Erdon 17 år
  Hej!
  Jag funderar på att byta från Handel och administration första året till samhällsprogrammet beteendevetenskap. Problemet är att jag inte vet vad jag ska bli och jag känner att samhällsprogrammet är en mer bredlinje som inte är alltför svår.

  Så jag undrar om vad man bli efter handel och administration ( om man även alternativt lägger till högskolebehörighet ( svenska 2,3 engelska 6 )?

  Och om jag ska byta linje eller inte ( gå om )
  • Anna Vilken intriktning på HA går du`?
  • Erdon Vi väljer inriktning i andra året.
  • Anna Jag har nu skrivit svar till dig.
  • Anna ang. inriktning - det kunde varit så att det på din skola erbjuds bara en av inriktningar. :)
  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Erdon,

  om jag förstår dig rätt så vill du läsa efter gymnasiet, och inte börja arbeta direkt. Kika ändå på Yrken inom handel>>

  Om du vill studera vidare efter gymnasiet, så kan det t o m vara så att du har bredare/fler möjligheter till studier efter HA än efter SA. Detta pga du kan få samma behörighet till högskolestudier som på SA + större möjlighet att även komma in på yrkeshögskola

  Om du på HA läser kurser för Grundläggande behörighet + matematik 2 + historia 1a2 och samhällskunskap 1a2, får du i princip samma behörighet till högskoleutbildningar som efter SA-programmet. 
  Vissa undantag finns givetvis - ex. många utbildningar kräver godkänt betyg i Naturkunskap 2, men eleverna på SA-programmet läser ju inte obligatoriskt NK2 kurs, men ofta (inte alltid) kan de välja till den. Det kanske du också kan göra på HA-programmet. 
  Sedan är det så att ett antal utbildningar kräver godkänt betyg i matte 3, en kurs som inte heller läses på SA-programmet, men som ofta går att välja till. 
  Det är ekonomiutbildningar + fastighetsmäklarprogrammet som kräver matte 3.

  Vill man bli lärare i Samhällskunskap, måste man få godkänt i kursen Samhällskunskap 2, och den läses som Obligatorisk endast på inriktningen "Samhäll" - på SA, inte på de andra 2 inriktningar.
  Ang. Historia 1a2 - det är en liten kurs, 50 p., som ihop med his 1a1 - blir lika stor som his 1b. His 1b krävs för behörighet till juristprogrammet och för att bli behörig till polishögskolan. 
  Eleverna på teknikprogrammet läser lika lite historia som ni på HA, dvs det är inte på alla högskoleförberedande program som man läser historia 1b. 
  Om du inte vill söka till juristprogrammet eller bli polis, klarar du dig bra med his 1a1 som du läser på HA.
  ****
  Du behöver inte bestämma dig definitivt nu, utan sök till SA till nästa år, men stanna i skolan och gör ditt bästa på HA nu, detta året + att säg på din skola att du vill läsa kurser för Grundläggande behörighet + samhällskunskap 1a2 och matematik 2 och helst också, om möjlighet finns även matte 3 och historia 1a2 samt naturkunskap 2. 
  Sedan när du får Antagningsbesked och vet att du kom in på SA (i slutet av juni - senast 3 juli brukar antagningsbesked i gymnasieval komma) - då finns det sista-svars-datum (kan t.ex vara nästsista vecka i juli - olika i olika län); det är då du måste bestämma dig om du stannar på HA eller byter till SA och går om åk1. 

   

  • Erdon Jag känner att man kan bli anställd på de jobben som man kan jobba med efter handel utan särskild utbildning som klädbutiker, elgiganten etc. Det känns som att Handel inte är nödvändig för dessa yrken medan samhäll öppnar även andra dörrar.
  • Anna Jag har utökat mitt svar till dig. Du har rätt, men det även är så att i fall du stannar på HA och får praktik, minst 15 veckor, APL - det är arbetslivserfarenhet + kontakter inom arbetslivet. Det finns många exempel på att eleverna får jobb på sina praktikplatser, ex. sommarjobb/extrajobb. Och på det året som du "förlorar" genom att byta - kan du hinna komplettera efter gymnasiet och då i Exakt de ämnen som du kommer att behöva... för att då vet du bättre vad du vill satsa på.
  • Anna Du kan efter HA komplettera på komvux eller på en folkhögskola under höstterminen och söka till högskolan till våren därpå... och på våren är det ofta lättare att komma in /färre sökande då åk3 gymnasieelever läser fortfarande på gymnasiet och söker till hösten/.
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, jag håller med Anna om att du behöver inte bestämma dig idag. Antagningsbesked till gymnasiet kommer ju tidigast till midsommar och mycket kan hända fram tills dess; du kanske kommer på andra tankar; sedan börjar man läsa i mitten av augusti... och det är mitten av januari nu - det är alltså 8 månader dit.
  I vilket fall gör ditt bästa i varje kurs du läser nu, detta oavsett om du ska eller inte ska byta program. Du kan ha nytta av alla dina kurser, oavsett: det går att använda betyg från ditt nuvarande program in i Examensbevis från SA, ex. om du får A betyg i matte 1a och sedan läser matte 1b och får t.ex lägre betyg, kan du ta in betyget i matte 1a in i examensbevis från SA programmet; du kan också slippa läsa matte 1b på SA om du redan får godkänt betyg på HA i matte 1a. Detsamma gäller svenska 1 och engelska 5.
  De yrkeskurserna som du får godkända betyg på HA till sommaren kan du sedan använda på olika sätt; får du höga betyg i dem, kan du ha dem som kurser inom Individuellt val på SA. Annars så får du de betygen som U-kurser, utökade, extrakurser, som inte räknas in i ditt jämförelsetal, men det ser bra ut i din CV när du sedan söker jobb (att du har fått godkända betyg i många kurser).
  Det finns all anledning att göra ditt bästa nu, under resten av läsåret, Även om du skulle till hösten börja på SA i åk1.
  vänligen
  Julia syv :)

  ang. din kommentar "Jag känner att man kan bli anställd på de jobben som man kan jobba med efter handel utan särskild utbildning som klädbutiker, elgiganten etc. Det känns som att Handel inte är nödvändig för dessa yrken medan samhäll öppnar även andra dörrar. " - så har du både rätt och fel. :)

  Ja, det stämmer att man kan få jobb i butik även utan att ha gått på HA-programmet, men vid konkurrens om jobbet när en sökande gått på HA och hade praktik i butik och läste handels-kurser och en annan sökande läste på ett högskoleförberedande program, t.ex på SA, och inte hade praktik i butik - och dessutom tänker arbetsgivare ofta så här: hen som gick på HA, valde tidigt inriktning "handel/butik" och studerade inom det och vill säker "stanna" inom yrket, så om jag lär upp den personen så jobbar hen i alla fall i några år.. medans hen som kommer från SA och inte vet hur jobbet i butik ser ut, kanske stannar i några veckor och personal i butiken lägger tid och engagemang på att lära upp och så försvinner personen till ett annat jobb eller till studier på högskola ... så tänker många arbetsgivare (de vill inte lägga tid på att introducera och lära upp någon som de ej tror kommer stanna och jobba i alla fall i några år). :(

  Frågor och svar

  • Anonym 17 år

   Utländska betyg mm?

   Hej! Min mamma vill plugga vidare men hon har inte riktogt koll på vilka betyg hon har eller vad hon är behörig till att läsa. Hon gick någon utbildning i tyskland och flyttade hit 2001 och något/några år senare så pluggade hon till undersköterska på komvux. Hur ska hon ta reda på vad hon är...

   Milla SYV: Hej Anonym! :)Din mamma kan boka tid hos studie- och yrkesvägledare på Komvux i den kommunen där hon är folkbokförd; det är bra om hon - till det samtalet - tar med sig alla de betyg hon har och/eller... Läs hela svaret
  • Elin 18 år

   Hur går jag till väga för att bli lärare?

   Hej! Jag är inne på att bli svenska och mattelärare i årskurs 4-6 eller 7-9. Jag undrar vad jag behöver ha för utbildning för att söka in till detta? Vilken behörighet krävs? Sen undrar jag också om man kan läsa den utbildningen på distans då jag har småbarn.

   Milla SYV: Hej Elin,lärarutbildningar ligger på högskolenivå - och man måste därför få behörighet till högskola = gymnasial utbildning. Läser du på gymnasiet nu? På vilket program i så fall?
  • Elin 23 år

   Kan jag tacka ja till flera yh-utbildningar?

   Hej, jag har sökt två yh-utbildningar till hösten. Säg att jag blir antagen på den första utbildningen men hellre vill in på den utbildning där antagningsbeskedet kommer senare, kan jag då tacka ja till första utbildningen och vänta på andra antagningsbeskedet, eller bränner jag mina broar för...

   Milla SYV: Hej Elin,jag tror du sökte via det här systemet - https://apply.yh-antagning.se/Application -
  • Lea 18 år

   får man komplettera gymnasiebetyg under högskolan?

   Hej, jag går fortfarande i gymnasiet, går i 2:an just nu men det går inte så bra och jag kommer inte komma in i den utbildningen jag vill i högskolan. Får man gå en annan utbildning men samtidigt komplettera sina gymnasiebetyg? Förstår verkligen inte varför man inte har möjlighet att komplettera...

   Milla SYV: Hej Lea,man får gå en annan utbildning och samtidigt komplettera sina gymnasiebetyg. Det kan dock bli tufft att hinna och orka - om man t.ex läser ett högskoleprogram på heltid +... Läs hela svaret
  • Celie 28 år

   Hur funkar meritpoäng?

   Hej! Jag har läst svenska 3 nu under vt18. Jag har sökt fysioterapeutprogrammet till ht18. Jag undrar hur dte funkar med meritpoäng? Jag har som nu redan behörighet i att söka programmet men jag undrar om jag får mer poäng av att ha läst denna kursen? Och hinner det bli registrerat?...

   Milla SYV: Hej Celie,du skriver tyvärr inte vilken typ av gymnasiala betyg du har - är det Slutbetyg? I så fall från vilket år? Är det examensbevis - är det från gymnasiet eller från... Läs hela svaret
  • Olle 22 år

   Komvuxexamen idrott?

   Hej. Jag tog studenten 2015 då gick jag ut med 2000 godkända poäng av 2500. Jag har läst upp 250 poäng på komvux och tänker ansöka om en gymnasieexamen via komvux (då jag sammanslaget har 2250 poäng). Jag ser nu att idrotts betyget inte...

   Peter SYV: Hej Olle,  ... det har skett en ändring i reglerna - från 1 jan 2017 fick man inte längre ha betyg i Idrott och hälsa 1 i examensbevis från komvux. Rekommendationen är att försöka undvika ta... Läs hela svaret
  • Sara 18 år

   Kan jag byta ut mitt Matte 2b-betyg mot utökad kurs-betyg?

   Hej! Jag vill läsa juristprogrammet efter gymnasiet, där krävs inte matte 2b, däremot går jag samhäll så kursen var obligatorisk. Kan jag byta ut betyget i matte 2b mot en utökad kurs tex eng7 eller samhällskunskap3 eller rent av läsa matte 3 och hoppas på ett bättre betyg som kan bytas mot...

   Peter SYV: Hej Sara, oavsett vilken eftergymnasial utbildning du vill söka, så är kursen matematik 2b en OBLIGATORISK kurs på Samhällsvetenskapsprogrammets alla inrikntingar. Det... Läs hela svaret
  • Yaren 18 år

   Engelska 7 och matte 3?

   Hej! Det är såhär att jag går andra året (samhäll) just nu så jag måste välja mina individuella val inför trean. Jag har naturkunskap och engelska 7, då jag är bra på engelska. Dock är jag osäker på om jag borde välja matte 3, just nu verkar det inte som om jag vill bli något som behöver matte...

   Julia SYV: Hej Yaren,särskild behörighet till utbildningar som leder till yrket Optiker >> är för närvarande - godkända betyg i Naturkunskap 2 och matematik 2. Matematik 3 krävs inte. Dock får man... Läs hela svaret
  • Wictor 27 år

   Högskolebehörighet (studenten 2011)?

   Hejsan! Jag tog studenten med ett samlat betygsdokument år 2011 då med 900 godkända poäng. Jag har nu sedan januari 2017 studerat ytterligare 1150 poäng på vuxenutbildning. Alltså har jag för tillfället 2050 godkända poäng. 50 poäng är dock estetisk verksamhet (ESV1201) och 50 poäng är...

   Julia SYV: Hej Wictor, när du slutade gymnasiet år 2011 läste du Mot Slutbetyg - och reglerna finns på antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-2010-och-framat. För att... Läs hela svaret
  • Yus 25 år

   Har gjort prövningar?

   Hej det är så att jag har gjort prövningar i flera ämnen och hittills har jag samlat 2000 poäng och har 400 poäng kvar till att bli högskolebehörig. Jag vill gärna göra det till gymnasie examen så jag kan söka vidare till högskola. Kan jag göra det ?

   Julia SYV: Hej Yus,vänd dig gärna till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Det är komvux i din "hemkommun" som kan utfärda Examensbevis för dig. Villkoret är dock att du sedan innan ej redan... Läs hela svaret
  • Evelyn 22 år

   Kan man studera till djurskötare utan att ha läst det på gymnasium?

   Hej, vad finns det för utbildningar till att jobba med vattendjur eller på akvarium som man kan studera på Komvux, folkhögskola eller liknande eller måste man läsa på gymnasiet? Skulle man kunna läsa alla de enskilda kurserna man behöver på tex Komvux för att sedan läsa till djurskötare och...

   Anna SYV: Hej Evelyn - om du är 22 år, kan du tyvärr inte längre söka till ungdomsgymnasiet. Du måste därför försöka hitta ngn utbildning för... Läs hela svaret
  • Ola 21 år

   En fråga om utökade kurser ?

   Hej Jag har 2 tyska kurser som är utökade. Jag undrar om det går att byta så att engelska 5 och idrott och hälsa 1 bli utökade istället, och att tyska kurserna räknas med när jag räknar jämförelse talet? Är det möjligt? eller måste engelska 5 och idrott och hälsa räknas med jämförelse talet för...

   Anna SYV: Hej Ola,eftersom Engelska 5 och idrott och hälsa 1 är obligatoriska kurser och måste ingå som "vanliga kurser" i Examensbeviset och dessutom måste Eng 5 vara GODKÄNT betyg i men ej Idrott; i idrott... Läs hela svaret
  • Sofie 20 år

   Ett sätt att bli lärare i psykologi?

   Hej, Om jag har läst till beteendevetare (180 hp) med inriktning psykologi vilket innebär 90 hp. Kan jag då sedan läsa Ämneslärarutbildningen (Gymnasieskolan med Svenska som huvudämne) och bli lärare i båda ämnena. På hemsidan...

   Anna SYV: Hej Sofie,det vi vet om hur man blir Behörig lärare i Psykologi i Sverige - har vi uppgett på framtid.se/yrke/psykologilarare Det är tyvärr rätt krångligt med alla de olika... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga