sandra
    Hej, går i 9:an och ska läsa natur nästa år. Skulle jag välja närmaste gymnasieskola skulle jag behöva pendla med buss totalt ca. 2h 20min varje. Dock tänker jag på en skola ännu lite längre bort, ca. 2h 45min totalt. Tänker just välja den här skolan då den erbjuder bild som individuellt val och den verkar mycket trevlig.
    Men, kommer detta bli för jobbigt tro? Antar att detta är mycket individuellt, men skulle gärna höra några synpunkter och om någon har egna erfarenheter av detta?!
    Förmodar att jag kommer vara borta från hemmet nästan 12h varje dag, och får försöka plugga på bussen. Känns även svårt om man skulle flytta till orten. Hur ser det ut med bidrag?
    • Julia : Är den skola som du helst vill gå på en Kommunal eller en Fristående skola? Helst bör du uppge skolans namn, då kan vi se om den har Riksrekrytering eller Riksintag, vilket har stor betydelse för möjlighet att få bidrag.
    • Julia :

      Läs gärna avsnitt STUDIEEKONOMI på gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper

    • Anna : Maila till Sydnärkes utbildningsförbund - [email protected] - så lovade de att hjälpa dig med info.
    • : Hej Sandra. Precis som du säger är det säkert väldigt individuellt om man tycket det är jobbigt att pendla eller inte men tänkte att jag kunde ge dig min bild av situationen. Jag bor också på landsbygden och pendlar ca 3 timmar varje dag sammanlagt. Jag går nu i tvåan och har alltså gått ungefär halva tiden och jag tycker i alla fall att det helt klart är värt det. Skulle också kunnat valt en skola lite närmare mig men hade ändå behövt pendla i minst två timmar så då kände jag att jag lika gärna kunde välja en skola som jag gillade mer :) Det är självklart lite jobbigt att pendla, särskilt för mig då det inte går så många bussar, men jag känner ändå att det är värt det. Hoppas det går bra med ditt gymnasieval :)
    • :

      Hej Selma! Det verkar som att vi är i samma situation när det gäller avstånd till gymnasier och bussar :) Om det är okej att jag frågar, hur blir det med aktiviteter utanför skolan? Finner man tid till att tex. umgås med kompisar eller ha en annan aktivitet, som sport. Anar att jag kommer behöva åka hemifrån ca. 6:30 och komma hem ca. 18. Natur som jag tänker gå känns ju också ganska "pluggig", så då kanske det blir ännu jobbigare att pendla. Tack!!

    Läs alla kommentarer

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Sandra,
    bidrag för gymnasieelever för att flytta till skolorten täcker endast en del av kostnaderna. Familjerna brukar bidra med ca 2.000 kr/månad "ur egen ficka". 
    Sedan har vi också erfarenhet av att eleverna i mitten av första terminen börjar längta hem till familjen och kompisar... och vill då flytta tillbaka till hemorten /det är inte alls ovanligt att det blir så/. 
    *****
    Att pendla längre än 45 min enkel väg är jobbigt. Om man tänker på eventuella förseningar /bussen kan ju bli försenad eller inställd/ - så måste du i fall du behöver 100% komma i tid, ta ännu tidigare buss /för att gardera dig/ - så blir det mycket lååååååånga dagar. Och aktiviteter på skolan på kvällstid, som tjej-grupper, öppet hus eller grupparbete då eleverna som bor nära vill träffas ex. kl.17 jobba med projektet till ex. kl.20.00 och sedan ska du åka hem för att nästa morgon åka tillbaka igen, tror du det skulle funka? 
    Du kan ta och provåka några dagar i rad på lovet... och se hur det känns; testa plugga på bussen. Det är inte alla som kan plugga på bussen; man får inte vara åksjuk. Är man åksjuk, mår man ännu mycket sämre om man försöker läsa. Så det är, precis som du säger, mycket individuellt.
    ******
    Flytta till skolorten?
    Svårt att hitta bostad. 

    Under alla omständigheter, behöver du samtycke från dina vårdnadshavare - om du ska få flytta. Genom att de samtycker, tar de på sig ansvar för att hitta och bekosta ditt boende. 
    Det finns tyvärr inte sådana bidrag som skullt täcka hela kostnaden för boende på skolorten. I bästa fall får man en del av kostnader betalda. Och så får man inte skolka: vid 4 timmar olovlig frånvaro per månad, dras studiehjälpen från CNS in. Och pendlar man långt, kan det tyvärr bli så att man missar bussen 2 ggr samma månad och så kommer man till skolan så pass sent att det blir 4 timmars frånvaro - så misten man sitt studiebidrag då. För att få tillbaka det, måste man först ha 100% närvaro under en hel månad. 

    Det är tufft att pendla. Kan man slippa det, är det att föredra.
    Vänligen
    Julia syv

    • :

      Tack för ditt svar. Skolan jag tänker på är kommunal, Karolinska gymnasiet i Örebro. Nackdelen med att bo på landsbygden är ju att det är långt till mycket.. Men som sagt, den närmaste skolan är 1h 10 min enkel väg, den jag tänker på 1h 20 min. Så skillnaden är inte enorm, och ser inte direkt något annat val, förutom att flytta, men det känns också jobbigt. Men ang bidrag för resa, kan hemkommunen bidra med detta eller cns?

    • Julia : I vilken kommun är du folkbokförd?
    • Julia : ett alternativ är att söka studier på distans - https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korrespondensgymnasiet
    • : Askersunds
    • Julia : Eftersom det är till en kommunal skola du söker, är det din Kommun (och inte CSN) som du ansöker om Inackorderingsbidrag om; alternativt betalar kommunen pendel-kortet för dig.
    • Julia : Det är bra att din "hemkommun" och den kommunala skolan du söker till ligger inom Samma Upptagningsområde, tillhör samma antagningskansli: http://antagningskanslier.se/kansli/gymnasieantagningen-i-orebro-lan/ - därför att du blir i så fall mottagen "i första hand". Inom samma upptagningsområde agerar kommunerna som om det vore samma kommun. Du bör därför få någon sort ekonomisk hjälp från din kommun, om du flyttar eller om du pendlar.
    • : Okej, går det att få gratis busskort samt ersättning för att man måste åka bil till bussen tro?
    • Julia : Det är upp till din kommun att svara på. Info om det kan finnas på kommunens hemsida, har du letat efter den?
    • Julia : SYV på din skola borde veta hur din kommun hanterar kostnader för att pendla till gymnasieskolan; om hen inte vet, måste hen få reda på det hos utbildningsförvaltningen.
    • : Har inte hittat någon information på deras hemsida. Har pratat med min syv, men lät lite osäker. Får ta en närmare titt på det där.
    • Julia : Det måste finnas någon "på kommunen" som ansvarar för "busskort för gymnasieelever"; gäller att hitta den personen. Annars vänder man sig till chefen för Utbildningsförvaltningen, som får hjälpa till att leta efter den personen som ansvarar för busskort mm.
    • Julia : Du eller dina vårdnadshavare kan testa ringa till kommunens växel; de i växel kan mycket väl veta vem som ansvarar för busskort för gymnasieelever. Det kan också finnas någon sort Kommuninformatör eller medarbetare på Medborgarkontoret, som borde veta "nåt" i alla fall.
    • : Tack så mycket för tipsen!
    • Julia : Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    vi har gjort efterforskningar - och kom fram till att för elever boende i Askersund, så är det Sydnärkes utbildningsförbund som tolkar reglerna och svarar på frågor om rätt till ekonomisk ersättning för kostnader i samband med "pendling" till gymnasieskolan; därför får du nu E-postadress: [email protected] - dit du kan maila, och tel.nr - 0582-35 500 /vet inte om de har telefontid eller om det är på "kontorstider" kl.8.00 till 16.30 som man kan få svar/ - så hjälper de dig med information (fick vi ett löfte, i alla fall). 
    Hoppas du får ett snabbt svar från

    Lycka till!
    Vänliga hälsningar
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'förvirrad' (11 st.)

    • Anastasia

      Vilka vägar in i filmbranschen?

      Hej! Jag står inför att välja utbildning till hösten och har drömmar om att röra mig inom filmbranschen. Men det är svårt. Det finns ett hav med olika utbildningar samtidigt som jag inte alls vet vad som finns, och jag vet inte var jag ska börja eller vilken väg som är mest fördelaktig för mig...

      Milla : : Hej,utifrån det du berättar om i din fråga vill jag varmt rekommendera yrkeshögskoleutbildningar, se snabblänkarna... Läs hela svaret
    • Isabella

      Hur ska jag gå vidare?

      • Hej! Har så mycket funderingar över framtiden, ena dagen vill jag jobba inom yrke1 och nästa dag yrke2 och dagen därpå yrke3 osv. Jag kan inte bestämma mig över vad jag vill "bli" då jag är en mångsysslare. Samt att jag är...

        Milla : : Hej Isabella,du är fortfarande mycket ung. Du kan ta vilket jobb "som helst" eller vilket du kan få, nu, snarast, för att skaffa dig mer arbetslivs- och livserfarenhet. Vilka jobb man kan få med relativt lite... Läs hela svaret
    • Emma

      Gå om gymnasiet efter att ha gått två år?

      Hej! Jag går just nu andra året på en teaterlinje. När jag började gymnasiet så trivdes jag inte och om jag ska vara ärlig så har jag aldrig gjort det, men jag valde att gå kvar eftersom jag har några kompisar där jag inte vill...

      Daniel: : hej Emma,det finns yrken inom "teater" som inte har så mycket med skådespeleri att göra - t.ex rekvisitör-och-attributör, sufflör, kostymör, maskör, scenograf och inspicient.... Läs hela svaret
    • Malin

      Vad krävs för jurist utbildning på högskolan?

      Hej! Jag är så sjukt intreserad av kemi, fysik och biologi och tycker verkligen det är super roligt, men kan inte bestämma mig om jag vill bli advokat eller läkare. Jag undrar om man kommer in på jurist utbildningen med dem behörigheterna man får från naturvetenskaps programmet på gymnasiet,...

      Julia: : Hej Malin,det stämmer att man inte alls behöver läsa juridiska kurser på gymnasiet för att bli behörig till juristprogrammet på högskolenivå. Dock kan du... Läs hela svaret
    • jizil

      Jag vet inte vad jag vill?! jag går i vilse?

      Jag har inte en bestämt fråga utan jag har många många frågor istället. jag kom till Sverige för nästan 2 år sedan, jag klarade språket snabbt och började YH-utbildning som VVS ingenjör. nu ångrar jag mig så mycket eftersom mitt språk är svag och enkel, jag kan inte hinna med mina...

      Milla : : Hej! Jag förstår att du hamnade i en svår situation som bl a beror på att du inte kan tillräckligt mycket svenska.  Har du planer på att bo och arbeta i Sverige eller i... Läs hela svaret
    • Ellen

      Jag är helt lost hjäääälp!!!?

      Jag blir student i vår, men vet inte alls vad jag ska göra sen.. känns som om det finns för många val

      Anna: : Hej Ellen, om du kan få jobb - vilket jobb som helst, även timmar vid behov eller deltid på flera olika ställen... - är det OK alternativ - då kommer du att ha inkomst och så är du... Läs hela svaret
    • Dina

      Hoppa över 1:a ring?

      Hej! Jag har haft en strulig början på gymnasiet. I höstas 2014 läste jag hela HT men var tvungen att hoppa av p.g.a sjukdom. Var ledig hela våren 2015 och sökte om nu till ettan. Känner nu att det är nötigt att göra om allt en gång till. Är det så att jag möjligen skulle kunna hoppa över...

      Milla : : Hej Dina! Det är bra att du är motiverad och vill lära dig mycket på kortare tid. Boka tid hos SYV på din skola och ställ sen frågan som du ställer till oss här. Min bedömning är att du nästan garanterat får ett Nej på skolan. Jag... Läs hela svaret
    • Merve

      Kan en engelsk lärare sätta F på en uppsats jag skrev?

      Hej! Jag går i gymnasiet och när vi ska lämna in några uppgifter så går den först till urkund om det finns några risk att vi har kopierat en källa. Men när jag skrev min engelska essä så stod det att jag inte kopierade (0%) men läraren tyckte att jag kopierade för att jag inte hade skrivit så...

      Mikael: : Hej! Det är lärarens uppgift att sätta ett rättvist betyg. Förutom kopiera från internet, finns det även andra sätt att fuska( jag påstår INTE att du fuskade, jag säger bara att det finns de som gör... Läs hela svaret
    • Jennifer

      Förstår inte antagningspoängen på Värmdö gymnasiet?

      Hej! Jag kommer få runt 250+ poäng när jag slutar 9an tror jag och jag har funderat på Värmdö gymnasiet, linjen ekonomi ekonomi marknadföring. Jag har kollat på deras antagningspoäng och förstår inte den. 2012 var det gränsen 280, 2013 var det 212.5 och iår var det 250. Är förvirrad och...

      Milla : : HEJ JENNIFER, antagningspoängen uppstår i efterhand efter att antagningen har genomförts - då ser man som i en "bakspegel" vad det blev. Det är ingen som med säkerhet på förhand kan säga att "si & så... Läs hela svaret
    • Javiera

      Jobb efter högskoleförberedandeprogram?

      Hej! Jag är helt vilsen just nu...vet inte vad jag ska välja! Jag har kommit in på samhäll beteende men det känns inte helt rätt! Jag vill inte plugga så mycket men jag vill fortfarande kunna gå på universitetet eller högskolan senare i livet om jag nu vill det, men jag vill plugga något som är...

      Lena: : Hejsan, om du mer siktar på att jobba efter gymnasiet så verkar ju ett yrkesprogram var ett bra alternativ- du får komma ut på praktik, få lite erfarenhet, kontakter och nätverk. Plugga till de kurser som krävs för... Läs hela svaret
    • Dylan

      Vad händer med meritvärden HT 2014, kommer jag in på min utbildning?

      Hej, jag är en 18 årig kille som studerar spelutveckling (Te) på LBS Helsingborg just nu. Jag tar studenten VT 2014 och jag har sedan flera månader tillbaka tänkt ifall jag kommer in på högskolan jag är intresserad i, med mina betyg. Jag har sedan liten alltid varit intresserad i juridik, och...

      Lena: : Hejsan, det jag tycker är sorgligt med dagens system är att en kille som du som har kämpat till sig så bra betyg ska må dåligt av att ha ett värde över nitton! Helt galet! Jag tycker... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga