Maja 19 år
  Hej!

  Jag undrar ifall man kan välja att ta bort ämnen ur sin kursplan. Det är en väldigt lång historia, men det är så att jag under 1,5 år lidit utav psykisk ohälsa och inte fått något stöd alls från skolan, jag har ingen att prata med i skolan då både rektorn och sjuksköterska verkar ogilla mig starkt (inte endast jag som anser det), och det enda de vill ta upp med mig är min frånvaro och att mitt CSN dragits trots lämnat intyg istället för att genuint vilja veta hur jag mår och ifall jag är på bättringsvägen.

  Detta har i sin tur naturligtvis resulterat i att jag hamnat back i kurser. Jag fick F i idrott och matte som jag utlovades skulle kunna ta år tre, men skolan sköt upp på det tills nu Februari. Det är nu jag kommit igång med Idrotten och Matten som är 100 poängs kurser som de förväntar sig att jag ska klara av tillsammans med mina nio andra ämnen. Ska jag verkligen klara av 11 kurser på drygt fyra månader? Jag har redan fått diagnoserat utmattningssyndrom plus ytterligare en sak jag inte vill ta upp, men jag har inte orken för allt det. Vilja absolut men jag kommer bara köra slut på mig själv ännu mer.

  Jag kommer ta ett sabbatsår efter studenten, så för att underlätta det för mig själv tänkte jag att det hade varit enklast att ta bort 3-4 kurser. Jag har kapaciteten men inte orken, så mindre kurser hade gjort det enklare för mig att nå högre betyg i de kurser jag faktiskt läser, istället för att sträva efter endast godkänt betyg i elva kurser. Det ideala hade varit att jag tar bort 3-4 kurser som jag sedan läser på komvux, 2 kurser nästa hösttermin, 1-2 kurser på vårterminen och sedan är jag redo för att söka högskola då mina betyg sen innan jag blev sjuk är bra. Finns det någon lag eller så som säger att detta inte går? Jag hade egentligen varit klar med både idrotten och matten tills nu, men de har varit så sjukt oförstående och skjutit upp allting och nu står jag här, 4 månader innan studenten, med ELVA kurser och saker jag ligger back i, jag mår inte alls bra och detta gör det inte enklare. Som pricken över i:et har jag ingen i skolan att prata med då både rektor, sjuksköterska och mentor endast verkar vela få mötena vi varit på överstökade så snabbt som möjligt. Därför vill jag gärna kunna komma med något konkret när jag presenterar min idé för skolan SYV och rektorn.

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Maja,
  skolpersonal har väldigt mycket att göra. Och speciellt rektorerna, som är ytterstansvariga för allt som händer på skolan; många ggr har inte skolpersonal tid och ork att göra det som alla önskar att de borde ha gjort.

  Angående de konkreta ämnena/kurserna
  - Idrott och hälsa 1 får ej ingå i examensbevis från Komvux; så om du inte tar ut examen från gymnasiet, utan kommer senare ta ut examen från Komvux, så behöver du inte betyget i idrott och hälsa 1;

  - Matematik
  om jag förstår dig rätt, fick du F eller inget betyg i Matematik 1 eller i en annan mattekurs.... Reglerna säger att du bör erbjudas prövning "innan du slutar på gymnasiet"; alltså prövning kan erbjudas kort tid innan avslutning i årskurs 3 (eller när som helst innan dess); vinst för dig i att "dra ut" på det är att du under tiden lär dig mer matematik och kan därför lättare få högre betyg när du gör prövning.

  Om du har Intyg som sjukskriver dig
  Om du för närvarande och framåt är sjukskriven, behöver du inte läsa i större omfattning än vad intyget om sjukskrivning föreskriver. Du får läsa mer på frivillig basis, om du orkar och vill.
  Exempel: om du är och förblir sjukskriven på halvtid; kan du läsa på halvtid (hälften av kurserna) eller läsa mer, om du orkar och vill.
  Om du är sjukskriven på heltid, behöver du inte läsa alls, men du kan göra det i den omfattning som du själv känner att du orkar.

  Om du inte har Intyg som för närvarande (och framåt) sjukskriver dig - kanske kan du få ett sådant intyg?

  Om du inte har - och inte kan /eller vill/ skaffa dig - sjukskrivningsintyg
  Om du redan har "förlorat" studiebidraget och inte "bryr" dig om studiebidraget från CSN, kan du egentligen bara de facto gå på de lektioner som du vill, alltså "skolka" från de ämnena som du känner att du ändå ej kommer att klara; ett konstigt råd från en SYV, som jag ger dig nu... - det förstår jag själv också, men om det är så som du beskriver (jobbigt med alla mötena och att alla ska komma överens och du inte orkar med allt detta...), så går du bara på lektionerna i de ämnen vilka du just nu vill/orkar läsa.

  Om du inte kan skaffa dig sjukskrivningsintyg och samtidigt inte vill skolka
  Skriv ner de ämnena som du vill läsa; gå till SYV och lämna in listan - be SYV-en ta upp det snarast med rektorn - målet är få rektorn att fatta beslut om Reducerat program.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp!
  Mikael

   

  • Maja Hej Mikael! Tack så mycket för snabbt svar. Menar du då att jag egentligen inte behöver Idrott och hälsa 1? Jag har inte haft kursen alls och såsom de förklarat det kan jag inte läsa det på komvux så att ta det nu är min enda möjlighet. Jag hade självklart hellre skippat idrotten och läst något annat på komvux som inte kräver fysisk träning då jag är bättre på att plugga än träna. Jag har bara fått uppfattningen att - att gå ut med inget betyg alls i Idrott kommer hindra mig från att söka högskola,
  • Maja Jag har fått ett intyg som säger att jag kan vara borta upp till 30% men ingenting händer. Skolan gör inget, mitt CSN är indraget och jag vet inte var jag ska vända mig.
  • Maja Det är min Plan B faktiskt, att jag slutar gå till de ämnena jag inte "vill" ha eller orkar med. Då kommer ju mitt CSN drabbas vilket jag inte vill, men i värsta fall får det bli så! Tack så mycket för dina råd och tips! :)
  • Mikael Godkänt betyg i idrott och hälsa 1 krävs om man vill komma in på Fysioterapeutprogrammet eller bli Lärare i Idrott. Men annars har man ingen nytta av det betyget, egentligen. I Examensbeviset från GYMNASIET är idrott och hälsa 1 en Obligatorisk kurs, men i Examensbevis från Komvux får inte den kursen ingå (Idrott undervisas ju inte på komvux).
  • Mikael Att du ej har betyg i idrott och hälsa från gymnasiet hindrar Inte från att söka till högskola. Det är endast några få utbildningar som ex. fysioterapeutprogrammet och idrottslärarutbildningen som kräver godkänt betyg i idrott från gymnaseit.
  • Mikael

   CSN "går på" vad din skola rapporterar in till CSN. Om din skola rapporterar "full närvaro" på dig, då kan inte CSN stänga av studiebidraget. Din skola borde rapportera "full närvaro" på dig, om du - under tiden då du hade intyget - var i skolan 70%, som minst. Problemet är att det krävs inte alls mycket för att förlora studiebidraget: redan 4 timmar olovlig frånvaro per månad resulterar i förlorat CSN-bidrag, när man är gymnasieelev. Sedan månste man ha 100% närvaro i en hel månad för att få tillbaka CSN-bidraget (Studiehjälpen).

  • Mikael Prata med Kurator på din skola. Ta med dig intyget om sjukskrivningen. Kanske kan du få högre sjukskrivningsgrad på intyget (fråga den sjukskrivande läkare eller psykolog)? Det enklaste vore om Kurator pratade med Rektorn och rektorn ger skoladministratör en anvisning att rapportera full närvaro på dig till CSN (oavsett hur mycket du är i skolan). Med den historiken du har av sjukfrånvaro och "övrig strul" borde - som jag ser det - rektorn gå med på det. Får skoladministratör "order" från rektorn att rapportera full närvaro på dig - så gör hen det och CSN "går" helt på vad skolan rapporterar till CSN.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Anton år

   Civilingenjör på KTH eller LTH?

   Hejsan! Jag undrar om civilingenjörs utbildningen på KTH inom samhällsbyggnad håller högre kvalité än civilingenjörs utbildningen inom lantmäteri på Lunds tekniska högskola. Har blivit antagen på KTH inom deras utbildning i samhällsbyggnad men känner att jag egentligen hade hellre viljat...

   Mikael SYV: Hej Anton,du bestämmer givetvis själv vad som du gör med din utbildningsplats, men varför inte börja läsa där du är Antagen. Du kan upptäcka att du trivs och utbildningen passar dig... Läs hela svaret
  • Ehlin 17 år

   Akutsjuksköterska?

   Hej, jag är 17 år gammal och går samhällspogrammet. Jag visste inte för ett år sedan att det var akutsjuksköterska jag ville bli. Hur går jag tillväga för att bli det ?

   Mikael SYV: Hej Ehlin, Akutsjuksköterska är i grunden Sjuksköterska - och du behöver därför komma in på sjuksköterskeprogrammet som är en 3-årig utbildning på heltid på... Läs hela svaret
  • James 18 år

   Har jag rätt förutsättningar för att ansöka under reella kompetens?

   Hej! Jag ska börja 3an i teknik nu på hösten och har hamnat i "Skit också, vad ska jag göra efter det här?" fasen. Jag har funderat på militären eller försöka skaffa jobb/praktik inom mjukvara direkt, t.ex. Men jag tror att jag behöver mer tid samt fördjupa mig mer. Därför tänker jag...

   Mikael SYV: Hej James, info om Reell kompetens vid ansökan till högskoleutbildningar i Sverige finns på antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-vag - det krävs... Läs hela svaret
  • Abbas 20 år

   Civilingenjör inom medicinsk teknik?

   Hej! Jag tog studenten nu i våras, och har aldrig riktigt vetat vad jag vill studera till. Dock så har jag alltid haft ett intresse för yrken inom vården, men jag gillar även att arbeta kreativt, så därför har det lutat väldigt mycket åt ingenjörsutbildningar. För inte så länge sedan så...

   Mikael SYV: Hej Abbas, kika gärna på yrkespresentationerna - yrke/civilingenjör, ortopedingenjör och yrke/medicinsk-ingenjor Civilingenjörsprogrammen är på fem år och på den tiden... Läs hela svaret
  • Sara R 20 år

   Bygga på utbildningen?

   Hej! Jag ska plugga till paralegal, dock undrar jag om det finns något man kan göra med den utbildningen sen efter examen. Kan man tex plugga vidare till jurist utan att behöva gå alla 4,5 år som jurister gör. Tänker liksom mer med tanke på att man...

   Mikael SYV: Hej Sara,om du efter yh-utbildningen till Paralegal kommer in på juristprogrammet, kan du ansöka om "tillgodoräknande av tidigare utbildning" och får då svar från de utbildningsansvariga om du kan hoppa... Läs hela svaret
  • Hemam 17 år

   Vad menas när antagningspoängen är noll i högskola eller univeristet?

   Jag ser att det finns några program där antagningspoängen är noll, och jag förstår inte vad som menas med det.

   Anna SYV: Hej Hemam,kontakta gärna Antagning.se som just jobbar med antagning till svenska högskolor och universitet. Du kan även fråga Antagningsgruppen på just det... Läs hela svaret
  • Michael 54 år

   Kan tekniskt basår användas för att komplettera gymnasiebetyg?

   Kan ett tekniskt basår på KTH användas för att addera poäng till ett gymnasiebetyg vid ansökan till andra högskolor eller universitet?

   Anna SYV: Hej Michael,tekniska basår finns på olika ställen.Det är endast basår som man läser på Komvux (som består av de vanliga Gymnasiala kurser) som kan påverka det meritvärde som man räknar ut på de gymnasiebetygen.
  • Lukas år

   Skillnader mellan Z och M (Chalmers)?

   Undrar om någon av er har någon insyn i vilka skiljaktigheter som kan förväntas råda mellan två personers framtider; en som läst Civilingejör i Maskinteknik och en som läst Civilingejör i Automation och Mekatronik. Syftar riktigt...

   Anna SYV: Hej Lukas,vi har tyvärr inte uppgifter om vad folk jobbar med efter sina utbildningar; vi kan endast ge allmän info - t.ex påminna om att även andra "saker" än just "ren... Läs hela svaret
  • Marwa 17 år

   Hur ser ett schema ut på universitet?

   Hej! Jag är intresserad av grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3. Jag har tänkt att läsa det vid Göteborgs Universitet på heltid (100%). Jag bor i Helsingborg och jag vill inte riktigt flytta...

   Anna SYV: Hej Marwa, att pendla 2,5 timmar enkel väg är inte rimligt; och speciellt med tanke att det kommer - tyvärr- troligtvis att bli förseningar i trafiken...I utbildningen kommer ingå även... Läs hela svaret
  • Marwa 17 år

   Skillnad mellan ekonomprogrammet och ekonomie kandidatprogrammet?

   Hej! Min bror har just tagit studenten och han är intresserad över att plugga ekonomi. Men vi båda två undrar över vad skillnaden mellan ekonomprogrammet och ekonomie kandidatprogrammet är?

   Anna SYV: Hej Marwa, "Ekonomiprogrammet" är ett samlingsnamn för olika sorters program som innehåller kurser i ekonomi.Kika gärna på Studera.nu/Ekonomiprogram - Om... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Hur funkar det med komvuxkomplettering i universitetsansökan?

   Hej! Det är så att jag ska läsa ett program på Uppsalas universitet som kräver matematik 3B. Med anledning av att jag inte läste detta på gymnasiet, så har jag blivit antagen och ska plugga det nu till hösten genom komvux Kursen avslutas den...

   Julia SYV: Hej Anna, enligt https://antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Viktiga-datum/ är sista Kompletteringsdag av ansökan till våren 2020 på... Läs hela svaret
  • Amir Johnny år

   Jag undrar om man kan läsa hela gymnasiet på 1 År?

   Jag är 19 år gammal och undrar om man kan gå till komvux jag har gåt om gymnasiet 3 År jag är snart 20 om drygt 4 månader 1 januari 2020 vad jag än googlar så hittar jag inget ?

   Julia SYV: Hej,du kan alltid "gå till komvux" och prata med SYV eller utbildningsadministratör, och få då bland annat information om du är tillräckligt gammal för att... Läs hela svaret
  • Anonym 16 år

   Förvirrad över hur det funkar?

   Hej! Jag undrar om hur jag ska göra om jag går barn- och fritidsprogrammet kommer jag kunna fortsätta mina studier på högskolan då jag inte vill jobba efter gymnasiet.

   Julia SYV: Hej BF är ett yrkesprogram men det är ju ändå mycket möjligt att läsa vidare direkt efter gymnasiet och ej börja jobba direkt.  Du får gärna titta på Programplan... Läs hela svaret
  • Madeleine 19 år

   Vad är skillnaden på ett statsvetarprogram och politices kandidat?

   Jag har sökt till statsvetarprogram och tänkte plugga master vid annan skola, då min skola kallar programmet statsvetarprogrammet undrar jag vad skillnaden är på statsvetarprogrammet och politices kandidatprogram? Kan jag som nyexaminerad vid statsvetarprogrammet söka till en skola som kallar...

   Julia SYV: Hej Madeleine, vilka masterprogram som kommer att finnas möjlighet att söka till om 3 år, vet vi idag ännu inte. Programutbud förändras. Vilka... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga