Maja 19 år
  Hej!

  Jag undrar ifall man kan välja att ta bort ämnen ur sin kursplan. Det är en väldigt lång historia, men det är så att jag under 1,5 år lidit utav psykisk ohälsa och inte fått något stöd alls från skolan, jag har ingen att prata med i skolan då både rektorn och sjuksköterska verkar ogilla mig starkt (inte endast jag som anser det), och det enda de vill ta upp med mig är min frånvaro och att mitt CSN dragits trots lämnat intyg istället för att genuint vilja veta hur jag mår och ifall jag är på bättringsvägen.

  Detta har i sin tur naturligtvis resulterat i att jag hamnat back i kurser. Jag fick F i idrott och matte som jag utlovades skulle kunna ta år tre, men skolan sköt upp på det tills nu Februari. Det är nu jag kommit igång med Idrotten och Matten som är 100 poängs kurser som de förväntar sig att jag ska klara av tillsammans med mina nio andra ämnen. Ska jag verkligen klara av 11 kurser på drygt fyra månader? Jag har redan fått diagnoserat utmattningssyndrom plus ytterligare en sak jag inte vill ta upp, men jag har inte orken för allt det. Vilja absolut men jag kommer bara köra slut på mig själv ännu mer.

  Jag kommer ta ett sabbatsår efter studenten, så för att underlätta det för mig själv tänkte jag att det hade varit enklast att ta bort 3-4 kurser. Jag har kapaciteten men inte orken, så mindre kurser hade gjort det enklare för mig att nå högre betyg i de kurser jag faktiskt läser, istället för att sträva efter endast godkänt betyg i elva kurser. Det ideala hade varit att jag tar bort 3-4 kurser som jag sedan läser på komvux, 2 kurser nästa hösttermin, 1-2 kurser på vårterminen och sedan är jag redo för att söka högskola då mina betyg sen innan jag blev sjuk är bra. Finns det någon lag eller så som säger att detta inte går? Jag hade egentligen varit klar med både idrotten och matten tills nu, men de har varit så sjukt oförstående och skjutit upp allting och nu står jag här, 4 månader innan studenten, med ELVA kurser och saker jag ligger back i, jag mår inte alls bra och detta gör det inte enklare. Som pricken över i:et har jag ingen i skolan att prata med då både rektor, sjuksköterska och mentor endast verkar vela få mötena vi varit på överstökade så snabbt som möjligt. Därför vill jag gärna kunna komma med något konkret när jag presenterar min idé för skolan SYV och rektorn.

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Maja,
  skolpersonal har väldigt mycket att göra. Och speciellt rektorerna, som är ytterstansvariga för allt som händer på skolan; många ggr har inte skolpersonal tid och ork att göra det som alla önskar att de borde ha gjort.

  Angående de konkreta ämnena/kurserna
  - Idrott och hälsa 1 får ej ingå i examensbevis från Komvux; så om du inte tar ut examen från gymnasiet, utan kommer senare ta ut examen från Komvux, så behöver du inte betyget i idrott och hälsa 1;

  - Matematik
  om jag förstår dig rätt, fick du F eller inget betyg i Matematik 1 eller i en annan mattekurs.... Reglerna säger att du bör erbjudas prövning "innan du slutar på gymnasiet"; alltså prövning kan erbjudas kort tid innan avslutning i årskurs 3 (eller när som helst innan dess); vinst för dig i att "dra ut" på det är att du under tiden lär dig mer matematik och kan därför lättare få högre betyg när du gör prövning.

  Om du har Intyg som sjukskriver dig
  Om du för närvarande och framåt är sjukskriven, behöver du inte läsa i större omfattning än vad intyget om sjukskrivning föreskriver. Du får läsa mer på frivillig basis, om du orkar och vill.
  Exempel: om du är och förblir sjukskriven på halvtid; kan du läsa på halvtid (hälften av kurserna) eller läsa mer, om du orkar och vill.
  Om du är sjukskriven på heltid, behöver du inte läsa alls, men du kan göra det i den omfattning som du själv känner att du orkar.

  Om du inte har Intyg som för närvarande (och framåt) sjukskriver dig - kanske kan du få ett sådant intyg?

  Om du inte har - och inte kan /eller vill/ skaffa dig - sjukskrivningsintyg
  Om du redan har "förlorat" studiebidraget och inte "bryr" dig om studiebidraget från CSN, kan du egentligen bara de facto gå på de lektioner som du vill, alltså "skolka" från de ämnena som du känner att du ändå ej kommer att klara; ett konstigt råd från en SYV, som jag ger dig nu... - det förstår jag själv också, men om det är så som du beskriver (jobbigt med alla mötena och att alla ska komma överens och du inte orkar med allt detta...), så går du bara på lektionerna i de ämnen vilka du just nu vill/orkar läsa.

  Om du inte kan skaffa dig sjukskrivningsintyg och samtidigt inte vill skolka
  Skriv ner de ämnena som du vill läsa; gå till SYV och lämna in listan - be SYV-en ta upp det snarast med rektorn - målet är få rektorn att fatta beslut om Reducerat program.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp!
  Mikael

   

  • Maja Hej Mikael! Tack så mycket för snabbt svar. Menar du då att jag egentligen inte behöver Idrott och hälsa 1? Jag har inte haft kursen alls och såsom de förklarat det kan jag inte läsa det på komvux så att ta det nu är min enda möjlighet. Jag hade självklart hellre skippat idrotten och läst något annat på komvux som inte kräver fysisk träning då jag är bättre på att plugga än träna. Jag har bara fått uppfattningen att - att gå ut med inget betyg alls i Idrott kommer hindra mig från att söka högskola,
  • Maja Jag har fått ett intyg som säger att jag kan vara borta upp till 30% men ingenting händer. Skolan gör inget, mitt CSN är indraget och jag vet inte var jag ska vända mig.
  • Maja Det är min Plan B faktiskt, att jag slutar gå till de ämnena jag inte "vill" ha eller orkar med. Då kommer ju mitt CSN drabbas vilket jag inte vill, men i värsta fall får det bli så! Tack så mycket för dina råd och tips! :)
  • Mikael Godkänt betyg i idrott och hälsa 1 krävs om man vill komma in på Fysioterapeutprogrammet eller bli Lärare i Idrott. Men annars har man ingen nytta av det betyget, egentligen. I Examensbeviset från GYMNASIET är idrott och hälsa 1 en Obligatorisk kurs, men i Examensbevis från Komvux får inte den kursen ingå (Idrott undervisas ju inte på komvux).
  • Mikael Att du ej har betyg i idrott och hälsa från gymnasiet hindrar Inte från att söka till högskola. Det är endast några få utbildningar som ex. fysioterapeutprogrammet och idrottslärarutbildningen som kräver godkänt betyg i idrott från gymnaseit.
  • Mikael

   CSN "går på" vad din skola rapporterar in till CSN. Om din skola rapporterar "full närvaro" på dig, då kan inte CSN stänga av studiebidraget. Din skola borde rapportera "full närvaro" på dig, om du - under tiden då du hade intyget - var i skolan 70%, som minst. Problemet är att det krävs inte alls mycket för att förlora studiebidraget: redan 4 timmar olovlig frånvaro per månad resulterar i förlorat CSN-bidrag, när man är gymnasieelev. Sedan månste man ha 100% närvaro i en hel månad för att få tillbaka CSN-bidraget (Studiehjälpen).

  • Mikael Prata med Kurator på din skola. Ta med dig intyget om sjukskrivningen. Kanske kan du få högre sjukskrivningsgrad på intyget (fråga den sjukskrivande läkare eller psykolog)? Det enklaste vore om Kurator pratade med Rektorn och rektorn ger skoladministratör en anvisning att rapportera full närvaro på dig till CSN (oavsett hur mycket du är i skolan). Med den historiken du har av sjukfrånvaro och "övrig strul" borde - som jag ser det - rektorn gå med på det. Får skoladministratör "order" från rektorn att rapportera full närvaro på dig - så gör hen det och CSN "går" helt på vad skolan rapporterar till CSN.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Nadin 19 år

   Jag undrar om man kan göra prövning när man INTE har fyllt 20?

   Hej, Jag undrar om man kan göra prövning när man INTE har fyllt 20?jag går fortfarande på gymnasiet men det finns två ämnena som jag måste höja mitt betyg i för att kunna gå in i programmet som jag vill i univeristet direkt efter studenten! Jag vill inte jöja de efter gymnsaiet! Tack

   Anna SYV:  Hej Nadin,i fråga om prövningar är det inte din ålder (2o år eller yngre) utan det faktum att du är inskriven (går) på gymnaiset som är... Läs hela svaret
  • Elsa 16 år

   Pendlings bidrag?

   hej syv, jag ska gå gymnasium i Stockholm och bor i Eskilstuna. När bör jag söka om resebidrag då? ska jag göra det när jag fått reda på om jag kommit in eller ej i sommar. Eller hur ska jag göra. Vi har tyvärr ingen fast syv på våran skola han kommer endast 2 gånger typ. Därför hade jag tänk...

   Anna SYV: Hej Elsa,innan du får Antagningsbesked, vet ju ingen om du kommer in eller inte. ***Till "din SYV" som kommer till skolan ibland, borde du kunna skicka E-post eller lämna meddelande på SYV-ens telefon.svarare. ***Varje... Läs hela svaret
  • Mathilda 18 år

   Hur ska jag ta mig till?

   Hej, är en tjej som går sitt andra år på det samhällsvetenskapliga programmet i Eskilstuna. Under senaste tiden, några månader har mer och mer tankar vuxit sig fram i samband med att folk ständigt frågor vad man vill i framtiden bli eller studera vidare till, men att också jag själv börjar tänka...

   Anna SYV: Hej Mathilda, kika gärna på gymnasieguiden.se/gymnasium/oknaskolan där du bl.a kommer att se att den 26 febr 2019 kl.17 (dvs nu på tisdag) kommer Öknaskolan sända Live på Instagram och du ska... Läs hela svaret
  • Astor 20 år

   Kan man byta gymnasium när man ska fylla 20 samma år?

   Hej! Jag trivs väldigt bra på den skola som jag går på nu. Men jag får inte det stödet som jag behöver och skolan ska nu dra ner på resurser. Kan man byta gymnasium även fast man ska fylla 20 samma år? ( Är fortfarande 19 men fyller 20 i sommar). Tacksam för svar!

   Anna SYV: Hej Astor,från 1 juli det kalenderåret som man fyller 20 år börjar man "tillhöra" komvux (kommunal Vuxenutbildningen). Du måste därför bli ANTAGEN till en... Läs hela svaret
  • Patrik 23 år

   Högskolepoäng utan examen?

   Hej! Om man har studerat ett tag men väljer att hoppa av, är högskolepoängen trots ingen examen värt något när man söker jobb? eller bör man istället gå klart alla år och ta examen för att det ska ha någon betydelse? Studerar företagsekonomi!

   Anna SYV: Hej Patrik,betyg i kurser som man har avslutat och hp (högskolepoängen) registrerade i LADOK - gäller tillsvidare; de försvinner inte. Du har därför rätt att lista upp dem i din CV. Vad... Läs hela svaret
  • William 22 år

   På vilka universitet kan man börja juristutbildningen på VT?

   På vilka universitet är det möjligt att börja utbildningen till jurist på VT?

   Daniel Larsson: Hej William!Stockholms Universitet, Uppsala Universitet och Lunds Universitet har idag /och har förut/ haft vårstarter på Juristprogrammet; hur det blir i framtiden - vet man inte,... Läs hela svaret
  • Breenata 23 år

   vad kan man jobba med lingvistik examen ?

   Jag studerar nu i lund universitet lingvistik och språk(Spanska) vad kan man jobba med då? huvudäme lingvistik ??

   Anna SYV: Hej Breenata;förutom att ge ämneskunskaper tränar studier i lingvistik upp din förmåga till problemlösning och kritiskt och analytiskt tänkande och även din kommunikativa... Läs hela svaret
  • Olle 16 år

   Hur kan jag göra för att bli läkare/jurist?

   Jag är 15 år, och ska välja gymnasium till våren. Jag vill bli jurist (advokat/åklagare), och jag är ganska säker på min sak, så ek-jur är den "bästa" linjen att gå för det. Dock har jag nyligen börjat fundera på att sikta på typ läkare, eller något liknande. Jag vet att juridik kan pluggas på...

   SYV-besökare Syv: Hej Olle,högre naturvetenskapliga/medicinska utbildningar, som läkar-, tandläkar-, veterinär-, marinbiologprogrammen, kräver - för särskild behörighet - godkända betyg... Läs hela svaret
  • Julia 22 år

   Var pluggar man till receptionist?

   hej som rubriken lyder undrar jag - i fall man vill bli receptionist, var pluggar man? och hur länge tar det? Tacksam för svar! Julia A.

   Peter SYV: Hej Julia, jobba som receptionist kan man med diverse olika utiblildningar. Kika gärna på yrke/receptionist och även på yrke/hotellreceptionist och även på yrke/administratör,... Läs hela svaret
  • Samar 20 år

   Kan jag gå från socionom till psykolog och tillgodoräkna mina HP?

   Hej! Jag tog precis studenten, våren 2018. Min passion och dröm har alltid varit att bli psykolog, barnpsykolog mer specifikt. Men jag kom inte in på psykologprogrammet varken hösten 2018 eller våren 2019. Utan jag kom in på socionomprogrammet hösten 2018 och jag tackade ja och läser nu andra...

   Daniel Larsson: Hej Samar,som reglerna ser ut nu så kan man i Sverige endast bli Psykolog genom att ta examen från psykologprogrammet. Och för att komma in på psykologprogrammet... Läs hela svaret
  • Emma 27 år

   Kan jag arbeta som undersköterska på sjukhus?

   Hej! Jag har läst tre avklarade terminer på sjuksköterskeprogrammet via Linköpings universitet. Efter det valde jag att pausa och arbeta som undersköterska ett tag vilket jag fortfarande vill göra. I Linköping/Norrköping är kravet för att arbeta på sjukhus tre avklarade terminer på...

   Anna SYV: Hej Emma,kort svar på din fråga är att det är upp till varje arbetsgivare att anställa vem de vill som Undersköterskor. Ett längre svar och en... Läs hela svaret
  • Moa 22 år

   Kandidatexamen i ekonomi?

   Hej! Jag håller på att plocka i hopp fristående kurser för att kunna plocka ut en kandidatexamen i ekonomi. Nu till hösten är det dags för mig att läsa statistik och jag undrar om kursen statistik då måste ges vis "ekonomiska fakulteten" eller om det även går bra att läsa statistik som ges vid...

   Milla SYV: Du måste få svar från det lärosäte där du planerar ta ut kandidatexamen för att det är de som har tolkningsföreträde i den frågan.
  • Erik 18 år

   vilka kurser från gymnasiet behövs för att bli SV/MA lärare för år4-6?

   Går i handelsprogrammet och är inte direkt nöjd och har försökt byta skola hela terminen men tyvärr så är det alltid fullt i skolorna och jag har direkt ingen plats och jag vill inte hoppa av gymnasiet så jag ska försöka hålla ut dessa 3 år Undrade hur jag blir mattelärare och Engelska...

   Milla SYV: Du behöver godkända betyg i svenska 2&3 och helst även i matematik 4; svenska 2&3 och engelska 6 ingår i grundläggande behörighet;  i... Läs hela svaret
  • Anne 17 år

   Får man ha två individuella val i tvåan?

   Hej! jag går i ettan på ekonomilinjen på hälsingegymnasiet i bollnäs och funderar på individuellt val. Jag har valt att fortsätta med mitt språk i tvåan men undrar då om jag bara kan välja ett individuellt val nästa gång för det man då kan välja mellan är en reseguidnings kurs eller grafisk...

   Milla SYV: Du måste få svar ftån just din gymnasieskola; det kan hända att reseguidningskurs och grafisk kommunikation kommer att gå samtidigt men du kan ju inte klona dig.:)
  • Lisa år

   Utbildningar till arbetsmiljöingenjör?

   Hej! Jag har en högskoleexamen som hälsopedagog, men i nuläget är det svårt att få jobb inom det yrket pga konkurrens. Jag tog examen 2016. Istället funderar jag på att utbilda mig till arbetsmiljöingenjör, där det finns en större...

   Anna SYV: Hej Lisa, Relevanta utbildningar som leder till yrket Arbetsmiljöingenjör - kan finnas på högskolenivå och på yrkeshögskolenivå. Utbildningar inom yrkeshögskola kan i... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga