Maja 19 år
  Hej!

  Jag undrar ifall man kan välja att ta bort ämnen ur sin kursplan. Det är en väldigt lång historia, men det är så att jag under 1,5 år lidit utav psykisk ohälsa och inte fått något stöd alls från skolan, jag har ingen att prata med i skolan då både rektorn och sjuksköterska verkar ogilla mig starkt (inte endast jag som anser det), och det enda de vill ta upp med mig är min frånvaro och att mitt CSN dragits trots lämnat intyg istället för att genuint vilja veta hur jag mår och ifall jag är på bättringsvägen.

  Detta har i sin tur naturligtvis resulterat i att jag hamnat back i kurser. Jag fick F i idrott och matte som jag utlovades skulle kunna ta år tre, men skolan sköt upp på det tills nu Februari. Det är nu jag kommit igång med Idrotten och Matten som är 100 poängs kurser som de förväntar sig att jag ska klara av tillsammans med mina nio andra ämnen. Ska jag verkligen klara av 11 kurser på drygt fyra månader? Jag har redan fått diagnoserat utmattningssyndrom plus ytterligare en sak jag inte vill ta upp, men jag har inte orken för allt det. Vilja absolut men jag kommer bara köra slut på mig själv ännu mer.

  Jag kommer ta ett sabbatsår efter studenten, så för att underlätta det för mig själv tänkte jag att det hade varit enklast att ta bort 3-4 kurser. Jag har kapaciteten men inte orken, så mindre kurser hade gjort det enklare för mig att nå högre betyg i de kurser jag faktiskt läser, istället för att sträva efter endast godkänt betyg i elva kurser. Det ideala hade varit att jag tar bort 3-4 kurser som jag sedan läser på komvux, 2 kurser nästa hösttermin, 1-2 kurser på vårterminen och sedan är jag redo för att söka högskola då mina betyg sen innan jag blev sjuk är bra. Finns det någon lag eller så som säger att detta inte går? Jag hade egentligen varit klar med både idrotten och matten tills nu, men de har varit så sjukt oförstående och skjutit upp allting och nu står jag här, 4 månader innan studenten, med ELVA kurser och saker jag ligger back i, jag mår inte alls bra och detta gör det inte enklare. Som pricken över i:et har jag ingen i skolan att prata med då både rektor, sjuksköterska och mentor endast verkar vela få mötena vi varit på överstökade så snabbt som möjligt. Därför vill jag gärna kunna komma med något konkret när jag presenterar min idé för skolan SYV och rektorn.

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Maja,
  skolpersonal har väldigt mycket att göra. Och speciellt rektorerna, som är ytterstansvariga för allt som händer på skolan; många ggr har inte skolpersonal tid och ork att göra det som alla önskar att de borde ha gjort.

  Angående de konkreta ämnena/kurserna
  - Idrott och hälsa 1 får ej ingå i examensbevis från Komvux; så om du inte tar ut examen från gymnasiet, utan kommer senare ta ut examen från Komvux, så behöver du inte betyget i idrott och hälsa 1;

  - Matematik
  om jag förstår dig rätt, fick du F eller inget betyg i Matematik 1 eller i en annan mattekurs.... Reglerna säger att du bör erbjudas prövning "innan du slutar på gymnasiet"; alltså prövning kan erbjudas kort tid innan avslutning i årskurs 3 (eller när som helst innan dess); vinst för dig i att "dra ut" på det är att du under tiden lär dig mer matematik och kan därför lättare få högre betyg när du gör prövning.

  Om du har Intyg som sjukskriver dig
  Om du för närvarande och framåt är sjukskriven, behöver du inte läsa i större omfattning än vad intyget om sjukskrivning föreskriver. Du får läsa mer på frivillig basis, om du orkar och vill.
  Exempel: om du är och förblir sjukskriven på halvtid; kan du läsa på halvtid (hälften av kurserna) eller läsa mer, om du orkar och vill.
  Om du är sjukskriven på heltid, behöver du inte läsa alls, men du kan göra det i den omfattning som du själv känner att du orkar.

  Om du inte har Intyg som för närvarande (och framåt) sjukskriver dig - kanske kan du få ett sådant intyg?

  Om du inte har - och inte kan /eller vill/ skaffa dig - sjukskrivningsintyg
  Om du redan har "förlorat" studiebidraget och inte "bryr" dig om studiebidraget från CSN, kan du egentligen bara de facto gå på de lektioner som du vill, alltså "skolka" från de ämnena som du känner att du ändå ej kommer att klara; ett konstigt råd från en SYV, som jag ger dig nu... - det förstår jag själv också, men om det är så som du beskriver (jobbigt med alla mötena och att alla ska komma överens och du inte orkar med allt detta...), så går du bara på lektionerna i de ämnen vilka du just nu vill/orkar läsa.

  Om du inte kan skaffa dig sjukskrivningsintyg och samtidigt inte vill skolka
  Skriv ner de ämnena som du vill läsa; gå till SYV och lämna in listan - be SYV-en ta upp det snarast med rektorn - målet är få rektorn att fatta beslut om Reducerat program.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp!
  Mikael

   

  • Maja Hej Mikael! Tack så mycket för snabbt svar. Menar du då att jag egentligen inte behöver Idrott och hälsa 1? Jag har inte haft kursen alls och såsom de förklarat det kan jag inte läsa det på komvux så att ta det nu är min enda möjlighet. Jag hade självklart hellre skippat idrotten och läst något annat på komvux som inte kräver fysisk träning då jag är bättre på att plugga än träna. Jag har bara fått uppfattningen att - att gå ut med inget betyg alls i Idrott kommer hindra mig från att söka högskola,
  • Maja Jag har fått ett intyg som säger att jag kan vara borta upp till 30% men ingenting händer. Skolan gör inget, mitt CSN är indraget och jag vet inte var jag ska vända mig.
  • Maja Det är min Plan B faktiskt, att jag slutar gå till de ämnena jag inte "vill" ha eller orkar med. Då kommer ju mitt CSN drabbas vilket jag inte vill, men i värsta fall får det bli så! Tack så mycket för dina råd och tips! :)
  • Mikael Godkänt betyg i idrott och hälsa 1 krävs om man vill komma in på Fysioterapeutprogrammet eller bli Lärare i Idrott. Men annars har man ingen nytta av det betyget, egentligen. I Examensbeviset från GYMNASIET är idrott och hälsa 1 en Obligatorisk kurs, men i Examensbevis från Komvux får inte den kursen ingå (Idrott undervisas ju inte på komvux).
  • Mikael Att du ej har betyg i idrott och hälsa från gymnasiet hindrar Inte från att söka till högskola. Det är endast några få utbildningar som ex. fysioterapeutprogrammet och idrottslärarutbildningen som kräver godkänt betyg i idrott från gymnaseit.
  • Mikael

   CSN "går på" vad din skola rapporterar in till CSN. Om din skola rapporterar "full närvaro" på dig, då kan inte CSN stänga av studiebidraget. Din skola borde rapportera "full närvaro" på dig, om du - under tiden då du hade intyget - var i skolan 70%, som minst. Problemet är att det krävs inte alls mycket för att förlora studiebidraget: redan 4 timmar olovlig frånvaro per månad resulterar i förlorat CSN-bidrag, när man är gymnasieelev. Sedan månste man ha 100% närvaro i en hel månad för att få tillbaka CSN-bidraget (Studiehjälpen).

  • Mikael Prata med Kurator på din skola. Ta med dig intyget om sjukskrivningen. Kanske kan du få högre sjukskrivningsgrad på intyget (fråga den sjukskrivande läkare eller psykolog)? Det enklaste vore om Kurator pratade med Rektorn och rektorn ger skoladministratör en anvisning att rapportera full närvaro på dig till CSN (oavsett hur mycket du är i skolan). Med den historiken du har av sjukfrånvaro och "övrig strul" borde - som jag ser det - rektorn gå med på det. Får skoladministratör "order" från rektorn att rapportera full närvaro på dig - så gör hen det och CSN "går" helt på vad skolan rapporterar till CSN.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Adam 22 år

   Pyskologprogrammet?

   Hej Det är så här att jag i slutet av tvåan i gymnasiet bestämde mig för att plugga någonting inom psykologi och till slut så bestämde jag mig för psykolog. Jag hade dåligt koll på hur allting fungerade kring betyg och visste inte att ettans betyg skulle påverka mina meriter. Nu är det så här...

   Anna SYV: Hej, jag rekommenderar Högskoleprovet och Prövningar. om att med utländsk utbildning bli psykolog i Sverige är det osäkert om socialstyrelsen kommer kräva Kompletteringar som kanske inte ges som... Läs hela svaret
  • johan 27 år

   Hur räknas mitt snitt ut?

   Hej! Jag tog examen från det estetiska programmet 2011 och håller nu på att läsa in behörighetskurser på komvux för att söka till läkarprogrammet. När jag är färdig kommer jag att ha läst många fler poäng än vad som ingick i mitt gymnasieprogram. Jag kommer att hamna i urvalsgruppen BII då jag...

   Anna SYV: Har du Slutbetyg, eller Samlat betygsdokument ? Du behöver ha Slutbetyg och alla kurser från ditt slutbetyg plus betyg i fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4 kommer Alla räknas in i ditt... Läs hela svaret
  • Jenny 27 år

   Vilken matte ska jag läsa som har gått medieprogrammet?

   Hej! Jag gick ut medieprogrammet 2011. Vill nu läsa Matte B men förstår inte om det gamla medieprogrammet motsvarar yrkesprogram eller estetiskt. Är det Matte 2a eller 2b som jag ska läsa? Mvh Jenny

   Anna SYV: Om den utb du vill söka kräver matte 2a/2b/2c då kan du läsa vilken av de kurserna som helst. Matte 2a är lättare att få högre betyg i.
  • Anna 20 år

   Meritvärde i urvalsgrupp BII?

   Hej! Jag har under hösten läst engelska 7 på komvux för att få full meritpoäng (2.5) då jag under gymnasiet valde kurser så att jag endast fick 2 extra meritpoäng. Mitt meritvärde från gymnasiet var 19.79 utan meritpoängen och 21.79 med meritpoängen. Då hade jag B i två kurser, varav en av...

   Anna SYV: Du tänkte tyvärr fel. Eng7 betyg räknas Också med, inte i stället. På så sätt har du kvar dina två B-betyg kvar. Du måste få A i samma kurs som du idag har B i, för att höja.
  • Madelene 21 år

   Godkänd i fysik 2 men inte fysik 1 behörig?

   Hej! Jag heter Madelene och går teknisk basår. Min fråga är om jag är godkänd i alla ämnen matte 3c, matte 4, kemi 1 och fysik 2, men är inte godkänd i fysik 1 är jag fortfarande behörig att söka civil ingenjör utbildning?...

   Anna SYV: Om du går tekniskt basår på högskolenivå (ej på komvux) då måste du fråga antagningsgruppen på det lärosäte dit du vill söka sen; detta... Läs hela svaret
  • Minghui 34 år

   Frågor om utbildning och jobbmöjligheter för fotografer?

   Hej, Min sambo som är utlänning och går SFI nu C-nivå, är intresserad av att bli fotograf men vill förstås få utbildning först för detta. Han vill helst sedan jobba som egen. Vad har man för bakgrundskrav för en sån utbildning på Yrkeshögskolan till att börja med? Han har akademisk...

   Anna SYV: Hej! Kika gärna på yrke/fotograf det är tyvärr mycket hård konkurrens om uppdragen för fotografer.  Ngt lättare kan vara att få uppdrag som... Läs hela svaret
  • Mary 19 år

   Hur blir man en SYV?

   Hej! Jag blev intresserad av SYV yrket. Jag tycker att det är ganska rolig att jobba som SYV och funderar över att plugga vidare till SYV efter gymnasiet. Vad krävs det för att kunna bli SYV (kurser, osv)? Vilka universitet har den utbildningen som man behöver för att bli en SYV?

   Mikael SYV: Hej Mary, Så roligt att du vill bli min kollega!Ta och kika gärna på yrke/studie-och-yrkesvagledare - där under stycket UTBILDNING förklaras att Behörig SYV blir man om man tar examen från... Läs hela svaret
  • Linnéa 15 år

   Problem Att Välja Linje, JA!?

   Hej! Jag känner att jag har så svårt att välja vilken linje jag ska gå. Jag tycker om skolan och gillar alla ämnen och har många olika intressen. Men vilken linje borde jag gå? Allt är ju så roligt! Hur kan man tänka, förutom de frågorna man alltid får som till exempel; hur är du spm person...

   Mikael SYV: Hej Linnéa! För att välja gymnasieprogram och gymnasieskola behöver du faktiskt inte bestämt dig för vad du vill jobba med i framtiden. Det är svårt att veta när man är 15-16... Läs hela svaret
  • Elin 18 år

   Vad kan jag skriva om på gymnasiearbetet?

   Hej går samsam och är intresserad av politik och ska nu välja vad jag ska skriva om på mitt gymnasiearbete men vet inte vad jag ska skriva om förutom att det ska vara om politik. Kan jag få lite tips på vad man kan skriva om?

   Anna SYV: Hej Elin,,,kika gärna på https://www.fragasyv.se/info/tema-for-gymnasiearbete
  • Carro 16 år

   Förbereda inför nationella i SO?

   Jag har nationella prov i Historia snart och undrar hur jag kan öva inför det. Historia är inte mitt starkaste ämne men vill få så bra betyg så möjligt. Ju mer tips desto bättre.

   Anna SYV: Hej Carro,SYV är inte lärare och kan därför egentligen inte ge råd eller tips om hur man på bästa sättet kan plugga inom olika ämnen. visst finns det allmänna Tips om... Läs hela svaret
  • Enas 18 år

   Kan jag ta bort kurser som drar ner mina meriter när?

   I mitt fall: Jag går andra året på naturvetenskapsprogrammet och har en fråga gällande merit. Har mer än godkänt på alla ämnen och vet med säkerhet att jag kommer bli mer än godkänd i allt i trean. Jag har läst moderna spåk steg 3 och 4 och kommer att läsa matte 5 i trean, vilket tillsammans...

   Julia SYV: Hej Enas,till högskoleutbildningar i Sverige konkurrerar man antingen med Meritvärde och/eller med resultatet av Högskoleprovet. Meritvärde är summan av Jämförelsetalet... Läs hela svaret
  • Karl 49 år

   Kan man göra prövning i Biologi 2 utan att ha läst Biologi 1?

   Hej, jag har läst på många ställen att det skulle vara möjligt att göra en prövning i Biologi 2 utan att först ha läst Biologi 1. Jag har många orsaker till att jag skulle vilja göra det: Jag kan redan det mesta i Biologi 1 Biologi 1 intresserar mig inte så mycket Biologi 1 är bara av...

   Julia SYV: Hej Karl, jo, det går bra att anmäla sig till prövning i Biologi 2 utan att ha betyg i Biologi 1. Allmänt gäller det för prövningar att man behöver ej... Läs hela svaret
  • Jelena 26 år

   Kan jag tillgodose hp-poäng om jag vill studera ett helt annat område?

   Hej, Jag var klar med min kandidatexamen i Media och kommunikationsvetenskap år 2014, och jobbar nu med Sociala medier. Dock känner jag att jag skulle vilja studera och utbilda mig ytterligare och studera HR-frågor och pedagogik.

   Hur funkar det med examen? Måste...

   Julia SYV: Hej Jelena,om du i första hand tänker på studier på högskolenivå (högskola/universitet) då har ansökningsperioden till höstens start... Läs hela svaret
  • Ebba 20 år

   Läsa upp annat ämne, samma inriktning?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet med gymnasiexamen förra våren och har i åtanke att läsa upp ett par kurser nu till sommaren. Min plan är att läsa upp Matte 3b och Psykologi 2a, då jag fick F i båda kurserna. Dock låg Psykologi 2a som Utökad kurs, inte som Individuellt val, vilket istället...

   Julia SYV: Hej Ebba, om Psykologi 2a är en "U"-kurs i ditt examensbevis, kommer inte högre betyg i den kursen "hjälpa dig" pga av att betyg i den kursen räknas inte in. Om matematik 3 är en vanlig kurs i... Läs hela svaret
  • Adrian 17 år

   Är det försent och byta linje till nästa år?

   Hejsan! Jag går estetisk linje just nu och känner att det är en jätte bra och härlig linje men känner ändå att det inte bara min grej. Jag vill gå något jag verkligen bryr mig om och brinner för väldigt mycket! Så min fråga är om det är försent eller inte att kunna prata med den skolan jag...

   Anna SYV: Hej Adrian,du behöver inte prata med den skolan där du vill gå - utan du behöver göra Ansökan under Omvalsperioden. Läs t.ex info på gymnasieguiden.se/reportage/omval-till-gymnasiet-2019

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga