Sara 21 år
  Hej,
  Jag tänkte kanske läsa matte 3 på komvux för att få behörighet till något ekonomi program på högskolan men har läst att jag hamnar i en annan antagningsgrupp som är mindre tror den heter (BII) där de som kompletterat hamnar, då undrar jag om jag kommer hamna i samma antagningsgrupp ifall jag söker till psykolog linjen där min kompletering inte behövs? Alltså hamnar jag alltid i den kompletterande ansökningsgruppen så fort jag läst matte 3 på komvux?

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Du kan inte försämra dina chanser genom att läsa nya kurser; om din chans skulle försämras, kommer inte de nya betygen räknas in. Läs matte 3! Och lycka till!

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Sara,

  Antagning.se räknar fram ditt meritvärde Och placerar dig i den eller de rätta urvalsgrupp/er/ - till varje Ny alternativ du söker till högskola, om det är olika behörighetskrav till dina olika alternativ.

  Exempel: du söker i första hand till Juridikprogrammet och i andra hand - till Ekonomiprogrammet. Du har inte matte 3 betyg i ditt examensbevis utan Kompletterar med det betyget i efterhand.
  Då blir det så här:
  till juridikprogrammet krävs det inte matte 3, då kommer du prövas i BI-urvalsgruppen /med det Meritvärde du hade innan du läste matte 3/ OCH samtidigt i BII - med det meritvärde du har, när du har läst matte 3 (därför att matte 3 ger dig Meritpoäng och ditt meritvärde bör, som regel, vara högre med betyget i matte 3, än innan);

  men till Ekonomiprogrammet är du Obehörig utan godkänt betyg i matte 3, då kommer du endast prövas i BII, kompletteringsgruppen (därför att utan komplettering var du obehörig till det alternativet).

  Som Obehörig, kan man inte komma in på en högskoleutbildning i Sverige /även om man har mycket höga betyg, för övrigt/. Saknar man kurser för Behörighet, måste man skaffa sig betyg i dem (gäller högskolor och universitetsutbidningar). Inom yrkeshögskola - www.yhguiden.se - kan man komma in även som Obehörig (om man har tur och tillräckliga "övriga meriter").

  Som behörig sökande till högskoleutb. i Sverige, kan man prövas i flera olika urvalsgrupper samtidigt (i BI - om man var behörig redan innan man kompletterade; i BII- med det meritvärde man får efter kompletteringen; i BF - om man har omdöme om Grundläggande behörighet från en folkhögskola; i HP - om man har ett giltigt resultat av högskoleprovet och i AU - om utbildningen har öppnat för "alternativt urval", vilket är ett undantag).

  Vänliga hälsningar

  ANNA

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga