Carl
    Hej!
    Jag läser ett högskoleförberedande industritekniskt program på GTG (Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium, www.gtg.se) och läser därmed ett utökat program på 3400 poäng kontra de 2500 som krävs i slutbetyget. Utöver det har jag lagt till 200 poäng och kommer alltså gå ut med ett slutbetyg med totalt 3600 poäng. Skolan jag går på har redan bestämt 2100 poäng av de kurser som ska vara med i slutbetyget.
    Jag har sökt till en civilingenjörsutbildning på Chalmers, och för denna krävs (utöver grundläggande behörighet) Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1, alla av vilka jag har läst och har E eller högre i, ingen av vilka ligger med i de 2100 valda poängen av skolan. Jag har även läst (och fått E eller högre i) Matematik 5, Engelska 7 och Matematik Specialisering, vilka alla är meritgivande (2,5 totalt om jag förstått det hela rätt), ingen av vilka ligger med i de 2100 valda poängen av skolan.
    Frågor:
    1. Är det någon av de här kurserna som måste vara med i de 2500 poäng som inte ligger utökade i slutbetyget, t.ex. för att meritpoäng ska gälla eller för att jag ska ha behörighet?
    2. Om Nej på första frågan: Det skulle gynna mitt betygssnitt att få med så många som möjligt av de kurser som ligger i de extra 1100 poäng jag läst. Om jag skulle lägga alla ovanstående kurser som utökade, räknas fortfarande betygen med i betygssnittet? För alla, några eller ingen?

    Anledning till att jag frågar är att min SYV säger att betygen för meritgivande kurser räknas med, men inte betygen för behörighetsgivande kurser. Jag har googlar runt lite och hittat:
    ”Jag har läst utökat program. Hur räknar ni ut meritvärdet då? Ingår de utökade kurserna?
    Svar: Om du har ett slutbetyg från gymnasiet utfärdat efter 2010 räknas bara de utökade kurserna med i jämförelsetalet (=betygssnittet) om de krävs för behörighet. De kan också ge meritpoäng men då räknas de inte med i jämförelsetalet.”(https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-2010-och-framat/Handlaggaren-svarar/#Jag%20har%20l%C3%A4st%20ut%C3%B6kat%20program.%20Hur%20r%C3%A4knar) vilket är motsatsen till vad min SYV har sagt.
    Å andra sidan står det på er sida:
    ”De utökade kurser räknas in i Jämförelsetal i fall de krävs för behörighet eller om de ger Meritpoäng.”(http://www.fragasyv.se/fragor/ingar-betygen-pa-utoekade-meritkurser-i-totala-meritvaerdet) vilket inte heller stämmer överrens med vad min SYV har sagt, men inte heller med vad de säger på antagningshemsidan.
    Svar uppskattas, gärna med någon sorts av källhänvisning till skolverket eller vilka det nu är som bestämmer detta.
    • Anna : Jag skriver ett utökat svar till dig nu.
    • Anna : Det tog lite tid men nu har jag skickat ett utökat svar till dig. :)

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Carl!

    Du kommer att få Examensbevis och INTE ett Slutbetyg.

    Examensbevis är ett dokument som bekräftar att du har uppnått kraven för gymnasieexamen från år 2014 eller senare.
    Så du bör inte läsa det som skrivs om Slutbetyg utan du söker om info om "Gymnasieexamen" eller "Examensbevis". (Slutbetyg kan man på undantag på nu fram till sista juni 2015 men BARA DEM SOM HAR PÅBÖRJAT SINA STUDIER i det GAMLA systemet - innan reformen år 2011). Jag kan inte tänka mig att du har börjat läsa på gymnasiet innan hösten 2011... och då gäller det inte med Slutbetyg för dig över huvudet taget.

    För gymnasieexamen gäller det att de "utökade kurser" räknas in i Jämförelsetal endast i fall de ger Meritpoäng eller gäller för behörighet till just den utbildningen som du söker "just då" - på så sätt kan du ha olika Meritvärde när du söker till högskoleutbildningar med olika behörighetskrav.

    Egentligen så borde alla kurser - innan de påbörjas - skrivas in i din Studieplan och även markeras (återigen innan du börjar läsa dem) som "programfördjupande", "individuellt val" eller "utökad".

    Så du borde inte behöva fundera på hur ditt Examensbevis kommer att se ut, för att det borde vara bestämt redan.

    Källhänvisningar:
    https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/

    https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Gymnasieexamen-2014/Sa-har-raknas-betygen/

    Du får gärna återkomma när du har läst info på länkarna som jag skickar i mitt svar nu.
    Antagning.se är den sida där du hittar info inför ansökan till högskola/universitet - vad det gäller "räkna på betyg". Utbud till högskola/universitet finns på www.studera.nu


    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
    Bästa hälsningar
    ANNA





    Hej igen!
    Det är viktigt vilket Nationellt program som din utbildning ligger "under" och om det är t.ex. erkänd Särskild variant av det nationella programmet eller ej.

    Om du läser ett "vanligt" Nationellt program fast med utökade kurser, då gäller de vanliga reglerna för hur gymnasieexamen (Examensbevis) får se ut.
    Om du läser ett erkänd "Särskild variant" (vilket jag tror inte du gör för jag tittade din skolans hemsida och ser inte att den erbjuder någon Särskild variant som just är erkänd som "Särskild variant" av Skolverket). Du kan fråga om det - t.ex. rektor på ditt program eller SYV på din skola.

    Men nu säger vi att du läser ett "vanligt" alternativ: Industritekniska programmet. Se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_IN.pdf
    Det är programplan, fastställd av Skolverket.
    Längst ner där i planen ser du hur programstrukturen måste se ut. Som Programfördjupande får endast kurser från listan "Programfördjupningar" väljas. Individuellt val är det 200 poäng helt valfritt, det är där man får "laborera" som mest.

    Alla "poäng" utöver 2500 p. måste vara markerade som *utökad kurs - i Examensbeviset. Varje alternativ till högskolan som du söker kommer Antagning.se räkna OLIKA på ditt Examensbevis (i fall det är olika behörighetskrav).

    Säg att du söker en högskoleutbildning som kräver Matematik 2 och en högskoleutbildning som kräver Matematik 3 och tredje utbildning som kräver Matematik 4 - och du har betyg C (tar det som exempel bara) i Matematik 2a, 3b och 4.

    Då blir det så här:
    1. för den första utbildningen får du Meritpoäng för Matte 3 och 4.
    2. för den andra utbildningen får du Meritpoäng för Matte 4.
    3. för den tredje utb. får du inga Meritpoäng för matte.

    Men alla mattekurser kommer ändå alltid räknas in i ditt Jämförelsetal (och betyg C i kurserna kan höja eller sänka Jämförelsetal, beroende för vad du har för betyg för övrigt). Detta pga de mattekurser som är "högre" än de som krävs för behörighet ger Meritpoäng. Och både behörighetsgivande kurser och de som ger meritpoäng räknas in i ditt Jämförelsetal.

    Jämförelsetal + eventuella Meritpoäng = Meritvärde

    Taktiskt klokt är det, om man har möjlighet, att sätta "ut" som *utökade kurser (av dem som inte är obligatoriska) - de kurser som inte krävs för behörighet till just "dina högskoleutbildningar" och som inte heller ger Meritpoäng och i vilka du har "lägre betyg", dvs om de kommer att sänka Jämförelsetal i fall de kurserna ingick i ditt Examensbevis som Programfördjupande eller inom Individuellt val.

    Blev det för krångligt? eller går det att förstå hur jag menar?

    Återkom om ngt. är oklart.
    ANNA
    • : Hej Anna!
    • : Tack för ett väldigt snabbt svar, grymt imponerad över hur snabbt det gick. Om jag nu förstår det hela rätt så kommer jag att gå ut med ett examensbevis med 3600 poäng. Av ren nyfikenhet, finns det något namn för de 2500 poäng som inte kommer markeras som utökade? Att jag kan vara med och påverka vilka kurser som är med i dessa 2500 poäng är jag däremot väldigt säker på, och jag vet att det är just 400 poäng som jag får välja. Exakt hur det fungerar vet jag inte, men det finns info utgiven av skolan som gäller oss där det står "2100 poäng är obligatoriska i slutbetyget. 400 poäng väljs individuellt.". Men bara för att klargöra, om mitt examensbevis innehåller dessa berögihetsgivande (för just den utbildning jag sökt) och meritgivande kurser på totalt 600 poäng markerade som utökade så skulle jag alltså söka med en poängsumma på 3000 poäng (3100 om man räknar med gymnasiearbetet)?
    • Anna : Enligt reglerna bör alla lästa på gymnasiet kurser betygsättas och ingå i ett Examensbevis. Då bör ditt Examensbevis innehålla 3600 poäng. Något namn för de 2500 p. som inte markeras som utökade känner jag inte till. Det är ganska ovanligt - tro det eller ej - att elever läser utökade kurser. *utökad kurs är ett undantag. Det är kanske därför de "vanliga kurser inom programmet" inte har något "gemensamt namn" för det har var sitt vanliga namn t.ex. "Samhällskunskap 1a1, 50 poäng" eller "Engelska 5" .

    Frågor och svar taggade med 'intagningspoäng' (58 st.)

    • Michael

      Hur många poäng räknas?

      Hej! Jag läste samhälls på gymnasiet, tog studenten 2012. Läste 2950 poäng och fick IG i 400 poäng. På hur många poäng räknas ens snittbetyg? Får man meritpoäng för moderna språk 2? När jag har räknat med...

      Milla : : Hej,utifrån informationen i din fråga går ej att ge svar. Svara på följande frågor: - när du gick ut gymnasiet fick du SLUTBETYG? Hur många poäng ingår det i ditt... Läs hela svaret
    • Julia

      Antagningspoäng?

      Hej! Håller just nu på att läsa in de naturvetenskapliga ämnena för att söka till kandidat programmet i biomedicin. Jag har kollat lite på vad det är för antagningspoäng runt om på lite olika universitet i Sverige och jag...

      Anna: : Hej Julia,du fick rätt svar i kommentaren på din fråga. Jag vill även hänvisa till info på gymnasieguiden.se/informeras/merit
    • Felix

      Får man stryka poäng över 2500?

      Hej jag hade för mig att man får stryka alla poäng över 2500 så länge det är programfördjupningar eller individuellt val. Blev osäker när jag läste runt på detta forum. Jag läser 2800 poäng och är på andra...

      Julia: : Hej Felix,reglerna är rätt så komplicerade men jag ska försöka förklara så kort och enkelt jag kan.I examensbeviset: de kurser som blir markerade med "U" (utökat program) - de betygen... Läs hela svaret
    • Lexie

      Vart kan jag se mina poäng?

      Hej, Jag tog studenten förra veckan och undrar vart man kan se hur många poäng man har? Har för mig att det ska gå att se på antagning.se men det står inget där, så undrar även hur lång tid det kan ta för dem att laddas upp där? Tack på förhand

      Milla : : Har du sökt någon högskoleutbildning? Om Ja och du även i tid, senast idag, den 21 juni 2018, bekräftar att du är Behörig - kommer antagning.se räkna ut ditt meritvärde - separat till... Läs hela svaret
    • william

      newton-yrkeshögskola, något bra?

      hej, jag stötte på en annons på en yrkeshögskola vid namn newton som erbjuder snabba utbildningar(2-3 år) vars jobb har lite konkurrens. T.ex VVS-ingenjör ,testare. Min fråga är hur mycket poäng krävs för att komma in och är det en bra högskola med garanterat jobb efter studier?

      Mikael: : Till yrkeshögskoleutbildningar tas man in på "sammantagen bedömning", där även tester och intervju kan bidra till resultatet; och sökande med relevant arbetslivserfarenhet prioriteras...... Läs hela svaret
    • Martina

      Hur kommer jag in på högskolan?

      Jag har ett problem. Jag har ett slutbetyg från gymnasiet (tog studenten 2012) men har ett gäng IG. Nu har jag bestämt mig för att plugga upp dessa på komvux. Nu till min fråga eller fundering: Jag har alltså inte ett samlat betygsdokument utan slutbetyg - men när jag läser om komvux så står...

      Liselotte: : Hej Martina, det är så att du kommer att skicka in /ladda upp på Antagning.se både ditt Slutbetyg OCH ett Samlat betygsdokument, som du får på komvux. Om du då har hÖGRE betyg i... Läs hela svaret
    • Okan

      Kan man höja sitt slutbetyg efter skolavslutningen?

      Mitt första val gick till ett gymnasium med 280 som intagningspoäng, men det ser ut som om jag kommer att få 277,5 poäng. Vad händer nu? kommer jag att inte komma in? kan jag höja mitt betyg med 2,5 poäng efter skolan är slut ( eftersom den inte ser ut som om jag kan höja det nu) eller är det...

      Milla : : Hej Okan! Att antagningsgräns låg på 280 betygspoäng förut betyder inte att den ska ligga på samma nivå framöver; gränsen kan både gå upp och... Läs hela svaret
    • Klara

      Går det att läsa in enstaka kurser(distans) på komvux?

      Hej! Jag har en gymnasieexamen från NA (inriktning natur) och gör nu prövningar på komvux för att få A i de flesta ämnena för att höja min antagningspoäng. Drömmen är att bli läkare. Nu undrar jag om jag kan göra en prövning i Medicin 1 (150p)? Och om jag gör prövningen och får ett A, kommer den...

      Anna: : Hej Klara, det är tyvärr så att nya kurser, som inte redan finns i ditt examensbevis och som inte krävs för behörighet och inte ger dig meritpoäng, kommer inte att... Läs hela svaret
    • Ebba

      Hur räknar man ut högskolepoäng?

      Hej! Jag läser sista terminen på Tenhults Naturbruksgymnasium där jag läser Djurvård med utgång mot Naturvetenskap. Totalt, med utökade kurser (både natur och de jag valt att placera där) läser jag 3050 poäng. Något jag är (mycket väl) medveten om att det är mycket. Jag är inte underkänd i...

      Anna: : Hejsan, Du kommer i ditt examensbevis ha 550 poäng markerade som "Utökade kurser", det är de kurser som överstiger 2500 poäng. Du skriver om att du inte kommer att ha några meritpoäng.... Läs hela svaret
    • Pär

      Ska jag ändra planer?

      Hej! Tänker söka till naturvetenskap programmet eller teknikprogrammet, i Karlstad, Stockholm eller Malmö. Har cirka 240, har B i Matematik och kemi , A i biologi och B fysik. Undrar om jag borde söka eller inte, har inte så höga poäng därför spelar skolorna ingen roll.

      Milla : : Om du vill se vilken nivå på matte det är på teknik och NA programmet gå in på www.matteboken.se och titta på uppgifterna i matematik 3 och 4. Du kommer säkert kunna komma in på någon teknik eller natur utbildning på gymnasiet men sen... Läs hela svaret
    • Tania

      Intagnings poäng?

      Hej! Jag undrar om det är möjligt att se hur mycket intagningspoängen är för att komma in på vissa skolor? Kan man göra det, eller finns det gamla intagningspoäng man kan kolla på? Tack för svaret!

      Mikael: : Hej Tania! Det här är en sida http://www.gyantagningen.se/slutliga-antagningar.html där man har få fram de "gamla intagningspoängen" för skolorna i Stockholms län. Jag ser att du bor i Södertälje och antar att du kanske i första hand... Läs hela svaret
    • Simon

      Utbildning med lite lägre intagningspoäng?

      Hej! Jag vill verkligen börja studera igen till hösten men är tyvärr väldigt begränsad till mina betyg och högskoleprovsresultat. Har ett HP på 0.65 och ett meritvärde på endast 13.5. Har läst bla. upp till Eng B, Sv B och Ma B. Kan verkligen se mig själv jobba med de mesta förutom med...

      Liselotte: : Hej Simon, du, som gick Bygg, se till exempel på den här utbildningen http://www.yhguiden.se/utbildning/work-for-you-i-sverige-ab/bygginstallationssamordnare här kan du bygga vidare på din gymnasial... Läs hela svaret
    • Kimia

      Vad är intagningspoängen för läkarlinjen?

      Vad brukar det ligga på ungefär?. Mvh

      Milla : : Hej, du undrar om antagningspoängen för läkarprogrammet: det brukar ligga mellan 20,5 och 22,5 dvs bara A-betyg räcker inte, utan man måste även ha - i alla fall - någon Meritpoäng (om man vill ha en chans att... Läs hela svaret
    • A

      Tandläkarutbildningen, intagningspoäng?

      Har läst om tandläkarutbildningen och vad intagningspoängen är och då är det 20.0 eller 21.0 osv. Betyder det då att man måste ha betyget A på alla kurser?

      Liselotte: : Hej, 20.0 får man i Meritvärde om man har alla A betyg i alla gymnasiekurser eller om man har B-betyg i alla gymnasiekurser + max antal Meritpoäng. Om det förra året krävdes 21.0 för att komma in, då krävdes... Läs hela svaret
    • samuel

      Vilka bra jobb kan man få efter att man läst teknik i gymnasiet?

      Hej, Jag går i 8an och har tänkt ta teknikprogrammeti gymnasiet. Är lite intresserad av programmering. Men jag undrar vilka jobb man kan få i framtiden om man läser teknikprogrammer och vilken inriktning man borde välja. Skulle ni/du skriva en lista med jobb som man kan få om man går...

      Anna: : Hejsan, inriktning på Teknikprogrammet läser man från åk2. Utförlig information om Teknikprogrammet finns på http://www.gymnasieguiden.se/program/TE och om du går in på varje inriktning, ser... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga