Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32172 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'hu/kultur' (3 st.)
-
Kan jag gå schillerska i göteborg, trots att jag bor utanför Lund?
Jag vill gå HU Kultur, och det finns bara 2 skolar i min närhet som erbjuder detta, Malmö Latin och Spyken. Men jag vill egentligen inte gå på någon av dom. Mina kusiner har gått på schillerska och har trivts super bra där, så jag vill...
Hej,var du bor fram tills du fyller 18 år är det dina vårdnadshavare som bestämmer. Du får söka till vilken gymnasieskola som helst i hela Sverige men... Läs hela svaret -
Smart att söka till åk 1 om man vill komma in i åk 3?
Hej! Jag funderar på att byta skola till en annan, har för det mesta godkänt i de flesta ämnena men MA2B lär vara tveksamt om jag kan bli godkänd i. Jag går EK programmet, men har gått om 2an nu då jag bytte linje men sedan senare bytte...
Hej,det finns inga nackdelar för dig att söka till år1på gymnasiet och det kan du göra t o m det året du fyller 19 år. Du bör göra anmälan inom val-... Läs hela svaret -
Får man läsa filosofi i 1:an på gymnasiet om man går samhälls?
Jag funderade på att välja samhällsvetenskapsprogrammet men en av anledningarna till det var p. g. a. att jag ville läsa filosofi, i alla fall filosofi 1. Kanske filosofi 2 on det visar sig att jag gillar det, men jag var in och kollade på deras scheman &...
Hej Karisma!vad gäller studier på SA - ang.din fråga om kurserna i ämnet Filosofi - så är endast en kurs som heter Filosofi 1, obligatorisk. Det kan du se i... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga