Johanna 24 år
  Om de kurser en söker via SYV på Komvux gång på gång inte blir av och inställda vad ska en göra då? De kurser jag sökt via dem blir inställda och enda valet jag har är att läsa isf online vilket inte alls passar mig och min diagnos, hur ska en göra då?
  Jag har ganska bra betyg i Sv, engelska och ma2b, de gymnasiegemensamma ämnena, men saknar poäng för programexamen, har ett samlat betygsdokument. Jag har försökt bli klar nu i ca 5 år utan vidare framgång, varje SYV jag träffat ger mig olika bud, det är sjukt frustrerande, senaste två, sa den ena att det inte var möjligt att få hjälp med matten den för ett halvår sen sa att det inte var något problem osv. Jag har fått höra att jag haft ovanligt med otur, men jag kan inte fortsätta såhär... Folkhögskolans ämnen har jag ju redan läst så kan ju inte ens hamna i den kvoten?
  • Anna Vilken utbildning vill du komma in på Eftergymnasial nivå? Vilket yrke siktar du på?
  • Johanna

   Såg detta svaret; https://fragasyv.se/fragor/kan-jag-soeka-till-hoegskolan-utan-att-ha-gymnasieexamen Men förstod det inte riktigt och kanske inte heller så passande då jag redan har gjort otaliga planeringar, men nu senast fock svaret att jag haft otur och det inte finns några garantier. Känns hopplöst... Jag vet att jag är men det går liksom riktigt dåligt att komma någonstans, när jag läste samhäll 3, via komvux förra hösten gick mina inlämningar toppen låg på A & B på allt tills i slutet då vi fick två nya lärare inhoppande vilket var ett störnings moment när saker blir svårare och mer intensivt. Råkade ut för en oväntat olycka vilket gjorde att jag fick ett avbrott, tyvärr... Så är det bara att börja om eller vad ska jag göra? Måste jag byta till en bättre komun?

  • Johanna

   Jag vill gå en kandidat i Radio på Stockholms dramatiska högskola alternativ industriell design eller liknande konstinriktning med design.

  • Anna Jo, Reell kompetens - alltså, att få Grundläggande behörighet på grund av 3-årig arbetslivserfarenhet + några få gymnasiala betyg funkar! För konkurrens gör du i så fall Högskoleprovet.
  • Mikael Den utbildning "Radio" på Sthm dramatiska högskolan tog in 8 personer sist, av 153 sökande... det är mycket hård konkurrens. Tveksamt därför om de kan ta in någon utan Slutbetyg eller Examensbevis, då kommer alla de behöriga klaga mycket.
  • Johanna Jo, jag vet men som sagt de kurser jag behöver läsa som t.ex Historia 2 eller engelska 7 har ställts in om och igen, så att jag ska fortsätta söka om kurser tills jag får gå dem är irriterande speciellt när anledningen till att jag inte fick betyg i just de ämnena från gymnasiet var att jag skulle gå ett 4:e år och läraren tyckte jag skulle kunnat få högre betyg och valde att inte sätta betyg då. 4:e året gick inte så bra, blev rörigt och lektioner samtidigt osv bl.a för rektorn sluta och min mentor fick hjärtinfarkt. Jag har tröttnat på stå och stampa helt enkelt, men tack för svaren antar att det inte finns någon väg att gå för mig helt enkelt.
  • Anna Historia 2 och Engelska 7 är inte obligatoriska kurser som man tvunget måste ha i sitt exam.bevis från komvux. Du kan läsa andra kurser i stället. Varför kurser på komvux i din kommun ställs in, fråga på komvux i din kommun, det vet inte vi här på fråga SYV. Det finns ingen tvingande lag att komvux ska erbjuda eng7 eller historia2; i vissa kommuner finns inte de kurser att söka, över huvudet taget, då läser man andra kurser för att uppnå kraven och få ut exam.bevis.
  • Anna Vi vill givetvis hjälpa dig, men FrågaSYV ordnar inte undervisning; vi kan endast förklara reglerna för dig och vad dina rättigheter är. Tyvärr så är det i Sverige så idag att endast Grundskola är "rättighet för folket" och på gymnasienivå läser man i "mån av möjlighet", alltså inte alla får möjlighet att läsa på högre nivå än grundskola. Du kan söka till Allmänna kurser på folkhögskolorna; och läsa mot Omdöme om Grundläggande behörighet på en folkhögskola. Du kan också skaffa sig kunskaper genom självstudier och söka var du kan göra prövningar. Betyg från prövningar är jämställda med betyg som du får i slutet av en kurs.
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Johanna,
  du skriver om att du har Samlat betygsdokument. "Deadline" får att få ut ett slutbetyg är  1 juli 2020.
  Efter 1 juli 2020 ska alla läsa mot examensbevis, vilket ställer högre krav: mindre frihet i vilka kurser som kan ingå, lite fler betygsatta poäng krävs och en extrakurs i svenska och engelska är obligatorisk i så fall. Detta skriver jag inte för att du ska bli ledsen eller upprörd, utan för att förklara varför det är ont om tid och du måste ta tag i detta nu.

  Boka tid hos rektor på komvux.
  Kontakta Vuxenutbildningsförvaltningen i din kommun, förklara din situation och kräv hjälp och förklaring om vad du har rätt till med diagnosen som du har (jag vet inte vad det för en diagnos och behöver kanske inte veta det... men du vet och sök svar, kräv att du får förklaringar och konkret hjälp).

  Hjälp med matten? I många städer finns det Räknestugorna som drivs av mattecentrum; det är gratis att få hjälp där. Alla mattekurser är upplagda på www.matteboken.se - vilket du kanske vet om, men jag tänkte att jag påminner om det i alla fall.

  Grundläggande behörighet till högskolestudier går att få genom "reell kompetens": 3 årig arbetslivserfarenhet på minst halvtid (som är intjänad efter det att man fyllde 19 år) + några få godkända betyg från gymnasiet; Sedan, om just "din högskoleutbildning" kräver Särskild behörighet, då måste du också ha lägst godkänt betyg i varje sådan kurs som krävs för särskild behörighet. Med det blir du BEHÖRIG.
  Alla behöriga deltar i konkurrensen om utbildningsplats. Har du ej Slutbetyg eller Examensbevis, kan du inte delta i konkurrensen, pga du inte har Meritvärde att konkurrera med; det kan avhjälpas genom att ha ett giltigt resultat på högskoleprovet; du deltar i så fall i HP-urvalet.

  Folkhögskola
  om du har eller kan få OMDÖME OM GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET från en Allmän kurs på en folkhögskola, deltar du i så fall i konkurrensen i BF-urvalet (med ditt Omdöme). Omdöme om grundläggande behörighet bekräftar att du har behörighet (grundläggande, allmän) till högskoleutbildningar. Kurser för särskild behörighet måste du ha godkända betyg i; de betygen kan vara från gymnasiet, komvux, prövningar eller genom Omdöme från en folkhögskola (Omdöme om Särskild behörighet).

  Jag vill också tipsa om en relativt Ny Skolform i Sverige - KKU. Konst-&-Kultur-Utbildningar står under Myh (Myndighet för yrkeshögskola) översyn och är kvalificerade utbildningar inom olika områden som på ngt sätt har att göra med konst och/eller kultur. KKU får göra egna bedömningar och kräver inte alltid att man har fullständig gymnasiekompetens. Många ggr är det intervju, tester, konstnärliga prov och annat som avgör vem som tas in. Så kika gärna på framtid.se/studier/konst-och-kulturutbildningar

  • Johanna

   Okej, tack för infon och tipsen! Är skillnaden mellan ett slutbetyg och examensbevis, att det första kan jag läsa alla typer av kurser så länge jag samlar rätt antal poäng (samt de grund kurserna för det programmet)?? Vad innebär de extra kurserna 2020? Om jag redan läst Eng 5 & 6, fått B i dem känns det ju konstigt, när jag redan sökt eng 7 som ställts in om och om igen? Var hos studiecentrumet för någon vecka sen och frågade igen, vad som kan göras och hur, osv, men de sa ingenting om det här nya till nästa år utan tyckte jag skulle åka till VARJE skola som jag kanske kommer ha kurserna på (om de inte ställs in igen) och prata med dem en och en... Om jag räknar med mina F & utan gymnasiearbetet så blir det 2150p betyder det att det räcker egentligen att få ihop 250p för att kunna söka eller måste en få ihop E? Har ett första HP som inte var jätte dåligt kan jag komma in på bara det eller måste jag ha mer en ett studiebevis eller beror det också på olika utbildningar?

  • Julia Det hela är rätt så krångligt. Till högskoleutbildningar måste man tvunget vara BEHÖRIG och ha både Grundläggande behörighet och i fall just din utbildning kräver det, även Särskild behörighet. Sedan, för konkurrens, kan man göra Högskoleprovet. HP-resultat befriar inte från kravet att vara Behörig. Obehöriga prövas ej till högskoleutbildnignar. Särskild behörighet är det just de specifika kurserna som just det programmet kräver, t.ex Psykologprogrammet: matte 2 och samhällskunskap 1b (eller motsvarande gamla kurser Matte B och Samhällskunskap A) med godkända betyg. Till andra högskoleutbildningar är det andra särskilda kurser, som t.ex till Veterinärprogrammet: Fysik2, Kemi2, Biologi2 och Matte4. Kurser för särskild behörighet kan man ha i sitt slutbetyg eller examensbevis ELLER vid sidan av. --- För GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET behöver du antingen ha Slutbetyg eller Examensbevis eller Omdöme från en folkhögskola om Grundläggande behörighet eller 3-årig arbetslivserfarenhet + några få godkända betyg från gymnasiet: läs gärna mer om Reell kompetens på https://antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-vag/
  • Julia till andra typer av utbildningar, som inte är högskoleutb., alltså inte på högskola eller universitet, utan t.ex på en folkhögskola, yrkeshögskola, komvux, privata utbildningar eller diverse utbildningar utomlands - kan man komma in ibland även utan fullständig gymnasiekompetens, här beror det på exakt vad just den utbildning uppger vad de kräver för kompetens + att många ggr kan undantag göras.
  • Johanna Tack, det känns som det blir klarare och sen lika snurrigt igen... okej, förlåt för en dum, förstår forfarande inte riktigt. När det står ''Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b / 1a1 och 1a2 (Områdesbehörighet A4, undantag ges för Matematik 3b / 3c) samt Engelska B/Engelska 6.'' Och jag redan har klarat av dem grejerna så funkar det ändå inte att söka med ett samlat betygdokument från ett högskoleförberedande program men från ett YH? Om jag hade istället läst dem ämnena på folkhögskola så hade jag också kunnat söka men inte nu?
  • Mikael Är det en Högskoleutbildning eller en annan utbildning som du vill söka till? Om det är en Högskoleutbildning, så måste du ha GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET samt.... "samt" kanske du har, men man måste alltid Även ha Grundläggnde behörighet till högskolestudier, som är exakt densamma, oavsett vilken höskoleutbilnding man vill söka till. Obehöriga tas inte in på högskoleutbildningar. Väldigt sällan kan undantag göras (beviljas i så fall av Antagningsgruppen på just det lärosäte dit man söker).
  • Mikael Boka tid med studievägledare på den utbildningen som du vill komma in på. De är intresserade av att ha fler sökande och de vet också om det kan hända att undantag beviljas av Antagningsgruppen på deras lärosäte.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Jamila 20 år

   Kommer jag kunna få studiemedel ändå?

   Hej! Det är så att jag kom in på ett program i universitet nu i hösten som jag inte riktigt ser mig själv/trivs i och har då fått/sökt studiemedel för två terminer av CSN. Jag undrar om jag behöver klara någon typ av poäng eller fortsätta med utbildningen till en viss gräns då jag vill söka...

   Julia SYV: Hej Jamila,fram tills du får Antagningsbesked till det nya programmet, vet vi inte om du kommer in. Sök till det nya programmet och fram tills du får antagningsbesked, fortsätt läsa på... Läs hela svaret
  • Yasmin 18 år

   Liknande Affärsutveckling och entreprenörskap inom byggteknik?

   Hej, jag funderar på att läsa AFFÄRSUTVECKLING OCH ENTREPRENÖRSKAP INOM BYGGTEKNIK vid Chalmers tekniska högskola men undrar om det finns en liknande högskoleutbildning i nån annan högskola/universitet? Sen undrar jag också vad som menas med...

   Julia SYV: Hej Yasmin,om du menar det här programmet på Chalmers, så står det om den utbildningen, bland annat följande: "Affärsutveckling och entreprenörskap inom... Läs hela svaret
  • N 18 år

   Vad kan "level A" och "level B" betyda?

   Jag planerar att söka till ett universitet på Irland och har hittat ett dokument där alla olika EU-länders kvalifikationer är listade, däribland Sveriges. Dokumentet är för 2019 intagning och har betygsskalan A-F, men det nämns även att betyg på "level A" inte kan räknas för poäng och att man...

   Julia SYV: Hej N, Fråga SYV har tyvärr inte några egna experter på studier utomlands; vi kan därför endast försöka hjälpa dig genom att skicka länkar till hemsidorna som vi... Läs hela svaret
  • Jon 34 år

   Elev som läst grundskolan utomlands och vill börja i gymnasiet?

   Hej! En elev som pluggat hela grundskoletiden i USA ska till nästa höst börja gymnasiet i och vill helst börja i skolan som jag jobbar på. Hur gör jag för att validera betygen? Vilken hjälp finns att tillgå?

   Anna SYV: Hej Jon, om det är ett nationellt svenskt gymnasieprogram, ej IB, där undervisning är på engelska, som eleven vill gå - måste hen bland annat ha godkänt... Läs hela svaret
  • Ingela 21 år

   Mattematik 2b eller 2c?

   Hej! Jag pluggar för tillfället matte 2c men tycker att den är lite svår så undrar över ifall matte 2b är något lättare eller om det är ungefär samma innehåll i de? mvh Ingela

   Anna SYV: Hej Ingela,det är en del av matte 2 kursen som är Olika i matte 2b och 2c; b-spår är mer inriktat på Ekonomi och c-spår - mer inriktat på Naturvetenskap.Varför pluggar du matte 2c nu? Pluggar... Läs hela svaret
  • Hannah 17 år

   icke godkänd moderna språk samhällsvetenskapsprogrammet?

   Vad händer om jag F:ar båda kurserna (200 poäng) moderna språk gymnasiet samhällsvetenskaps linjen?

   Anna SYV: Hej Hannah,om du får godkända betyg i andra kurser (i princip i alla andra kurser på samhällsvet.programmet) så uppfyller du kraven för examensbevis. Du kan ha upp... Läs hela svaret
  • Mimmi 22 år

   Prövningar i novemeber?

   Hej! Jag är ute väldigt sent och det är ont om prövningar där jag kan anmäla mig just nu, och jag måste ladda upp betyget senast 2a december. Vet någon var det finns möjlighet att göra prövningar under november? Vill helst göra de...

   Anna SYV: Hej Mimmi,du uppger inte i vilka kurser du vill göra prövningar och i vilken del av Sverige du kan göra prövningar. Har du gjort prövningar förut? Vet du att du kommer behöva åka till... Läs hela svaret
  • Daniella 15 år

   Vård och omsorg och studenten?

   Hej! Jag har tänkt att gå vård och omsorg i gymnasiet, blev dock lite fundersam över det hela när jag hörde från kompisar att de läser enormt mycket om kroppen, mediciner och matte. Är det så? Måste man kunna allt om kroppen och...

   Anna SYV: Hej Daniella, med att "ta studenten" kan man mena lite olika saker. Kika gärna på Framtid.se/reportage/studenten ang. "kunna allt om kroppen och mediciner" så är det absolut ingen som kan - inte ens... Läs hela svaret
  • Idun 25 år

   Hur blir jag psykoterapeut efter sjuksköterskeutbildningen?

   Hej! Jag blir klar med sjuksköterskeprogrammet i januari och har unders studiernas gång kommit fram till att jag vill jobba med samtal och tror att psykoterapeut skulle passa mig bra. Behöver jag göra något mer innan jag kan ansöka till "grundläggande psykoterapi" för att ha behörighet? Måste...

   Anna SYV: Hej Idun,jag tror tyvärr inte att utbildning till sjuksköterska kan ligga till grund för vidareutbildning till en psykoterapeut, i alla fall inte som reglerna ser ut i Sverige... Läs hela svaret
  • Johan 15 år

   Kommer jag överleva Matte 1c?

   Hej! Jag vill gå teknik i gymnasiet då jag vill bli spelutvecklare. Matte är inte min svagaste sida, men inte heller min starkaste. Jag har C i matte, kommer jag kunna klara matte 1c? det står att den linje jag vill gå har matte 1c, 2c, 3c. Vad innebär det?

   Anna SYV: Hej Johan,på teknikprogrammet och på naturvetenskapsprogrammet läser man et avancerade spåret i matte - c-spår och mattekurserna läses på TE och på NA i snabb takt.På... Läs hela svaret
  • Jafar 19 år

   Matte 2, Universitet?

   Hej, jag går mitt andra år i Samprogrammet och tänker att plugga till ämneslärare efter gymnasium, det jag tänker nu är att jag vet att det inte är obligatoriskt att läsa matte 2 men om jag ska plugga till lärare i Engelska och Svenska...

   SYV-besökare Syv: Hej Jafar, när man tittar på de olika Ämneslärarprogrammen som ges på lärosätena: högskolorna och universiteten i Sverige, så kan behörighet vara Olika trots att namn på... Läs hela svaret
  • Elin 19 år

   Hur lång tid tar det*?

   Hej! Jag har läst ekonomiprogrammet i högstadiet och vill nu ansöka till en civilingenjörutbildning HT 2020 som kräver Fysik 2, Matematik 4 och Kemi 1. Först och främst, när de skriver fysik 2 menar de att jag måste läsa 1 också...

   Julia SYV: Hej Elin,Om du för särskild behörighet behöver Fysik2, matte 4 och kemi1, så är det då exakt de kurserna med godkända betyg som du behöver, ej några andra kurser, detta just... Läs hela svaret
  • Mikael 19 år

   Kan man gå tekniskt basår utan examensbevis?

   Hej! Jag undrar om det går att studera ett naturvetenskapligt/tekniskt basår på universitetet om man inte har grundläggande behörighet?

   Julia SYV: Nej, det kan man inte göra. till alla svenska utbildningar på högskolenivå (även till de så kallade För-utbildningar som basår är) behöver man ha Grundläggande behörighet till högskolestudier.VänligenJulia
  • Hedi 22 år

   Hur ser antagningspoängen ut för gymnasielärare?

   Hej, jag undrar vad antagningspoängen är (både HP och gymnasiepoäng) för att söka in till gymnasielärare, ämnena matte och kemi i Stockholms universitet?

   Milla SYV: Hej Hedi, det är väl den här utbildningen som du är intresserad av - su.se/sok-kurser-och-program/lmnty-gykm ? då finns det följande uppgifter: sedan hösten 2017,... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga