Bea
    Hej!
    Jag har från gymnasiet ett samlat betygsdokument, med F i några ämnen samt F i gymnasiearbetet. Jag har egentligen aldrig haft några problem med skolarbete i sig, mitt stora problem har varit motivation. Nu, några år senare, så har jag börjat plugga upp de ämnen jag fick F i på komvux. Det går väldigt bra hittills och har fått högsta betyg i nästan alla inlämningar, och motivationen till att gå i skolan kom tillbaka.

    Tanken är att jag skulle plugga vidare på högskola/universitet (möjligtvis en journalistutbildning, trots den osäkra framtidsbilden). Men idag gjorde jag lite research och tanken jag helt hade förträngt slog mig - man kommer in baserat på meritpoäng från gymnasiet. Eftersom att jag under gymnasiet som sagt inte hade motivationen där av olika anledningar så är inte mina betyg de bästa, och meritpoängen kommer inte räcka särskilt långt. I alla fall inte till ett program jag vill gå.

    Så här kommer mina frågor:
    1. Är högskoleprovet det enda alternativet jag har att komma in på högskola/universitet (i alla fall de med lite högre genomsnitt i meritpoäng) eller finns det andra sätt?
    2. Räcker det att jag pluggar upp de ämnen från gymnasiet jag fick F i för att få "grundläggande" behörighet som krävs på de flesta program? Spelar det någon roll att jag fick F i gymnasiearbetet? Vad kallas en sådan kompletterad gymnasieutbildning?
    3. På just journalistutbildningen så beskriver dom förkunskapskraven såhär: "Grundläggande samt högskolestudier om sammanlagt 90 högskolepoäng i avslutade kurser, varav minst fortsättningsnivå i ett ämne"
    Innebär det att jag måste gå en (valfri?) kurs på 90 poäng på högskola för att efter avslutade studier kunna söka in på programmet? Och vad innebär fortsättningsnivå? Kan jag inkludera fortsättningsnivån i de 90 poängen eller vill de att jag utöver de 90 poängen ÄVEN ska gå en fortsättningsnivå?

    Haha, mycket frågor, men var ett par år sen jag gick i skolan och då var intresset väldigt svalt för att plugga vidare, så har inte så bra koll. Mycket begrepp som dykt upp, och jag är inte helt säker på vad som gäller för just mig.

    Tacksam för svar!

    MVH
    Bea

    2 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Bea;

    Grundläggande behörighet till högskolestudier kan man få på olika sätt.
    Ett sätt är att ha godkända betyg i några få kurser + 3 årig arbetslivserfarenhet - var god se >> info om Reell kompetens.
    Om du vill kunna söka "på betyg" /med meritvärde/ - måste du ta ut Examensbevis från Komvux. I det examensbeviset kan ingå kurser som du läste på gymnasiet eller endast kurser som du har läst på Komvux. Planering mot examensbevis gör du tillsammans med SYV på komvux.

    Jag ska nu försöka svara på "punkterna" i din fråga...:
    1. förutom betygsgrupper och HP-urvalet kan också /som undantag, ibland/ finnas AU, alternativt urval.

    2. om du vill få ut Examensbevis - måste du få godkänt betyg i GA, gymnasiearbete; utan examensbeviset kan du endast uppnå Grundläggande behörighet genom "reell kompetens", se info om det - ovan. Är man endast behörig enligt reell kompetens, kan man antingen komma in på utbildningar där det står tomma platser ELLER så konkurrerar man i HP-urvalet /för det måste man ha resultat av högskoleprovet, med vilket man konkurrerar om plats på utbildningen/. Utan ett giltigt HP-resultat, har man inget att konkurrera om utb.plats med... då meritvärde ej kan räknas ut på ofullständiga gymnasiala betyg.

    3. tolkar jag på följande sätt - du måste ha tagit godkända högskolepoäng i ett och samma ämne á 60 högskolepoäng /en termin plus en termin till inom Samma ämne, där termin 2 blir "fortsättningstermin"/; det får alltså inte vara en termin Sociologi, en termin Juridik och en termin Språk... utan måste vara minst 2 terminer (på heltid) inom samma ämne.
    Men du kan också vända dig till studievägledningen på just den utbildningen som du vill komma in på - det är ju dem som jobbar med de frågorna dagligen och borde därför vara mest lämpade att svara på den typen av frågor.

    Tips: boka tid med SYV på komvux för planering mot Examensbeviset. Du kan då också passa på och även ställa andra frågor till SYV-en på komvux.

    Hälsningar
    Mikael SYV

    • :

      Tack för ett bra svar!
      En följdfråga; det finns alltså inget sätt att komplettera ett gymnasiearbete i efterhand, utan enda chansen är då att ta högskoleprovet?
      Det var isåfall det jag ville veta, och tackar ödmjukast för svar då jag nu vet vad jag ska satsa på! Ska kontakta en SYV på egen hand för att se mer specifikt vad jag behöver göra, tack igen.

    • : En till fråga som kanske kan verka dum men som faktiskt inte framgår helt klart varken i din text eller länken du bifogade: ska arbetslivserfarenheten vara inom just det område som utbildningen jag söker till eller bara allmänt 3 år av arbete? Logiskt sätt bör det ju ha med utbildningen att göra, men vill vara helt säker.
    • Anna : Jag har nu skrivit ett nytt svar - där jag försöker besvara dina kommentarer.
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Bea,
    angående "reell kompetens" - så är det INTE inom en specifik bransch... utan vilken arbetslivserfarenhet som helst, men som måste vara på minst halvtid och som du skaffade dig efter det att du fyllde 19 år. Som behörig endast på "reell kompetens", har man inget att konkurrera med - om utbildningsplats... därför måste man göra Högskoleprovet; man konkurrerar i så fall endast i HP-urvalet.

    Angående GYMNASIEARBETE
    Att du gör högskoleprovet kommer inte att hjälpa dig komma in på högskola, om du inte i Grunden får GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET till högskolestudier + Särskild behörighet till just din högskoleutbildning. Högskoleprovet kan inte befria från kravet på att bli BEHÖRIG. Om du vill skaffa dig "fullständig gymnasiekompetens" och kunna konkurrera i betygsgruppen, måste du få ut ditt Examensbevis.
    Att få ut Examensbevis utan godkänt betyg i Gymnasiearbete är omöjligt, för att ett av kraven för att få examensbevis är godkänt gymnasiearbete.
    På vilket sätt man skaffar sig godkänt betyg i gymnasiearbete, är en annan fråga. Du undrar om "komplettering" av tidigare gymnasiearbete som du gjorde på gymnasiet. Här är problemet att din "gamla" gymnasieskola behöver inte ha med dig att göra mer, när du är "färdig" med ungdomsgymnasiet. De är dock inte förbjudet för din gymnasieskola att hjälpa dig på olika sätt - ex. om läraren som var din handledare för GA på gymnasiet vill överlämna material tilll den nya läraren på komvux... men det kan du inte kräva, bara snällt be om. Sedan kan det ju vara så att din "gamla" lärare kanske gick i pension, gallrade alla "gamla" elevarbeten och glömde allt kring det; och vad ska man göra då? Då är din enda chans att göra ett nygg GA från början till slut.

    Frågor och svar taggade med 'ersätta kurser' (11 st.)

    • Nina

      Vilka kurser kan jag göra prövning i om jag gått natur?

      Hej! Jag behöver göra prövning i kemi 1 och fysik 1 för att höja mitt jämförelsetal. Men dessa kurser krävs egentligen inte till den utbildningen jag vill söka, där måste man ha grundläggande behörighet + matematik 2 och samhällskunskap 1b, vilket jag har. Alltså krävs endast...

      Anna: : Hej!Tyvärr stämmer det att du måste höja betygen i kurser som ingår i ditt examensbevis. Examensbevis ger dig Grundläggande behörighet och kurser som ingår... Läs hela svaret
    • Frida

      Kan man ersätta vissa kurser med andra?

      Hej! Jag studerar på universitet (180hp) men trivs inte och vill byta program men blir inte klok på behörigheten. Den kurs jag behöver är naturkunskap 1a2 eller naturkunskap 1b Det program jag vill läsa är en del av områdesbehörighet A14 vilket...

      Anna: : Hej Frida,särskild behörighet i områdesbehörighet A14 är - vad gäller naturkunskap - Nk2, och inte 1b. Se noga vad som står om behörighet om den utb., som du vill komma in... Läs hela svaret
    • Erica

      Måste godkända kurser matcha utbildningens kurser för gymnasieexamen?

      Hej! Jag gick ut gymnasiet våren ’19 med underkänt i tre ämnen, och totalt 100 poäng från att få en godkänd gymnasieexamen. Jag har nu under hösten försökt läsa upp mitt teknikbetyg på komvux, samt att jag läste en fotokurs på komvux bara för att jag kände för det. Jag har nu fått veta att jag...

      Anna: : Hej Erica;du får ha betyget i fotokursen in i ditt examensbevis. Och du behöver inte ha betyget i Teknik-kursen in i ditt exam.bevis från komvux.Men du måste i... Läs hela svaret
    • Uno

      Göra prövning i SVA 1 istället för SV 1?

      Hej! Jag vet att om man har gymnasieexamen med MA1C, så kan man skriva prövning i MA1A istället för MA1C, och att betyget i MA1A då räknas med i snittet istället för C-kursen. Min fråga är om samma procedur funkar med svenska som andra...

      Daniel: : Tyvärr, Abbas. Det funkar inte. Vi har tidigare ställt den frågan till flera sakkunniga och fick svar att Svenska 1, 2 och 3 kurser kan inte i efterhand ersättas av SAS 1, 2 och 3 (och inte... Läs hela svaret
    • Lana

      Möjligt att ersätta ämnen?

      Hej! Jag vill läsa upp mina ämnen från 16,66 till ca 22. Ett av mina ämnen från gymnasiet (samhällslinjen) var då arkitektur, vilket jag har ett C i. Är det möjligt att läsa in ett annat ämne, istället för att göra en...

      Mikael: : hej Lana,om du har Examensbevis, då kan du tyvärr inte "ersätta" kurser - med ett undantag: du kan ersätta matematik till lättare spår; alltså du kan med högre betyg i... Läs hela svaret
    • Jon

      Betyg i både Ma2c och Ma2b?

      Hej! En elev började samprogrammet efter att tidigare ha läst natur. Eleven fick E i Ma2c och läste om kursen iom programbytet och fick B i Ma2b. Kan betyget i Ma2b ersätta Ma2c rakt av (som tas bort från studieplanen) eller ska Ma2c sättas som utökad kurs? Tacksam för svar!

      Daniel: : Hej Jon,i den situationen som du beskriver (vi har tidigare "tagit den frågan" med Skolverkets expert) är lösning som följer:matematik 2b bör ingå i elevens examensbevis;betyg i matte 2c bör... Läs hela svaret
    • Sebastian

      Kan jag ersätta min Modersmål betyg mot en annan betyg?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet och tänker plugga modersmål år 2. Jag undrar om ämnet modersmål kan ersätta ett betyg, till exempel om jag har F i kemi 2, kan jag ersätta det betyget med modersmål betyget?

      Milla : : Hej Sebastian,tyvärr är svar på din fråga Nej, det går inte. På gymnasiet är målet att uppnå kraven för Examensbevis. Jag vet inte vilket program... Läs hela svaret
    • Diana

      Kan man läsa andra kurser på komvux?

      Hej! Jag undrar om jag kan läsa andra kurser istället för dessa på komvux, jag vill få ett gymnasieexamen och bli behörig till sjuksköterskeprogrammet. Kurserna för att bli behörig till sjuksköterskeprogrammet har jag fixat men nu behöver jag gymnasiepoängen och fixa mina F. Jag har inte...

      Anna: : Hej Diana, på komvux gör man en detaljerad studieplanering mot Examensbevis  med en SYV- Planering av Examensbeviset. Vilka kurser du kan läsa på komvux beror även på vad komvux i... Läs hela svaret
    • Minna

      Plugga upp och ersätta kurser i komvux?

      Hej! Under första året av gymnasiet drogs mitt slutbetyg i svenska ner till ett D och året efter detta, alltså andra ring bytte jag till SVA. Detta har gått betydligt bättre och har gynnat mig, men jag skulle vilja plugga upp mitt betyg från första året på Komvux. Det jag undrar är om jag på...

      Daniel: : Hej Minna, det realistiska alternativet i den situationen som du beskriver är att göra Prövning i svenska som andraspråk 1 för att det är mycket tveksamt att komvux låter dig... Läs hela svaret
    • Hannah

      Betygskomplettering med examensbevis - hur?

      Vad finns det för alternativ för att komplettera jämförelsetalet? Hur beräknas betygen från dessa kompletterade kurser till jämförelsetalet? Kan kompletterade kurser ersätta kurser som ingick i ens examensbevis? Om ja, vilka kurser går att ersätta och vilka kommer alltid att...

      Mikael: : Hej Hannah, Om jag förstår dig rätt, så har du Examensbevis och troligtvis är Behörig till den utbildningen på eftergymnasial nivå som du vill komma in på. Du vill... Läs hela svaret
    • Anton

      Hur fungerar systemet?

      Hej! Jag gick ut gymnasiet 2011 och fick slutbetyg och läser nu upp på komvux för att komma in på min utbildning i framtiden. Min studievägledare är inte aktiv just nu på komvux där jag studerar och jag undrar en sak. Jag har IG i idrott och hälsa i slutbetyget måste jag räkna med denna kurs i...

      Anna: : Hej Anton! Reglerna för vad som gäller i "ditt fall", dvs för en person som har Slutbetyg från 2011, finns på https://www.antagning.se/Global/Faktablad%20HSV-VHS/gar-i-komvux.pdf Och det står inte uttryckligen om man får eller ej... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga