Nadja
    Hej! Jag är en tjej som går i naturvetenskapsprogrammet och som ska ta studenten till nästa år. Jag har nu under sommaren bestämt mig för att studera till läkarprogrammet där antagningspoängen är höga. Jag kämpade i tvåan och är rätt nöjd med mitt betyg, men mitt betyg från ettan kommer sänka mig rejält. Jag fick C i matte 1, engelska 5 och svenska 1 men jag har inte A i alla ämnen och har dessutom några C i andra få ämnen.

    Jag vill börja studera nästa höst och undrade om det finns någon chans om jag kan höja dessa tre ämnen. Isåfall hur ska jag göra och när ?

    Tacksam för svar !

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Nadja,

    det är mycket bra att du kom på vad du vill göra, vad ditt mål blir, vad du vill göra efter gymnasiet.

    Mitt råd till dig blir att du nu läser på, kör på med de kurser som du ska läsa under åk3. De godkända betygen från tidigare årskurser, t.ex åk1 - kan du höja först EFTER GYMNASIET.

    Det absolut viktigaste är att bli BEHÖRIG, dvs få godkända betyg så att du får både Examensbevis och godkända betyg i de kurser som krävs för Särskild behörighet; i ditt fall är det fysik2, kemi2, biologi2 och matte 4.

    Som behörig kan du komma in i HP-urvalsgruppen, om du gör högskoleprovet och får högt resultat. OBS! anmälningsperiod till högskoleprovet började igår, den 15 aug. och avslutas inom kort, den 1 sept. Nästa chans att göra Högskoleprovet får du till våren.

    Jag rekommenderar att om du har råd /kostar 450kr per prov + resa till och från provlokalen/ att du gör högskoleprovet både nu på hösten och sedan igen, till våren.

    Om du sedan ej kommer in på läkarprogrammet direkt efter gymnasiet, kan du försöka höja dina betyg genom prövningar. Du får också söka till komvux, men chanser är små att få plats på kurser om man redan har godkända betyg i samma kurser.

    Det är tyvärr det som gäller. Elever som direkt, i åk1 får A-betyg i alla kurser "prioriteras" på så sätt att de kommer att ha lättare att komma in på sina eftergymnasiala utbildningar. Så ser situationen ut. Vi på Fråga syv kan ej förändra det.

    Ännu ett alternativ vore för dig att nu, till hösten försöka komma in i åk1 på nytt, och i så fall läsa om åk1 och 2 och sedan åk3. Du skulle i så fall bli försenad med 2 år.
    Det är nu, till hösten, som är din sista chans att börja om hela gymnasiet - från början. Sedan blir du "för gammal", därför att från det året man fyller 20 år (från 1 juli det året) "hör man till" komvux, och inte till gymnasieskola.

    Om du skulle försöka dig på detta alternativet - att gå om åk1 och 2, då måste du först få reda på var tomma/lediga platser finns på Natur-natur. Det är endast om tom/ledig plats finns som du kan bli antagen till åk1, på nytt.

    Nu har jag pratat med gymnasieantagningen och fick veta att så som situationen är idag, så är det fullt på Naturvet.programmet i åk1 på alla gymnasieskolor inom pendlingsavstånd för dig, förutom en skola, Kunskapsgymnasiet-vasteras>> där det just nu verkar finnas ledig plats. Men det är inte säkert du får gå om åk1, utan om du blir antagen till åk1 på t.ex den skolan, är det sedan rektor som bestämmer om du direkt kommer att "flyttas upp" till högre årskurs (pga du redan har godkända betyg i åk1) eller om du ska få läsa om.

    Du kan, om du vill, ta kontakt med personal på den skolan och diskutera saken. På alla andra NA-platser i åk1 inom pendlingsavstånd för dig är det fullt och många står dessutom i reserv.

    Du kan också prata med SYV på din egen skola. Hör sedan av dig och berätta hur det går! Vi håller tummarna! :)

    • : Vad innebär det att man gör prövning?. Kan jag höja dessa tre ämnen (matte 1c, eng 5 och sv1) och söka med det meritvärde jag får till nästa höst? Kommer jag vara då i en annan urvalsgrupp?
    • Ludmila : Som elev på gymnasiet får man inte göra prövningar innan man får ut sitt Examensbevis. När man får ut sitt examensbevis hinner man inte göra några prövningar innan sista kompletteringsdag - om man söker till högskola till nästkommande höst. Senare: om man gör prövnignar, kan man hinna söka till nästa vårtermin, om din högskoleutbildning börjar även på våren; Med de högre, upplästa betyg söker man i BII, kompletteringsgruppen (för att man har Kompletterat sina betyg efter gymnasiet) och samtidigt kan man även prövas i BI, direktgruppen, om man redan på gymnasiet blev BEHÖRIG. PÅ SÅ SÄTT kan man prövas i Både BI och BII (i BI med lägre meritvärde och i BII med högre meritvärde). Man kan också samtidigt prövas i HP urvalsgruppen, om an har giltigt resultat av högskoleprovet.
    • : Så det finns ingen chans för mig att göra prövning och söka till hösten?
    • Anna : Nej, inte som reglerna ser ut idag. Examensbevis får elever tidigast första veckan i juni. Inga prövningar sker under juni-juli eftersom lärarena är på semester. För att göra prövning i mitten av maj (som är sista möjlighet innan sommaren) måste man anmäla sig redan i januari - och då har du en hel termin kvar tills du får ditt examensbevis. Vi ser ingen möjlighet att kunna göra prövningar och hinna söka med de högre betygen till nästkommande höst. Tyvärr. :(
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'hr-jobb' (6 st.)

    • Sara R

      Studera HR utomlands?

      Hej! Jag är en socionom student som snart ska ta examen. Efter examen har jag funderat på att vidarutbilda mig inom HR och detta är något jag gärna hade velat göra utomalnds (helst inom EU). Jag undrar då vad som hade varit bäst för mig, att...

      Milla : : Hej,jag undrar om du vill jobba inom HR i Sverige eller utomlands? I Sverige gäller följande: HR-jobben/yrken är icke-reglerade; det betyder att arbetsgivare får fritt bestämma vem de anställer, med... Läs hela svaret
    • Lina

      Kan man jobba inom HR om man väljer ekonomi kandidat?

      Hej! Kan man jobba inom HR om man läser ekonomi kandidat? Eller är kandidat inom HR bättre? Om man vill bli ekonom, är ekonomi kandidat + master eller civilekonom + master bättre?

      Milla : : Hejsan,yrken inom HR är i Sverige icke-reglerade; det betyder att arbetsgivare får fritt bestämma med vilken utbildning de anställer. Men min erfarenhet är att utbildning i... Läs hela svaret
    • D.A

      Vilken utbildning kan leda till en HR - Roll?

      Hej! Jag är en kille på 19 år och tog studenten förra året! Är redo för att söka mig in till en utbildning så fort som möjligt! Har inte meriterna från Gymnasiet för att söka in till en HR utbildning och har...

      Milla : : Hejsan,din fråga går ut på att du vill få svar ang. vad skulle du behöva läsa för att få en chans att få jobb inom HR? "Problemet" med HR-jobb i... Läs hela svaret
    • Henrik

      Kortare utbildning för HR attraktivt för arbetsgivare?

      Hej! Jag har tänkt på korta utbildningar för att bredda min kompetens. När jag sökte på utbildningar i arbetsrätt hittade jag HR-Strateg. Det kostar ju såklart en slant men jag har inte tid eller tålamod till kandidatutbildning. Frågan är om detta kan vara attraktivt eller om arbetsgivare i...

      Julia: : Hej Henrik,olika arbetsgivare kan tänka olika, så det går inte att ge ett generellt svar. Men eftersom det är hård konkurrens inom HR-yrken, så får många... Läs hela svaret
    • Benim

      Finns det HR utbildning i Halmstad?

      Hej, Om jag läser 'Organisering och ledning av arbete och välfärd' i Halmstad, kan jag bli utbildad som HR-speciallist eller måste jag läsa personalvetarprogrammet för att kunna bli och jobba inom HR?

      Julia: : Hej  Benim,jobba inom HR kan man i Sverige med diverse olika utbildningar "i bagaget".Om du vill läsa den här utbildning, då råder jag dig välja inriktning Arbetsvetenskap inom den... Läs hela svaret
    • amina

      YHS eller högskolan ?

      Hej Jag undrar vad som är det bästa alternativet när det kommer till att bli HR eller personalvetare. Är yrkeshögskolan det bästa alternativet just inom detta? Lund har: "personal och arbetslivsfrågor" Malmö: "personal och...

      Anna: : Hej Amina, jag vill börja med att skriva att det går bra att söka både till högskola/universitet och till många olika yrkeshögskoleutbildningar samtidigt (de antagningsprocesser sker oberoende av... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga