matilda 23 år
  Hej!
  Jag hade tänkt att utbilda mig till fastighetsmäklare i höst. Jag är inte intresserad av någon annan stad än Stockholm och har då sett att man kan läsa på KTH. Dock undrar jag vilken av dessa två utbildningar som KTH erbjuder är relevant: ” Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling, kandidatutbildning 180 hp” eller ”Fastighet och finans, kandidatutbildning 180 hp”.
  Den sistnämnda är den som jag hittade i en lista på utbildningar för att bli fastighetsmäklare men när jag såg den andra på KTHs hemsida låter ju den relevantare. Eller vilken gäller?

  Min andra fråga är, jag har grundläggande behörighet men kommer behöva satsa på högskoleprovet för att komma in. MEN på utbildningarnas särskilda behörighet står ” Särskild behörighet: Matematik 3c, Fysik 1a alterna-tivt Fysik 1b1 + 1b2, Kemi 1 (Fysik 1a alternativt Fysik 1b1 + 1b2 och Kemi 1 kan ersättas av Naturkunskap 2). I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget E. ”

  Betyder det att Matematik 3c behövs samt att jag kan nöja mig med Naturkunskap 2 istället för både Kemi och Fysik?
  I så fall behöver jag plugga upp båda dom innan utbildningen då jag inte läst dessa kurser, men jag har läst Matematik 1b samt 2b och fått F i matematik 2b. Jag har läst Naturkunskap 1b och har godkänt.

  Min fråga är att om jag behöver Matematik 3c samt Naturkunskap 2, behöver jag även göra en prövning och få godkänt i matematik 2b eller räcker 3c, samt behöver jag någon ytterligare naturkunskap?

  Jag undrar även om jag ändå kan söka in via högskoleprovet , med alla godkända betyg, eller om jag då endast hamnar i urvalsgruppen för komplettering?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Matilda,
  om Matematik 3c och Naturkunskap 2 krävs och du inte har godkända betyg i de kurserna, då måste du - för att ha en chans att komma in - skaffa dig godkända betyg. det är lättare att få högre betyg om man Läser kurser, jämfört med att man gör prövningar i dem.
  ****
  Om du i ditt examensbevis har F i matte 2b, skulle jag råda dig att på komvux ansöka om att läsa matematik 2a. Efter den kursen kan du läsa matematik 3c.
  Samtidigt som du läser matematik - kan du läsa naturkunskap 2.
  De tre kurser läser du sammanlagt på 15 veckor på heltid eller på 30 veckor på halvtid.
  ****
  Om du gör ansökan till högskoleutbildning till HT-19, måste du sedan komplettera din ansökan senast 20 juni 2019 med godkända betyg i alla de kurser som krävs; i annat fall får du svar OBEHÖRIG och deltar inte i konkurrensen om utbildningsplats.
  ****
  ang. vilket program som du mellan 15 mars och 15 april 2019 söker till - kanske man kan vänta med att bestämma sig för; detta för att utbildningsutbud kan förändras fram till 15 mars och ännu fler utbildningar kan dyka upp. så, avvakta med att bestämma vilket program du söker i första hand, utan satsa nu på att komplettera så att du hinner bli behörig.
  Har du godkänt betyg i Samhällskunskap 1b? Den kursen brukar också (oftast) krävas inom särskild behörighet till de utbildningar som leder till yrket Fastighetsmäklare.

  Vänligen
  ANNA

  • matilda Tack för svar men förstår inte riktigt. Följande står för kursen: ”Särskild behörighet: Matematik 3c, Fysik 1a alterna-tivt Fysik 1b1 + 1b2, Kemi 1 (Fysik 1a alternativt Fysik 1b1 + 1b2 och Kemi 1 kan ersättas av Naturkunskap 2” Betyder det då att det räcker med Matematik 3C samt Naturkunskap 2? Eller behövs Kemi och fysik? Jag har grundläggande behörighet men F i matematik 2b, måste jag även plugga den eller räcker Matematik 3c?
  • matilda Nu har jag läst att jag måste ha läst matematik 2c för att få läsa 3c. Men samtidigt kan man ej ha matematik 2c när man har 2b. Jag har alltså F i 2b och för min utbildning krävs 3C, vilka kurser måste jag läsa och vart kan jag göra det så snabbt som möjligt?
  • Julia Matematik 3 bygger på matematik 2; om man ej har tillräckliga kunskaper i matematik 2, är det mycket svårt (kanske t om omöjligt) att få godkänt betyg i matematik 3. Och c-spår är det svåraste av alla matte-spår. Godkänt betyg i matematik 2 behöver du, för behörighet till "din utbildning" inte ha, men komvux tar inte in på matte 3 om man ej har godkänt betyg i matte 2. Däremot får du anmäla dig till prövning i matematik 3c (kostar 500 kr). Innehåll i mattekurserna kan man se på www.matteboken.se
  • Julia Läsa gymnasiekurser när man inte längre är gymnasieelev, utan är över 20 år - kan man på komvux i den kommunen där man är folkbokförd.
  • Julia Du vänder dig till din folkbokförings-kommun/komvux - och frågar när ansökningsperiod blir till den närmsta starten. Du kan ansöka om att läsa matte 3c (söka kan alla göra), men jag tror du får svar OBEHÖRIG från komvux pga de vill se godkänt betyg i matematik 2 innan de ger plats på matematik 3. Godkänt betyg i matematik 2a ger behörighet att läsa matematik 3c. Dock förbereder matematik 2c bättre inför 3c (då det är samma - den svåraste - av mattespåren), men för att höja ditt jämförelsetal, vinner du på att läsa matte 2a (detta pga du har bättre chans att få högre betyg i den kursen). Boka tid hos SYV på komvux i din kommun, är mitt råd.
  • Julia Även folkhögskolorna kan erbjuda läsa gymnasiala kurser; du får gärna kika på www.folkhogskola.nu - dock brukar de ta in till start augusti/sept och ge betyg till sommaren (man läser, alltså, under ett helt läsår på folkhögskolorna). Ännu ett alternativ är att göra Prövningar, utan att läsa kurser. Det krävs inte att visa upp några betyg för att få anmäla sig till prövningar; dock är det både svårt att hitta var man kan anmäla sig och sedan också rätt så svårt att få godkänt betyg på en prövning (de flesta tycker det är lättare att få högre betyg i slutet av en läst kurs, jämfört med prövningen - där man förbereder sig genom självstudier).
  • matilda Tack för svar! En sista fråga, eftersom jag har F i matematik 2b, får jag läsa matematik 2c då eller ”krockar” dom med varandra? Jag kommer göra högskoleprovet och söka på den poängen så dessa kurser behöver jag endast läsa för behörighet och ej poäng.
  • Milla Matte 2b och 2c får ej ingå i samma examensbevis eller samma slutbetyg men annars så kan man läsa dem hur som... det är i princip samma kurs Men c~spår är svårare.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Emilie 16 år

   Natur om jag vill jobba utomlands?

   Hej! Ska försöka att hålla detta kort... För mig är det nu dags att ansöka till ett gymnasium, men jag känner mig verkligen inte säker på vad jag ska välja. Har varit inställd den senaste tiden på att jag ska gå Natur...

   Anna SYV: Hej Emilie,det är inte alls ovanligt att vara osäker inför gymnasievalet. Det är ett stort och viktigt val som ska göras när du är fortfarande mycket ung, växer och mognar för... Läs hela svaret
  • Matilda 21 år

   idrottspsykologi?

   Hej! Jag skulle vilja bli idrottspsykolog och undrar då vad jag ska läsa för program/kurser. Jag vill hjälpa individer/lag/grupper inom idrott att prestera så bra som möjligt och då kunna hjälpa de med den mentala biten.

   Daniel Larsson: Hej Matilda, Psykologprogrammet-med-inriktning-mot-idrott >> erbjuds på Umeå Universitet.Men det är inte hellre omöjigt att kunna jobba som Idrotspsykolog även efter ett "vanligt" psykologprogram, dvs utan... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Yrkeshögskola utan erfarenhet?

   Jag funderar på att söka till inköpare på yrkeshögskola i höst men undrar om man måste ha tidigare erfarenheter inom yrket för att lösa det? Eftersom att jag vill rikta in mig på textil och mode. Och jag har hört att många som läser det har erfarenheter inom att jobba som ex butikschef... behövs...

   Daniel Larsson: Hej Anna, om jag förstår dig rätt, är du i första hand intresserad av >> en yrkeshögskoleutbildning på Nordiska-textilakademin/inkopare-inom-mode-textil-och-konfektion och vad jag... Läs hela svaret
  • fanny 20 år

   vilken matte behöver jag?

   hej jag ska ansöka till kriminologi programmet och de står det i behörighet matematik 2a / 2b / 2c menar dom alltså då att man måste ha alla tre eller räcker de om man bara har någon av de tre?

   Anna SYV: Hej Fanny; det är en av kurserna matematik 2a eller 2b eller 2c som du behöver ha godkänt betyg i.mvh ANNA
  • Linnéa 26 år

   Statistikprogrammet?

   Jag bor i Uppsala, har familj här och vill helst inte flytta. Jag har fått upp intresse för Statistikerprogrammet, finns det något i närheten eller på distans? Vad krävs av mig?

   Anna SYV: Hej Linnéa,just Statistikerprogrammet finns i Örebro och i Umeå och jag kunde inte hitta den utb. på distans, men utbildningsutbud förändras - så kika gärna framöver på... Läs hela svaret
  • Felix 16 år

   Hur blir man en kranförare?

   Hej! Jag undrar vilken inriktning man ska ta på gymnasiet ifall man vill bli kranförare och ifall man kan både köra mobilkran och stationär lyftkran med den utbildningen eller ifall man måste välja en av alternativen. Jag undrar även ifall man får körkortet efter gymnasium eller om man måste...

   Anna SYV: Hej Felix! Den vanligaste utbildningsvägen för att i Sverige bli kranförare >> ligger via företagsförlagd utbildning (den så kallade traditionell lärlingsutbildning), som man får... Läs hela svaret
  • Ellen 19 år

   Naturkunskap 1b behörighet för socionom?

   Har jag förstått det rätt att man inte behöver naturkunskap 1b för socionomprogrammet?

   Anna SYV: Hej Ellen, du får gärna själv se vad för behörighet om krävs för socionomprogrammet - studera.nu/jamfor-utbildning/?q=socionomprogrammet det är matematik 2 och... Läs hela svaret
  • Gustaf 18 år

   Räknas betyget man får i kursen Tyska 1 in i meritvärdet?

   Tyska 1 ger som bekant inte extra merit som steg 3 och uppåt gör, men räknar man fortfarande in betyget man får i den kursen i sitt meritvärde?

   Anna SYV: Ja, Antagning.se - om du söker till en högskoleutbildning i Sverige - räknar in alla kurser som finns i examensbeviset (förutom GA, gymnasiearbete och i vissa fall - U-kurser,... Läs hela svaret
  • Nora 15 år

   Kan man läsa snabbare engelska och engelska alternativ i gymnasiet?

   Hej! Jag undrar om man kan läsa snabbare engelska i gymnasiet? Alltså som att Natur och Teknik läser snabbmatte? Sen undrar jag också om det finns några gymnasium som har Samhäll-Beteende linjen på engelska i Stockholm? Tack på förhand!

   Julia SYV: Hej Nora, engelska läser man - på gymnasiet - oftast i "vanlig takt"; om man går på ett högskoleförberedande program, läser man Engelska 5 under... Läs hela svaret
  • S 16 år

   Vilken linje ska jag välja?

   Kan man läsa vidare till juridik-yrken på högskolan om man går ekonomiprogrammet med inriktningen ekonomi på gymnasiet? Eller måste man gå ekonomiprogrammet med inriktningen juridik för att kunna göra det?

   Julia SYV: Hej S, det går bra att på gymnasiet gå på många olika program och ändå bli behörig till juristprogrammet på högskolenivå. Särskild behörighet till... Läs hela svaret
  • Dechen 16 år

   Kan man utbilda sig till arkitekt efter IB?

   Jag e mycket intresserad att bli en arkitekt när jag blir stor. Men samtidigt tyckar jag mycket om naturämnena. Jag tänkte välja IB i gymnasiet och jag undrar om IB är en bra val för sen komma in på arkitektprogrammet? I så fall vilka ämnena...

   SYV-besökare Syv: Hej Dechen,det finns flera olika arkitekt-yrken: kika gärna på framtid.se/yrke/arkitektyrken och beroende på vilket arkitekt-yrke som man är intresserad av, kan det bli olika svar på de frågor du ställer.
  • Anneli 52 år

   Hur länge kan mitt barn ändra i sina val till gymnasiet?

   Hej, Min dotter är osäker på vilket program hon ska välja till gymnasiet. Hur länge kan hon själv ändra i de olika valen hon gjort?

   Anna SYV: Hej Anneli,om man tar Göteborg som exempel, så pågår Valperioden, den ordinarie, fram till den 1 februari 2019, som det står i info på... Läs hela svaret
  • Jacob 30 år

   Högskolepoäng Biologi/Naturkunskap?

   Hej! Läser Biologi kandidat och master på Biologiprogrammet. Funderar på att komplettera med kurser för en eventuell lärarutbildning i framtiden. Min fråga är så här: "Jag har mängder med poäng i biologi så det skulle isf vara mitt huvudämne. Om jag väljer naturkunskap som andraämne, hur...

   SYV-besökare Syv: Hej Jacob, om du vill bli behörig lärare, behöver du få ut Lärarlegitimation från Skolverket. I grunden måste du ha Lärarexamen. Om du läser fristående kurser i... Läs hela svaret
  • pär 21 år

   Har valt att ta bort frågan de den är besvarad?

   Har valt att ta bort frågan de den är besvarad?

   SYV-besökare Syv: Hej Pär,tips! försök jämföra innehåll i kurserna Statsvetenskap 1 på högskolan i Halmstad & i kursen med samma namn i Stockholm. Om du inte hittar innehåll i... Läs hela svaret
  • Hanna 16 år

   Hur väljer jag mellan NA och IB?

   Hej, jag ska välja gymnasium snart och pendlar mellan IB och NA men jag har lite frågor som jag behöver svar på. Om jag skulle välja att gå NA, skulle jag kunna plugga utomlands efter? Eller måste jag kompensera med kurser och i sådana fall vilka? Jag vet att det lär vara svårare att kunna...

   Anna SYV: Hej Hanna,det finns exempel på att elever från diverse olika nationella program pluggar sedan utomlands. Det är är "svårare" för dem är bl.a att de är vana vid... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga