Hilda 27 år

  Jag vill komplettera mitt avgångsbetyg från gymnasiet (2010) från 19,09 till ca 20,8 för att söka till Psykologprogrammet genom kvoten BII. Jag har 1,25 meritpoäng återstående, men vill ej läsa Matematik eller annat språk än engelska. Jag tänkte läsa in följande: - Engelska C = 0,5 (meritpoäng) - Psykologi B = 0,25 - Biologi A = 0,5 - Samhäll B = 0,5 Summa 20,84 Frågor: - Har jag tänkt rätt med ovanstående uträkning? - Måste jag ha MVG i ovanstående kurser för att få dessa poäng, eller räcker det med G? - Finns det särskilda områdeskurser till Psykologprogrammet som ger högre poäng? Tacksam för svar!

  1 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hej Hilda,
  har du SLUTBETYG? eller Samlat betygsdokument?

  Ang.gamla gymnasiekurser som t.ex Engelska C och Psykologi B... Om du redan har betyg i de kurser, så får du meritpoäng för de som är för din utbildning Områdeskurser, men om du inte redan har betyg i de "gamla" kurser, så går det inte längre... för att betyg i de gamla kurser kunde man, som längst få sista juni 2016, och från 1 juli 2016 är det endast betygen i de nya kurser som kan sättas. Även om det kan finnas "motsvarande nya kurser" så ger inte nya kurser meritpoäng som Områdeskurser, utan det är endast eng7, moderna språk3och4 och "högre" kurser i matematik som man kan få Nya meritpoäng för.

  Läs engelska 7 (som är motsvarande ny kurs till eng C).
  För övrigt - så undrar jag om du har godkänt betyg i matematik B, och om inte då måste du nu få godkänt betyg i matematik 2 (för det krävs för behörighet till psykologprogrammet).

  Höj betygen i de kurser som ingår i ditt Slutbetyg. Det kan du göra genom att få högre betyg i motsvarande nya kurser. Det är inte alla kurser som det finns motsvarande kurser för. Vill du veta vilka gamla kurser som har motsvarande nya kurser - se Tabell för utbyteskomplettering.

  För konkurrens kan du göra högskoleprovet, men det vet du kanske redan?

  • Hilda Slutbetyg.
  • Hilda Jag har inte betyg i Engelska C, Psykologi B, Biologi A och Sanmhäll A: Är min uträkning ok? Måste jag ha MVG eller räcker det med G?
  • Julia

   Har du läst Daniels svar, ovan? Daniel förklarar att ingen kan numera få meritpoäng för områdeskurser, alltså Nya meritpoäng. De som sedan innan har godkända betyg i kurser som gällde, förut, som Områdeskurser, behåller detta, tillsvidare, men Nya meritpoäng kan man endast få för engelska7, moderna språk 3 och 4 och för högre mattekurser. Därför är din uträkning inte aktuell, över huvudet taget för att den möjligheten tagits bort från 1 juli år 2016, alltså för över tre år sedan.

  • Julia ang. betyg, från 1 juli 2016 är det endast den Nya betygsskalan som gäller: E till A, där A är högsta betyget, som motsvarar MVG, kan man säga och E är "godkänt" och så finns det D, C och B som betyg (godkända betyg, högre än Godkänt), där C motsvarar VG och icke-godänt betyg är numera F.
  • Julia Det räcker med E betyget i eng7 för att du ska få meritpoäng för eng7. För övrigt, så måste du höja de betygen du har i ditt Slutbetyg; eller så kan du satsa på högskoleprovet, konkurrera i HP-urvalet.
  • Hilda Tack för svar!
  • Hilda Då läser jag engelska 7 och inga andra nya kurser. Jag satsar i stället på att höja mina betyg från gymnasiet.
  • Julia Bra att du känner att du har fått svar på din fråga. Lycka till med dina studier.
  • Hilda Några av de kurser jag behöver höja betyg i finns tyvärr ej med i ”Motsvarande nya kurser” (Datorkunskap, Estetisk verksamhet, litteratur och litteraturvetenskap) så de går ej att höja. Jag har behörighet till Psykologprogrammet. Kan jag i stället för att höja betyg i de kurser jag läst läsa in nya kurser som t.ex. Biologi 1 och Samhäll 2?
  • Julia

   Det du frågar om är "Tilläggskomplettering" (höjningen blir väldigt liten i så fall, även om du får högsta betygen i de nya kurserna; detta pga de gamla betygen i de gamla kurserna står kvar och räknas med, ej försvinner eller byts ut). Du måste i så fall läsa ett stort antal kurser och få högsta betyg i dem... och så finns det ändå inget garanti på att komma in på önskade utbildningen; detta pga även 22.5 i meritvärde, vilket är högsta möjliga kanske inte garanterat ger plats (om platserna ej räcker, blir det utlottning - eller kanske urval på HP-resultat). Vi rekommenderar i första hand göra Högskoleprovet och försöka höja betygen i de kurser i vilka det går att höja betygen.
   Komvux kanske inte tar in dig på nya ("onödiga") kurser. Komvux har ont om resurser och de ser att du redan är behörig, så chansen att få läsa är liten. Det säger jag av erfarenhet.

  • Hilda Ok. TACK! Jag är urusel på matte så därför fungerar inte Högskoleprovet, men tack allafall. Jag gör följande: Höjer Engelska 5 och 6 från C till A; Läser in Engelska 7; Höjer Historia 1 från C till A samt försöker höja några kurser till. Om jag förstått det rätt får jag räkna 1,0 meritpoäng för Engelska 7. Kanske, kanske har jag då en chans. Tack än en gång
  • Anna Antagningsgränser till utbildningar bestäms inte på förhand, utan uppstår i konkurrensen och kan därför åka upp och ner. Du bör höja så många betyg du kan så mycket du kan och vi hoppas och håller tummarna!
  • Hilda Tack :)
  • Hilda Hej! Ursäkta att jag frågar så mycket men det är fortfarande lite oklart.
  • Hilda Är detta rätt tänkt: Jag har 19.09 i meritvärde. Jag har behörighet till psykologprogrammet. Om jag läser eng 7 höjer jag mitt meritvärde med 1,0 = 20, 09. Om jag sedan läser upp mina betyg från tidigare VG till A höjer jag med 0,2 för varje höjt betyg. Stämmer detta?
  • Hilda Och stämmer det att det räcker med betyg Godkänt (E) i Eng 7?
  • Julia

   För eng7 borde du få + 0.5 meritpoäng (alltså, en halv meritpoäng) - detta enligt info på https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-2010-och-framat/Meritpoang-slutbetyg-gy-2010-framat/ ... höjning från VG till A ger + cirka 0.2 för varje kurs som är 100p.kurs (små kurser som är mindre än 100 undervisningstimmar, alltså mindre än 100p, ger mindre höjning och större kurser ger större höjning).
   Eftersom du har ett slutbetyg (och inte examensbevis som infördes genom reformen 2011-2012) då borde du, enligt hur vi tolkar reglerna på https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-2010-och-framat/Meritpoang-slutbetyg-gy-2010-framat/ få + 0.5 för eng7, oavsett hur högt Godkänt betyg du får; alltså vid F, som också är betyg, får man inga meritpoäng, men vid E eller högre betyg borde du få + 0.5 för eng7, men det finns ändå ingen anledning att medvetet satsa på lägre betyg än du annars kan få.

  • Hilda Tack! Räcker det med godkänt i eng 7 för att få 0,5 meritpoäng?
  • Julia enligt hur vi tolkar reglerna på https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-2010-och-framat/Meritpoang-slutbetyg-gy-2010-framat/ så bör du få en halv meritpoäng, detta om du redan ej har max i merit och du borde få det även för E i eng7. Det är Antagning.se som tolkar reglerna och räknar fram ditt meritvärde. Fråga SYV kan inte ansvara för ev framtida ändringar och om antagning.se ändrar sin tolkning. Försök få så högt betyg i eng7 som du kan få, ändå - detta för att kunskaper i engelska och även högre betyg kan du mycket väl ha användning för i framtiden, på olika sätt!
  • Hilda Tack snälla för svar!
  • Julia vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Elin 19 år

   Hur lång tid tar det*?

   Hej! Jag har läst ekonomiprogrammet i högstadiet och vill nu ansöka till en civilingenjörutbildning HT 2020 som kräver Fysik 2, Matematik 4 och Kemi 1. Först och främst, när de skriver fysik 2 menar de att jag måste läsa 1 också då? Jag har samt läst matte 3b, krävs matte 3c? Sista frågan är...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mikael 19 år

   Kan man gå tekniskt basår utan examensbevis?

   Hej! Jag undrar om det går att studera ett naturvetenskapligt/tekniskt basår på universitetet om man inte har grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hedi 22 år

   Hur ser antagningspoängen ut för gymnasielärare?

   Hej, jag undrar vad antagningspoängen är (både HP och gymnasiepoäng) för att söka in till gymnasielärare, ämnena matte och kemi i Stockholms universitet?

   Milla SYV: Hej Hedi, det är väl den här utbildningen som du är intresserad av - su.se/sok-kurser-och-program/lmnty-gykm ? då finns det följande uppgifter: sedan hösten 2017,... Läs hela svaret
  • Sofia 19 år

   Hur ska jag söka för att plugga i Frankrike?

   Jag skulle gärna vilja studera i Frankrike, jag har ett fransk medborgarskap och undrar därför hur jag ska söka. Finns det skillnad eftersom att jag redan är fransk medborgare? Blir det lättare eller måste jag gå igenom en annan process? Vet inte vad...

   Milla SYV: Hej Sofia, om högre studier i Frankrike - var god se info på studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/frankrike fler tips:kontakta den Franska ambassadenfråga på den franska... Läs hela svaret
  • Ros 18 år

   Mordutredare genom juridik?

   Hej, jag går i trean nu och ska snart ta studenten. Hela mitt liv har jag alltid vilja ha ett jobb inom kriminalitet men det känns nästan omöjligt att bli en kriminalinspektör eller mord/brottutredare om man inte blir en polis först. Det känns...

   Milla SYV: Hej Ros, det vi vet om yrket "mordutredare" som egentligen heter Utredare av grova brott - uppger vi på Framtid.se/yrke/mordutredare Framtid/yrke/Mordutredare En förutsättning för att kunna bli... Läs hela svaret
  • Mikael 19 år

   Finns det en regel på vilka kurser som måste ingå i ett examensbevis?

   Hej! Jag tog studenten i år och fick ut ett studiebevis istället för ett högskoleförberedande examen. Jag håller på att läsa upp 4 kurser på Komvux nu och planerar att läsa ytterligare två kurser nästa termin i vår för att sedan ansöka till universitetet hösten 2020. Ifall jag får minst...

   Milla SYV: Hej Mikael,du måste göra planering mot Examensbevis tillsammans med SYV på komvux.Det finns reglerna ang. examensbevis från Komvux men det finns också ganska... Läs hela svaret
  • Alexandra 19 år

   Ämneslärare eller sjuksköterska?

   Hej Jag läser sista året på NA programmet och är osäker om jag vill läsa vidare till sjuksköterska eller gymnasielärare i engelska. Jag tycker om hälsa och sjukvård men även engelska. Problemet med sjuksköterskeyrket är att...

   Milla SYV: Hej Alexandra, jag är nyfiken på vad du menar med "internationella möjligheter"? Är det att resa mycket eller att jobba i ett annat land?Jag ser att du är 19 år, det är ganska så... Läs hela svaret
  • Emma 16 år

   Vad ska jag göra?

   Hej. Jag går första året på gymnasiet på Snitz gymnasium som är en anpassad skola men det funkar ändå inte alls. Skolan är väl okej i sig men det är mest mig det är fel på jag klarar bara inte av att gå till skolan....

   Milla SYV: Hej Emma, väldigt tråkigt att läsa om att du inte orkar med skolan. Jag undrar om du har kontakt med vården: läkare och/eller psykologer? Om det är "vilken skola som helst" som du inte orkar med -... Läs hela svaret
  • Wassem 21 år

   Kan man välja vilka ämne man ska ha i sin examen?

   Hej!

   Kan man välja vilka ämne man vill ta med i sin examen? T.ex: Om man läste 2700 gymnasiepoäng (Vi förutsätter att 27 ämne, 100 p för varje ämne) kan man välja då vilka 24 ämne man vill ut av 27...

   Anna SYV: hej Wassem, jag vill börja med att påminna om att maximalt antal meritpoäng för moderna språk är 1,5 och uppnås via godkända betyg i mod.språk 3och4, du... Läs hela svaret
  • Paulina 20 år

   Söka CSN eller vänta?

   Hej, jag ska börja plugga till florist på yrkeshögskola. Jag är dock väldigt osäker på om jag kommer tycka om det, känns lite som 50/50. Så som jag har förstått det kan man få problem med CSN i framtiden om man helt plötsligt hoppar av mitt i en utbildning. Så borde jag vänta några veckor med...

   Anna SYV: Hej Paulina,om du kan klara dig utan att ansöka om studiemedel, får du gärna göra det.Det är inte alls obligatoriskt att söka studiemedel eller en annan typ av ekonomiskt stöd under studietiden.Du... Läs hela svaret
  • Nevin 18 år

   Studera kandidatprogram i Sverige och magister/master i Danmark?

   Hej Jag undrar om det är möjligt att först studera på receptarieprogrammet i Malmö och få kanditat examen och sedan fortsätta studera till magister/master på Köpenhamnsuniversitet för att få apotekarexamen?

   Liselotte Johansson: Hej Nevin; ta gärna kontakt med de utbildningsansvariga på det programmet på Köpenhamns universitet som du vill komma in på och ställ din fråga direkt till... Läs hela svaret
  • A 24 år

   Kommer de kurser att dra ner mitt meritvärde ?

   Hej Jag har utländsk gymnasiebetyg med komplettering (BII), jag är behörig till högskoleingenjör, mitt meritvärde ligger på 17. läste nyligen psykiatri 1 o socialpedagogik för att höja mitt meritvärde men jag fick F på både, undrar om dem kommer att dra ner mitt Meritvärde. Tack i förhand A//

   Liselotte Johansson: Hej A,enligt info vi har från Antagning.se - så räknar inte de som administrerar antagning till högskoleutbildningar i Sverige in i ditt jämförelsetal/meritvärde några... Läs hela svaret
  • Linnea 21 år

   Studera till psykolog utomlands?

   Hej! Jag är intresserad av att studera psykologi utomlands, då tänker jag mig ett helt program dvs en bachelor’s degree och sedan även vidareutbilda mig inom sports psychology ( masters degree) för att senare kunna erhålla en psyD( doctor of...

   Daniel Larsson: Hej Linnea,om högre studier utomlands finns info på en av Universitets- och högskolerådets hemsidor - studera.nu/studera-utomlands där det vidare specificeras: finns info och länksamlingar om... Läs hela svaret
  • Sofia 19 år

   Ska jag skriva nationella prov på komvux?

   Hej, Jag ska läsa matte3b på komvux distans (läste inte det på gymnasiet då jag gick Samsam och valde engelska 7 istället). Jag undrar då om jag ska skriva nationella prov på matte 3?

   Milla SYV: Hej Sofia; det är upp till mattelärare och rektor på komvux att bestämma om de studerande som läser på komvux i just den kommunen just den kursen just under den här terminen, ska... Läs hela svaret
  • Vägledare 48 år

   Hamnar eleven i en annan urvalsgrupp?

   Hej, vill höra med en kollega, en annan SYV, för att vara helt säker. Fråga: Om en elev går ES, och läser upp matte 2 efter gymnasiet. Hamnar eleven i en annan urvalsgrupp då, trots att eleven kräver matte 2 för behörighet? Och hur är det med Meritpoäng, dvs t.ex. läsa upp Engelska 7...

   Milla SYV: Hejsan,Om eleven får ut Examensbevis från Estetiska programmet, är hen i Grunden behörig till högskola, men inte till de utbildningar som för Särskild behörighet kräver matte... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga