2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Mansoora!
    På gymnasiet räknar man in betyg från alla årskurser, inte bara betyg i sista kursen. Här är det stor skillnad från grundskolan.

    På gymnasiet läser man 2500 poäng för att få examen.
    Om man läser fler kurser (extra kurser) så räknas de betygen in ibland, men inte alltid. Men det där med extra kurser (utökade kurser) är ett undantag.

    Oftast läser man 2500 poäng på gymnasiet, sammanlagt under 3 år.
    Gymnasiearbete är en 100 poängskurs som man inte kan få högre betyg än E. Så det betyget räknas inte in i elevens Jämförelsetal.

    Jämförelsetal kan max bli 20.0 (det är om man har alla A-betyg i alla kurser på gymnasiet under alla 3 år). Om man har alla E betyg, blir Jämförelsetal 10.0.
    Om man har alla C betyg, blir Jämförelsetal 15.0.
    Om man har hälften A och hälften E betyg, blir Jämförelsetal också 15.0.

    Sedan kan man "plussa på" Meritpoängen - som inte alls är obligatoriska utan man väljer att läsa de kurser som ger meritpoäng, om man vill höja sitt meritvärde. Läs om Meritpoäng på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

    Vi tar några exempel:
    - en elev har alla E betyg i alla kurser på gymnasiet men har läst alla kurser som ger max meritpoäng. Då blir elevens Meritvärde: 10.0 + 2.5 = 12.5

    - en elev har alla C betyg i alla kurser på gymnasiet och har läst meritpoängskurserna (men inte alla utan de som ger 1.5 i merit). Då blir elevens Meritvärde: 15.0 + 1.5 = 16.5

    - en elev har alla A betyg i alla kurser men har bara en kurs som ger 0.5 meritpoäng. Då blir elevens Meritvärde: 20.0 + 0.5 = 20.5

    - en elev har alla D betyg i alla kurser och har uppnått 1.5 i merit. Meritvärde: 12.5 + 1.5 = 14.0

    - en elev har alla B betyg i alla kurser och inga meritpoäng. har man inga meritpoäng, blir Jämförelsetal = Meritvärde: 17.5 + 0 = 17.5

    Återkom om du har fler frågor.
    Lycka till med dina studier!
    Mvh Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare
    Förlåt, jag glömde att svara på en av dina frågor - om vad man kan förvänta sig för betyg på gymnasiet från en elev som i grundskolan hade 270 betygspoäng.
    Det är extremt svårt att svara på den frågan!

    Det beror väldigt mycket på vilket program eleven läser - om det är ett program som man gillar, trivs med och/eller som innehåller kurser som man har lätt för. Då kan det bli alla A betyg i alla kurser.

    Går man ett program på gymnasiet som är för svårt, för tråkigt och man känner sig inte motiverad och tycker att man går fel program, då ska man vara glad om man får E betyg i alla kurser.

    På grundskola läser alla elever i princip samma kurser. Liten variation är det angående Moderna språk och Modersmål, men annars så läser alla samma ämnen.
    Så är det INTE på gymnasiet. Visst är en del ämnen - samma: svenska/svenska som andraspråk, engelska, matte, samhällskunskap, idrott och hälsa och några andra kurser - men, för det första, så läser man inte alls lika mycket i samma ämne på olika program:
    på yrkesprogrammen läser man en kurs i svenska och på högskoleförberedande - tre kurser i svenska.
    Ang. matte är det väldigt stor skillnad: på yrkesprogrammen läser man Matte 1a, en kurs bara.
    Och på Teknik och Naturvetenskapsprogrammet läser man på en av inriktningarna Matte 1c, 2c, 3c och 4 - som obligatoriska kurser (inte bara fyra gånger mer utan även C-spår som är avancerat spår i matte).

    Jag kan därför inte ens på ett ungefär göra någon "prognos" för betyg på gymnasiet.

    Tips och råd:
    välj ett program som innehåller kurser som du tycker är roliga och viktiga för din framtid (förbereder dig till ett yrke som du vill ha http://www.framtid.se ) och gör ditt bästa i varje kurs under alla 3 år på gymnasiet.
    Mer än så kan du inte göra.
    Gör du det, så måste du vara nöjd med dina prestationer.
    Man kan inte göra bättre än man kan. Alla vi har våra styrkor och begränsningar. Alla kan inte bli professorer i matematik t.ex. - men alla kan och förhoppningsvis kommer att hitta en plats där de trivs och känner att de gör nytta.


    • : alltså menar du att när man ska till universitet då räknar man betyg från tre år och sedan resultat bli det betyg som man ska gå till universitet med va?!!!!
    • Anna : Ja, alla betyg som ingår i Examensbeviset inom 2500 poäng på gymnasiet bidrar till Jämförelsetal. utökade kurser (om man läser mer än 2500 poäng) Kan i vissa fall också räknas in. Det är allmänna regler och inget som vi på Fråga SYV kan bestämma över.
    • : men har ni några tips för mig och alla andra som vill läsa natur och vill verkligen satsa på och bli tandläkare eller läkre?
    • : jag menar hur kan man nå bra betyg alltså höga i gymnasiet?
    • : och vad kan jag göra redan den fötsta och andra året? hur ska jag visar upp mig och lyckas nå betyg runt 21,5 för tandläkare tex
    • Anna : Läs våra tips om Studieteknik, som vi har publicerat på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/tips-om-studieteknik och jag kommer att skriva ett nytt svar till dig nu.
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hejsan!
    Det finns olika vägar att gå - om man vill bli läkare eller tandläkare.
    Den snabba vägen är via Naturvetenskapsprogrammet.
    Den andra vägen är via Vård- och omsorgsprogrammet + komplettera för behörighet under ett år på Komvux eller på ett Naturvetenskapligt basår.

    Om du idag känner stress över att behöva prestera så mycket på gymnasiet och ha alla A-betyg i alla kurser så kanske Vård/omsorgsprogrammet ett bättre val för dig. På VO http://www.gymnasieguiden.se/program/VO kan du välja till en skola som erbjuder läsa som Lärling http://www.gymnasieguiden.se/informeras/att-vara-laerling där man läser alla yrkeskurserna på en arbetsplats + har man lärlingskontrakt, får man 1000 kr. extra i månaden, utöver Studiebidraget som är på 1050 kr.
    Man blir inte lika skoltrött om man är på arbetsplatser halva tiden.
    Det är då också lättare att få högre betyg.

    Det finns många olika valmöjligheter efter ett yrkesprogram. Det finns många påbyggnadsutbildningar på en Yrkeshögskola www.yhguiden.se och du kan jobba samtidigt som du kompletterar för behörighet på Komvux. Ekonomiskt är det ganska fördelaktigt att börja jobba direkt efter gymnasiet. Du börjar tjäna pengar och även "pensionspoäng", dvs din framtida pension blir högre.

    Jag kan varmt rekommendera Vård/omsorgsprogrammet och på den välja de kurser som gör att du direkt efter gymnasiet blir behörig att söka till Sjuksköterska på högskola. Vilka kurser du bör i så fall välja kan du se på http://www.fragasyv.se/info/sjukskoeterska-efter-vo

    Gör du så, har du väldigt många olika bra alternativ efter gymnasiet, inklusive att söka till sjuksköterska, söka påbyggnadsutbildningar Specialistundersköterska på yrkeshögskola, börja jobba direkt efter gymnasiet och samtidigt komplettera för behörighet till läkare/tandläkare.

    Som en duktig undersköterska kan du vinna Europamästerskap - YrkesEM. Info om den finns på http://www.euroskills2016.se

    Att läsa på Naturvetenskapsprogrammet (eller ett annat högskoleförberedande program) och få halv-bra/halv-dåliga betyg kan många gånger bli återvändsgränd, tyvärr. Med medelbra betyg kommer man inte in på Läkare eller Tandläkare. Man har inte heller något yrke. Det är svårt att få jobb efter ett högskoleförberedande program för att de programmen förbereder för vidare studier på högskola och inte inför något jobb.
    Komvux tar ofta inte in personer som redan har läst på gymnasiet. På komvux kan man bara läsa några få kurser, men om man redan har godkända betyg i dem, så får man ett Nej på Komvux. Då är det prövningar. Självstudier + att betala 500 kr. för varje prövning. Ibland behöver man göra prövningar i 20 kurser och det kostar 10 000 kr. Efter det är det inte alls säkert att man höjde sina betyg till A-nivå i alla kurser och har en chans att komma in på Läkare eller Tandläkare. Det är väldigt tråkigt att se ungdomar i en sådan situation. Många av de säger att om de visste innan gymnasiet att det kan bli så här, skulle de definitivt välja ett yrkesprogram.

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig och att du gör ett bra val till gymnasiet, som du kommer att vara nöjd med och får bra grund inför din framtid!
    ANNA

    • : tackkkk så jätte mycket för svaret
    • Anna : Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Du får tipsa dina vänner och bekanta om oss och då kan vi hjälpa fler elever göra bra yrkes- och utbildningsval.

    Frågor och svar taggade med 'naturprogrammet' (24 st.)

    • lampa_1

      Natur-medicin eller natur-natur?

      Hej! Jag går i nian och fick nyligen höra om natur profil medicin. Jag undrar hur den inriktingen skiljer sig från natur-natur och vilka gymnasier som erbjuder profil medicin eftersom jag inte kan hitta några själv. Jag undrar även om jag kan plugga direkt till läkare efter gymnasiet om jag...

      Milla : : Hej,"Natur-natur" är utbildning på NA (nationell inriktning Naturvetenskap). Det finns på NA ännu en annan nationell inriktning som heter Naturvetenskap-och-samhälle). I utbildningen... Läs hela svaret
    • lampa_1

      Kan jag fortfarande ha latin om jag väljer naturprogrammet?

      Hej! Jag går i årskurs 9 och är inte helt säker på vilken linje jag vill välja. Jag har länge bestämt mig för att gå i naturprogrammet, men sen jag fick höra att en av mina nära vänner ska gå på det humanistiska programmet. Jag bestämde mig för att göra lite research om det humanistiska...

      Milla : : Hej,för att en icke-obligatorisk kurs på gymnasiet ska få lov att starta måste tillräckligt antal elever välja läsa den kursen. Teoretiskt sett, finns inom... Läs hela svaret
    • Nadja

      Hum eller natur?

      Hej! Jag går i nian och ska göra mitt gymnasieval men jag vet inte vad jag vill. Jag blir jättestressad och vet inte om jag ska välja naturprogrammet eller humanistiska programmet. Jag har bra betyg så jag är inte orolig över att jag inte ska komma in...

      Anna: : Hej Nadja,gymnasieval är ett viktigt val men inte "livsavgörande". Det går att både skaffa sig kunskap utanför skolan och komplettera med kurser efter gymnasiet. Det finns möjlighet att lära sig... Läs hela svaret
    • Mia

      Går dåligt på naturprogrammet, kan jag få behörighet till saker efter?

      Hej jag går första året på naturprogrammet och det går inte bra som jag förväntat. Jag hade väldigt hög merit när jag ansökte till gymnasiet och då många A. Nu går det verkligen inte bra i kemi och i matte då jag nästan får F. Även i några andra ämnen får jag låga betyg på som jag tidigare hade...

      Anna: : Hej Mia,jag gissar att du med "naturprogrammet" menar NA, för annars kan man även mena NB. Du frågar om man med låga betyg kan bli läkare eller... Läs hela svaret
    • Narek

      Hur byter jag program innan gymnasiet börjar?

      Hejsan! Jag gick ut nian under vårterminen och nu ska jag börja på gymnasiet. Jag hade teknikprogrammet som förstahandsval. Jag hade hög merit så att komma in va inte ett problem men nu under sommaren har jag börjat tvivla på mitt val. Jag skulle hellre gå natur. Jag har kollat och det finns...

      Anna: : Hejsan!om det finns ledig plats och du är behörig borde ditt gymnasieantagningskansli kunna anta dig ganska snabbt (direkt). Kontakta personal på ditt gymnasieantagningskansli. Vilket kansli det... Läs hela svaret
    • Aya

      Gymnasiearbete om parkinsons?

      Hej! Jag går trdje året på det naturvetenskapliga programmet och ska börja skriva gymnasiearbet. Jag är egentligen intresserad av att skriva gymnasiearbete om parkinsons sjukdom, men har svårt att komma på frågeställningar och avgränsa. Har ni förslag på frågeställningar som man kan ha?

      Mikael: : Hej!SYV är inte lärare och kan inte godkänna temat eller frågeställningar för gymnasiearbete, utan det måste handledare för GA på din skola göra.Som SYV tycker jag att det... Läs hela svaret
    • Emanuel

      Är natur ett bra val om jag vill bli en ingenjör?

      Jag bor utomlands och har gått på hermods distansgymnasium det här året med tekniklinje. Det har varit svårt och jag funderar på om jag skulle byta till Korrespondens gymnasiet där de har mer traditionella lektioner vilket jag tror skulle passa mig...

      Anna: : Hej,du får gärna jämföra programplaner för Teknik_och för Naturvet.programmet. På NA läser man Biologi; på Inriktningen Naturvetenskap är även... Läs hela svaret
    • Cissi

      Vad skall jag gå?

      Jag har alltid tänkt mig att jag skulle vilja gå det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och jag har bra nog betyg för det i nuläget. Jag har ganska lätt för matematik och No-ämnena och tycker att de är relativt roliga. Jag har även...

      Daniel: : Hej Cissi,om man redan på gymnasiet vill läsa Fysik2, Kemi2, Biologi2 och Matematik 4, då är det Inriktning Naturvetenskap på NA >>. På teknikprogrammet, inriktning Teknikvetenskap läser man... Läs hela svaret
    • Sandra

      Hur gör jag för att arbeta med genteknik?

      Hej! Jag heter Sandra och går andra året på naturprogrammet just nu. Jag är fortfarande osäker på exakt vad jag vill läsa till efter gymnasiet, men jag har på sistone utvecklat ett intresse för genteknik, speciellt forskning på embryonala stamceller och iPS-celler. Jag är dock väldigt osäker på...

      Julia: : Hej Sandra,Forskare blir man efter en mycket lång och mödosam process som kräver stort engagemang och ofta lägger man mycket mer än endast "heltid" /med "heltid" menas det 40 timmar per... Läs hela svaret
    • Gustav

      Är natur/sam lättare än natur/natur?

      Hej, har länge funderat på gymnasiet, och är både intresserad av Samhällsvetenskap/beteende, och Natur-samhällsvetenskap. Jag tycker att både NO och SO ämnena är roliga, men dock så är jag lite orolig över matten på Naturprogrammet, och därför tvekar på det programmet och tänker på att välja...

      Julia: : Hej Gustav, på Natur-natur läser man fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matematik 4; det är kurser som på inriktningen Natur-och-samhälle på NA är Frivilliga. Har man svårt... Läs hela svaret
    • Mary

      Vilket program, vilket jobb?

      Hej! Nu är det så att jag ska börja på gymnasiet, och jag är väldigt förvirrad för att jag är tvungen att göra mitt val strax. Jag är en ganska osäker person och kan inte välja mellan naturprogrammet och teknikprogrammet. För det första så vill jag gå natur för att man kan bli läkare, och jag...

      Mikael: : Hej Mary, jag har svårt att tro att man redan är färdigutbildad Barnläkare när man är 25 år... då det tar extramt lånt tid att utbilda sig till specialistläkare - först 5,5... Läs hela svaret
    • Jesper

      Vad, var och hur ska jag söka?

      Hej, jag har fyllt tjugo (20) och hamnat i en knepig situation, pga av detta så måste jag nu söka till folkhögskola/komvux då jag är för gammal för vanligt gymnasium. Jag har betyg i flera kurser men saknar fortfarande 1,5 år av studier. Om jag vill plugga till elektriker på KTH, vad ska jag då...

      Julia: : Hej Jesper, är det den här utb. på KTH>> som du vill bli behörig till eller en annan utbildning? Elektriker>> är ett yrke som man läser på Gymnasial nivå, inte på... Läs hela svaret
    • A

      Är det värt att byta gymnasielinje?

      Hej! Jag går just nu ettan på en estetisk linje. När jag skulle välja gymnasie i 9:an så stod det mellan natur och estet. Jag valde inte natur eftersom jag hade känt mig väldigt stressad under nians gång. Nu när jag nästan har gått ett år i gymnasiet känner jag att jag saknar naturämnena...

      Anna: : Hej A, du kan lägga in en ansökan till åk1 på Naturvetenskapsprogrammet. Om du blir ANTAGEN, vilket du ska få veta tidigast till midsommar, då behöver du fatta beslut. Just nu har... Läs hela svaret
    • Nansy

      Vård eller natur för universitet ?

      Hej.. Jag har en fråga om vård och omsorgsprogram.. Jag välja gå vård och omsorgs nästa år, så jag vill fortsätta studera i universitet efter gymnasiet för att bli läkare men min vänner säger till mig att jag måste gå till naturprogrammet Är det viktigt gå till naturprogrammet för...

      Julia: : Hej Nansy, dina vänner som säger att man måste för att kunna bli läkare - på Naturvetenskapsprogrammet har ... både Rätt och Fel! :) Rätt - för att kurser som man... Läs hela svaret
    • Matilda

      Måste jag ändra matte 2c till matte 2b på pappret?

      Jag gick det naturvetenskapliga programmet det första året på gymnasiet och läste då matte 1c och 2c under året. Till tvåan bytte jag till ekonomiprogrammet på samma skola då det passade mig bättre, och nu börjar jag årskurs 3, alltså börjar jag läsa matte 3b efter ett års uppehåll av matematik....

      Peter: : Ja, MatiIda! I varje gymnasieprogram måste Programstruktur föIjas. Så här ser strukturen ut på Ekonomiprogrammet -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga