast Grundskola som i Sverige är obligatorisk. Att läsa på gymnasiet är inte obligatoriskt. Tanken är att man kan söka jobb med endast grundskolekompetens, men i praktiken är det rätt så svårt att få jobb utan gymnasiekompetens. Dock finns det exempel när folk får jobb även utan fullständig grundskolekompetens.
    • : Julia jag vet att det inte är du som är ansvarig för ansökningarna haha. Hade du vart från samma ort som mig så hade du också blivit frustrerad, att man går till syv och dem själva vet inte hur svenska systemet funkar. Och man blir lite ledsen när alla syv kan bara göra en grej och det är att rekommendera matteboken.se. Därför jag tog initiativet och frågade er här, ni har varit till stor hjälp och hjälpt mig att fatta att det är hopplöst helt enkelt. Tack och hej!
    • Julia : Vill du läsa matematik med lärarledda lektioner kan du även söka till många olika folkhögskolor. Folkhögskolornas sida är www.folkhogskola.nu och här är man inte beroende av vilken kommun man är folkbokförd i, utan du kan söka till alla de olika folkhögskolorna och det finns över 150 st. i Sverige. Folkhögskolorna utanför stora städer brukar ha Internat (studentboende).
    • Julia : Förutom matteboken.se och Räknestugorna som drivs av Mattecentrum, finns det även video på Youtube som mattelärare lägger ut - där de ger i princip "lektioner" i olika avsnitt inom matte; sådana video kan man se många ggr - så många man behöver.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'frågeställning' (10 st.)

    • Hugo

      Gymnasiearbetet - Vad för frågeställningar?

      Hejsan, mitt namn är Hugo och jag går tredje året på gymnasiet. Jag har redan valt ämne till gymnasiearbetet men har fastnat lite när det kommer till självaste frågeställningarna. Jag kommer att skriva om "Mäns våld mot kvinnor i nära relationer" men jag har inte riktigt kommit på en bra...

      Anna: : Hej Hugo!när man väljer tema och frågeställningar till Gymnasiearbete (GA) är det viktigt att veta vilket program och inriktning du läser - för att temat och... Läs hela svaret
    • Omar

      Gymnasiearbete?

      Hej! Jag går i el och energi programmet med inriktning dator och kommunikationsteknik. Mitt fråga är att måste man göra gymnasiearbete något praktiskt eller kan man skriva något också som alla andra program?

      Anna: : Hej Omar,det är handledare på din skola som blir utsedd för handledare för ditt gymnasiearbete som du kommer överens om vad temat och frågeställningarna blir för ditt GA.På vissa... Läs hela svaret
    • Fatima

      Gymnasiearbete?

      Hej Jag och min grupp har fått problem och är tvungna nu att byta ämne eftersom vi inte fick stipendium så nu vill vi ändra ämne till metabolism men vet dock inte vad vår frågeställning kan vara, vi vet inte till vem vi ska vända oss...

      Julia: : Hej Fatima, som "allmän Vägledare" (som inte är expert på kemi, biologi eller medicin) - och som inte är kemi- eller biologi-lärare... så kan man egentligen inte säga ngt. om "metabolism" (minns... Läs hela svaret
    • Alma

      Tips på frågeställning?

      Hej! Jag går tredje året på gymnasiet och ska skriva mitt gymnasiearbete. Jag har tänkt skriva om ämnet "mäns våld mot kvinnor i nära relationer" men behöver hjälp och tips på frågeställning till ämnet. Tack...

      Julia: : Hej Alma,SYV är inte expert på Gymnasiearbete eller på temat "våld i nära relationer". Med det sagt, så skulle jag, till exempel, som inte alls är insatt i det område kanske fråga... Läs hela svaret
    • Kinga

      Tips på en frågeställning till ib-programmet?

      Jag går i ib- programmet och har det väldigt svårt med att bestämma vilken frågeställning jag skulle kunna använda till min Extended Essay i ämnet spanska Det finns tre alternativ language, society och culture allt ska vara på spanska

      Milla : : Välj det alternativet som tilltalar dig mest. Samråd med dina lärare på skolan. Tänk på vad du vill göra efter gymnasiet och välj det alternativet som ligger i linje med dina planer för livet efter gymnasiet.
    • Emil

      Vad räknas som plagiat för ett gymnasiearbete?

      Hej! Jag sitter nu och måste skriva klart mitt gymnasiearbete på några dagar, vilket inte är ett problem, men att finna ett bra ämne är däremot en större utmaning. Jag har hittat ett ämne jag gillar med en bra frågeställning, men...

      Anna: : Hej Emil, gymnasiearbete förutsätter en arbetsinsats på ca 200 timmar. Det är heltidsjobb i fem veckor. Det är inte meningen att man ska skriva det på några få... Läs hela svaret
    • Olivia

      Tips på ämne till gymasiearbete?

      Vi ska skriva ett gymnasiearbete om identitet som kan kopplas till det regionala. Det tydligaste temat är identitet, hela arbetet ska bygga på det. Identitet kan vara allt från individnivå till samhällsnivå osv. Sen ska det kopplas regionalt, alltså så ska jämförelsen ske på ett regionalt plan....

      Anna: : Hej Olivia, du skriver i din fråga - "Hur skiljer sig Stockholm från Umeå"? - det är en frågeställning som ni kan försöka svara på med GA, gymnasiearbete. Studie- och... Läs hela svaret
    • Ella

      Tips på gymnasiearbete Naturvetenskap inriktning samhällslinjen?

      Hej! Vi ska ha bestämt vårt ämne till gymnasiearbetet på tisdag och jag känner mig väldigt förvirrad. Jag går Naturlinjen med inriktning samhälle och har verkligen ingen aning om vad jag ska eller kan skriva om. Jag vet att jag vill ha biologi men förstår inte riktigt vad samhällsinriktningen...

      Anna: : Hej Ella, kika gärna på >>yrke/yrken-na-natur-och-samhalle - och du kommer kanske på någon idé själv: du ser i presentationen där vilka... Läs hela svaret
    • Elin

      Gymnasiearbete om stress?

      Hej ! Ställer ytterligare en fråga om gymnasiearbete men skulle vilja ha lite tips på vilka frågeställningar man kan ha ang stress i skolan eller sociala medier. Tänkte göra en jämförelse mellan 8.an och 2:an på gymnasiet. Har några förslag och fått tips från min lärare men skulle vilja ha...

      Mikael: : Hej EIin! De Tips jag kan ge att kanske 1. ta fram de OfficieIIa siffrorna (sjukskrivning pga stress) och om det är majoritet tjejer eIIer kiIIar eIIer om det är Iika många drabbade. Och om det är skiIInad,... Läs hela svaret
    • Elin

      Gymnasiearbete?

      Hej ! Jag går trean på gymnasiet och ska precis börja med Gymnasiearbetet, skulle vilja ha hjälp att komma på ämnen inom socialpsykologi. Det är något som intresserar mig väldigt mycket men kan inte riktigt komma på hur jag ska utveckla en frågeställning. Vi har inte haft någon...

      Milla : : Hej Elin, inom Socialpsykologi kan man hitta många olika frågeställningar, t.ex kan man undersöka skillnader/gränsdragning mellan Socialpedagogik, Socialpsykologi och Sociapsykiatri.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga