Anna 20 år
  Hej syv!
  Jag vill utbilda mig till röntgensjuksköterska och jag verkligen gillar djur så jag tänker att kombinera dessa två. Jag undrar om röntgensjuksköterskor kan jobba i djurkliniker? eller med djur i allmänhet? Är det tillräckligt med röntgensjuksköterskeprogrammet isåfall eller måste jag läsa andra program/kurser som t.ex. etologi, djurskydd och sv?
  Tack förhand!
  • Daniela Läs på http://blog.ki.se/kistudententony/rontga-djur-som-rontgensjukskoterska/
  • SYV-besökare för ett litet tag sedan fick jag en liknande fråga från en elev, och fick då svar från flera djurkliniker att, som reglerna ser ut idag, så finns det endast begränsningar på att hen som röntgar djur måste vara över 18 år och ej gravid... så nästan "vem som helst" får röntga djur, även utan någon speciell utbildning (låter lite märkligt, tycker jag, men de som idag anställer på vet.kliniker svarar så här - så måste det ju stämma, tycker jag). Annars så kan man höra med Jordbruksverket, som borde ha koll på reglerna på just det område.
  • Julia

   Hej, var god se information hos Jordbruksverket jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal/arbete
   Det kan också vara arbetsgivaren som bestämmer om ev delegation av olika arbetsuppgifter

  • Gäst Det finns möjlighet att jobba med djur som röntgensjuksköterska, jag känner dock inte till om det behövs någon kompletterande kurs. PÅ AniCura Bagarmossen djursjukhus finns det två röntgensköterskor. Jag tror att det är lättare att få jobb på ett djursjukhus eller större klinik som har ett kontinuerligt röntgenflöde. Kontakta Bagarmossen så kan du nog få ett bättre svar! Med vänlig hälsning G.
  Läs alla kommentarer

  4 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Anna,
  vill man i Sverige jobbar inom djurvården, gäller info som finns att ta del av på framtid.se/yrke/djurhälsopersonal

  Det är upp till Jordbruksverket och arbetsgivaren. Jordbruksverket sätter generella regler och arbetsgivaren kan ibland göra egna bedömningar och i vissa fall även fixa "undantag", kan jag tänka mig.
   
  På Jordbruksverkets sida verkar det som om personer med sjuksköterskelegitimation kan jobba som djurvårdare på utökad nivå (nivå 2). Där finns det även en punkt om att de får röntga djur om de anses ha den kompetensen: jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal/arbeteinomdjurenshalsoochsjukvard/djurvardare.
   
  Så jag vill be dig vända dig direkt till dem (Jordbruksverket och till exempelvis ett djursjukhus) för att få mer klarhet i frågan.
  OBS! regler och bestämmelser kan ändras framöver; det som gäller idag behöver inte gälla om några år.
   
  Hälsningar
  Julia SYV

  Hej igen,
  jag fick nu svar från ännu en sakkunnig - var god läs nedan:

  Det är Jordbruksverket som beslutar om olika behörigheter för yrkeskategorier inom djurens hälso- och sjukvård. Du hittar en del information på deras hemsida jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal.
  Det bästa är om du kontaktar Jordbruksverket kring specifika regler om just röntgen. Det är möjligt att rent tekniska arbetsuppgifter kring röntgen och andra bilddiagnostiska provtagningar kan skötas av personal som inte behöver ha särskild behörighet att arbeta med djur.

  För att arbeta med djuromvårdnad i övrigt krävs dock att man är legitimerad djursjukskötare, och då behöver man genomgå ett yrkesprogram på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
   
   
  Med vänliga hälsningar
   

  Och en annan sakkunnig svarar så här:

             ” ... gissar att man egentligen blir överkvalificerad med ett tre-årigt program, men man har å andra sidan mycket kunskap om tekniker etc. med sig. Och principerna skiljer sig inte så mycket åt. Jag tror att man kan tillföra en hel del också.  Dessutom har man ju ett val, det går att arbeta inom sjukvården också om det är svårt att få jobb inom veterinärröntgen. ”

  • Daniela Jag tänker på att Röntgensjuksköterskeprogrammet är en 3-årig utbildning och reglerna kan ändras; det som gäller idag kanske inte gäller om några år... . Jordbruksverket borde kunna svara ang. de regler som finns idag och om de vet ngt. om eventuella framtida förändringar.
  • SYV-besökare Röntgensjuksköterska från human kan arbeta i djurvården (med röntgen) med en kompletterande kurs i D9.
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  kan tyvärr inte ge svar "på raka arm" exakt vad gäller (vem får röntgen-undersöka djur) men kan tänka mig att en leg.röntgensjuksköterska med viss arbetslivserfarenhet och genomgången utbildning i Veterinärmedidin på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, skulle få göra det. Se ex. vad gäller för Djur-fysioterapeuter (se info om yrke/djurfysioterapeut).

  Jag tänker också så här: om du vill jobba endast med djur, så varför inte satsa på yrket Djursjukskötare i stället?
  Kika också på utbildningar inom yrkeshögskola:

  Kvalificerad djurvårdare - yh i Skara;
  Kvalificerad djurförvaltare - yh på distans.

  Hej, vi fick idag svar från Jordbruksverket. Var god läs nedan:

            "Hej!
  Just röntgen-sjuksköterska är inget som vi ta upp i våra föreskrifter. Idag kan legitimerade sjuksköterskor få undantag från behandlingsförbudet och därmed arbeta på nivå 2 (läs mer här: jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurhalsopersonal)
   
  Röntgensjuksköterska finns som sagt inte omnämnt vilket innebär att de skulle arbeta som ”övrig personal”, dvs. djurvårdare och omfattas av behandlingsförbudet. För att kunna arbeta på nivå 2 behöver de ha gått den grundläggande kursen i läkemedelshantering om de inte redan läst farmakologi på sin utbildning.
   
  Mvh
  Enheten för internationella frågor och djurhälsopersonal
  Jordbruksverket"

  Hej igen,

  fick nyss svar från en Klinikchef på en djurklinik; var god läs hennes svar  - nedan:

         "Som jag förstår det räcker det med en kompletterande utbildning som heter D9. Som sjuksköterska inom humanvården räknas du som Djurvårdare nivå 2 inom djursjukvården och behöver ingen kompletterande utbildning. Om du vill läsa mer  angående de olika nivåerna för djurvårdare finns det bra information på Jordbruksverkets hemsida.

  Med vänliga hälsningar".

  • SYV-besökare Som röntgensköterska får man röntga djur utan någon extra utbildning förutom internutbildning på plats på ett djursjukhus.
  Saga Stockholm SYV

  Hej,
  så vitt jag vet gäller följande:
  För att hantera sederade eller sövda djur under en röntgen-undersökning behöver personal som hanterar genomförandet av rtg-undersökningen, ha med godkänt resultat genomgått en Grundkurs i läkemedelshantering vilket bland annat gör att man får en utökad behörighet som djurvårdare.

  Kursplanen måste vara godkänd av Jordbruksverket och måste uppfylla kraven för Djurvårdare på Nivå 2, enligt föreskrifterna D9 och D8 .

  Kurslängd kan variera, beroende på vilken bakgrund personen har, som genomgår kursen; läser man på distans, kan man läsa i sin egen takt. Nedan finns ungefärligt möjligt kurs-upplägg:
  Kurslitteratur/ inläsning (beräknad tid cirka 7 timmar); praktiska moment - genomgång och träning, ca 5 timmar; 8 timmars teori i form av föreläsningar, grupparbeten samt enskilda övningar: lära sig hitta i FASS, lägesbeskrivning på aktuellt djurslag, exempel på medicinering, hantering före, under och efter medicingiva m.m. Sammanlagt - ca 20 timmar (motsvarar studier på halvtid under en vecka).

  Examination efter genomgången Grundkurs i läkemedelshantering
  Examinationen sker vanligtvis skriftligt på deltagarens arbetsplats 1-2 veckor efter genomgången kurs. Skrivningstiden tar 90 minuter.
   

  SYV-besökare Syv SYV

  För att just röntga djur behövs ingen speciell kompetens förutom att du skall ha tillräckligt strålsäkerhetskompetens.

  Det krävs heller ingen direkt kompetens för att jobba som djurvårdare på nivå 1 men då får du inte ge några injektioner, det man får göra då är medicinera per oralt, rasta hundar, göra enklare omvådrnad, städa, tvätta mm.

  För att få lov att ge injektioner (inte alla typer av injektioner) måste du vara djurvårdare nivå 2, detta måste du lära dig antingen genomgå en kortare utbildning i läkemedelshantering, ha svensk sjuksköterskelegitimation, veterinärutbildning plus några andra kriterier som också uppfyller kraven för att jobba som djurvårdare nivå2. Som djurvårdare på nivå 2 verkar man också får göra lättare behandlingar på sederade djur, det är relativt ofta som djuren är sederade när de ska röntgas.

  Så vad jag kan läsa mig till, som röntgensjuksköterska innebär att man bör kunna jobba med röntgen inom smådjurssjukvården. Däremot är det nog inte så många ställen där det finns möjlighet att bara jobba med röntgen utan att röntgen blir en del i det dagliga arbetet där mycket annat också ingår.

  Jag skickar med en länk från jordbruksverket där det står lite mer om de olika nivåerna för djurvådare - här.


  MVH

  Frågor och svar

  • Andreas 16 år

   Hur gör jag ett individuellt val?

   Hej. Jag undrar hur man gör ett individuellt val till gymnasiet. Historia 1a2 i mitt fall

   Milla SYV: Om din gymnasieskola kan erbjuda läsa den kursen, borde SYV på skolan skriva in den i din individuella studieplan; gå prata med SYVen om det.
  • Emil 20 år

   Jag behöver matematik 3c för behörighet men kan ej söka det på komvux?

   Hej! Jag ska hålla mig kort och konsist. Jag har godkänt betyg i matematik 3b men programmet jag vill studera på högskolan kräver 3c som behörighet men när jag försöker söka matematik 3c på komvux så blir jag ej antagen eftersom jag redan har godkänt betyg i matematik 3b. Måste jag läsa...

   Milla SYV: Du kan läsa matte 4; du kan också se om du kan göra prövning i matte 3c och du kan  vända dig till rektorn på komvux för att förklara... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Universitetsutbildning?

   Hej, Jag läser tredje året på gymnasiet, samhällsvetenskapliga programmet. Snart ska jag söka universitets utbildning, och områdena som intresserar mig är ekonomi och administration, ekonomi, juridik och ledarskap. Problemet är att när jag har tittat på yrkena som faller under de här...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Adi 29 år

   Matte 2b F i betyg?

   Hej! jag är intresserad av ett program på högskolan och det krävs matte 2 i programmet. min fråga är vad händer om jag får F i kursen? får jag ansöka till programmet även om jag får F i matte 2? ellermåste jag får minst E för att bli behörig till programmet?

   Milla SYV: Det krävs godkänt betyg- alltså E eller högre. 
  • Fatemeh 16 år

   Frågan om gymnasiet?

   Hej! Jag vill läsa samhällsprogrammet och jag bor i sverige nästan ett och halv år och jag har inte fått betyg i sjuan och åttan för att jag har börjat skolan från nian i Sverige. Och min lärare kräver att jag ska göra provet som de andra har gjort i sjuan och åttan. Kan man komma in eller...

   Milla SYV: Om du får möjlighet att läsa ännu ett år på grundskolan är det en stor fördel: du får bättre kunskapsgrund inför fortsatta studier.  Behörighet till gymnasiet - se info... Läs hela svaret
  • Sara 41 år

   Moderna språk i årsk 6?

   Min dotter har läs o skrivsvårigheter. Jag vill att hon väljer bort Tyska. Enligt specped är det typ livsavgörande o absolut inget man ska välja bort. Är det verkligen så allvarligt redan i årsk 6? Vad är det som gäller för min dotter nu o framöver i högstadiet o gymnasiet ang moderna språk?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 27 år

   Fristående kurser eller program?

   Hej! Jag läser just nu personalvetarprogrammet och trivs med programmet men inte med kurskamraterna eller den nya staden jag flyttat till. Jag har precis läst klart min första kurs. Jag funderar på att hoppa av och istället söka fristående kurser till en examen. Men undrar om arbetsgivare...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ali 23 år

   Göra prövning i mod- språk 4 istället för 3?

   Hej. Jag vill göra prövning i mitt modersmål (Dari-moderna språk) och undrar om jag får göra prövning i Dari steg 4 och hoppa av steg 3? Jag läste språket i gymnasiet men inte som moderna språk utan modersmål. Tack på...

   Milla SYV: För att göra prövningar när du inte längre är gymnasieelev, behöver du inte uppvisa några betyg eller bevis på att du läste ngn kurs; hitta bara var du kan... Läs hela svaret
  • T 18 år

   Måste jag ha praktik?

   Går 2:a året på gymnasiet nu på frisörlinjen och undrar om man verkligen måste ha praktik? Mår dåligt över att behöva sticka dit och vill inte behöva känna så i 3 terminer till.. Vill inte längre bli frisör...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • S 16 år

   Individuell val som?

   .

   Milla SYV: Om läraren har underlag för att sätta betyg kommer hen göra det även om du hoppar av; det kan då bli F i betyget... om du hoppar av en kurs och du endast läser på heltid blir du av med... Läs hela svaret
  • Sofia 27 år

   Läsa fristående kurser och sen söka personalvetare?

   Hej! Kan man ha läst 150 hp (ex psykologi a, psykologi b, psykologi c, arbetsrätt, företagsekonomi) och sedan söka till personalvetarprogrammet och endast läsa den första kursen som är sociologi a och få en personalvetar examen? Kommer det stå på pappret då att jag följt programmet för...

   Milla SYV: Du måste göra planering tillsammans med syv på det lärosäte där du vill ta ut din examen. För kandidatexamen krävs bl a godkänd kandidatkurs. I... Läs hela svaret
  • Kristian 18 år

   Finns ett tak för hur många meritpoäng man kan få från mattekurser?

   jag går i tvåan och ska göra mitt individuella val och programfördjupning snart. Jag läste moderna språk 3 så jag har redan 0,5 meritpoäng. Jag har planerat att läsa både matte 5 och specialisering i trean vilket borde ge mig ytterligare 1,5 meritpoäng om jag söker en utbildning som kräver matte...

   Milla SYV: Från matten kan man få Max 1,5 meritpoäng. Se även gymnasieguiden.se/merit
  • Elin 24 år

   Hur kan jag komplettera min personalvetarexamen till SYV?

   Hejsan! Jag är utbildad personalvetare (Mittuniversitetet) men har sedan jag arbetde med praktikelever under min VFU på en HR-avdelning börjat tänka mer och mer på SYV-yrket. Jag vill helt enkelt sadla om! Jag sökte till det överbryggande kursprogrammet till SYV (Umeå universitet) men kom...

   Milla SYV: Studie-& yrkesvägledare är ett av de många yrke där det ej finns absoluta krav på exakt utbildning utan arbetsgivaren får anställa vem hen vill/ sök... Läs hela svaret
  • L 19 år

   Vilka meritvärde räknas med i meritpoängen?

   Hej! Jag har funderat på att läsa ekonomie kandidatprogrammet i antigen Uppsala eller Göteborg. Jag har läst matte 2, matte 3, tyska 3 och tyska 4 som sammanlagt ger 2,5 i meritvärde. Jag har för mig att för ekonomie kandidat får man enbart meritvärde för de kurser man INTE behöver läsa....

   Milla SYV: Läs gärna info på Gymnasieguiden.se/merit
  • Pia 53 år

   Hoppa av sista terminen i trean?

   Hej Jag har en dotter som är deprimerad och klarar inte att gå till skolan hon har haft detta i ett år och klarat alla ämnena i skolan problemet är att hon har svårt att ta sig till skolan och att vara för hon klarar av att plugga hemma och lämna in uppgifter Hur kan man göra för att slippa...

   Milla SYV: Boka gärna tid med kurator, skolsköterskan och rektorn. Det är svårt för skolan erbjuda läsa på distans men kanske går att ordna. Ngn automatisk rätt att kräva... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga