Linnea 35 år
Min dotter vill läsa mesta möjliga mattematik på gymnasiet, gärna i hög takt, men vill inte läsa NV program då dessa ämnen är svåra för henne? Hur ska hon tänka inför gymnasieval?
  • Anna Rektorer ansvariga för gymnasie-Ekonomi/ekonomi i Gbg svarar så här: Det är svårt att få till alla dessa kurser på ekonomi och vi kan schematekniskt inte lova det så nej, det lovar vi inte. Det är MÖJLIGEN inte omöjligt att läsa Matte 4 på EK/ekonomi, men i princip omöjligt att läsa högre än matte 4.
  • Anna ang. matte 4 på Ekonomiprogrammet... det kan bli svårt att få läsa, därför att Matte 4 kanske inte kan erbjudas inom programfördjupningen eller inom det individuella valet, det vet man oftast några månader innan elever börjar åk3, inte tidigare.... Och på Naturvetenskapsprogrammet läser eleverna matte 4 på 1 termin dvs 4 gånger/ vecka och det är inte troligt att det passar in i schemat för något annat program, därför kan det bli extremt svårt (omöjligt) att fixa till så att eleven kan gå på Matte 4 kursens alla lektioner; eleven kanske blir tvungen att missa antingen vissa matte 4 lektioner eller vissa lektioner som är Obligatoriska på Ekonomiprogrammet, vilket är inte någon bra lösning. :(
  • Liselotte GTI´s gymnasieskola, https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/gtis-gymnasieskola - svarar så här: "Man kan bara läsa ma 4,5 hos oss om man läser natur eller teknik. ".

3 Svar

Mikael SYV SYV på FrågaSYV

Förutom NA naturvetarpomet, alltså, så är det på Teknikprogrammet som man läser mycket matte i hög takt; efter det kommer Ekonomiprogrammet inr.ekonomi, där man läser matte 3b som obligatorisk kurs men kan läsa mer matte, upp till mattespecialisering, men det kan inte på förhand garanteras.

i vilken stad söker hon till gymnasiet? Vad säger hennes mattelärare?

Anna SYV SYV på FrågaSYV

Hej, inriktning Samhälls finns i Gbg på NA-programmet på 14 gymnasieskolor - se alla de skolornas presentationer här>>>.

Läs alla kommentarer
  • Anna Men Teknikprogrammet /andra inriktningar än Teknikvetenskap/ kan passa kanske ännu bättre än NA,sam - detta för att på Teknikprogrammet slipper man läsa biologi. Och man kan ofta läsa mycket matte på TE, oavsett inriktning. Men man ska undvika TE, inriktning Teknikvetenskap, om man ej vill läsa kemi2 och fysik2 då de kurserna ingår i den inriktningen.
  • Linnea ok. Tack!
  • Liselotte Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;) och vi hoppas det löser sig på ett bra sätt för gymnasieval för din dotter!
Liselotte Johansson SYV på FrågaSYV

Hej Linnea,
jag undrar om du och din dotter vill överväga Distansstudier på Korrespondensgymnasiet>>, som bl a erbjuder Ekonomiprogrammet (båda inriktningar - ekonomi och juridik). Med det att Korr även erbjuder Naturvetenskapsprogrammet, då ges det även matte 4 på den skolan och troligtvis kommer även möjlighet finnas att läsa ännu högre mattekurser; kika gärna på skolans presentation - Korr.

Jag vill också tipsa om www.matteboken.se - en sida där alla mattekurser är upplagda för repetition och självstudier + att Mattecentrum driver kostnadsfri mattestöd i sina Räknestugor; I Göteborg finns det flera stycken - kika gärna på det alternativet också.

Läs alla kommentarer
  • Linnea Jag förstår. Na-samhäll är kanske är ett bra val i så fall. Samhällskunskap är hon ju stark i också faktiskt. Tack för hjälpen, väldigt uppskattat.
  • Anna Info om NA/sam finns på https://www.gymnasieguiden.se/program/NA/naturvetenskap-och-samhaelle
  • Anna Vi fick nu ännu ett svar: "På Ekonomiprogrammet är det inte möjligt att läsa fler kurser än till matematik 3", svarar Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg. :(