Anonym 24 år
  Hej,

  Jag läser på Komvux med inriktning naturvetenskap och har betyg i följande kurser:
  Svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  Matematik 1c, 2c, 3c, 4, 5
  Engelska 5, 6
  Moderna språk 1, 2, 3, 4
  Fysik 1a och 2
  Kemi 2
  Biologi 2
  Samhällskunskap 1a1
  Historia 1a1
  Gymnasiearbete
  Modersmål 1, 2, 3
  Totalt har jag 2400 poäng från Komvux. Min fråga är, hur många valbara kurser kan ingå i examensbeviset (högskoleförberedandeexamen)?

  Igår var jag hos studievägledaren och hon vägrade att utfärda min gymnasieexamen, dels för att jag bara har en 50-poängs kurs i historia och samhällskunskap, dels för att jag inte har betyg i biologi 1, kemi 1 utan bara fysik 1a, fysik 2, biologi 2 och kemi 2.

  På Skolverkets hemsida finns det ett verktyg som heter planera din examen inom komvux på gymnasial nivå. Jag har testat verktyget flera gånger och varje gång får jag samma resultat, nämligen att jag inte behöver komplettera med andra kurser då jag har tillräckligt många obligatoriska, programinriktade och valbara kurser i min gymnasieexamen.

  Även på riksdagens hemsida står det klart och tydligt följande: "Gymnasieexamen i form av högskoleförberedande examen inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå ska utfärdas för den som har betyg på utbildning som omfattar 2 400 gymnasiepoäng, varav godkända betyg i 2 250 gymnasiepoäng som innefattar betyg på
  1. svenska eller svenska som andraspråk kurserna 1, 2 och 3,
  2. engelska kurserna 5 och 6,
  3. matematik kursen 1 b eller 1 c, och
  4. gymnasiearbetet.

  En sådan gymnasieexamen som avses i första stycket ska även, utöver det som framgår av första stycket 1-4, innefatta betyg på en eller flera kurser i historia, samhällskunskap, religionskunskap och naturkunskap samt i förekommande fall matematik i den omfattning som framgår av bilaga 2 till skollagen (2010:800) när det gäller det högskoleförberedande program i gymnasieskolan som utbildningen huvudsakligen motsvarar. Betyg på kurser i naturkunskap får ersättas med betyg på kurser i biologi, fysik och kemi." Alltså behövet man bara en kurs i historia och samhällskunskap, en 50-poängs kurs räknas ju som en kurs.

  På Göteborgs och Stockholms vuxenutbildnings hemsida står det samma sak som nämndes ovan, att man minst behöver en 50-poängs kurs i både historia och samhällskunskap om man går på komvux med inriktning naturvetenskap.

  För ett tag sedan ställde jag en fråga till er angående om kurser i biologi 2, kemi 2 och fysik 2 kan ersätta naturkunskap kursen som är obligatorisk. Ni ställde frågan till Skolverket och svaret var att de kan ersätta kursen. Men studievägledaren var inte nöjd med svaret och skrev på min planering att jag endast har 950 poäng i obligatoriska kurser fast jag har 1350. Hon markerade kurserna i modersmål med "U", alltså nu är de utökade. Hur många valbara kurser kan jag läsa som komvuxelev?
  Varför är reglerna så olika och obestämda? Vart jag ska vända mig till för att få hjälpen som jag verkligen behöver?


  Snälla ge mig ett svar som kan hjälpa mig.

  Hälsningar

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Ett svar som jag hoppas kan hjälpa dig är att du säger till SYV-en som du pratade med att du har för avsikt att snarast kontakta Rektor på komvux. Det är rektor som är ytterst ansvarig. Rektorerna har mycket att göra men du kanske måste kontakta honom/henne; du kan börja med att be SYV-en som du berättar om i din fråga att läsa våra svar här på sidan; och säger då samtidigt att i fall han/hon inte vill ändra sig (hen kan kontakta sakkunniga - t.ex på Skolverket) så måste du vända dig till Rektor på komvux. 
  Reglerna är krångliga; det är inte alla SYV-ar som har tillräcklig erfarenhet (ibland hoppar man in som vikarie eller är "ny på jobbet"); man kan som SYV också ha så mycket att göra och känna sig så stressad att man tar "det säkra framför de osäkra" och anvisar till att läsa fler kurser än det som vekrligen är helt nödvändigt!
  Och i vissa fall kan undantag beviljas (undantag beviljas av Rektorn)... Som sagt, jag tycker du bör "punkta ner" - vad du vill att SYV-en på komvux din bör titta på:
  1. svar på Fråga SYV
  2. svar från Skolverket
  3. planeringsverktyget ... och så vidare;
  men så konkret och kort som möjligt.

  Eller säg bara till SYV-en att du ej kan acceptera hans/hennes bedömning och tänker "gå vidare" - först till Rektor på komvux; säg att du inte vill "bråka" men att du tycker du fick felaktigt svar från SYV-en och därför måste gå vidare med den frågan. 
  Jag tror detta kommer att leda till att SYV-en antingen ändrar sig eller kontaktar en sakkunnig och förhoppningsvis ändrar sig efter det. 


  OBS!
  Vi på Fråga SYV utfärdar inte Examensbevis. Vi jobbar inte heller specifikt med just komvux-frågorna eller reglerna kring examensbevis på komvux. Enligt vår bedömning, så kan du eventuellt behöva betyget i samhällskunskap 1a2 och då kanske i ännu en 50 p.kurs för att "balansera" ojämnt antal poäng; du måste ha exakt 2400p. inklusive examensarbete (förutom U-kurserna som kan vara hur många poäng som helst).  Du kan också välja att läsa samhällskunskap 1a2 och Historia 1a2 vilket ej behöver ta mer tid än fem veckor (på distans kan man läsa ännu snabbare). 

  Inför rektorn på komvux kan du, med fördel, motivera så här:
  du vill inte kosta mer pengar; varje kurs kostar pengar att erbjuda; om du redan nu kan ta ut examensbevis och din komvux slipper ha med dig att göra mer, och lägga mer pengar på att ge dig plats på kurserna - så blir alla nöjda!

  • Anonym

   Hej! Tack så mycket för det utförliga svaret. Syv-en sa också att jag inte kan komplettera med Samhällskunskap 1a2 och Historia 1a2, utan de måste vara Samhällskunskap 1b och Historia 1b. Är det verkligen så? En sak som måste nämnas är att jag inte är en elev på Komvux längre. Jag valde att avbryta mina studier på Komvux för att fokusera mig på jobbet. Jag jobbar nästan heltid så det var omöjligt för mig att gå på skola eller plugga på distans, därför var den enda lösningen för att få min gymnasieexamen att göra prövningar. 1600 poäng av de 2400 poängen som krävs för gymnasieexamen fick jag genom prövningarna. Syv-en använde sig av verktyget som finns på Skolverket så hon vet att jag inte behöver läsa fler kurser. När jag frågade henne varför hon tillade biologi 1, kemi 1, samhällskunskap 1b och historia 1b så svarade hon att hon måste följa mallen som finns på Skolverkets hemsida. Tycker du att rektorn kan bevilja min gymnasieexamen om jag endast har betyg i samhällskunskap 1a1 och historia 1a1?

  • Anna

   Vi på Fråga SYV jobbar inte specifikt med utfärdandet av examensbevis, Jag tycker du bör följa de råd som du fick av Mikael ... eller så gör du som du själv vill. ang. att du just nu inte är studerande på komvux: det är vanligt att man läser på komvux "i omgångar" - läser ngn kurs, sedan läser inte på en termin, ett år eller ett par år; ansöker sedan om ngn kurs, påbörjar och avbryter... och så söker en kurs sen... det är vilken Kommun du är Folkbokförd i som är viktigt att veta för att det är där du ansöker om att få ut ditt examensbevis; att du inte just nu läser på komvux - är av mindre betydelse; du kan annars återigen ansöka om att läsa på komvux...

  Frågor och svar

  • Mikael 20 år

   Kan jag läsa A-spår?

   Hej! Mitt program är naturvetenskap och jag har funderat på att läsa matte 2a istället för matte 2c. Kan jag göra det eller behöver jag läsa på C-spår? Detta är för att jag har lite svårt för matte och det är lättare kurs och därför lättare att få högre betyg i 2a. Tacksam om svar.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ehlin 18 år

   Djurskyddsinspektör ?

   Hej, jag skulle vilja utbilda mig som djurskyddsinspektör och funderar kring vägen dit. Måste jag utbilda mig till agronom först eller räcker en utbildning som lantmästare? Hur går jag till väga efter det? Mvh

   Milla SYV: Hej Ehlin, på Framtid.se/yrke/djurskyddsinspektor avsnitt UTBILNDING står det info om utbildningar som kan leda till möjlighet att i Sverige  få jobba som Djurskyddsinspektör.I platsannonser... Läs hela svaret
  • Miriam 21 år

   Vart finns det Basmedicin?

   Hej, jag läser till Fytoterapeut men jag behöver grundläggande utbildning om medicin. Basmedicinen som det kallas. Jag undrar om det finns på distans och om det är CSN berättigad?

   Mikael SYV: Hej Miriam,det första jag tänker på: om du Inom din utbildning till Fytoterapeut behöver vissa kunskaper, t.ex i "basmedicin", då borde de utbildningsansvariga för din utbildning kunna ge dig info om... Läs hela svaret
  • Ali 23 år

   Meritpoäng i flera kurser ?

   Hej SYV! Jag ska söka till datateknik i hösten och man kan få meritpoäng i bl.a. matte 5, eng 7, moderna språk steg 3, 4 , 5. Problemet är att jag har betyg i alla dessa ämne som ger mig över 3 meritpoäng vilket är inte möjligt då...

   Mikael SYV: Hej Ali,antagning.se räknar till din fördel. Om det är möjligt att välja räkna in de kurser i vilka du har högre betyg och låta bli räkna in de kurser i vilka du har lägre betyg,... Läs hela svaret
  • Lina 25 år

   Var kan jag hitta stipendier for utomlandsstudier?

   Hej! Jag har precis blivit antagen till en masterutbildning pa King's College London och undrar om ni kanner till nagra stipendier jag kan soka/bra databaser dar jag kan soka stipendier? Tack!

   Mikael SYV: Hej Lina,vi på fråga SYV har inte ngn "speciell info" om databaser för stipendier, tyvärr. Jag kan googla men det kan du också göra... Eftersom vi inte kan garantera... Läs hela svaret
  • Basir 22 år

   Hur blir man antagen på receptarieprogrammet?

   Hej! Jag undrar ifall det finns en möjlighet för mig, som har läst klart vård och omsorg programmet att ansöka till Receptarieprogrammet? Just nu läser jag de kurser som som krävs för att bli antagen, men jag har dessvärre inte nått...

   Mikael SYV: Hej Basir,för att bli Behörig krävs det inte högre betyg än E (godkänt).Sedan deltar alla behöriga sökande i konkurrensen om utbildningsplats. Ju högre meritvärde... Läs hela svaret
  • Ali 23 år

   Kommer jag att få extra meritpoäng?

   Hej! En komlicerad fråga. Jag gick ut gymnasiet 2017 och vill göra prövning i kursen moderna språk steg 4 som har 1 meritpoäng. Som jag har räknat så har jag 0,85 meritpoäng (av 1) på Matte 5 och 0,9 meritpoäng (av 1) på engelska 7....

   Milla SYV: Max meritpoäng är 2.5 och om du får godkänt betyg i mod.sptåk 4, uppnår du Max. Sedan räknascäven betygen in i jämförelsetal och det höjning av meritvärde kan bli mer eller mindre.
  • Ellen 17 år

   Hur blir jag polis i USA?

   Hej, jag drömmer om att utbilda mig till polis eller brottsutredare i USA, men för det behöver man vara amerikansk medborgare till att börja med. Hur ska jag gå till väga? Kan jag åka dit på ett studentvisum och plugga till det och...

   Mikael SYV: Hej, med frågan om hur du kan bli medborgare i USA, kontakta gärna USA´s Ambassad:Dag Hammarskjölds Väg 31, Stockholm - https://se.usembassy.gov Jag kan tänka mig att det kan vara lite... Läs hela svaret
  • Madeleine 21 år

   Rätt att begära ut betygsdokument?

   Efter jag slutade gymnasiet läste jag upp mina betyg i samhällskunskap & engelska på komvux. Två gånger har jag bett om att få betygskopior från rektorn på vuxenutbildningen men har bara fått en individuell studieplan skickat till mig....

   Mikael SYV: Hej Madeleine,det låter ju inte bra... Gör ännu ett försök att få ett riktigt dokument som påvisar vilka betyg du fick, och om du inte lyckas med det - kontakta Skolverkets... Läs hela svaret
  • Li 17 år

   Byta till PreDP (IB) efter en och en halv termin på EK?

   Hej! Jag började gymnasiet hösten 2019 på ekonomiprogrammet och kände direkt att något var fel. Några veckor in bytte jag klass då jag trodde att felet var det sociala och nu har jag några vänner i klassen. Trots detta trivs jag inte alls utan...

   Mikael SYV: IB-diploma är ett Interantionellt program som är 2årig. IB lyder inte under Skolverket utan under IBO-organisationen.Skolledare/utbildningsansvarig på IB-diploma programmet kan fatta... Läs hela svaret
  • Sofia 43 år

   Förvirrad 43-åring behöver hjälp?

   Hej! Jag tog studenten 1996 och mina betyg ska tydligen räknas som mellanårsbetyg. Jag har noll koll på hur man räknar meritvärde/meritpoäng. Just nu läser jag till undersköterska på Komvux men vill läsa vidare till socionom eller...

   Mikael SYV: Hej Sofia,en av frågorna är om du redan nu har Grundläggande behörighet till högskolestudier; Det bästa är om du bokar tid med SYV på komvux och att ni tillsammans tittar på... Läs hela svaret
  • Amira 19 år

   vilka kurser krävs?

   hej jag har pluggat barnskötare kurser i ett år, och nu jag plugga vidare som grundlärare, men jag undrar om det går att plocka bort ett år ifrån grundlärare utbildningen med tanke på att jag hade studerat ett år som barnskötare ?

   Milla SYV: Hej!Utbildning till barnskötare ligger i Sverige på gymnasial nivå och till lärare - på högskolenivå och det går därför inte korta ner utb.till lärare pga man läste till... Läs hela svaret
  • Elisabeth 55 år

   kandidat examen psykologi samt utländsk vårdutbildning?

   -Jag har utländsk utbildning validerad till svensk kandidatexamen med inriktning psykologi. -Jag har validerad utländsk sjuksköterske utbildning (jobbat 7 år)- vill ej gå vidare med att ansöka om legitimation i Sverige. Räknas denna som svensk...

   Milla SYV: Hej, Kurator inom hälso-& sjukvården blev 1 juli 2019 Legitimationsyrke och för att få legitimation krävs (som regel) den speciella påbyggnadsutbildningen... Läs hela svaret
  • Sara 41 år

   Min dotter funderar på att hoppa av i 3an och kanske ta ett sabbatsår?

   Hej, min dotter är 18 år och går 3an i gymnasiet på en estetisk linje. Men nu är hon helt slutkörd. Hon har haft problem med depression, ångest, panikångest och OCD som hon har kämpat med i många år. Nu går hon 3an och ligger...

   Milla SYV: Hej! Du skriver inte om vad läkare och psykologer rekommenderar- de har specialkunskaper i just det område plus de kan göra fler undersökningar och komma fram till vad... Läs hela svaret
  • Daniel 22 år

   Byta program från ett annat program?

   Hej, jag studier för nuvarande på KTH och funderar på att möjligtvis byta program, men vill inte än göra ett studieavbrott på KTH än eftersom jag är osäker om jag kommer in på något annat program, min fråga är...

   Milla SYV: Du kan söka till andra utbildningar utan att hoppa av din nuvarande utbildning och om du blir antagen till en annan utb., kan du bestämma om du byter eller stannar på den ”gamla” utbildningen.

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga