matilda 23 år
  Hej!
  Jag hade tänkt att utbilda mig till fastighetsmäklare i höst. Jag är inte intresserad av någon annan stad än Stockholm och har då sett att man kan läsa på KTH. Dock undrar jag vilken av dessa två utbildningar som KTH erbjuder är relevant: ” Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling, kandidatutbildning 180 hp” eller ”Fastighet och finans, kandidatutbildning 180 hp”.
  Den sistnämnda är den som jag hittade i en lista på utbildningar för att bli fastighetsmäklare men när jag såg den andra på KTHs hemsida låter ju den relevantare. Eller vilken gäller?

  Min andra fråga är, jag har grundläggande behörighet men kommer behöva satsa på högskoleprovet för att komma in. MEN på utbildningarnas särskilda behörighet står ” Särskild behörighet: Matematik 3c, Fysik 1a alterna-tivt Fysik 1b1 + 1b2, Kemi 1 (Fysik 1a alternativt Fysik 1b1 + 1b2 och Kemi 1 kan ersättas av Naturkunskap 2). I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget E. ”

  Betyder det att Matematik 3c behövs samt att jag kan nöja mig med Naturkunskap 2 istället för både Kemi och Fysik?
  I så fall behöver jag plugga upp båda dom innan utbildningen då jag inte läst dessa kurser, men jag har läst Matematik 1b samt 2b och fått F i matematik 2b. Jag har läst Naturkunskap 1b och har godkänt.

  Min fråga är att om jag behöver Matematik 3c samt Naturkunskap 2, behöver jag även göra en prövning och få godkänt i matematik 2b eller räcker 3c, samt behöver jag någon ytterligare naturkunskap?

  Jag undrar även om jag ändå kan söka in via högskoleprovet , med alla godkända betyg, eller om jag då endast hamnar i urvalsgruppen för komplettering?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Matilda,
  om Matematik 3c och Naturkunskap 2 krävs och du inte har godkända betyg i de kurserna, då måste du - för att ha en chans att komma in - skaffa dig godkända betyg. det är lättare att få högre betyg om man Läser kurser, jämfört med att man gör prövningar i dem.
  ****
  Om du i ditt examensbevis har F i matte 2b, skulle jag råda dig att på komvux ansöka om att läsa matematik 2a. Efter den kursen kan du läsa matematik 3c.
  Samtidigt som du läser matematik - kan du läsa naturkunskap 2.
  De tre kurser läser du sammanlagt på 15 veckor på heltid eller på 30 veckor på halvtid.
  ****
  Om du gör ansökan till högskoleutbildning till HT-19, måste du sedan komplettera din ansökan senast 20 juni 2019 med godkända betyg i alla de kurser som krävs; i annat fall får du svar OBEHÖRIG och deltar inte i konkurrensen om utbildningsplats.
  ****
  ang. vilket program som du mellan 15 mars och 15 april 2019 söker till - kanske man kan vänta med att bestämma sig för; detta för att utbildningsutbud kan förändras fram till 15 mars och ännu fler utbildningar kan dyka upp. så, avvakta med att bestämma vilket program du söker i första hand, utan satsa nu på att komplettera så att du hinner bli behörig.
  Har du godkänt betyg i Samhällskunskap 1b? Den kursen brukar också (oftast) krävas inom särskild behörighet till de utbildningar som leder till yrket Fastighetsmäklare.

  Vänligen
  ANNA

  • matilda Tack för svar men förstår inte riktigt. Följande står för kursen: ”Särskild behörighet: Matematik 3c, Fysik 1a alterna-tivt Fysik 1b1 + 1b2, Kemi 1 (Fysik 1a alternativt Fysik 1b1 + 1b2 och Kemi 1 kan ersättas av Naturkunskap 2” Betyder det då att det räcker med Matematik 3C samt Naturkunskap 2? Eller behövs Kemi och fysik? Jag har grundläggande behörighet men F i matematik 2b, måste jag även plugga den eller räcker Matematik 3c?
  • matilda Nu har jag läst att jag måste ha läst matematik 2c för att få läsa 3c. Men samtidigt kan man ej ha matematik 2c när man har 2b. Jag har alltså F i 2b och för min utbildning krävs 3C, vilka kurser måste jag läsa och vart kan jag göra det så snabbt som möjligt?
  • Julia Matematik 3 bygger på matematik 2; om man ej har tillräckliga kunskaper i matematik 2, är det mycket svårt (kanske t om omöjligt) att få godkänt betyg i matematik 3. Och c-spår är det svåraste av alla matte-spår. Godkänt betyg i matematik 2 behöver du, för behörighet till "din utbildning" inte ha, men komvux tar inte in på matte 3 om man ej har godkänt betyg i matte 2. Däremot får du anmäla dig till prövning i matematik 3c (kostar 500 kr). Innehåll i mattekurserna kan man se på www.matteboken.se
  • Julia Läsa gymnasiekurser när man inte längre är gymnasieelev, utan är över 20 år - kan man på komvux i den kommunen där man är folkbokförd.
  • Julia Du vänder dig till din folkbokförings-kommun/komvux - och frågar när ansökningsperiod blir till den närmsta starten. Du kan ansöka om att läsa matte 3c (söka kan alla göra), men jag tror du får svar OBEHÖRIG från komvux pga de vill se godkänt betyg i matematik 2 innan de ger plats på matematik 3. Godkänt betyg i matematik 2a ger behörighet att läsa matematik 3c. Dock förbereder matematik 2c bättre inför 3c (då det är samma - den svåraste - av mattespåren), men för att höja ditt jämförelsetal, vinner du på att läsa matte 2a (detta pga du har bättre chans att få högre betyg i den kursen). Boka tid hos SYV på komvux i din kommun, är mitt råd.
  • Julia Även folkhögskolorna kan erbjuda läsa gymnasiala kurser; du får gärna kika på www.folkhogskola.nu - dock brukar de ta in till start augusti/sept och ge betyg till sommaren (man läser, alltså, under ett helt läsår på folkhögskolorna). Ännu ett alternativ är att göra Prövningar, utan att läsa kurser. Det krävs inte att visa upp några betyg för att få anmäla sig till prövningar; dock är det både svårt att hitta var man kan anmäla sig och sedan också rätt så svårt att få godkänt betyg på en prövning (de flesta tycker det är lättare att få högre betyg i slutet av en läst kurs, jämfört med prövningen - där man förbereder sig genom självstudier).
  • matilda Tack för svar! En sista fråga, eftersom jag har F i matematik 2b, får jag läsa matematik 2c då eller ”krockar” dom med varandra? Jag kommer göra högskoleprovet och söka på den poängen så dessa kurser behöver jag endast läsa för behörighet och ej poäng.
  • Milla Matte 2b och 2c får ej ingå i samma examensbevis eller samma slutbetyg men annars så kan man läsa dem hur som... det är i princip samma kurs Men c~spår är svårare.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • lovisa 22 år

   Fråga om distans studier?

   Hej! Jag vill fråga er om följande Finns det distans studier inom IT eller ekonomi? Jag vill helst gå IT och ekonomi då jag har sett att dem är kombinerande i samma program. Men finns det på distans? Annars finns det bara någon ekonomi distans? Eller IT distans ? De skulle va jättebra om...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • David 25 år

   Vad betyder bokstäverna efter siffrorna i ämnena ?

   Finns det olika t.ex. matte 1 kurser och hur vet man isåfall vilken man ska välja? Frågan gäller alla andra ämnen med samma gradering.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Silvana år

   Media/Teknik linje?

   Hej. Jag är intresserad av att läsa något med teknik och media i högskolan. Har sett att det finns civilingenjör inom medieteknik men är inte säker på att jag vill läsa så länge och så invecklat. Finns det nägot annat program som kombinerar både teknik och media ?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Shada 17 år

   Höja meritvärde?

   Hej! Jag går andra året på gymnasiet, hur höjer jag mitt meritvärde?

   Anna SYV: Hej, du höjer ditt meritvärde genom att få högre betyg i alla kurser du läser + genom att försöka se till att du även får max i merit /meritpoängen får du, som läser mot... Läs hela svaret
  • Jennifer 20 år

   Utbildning inom tidningsproduktion?

   Hej! Om man vill jobba med att layouta tidningar, vart ska man gå tillväga då? Hittar inga utbildningar som bara fokuserar på just tidningsproduktion.

   Anna SYV: Hej Jennifer; menar du att du vill jobba med layout för "fysiska" alltså pappers-tidningar? alltså, endast med det och inte kombinera med ngt. annat?
  • Mirây år

   IB eller svenska national program ?

   Hej! Jag är en 18 åring tjej som började sina studier här i Sverige för 5 år sen, jag gick ut nian med väldigt bra betyg även fast jag läste svenska grundskolan bara för tre år, sen ville jag försätte med nånting som leda mig till internationella studier därför valde jag IB programmet som syv-en...

   Anna SYV: Hej, det är några få gymnasieskolor i Sverige som erbjuder läsa de nationella programmen på engelska - några st. i Stockholm och en gymnasieskola i Göteborg, t.ex... så det... Läs hela svaret
  • Julia 22 år

   Vilken utbilning krävs för hjälpmedelstekniker?

   Hej om man vill få jobb som hjälpmedelstekniker, vilken utbildning krävs i så fall? Tacksam för ett snabbt svar! Julia A.

   Anna SYV: Hej Julia, Kika gärna på yrkesbeskrivningar:HjälpmedelsteknikerOrtopedteknikerochOrtopedingenjör. Yrken inom det område är inte reglerade, vilket betyder att det är... Läs hela svaret
  • Rosita 16 år

   Plugga som forensiker?

   Hej! Jag drömmer om att jobba som forensiker och går just nu i niondeklass. Jag undrar om jag borde gå natur eller något enklare som samhällsprogrammet och vara ”garanterad” bra betyg. Jag har verkligen ingen aning vilket programm som är bäst att gå för att nå min dröm. Har en merit på 287,5...

   Daniel Larsson: Hej Rosita, kika gärna på yrke/forensiker >>, brottsplatsundersökare >>, mordutrdare >>,  IT-forensiker >>,  forensisk accountant >> och kriminaltekniker >> samt polis <<.
  • David 25 år

   Kan man göra en prövning utan och studera på egen hand ?

   Hej Jag jobbar heltid på natten och undrar om man kan läsa kurser på egen hand och sen göra ett slutprov och därmed få ett betyg på papper. En fråga till. Är naturkunskap A detsamma som fysik a, kemi a och biologi a ?

   Daniel Larsson: Hej David; man kan göra Prövningar. Kunskaper skaffar man sig på egen hand och letar var man kan anmäla sig; du, som inte längre är gymnasieelev, får göra... Läs hela svaret
  • Jenny 45 år

   Hur blir man hotellchef?

   Hej, hur kan man bli hotellchef vilka ämnen behövs det , hur långt tid tar den tills man kommer in i arbetslivet? tacksam för svar! J.

   Daniel Larsson: Hej Jenny, Det är i Sverige inte strikt reglerat vilken utbildning som krävs, utan hotellchefer kan ha mycket varierande utbildningsbakgrund. Det finns många passande utbildningar både i Sverige och utomlands.... Läs hela svaret
  • Hassan 19 år

   Är tveksam inför gymnasievalet?

   Hej! Jag är 19-åring kille som går en förberedande klass och ska börja gymnasiet på hösten men vet inte riktig om jag ska välja Samhällsvetenskap eller Naturvetenskap? jag ligger mellan två val :( valet kommer vara avgörande för...

   Daniel Larsson: hej Hassan,det svåraste på NA >> brukar eleverna tycka är Matematiken. Man läser svårt spår i matte på NA och på teknikprogrammet >> och så går det snabbt;... Läs hela svaret
  • Soren 20 år

   Räknas högskoleprovet med?

   HP till våren 2019 skrivs den 6 april 2019. Det tar ungefär 4 veckor att få tillbaka sitt resultat. Antagning.se öppnade upp för anmälning till utbildningar till hösten 2019 den 15 mars och de stänger ansökning den 15 april. Det innebär att ansökningarna stänger innan man har fått beskedet om...

   Anna SYV: Nej, det gör det inte; :) Antagnings/urvals-systemet har sista dag för Komplettering - den 20 juni 2019; och då kommer resultat från HP in med god marginal. Se gärna info på... Läs hela svaret
  • Hannah 24 år

   Söka utan behörighet?

   Hej. Om jag vill söka socionom men saknar behörighet i Matte 2, kan jag ändå söka och plugga upp matte 2, och om godkänt innan antagning kan jag få plats? Hur fungerar det? Eller kan jag inte söka alls utan den behörigheten?

   Anna SYV: Hej Hannah,se gärna info på antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Viktiga-datum/ - sista dag för att komplettera är 20 juni 2019; detta om man gör ansökan till HT-19. ansökan måste... Läs hela svaret
  • Adern 19 år

   Spanska steg 1 & 2 mot Franska steg 1 & 2 som är utökade kurser ?

   Hej! Det är nämligen så att det är mitt sista år på gymnasiet och mina tankar är lite över allt. Jag känner mig helt enkelt förvirrad gällande betygssystemet. Jag studerade spanska steg 1 och två och fick inte så pass bra betyg på dem men på grund av att jag hade topp betyg på andra kurser så...

   Anna SYV: Hej, den blivande psykologen! :)Se Programplan för SA >>. Längst ner på Gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/SA/programplan/Programplan_SA.pdf finns den så kallade... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga