Lydia
    Jag har gått ganska länge i en franskinriktad skola vilket betyder att kursen franska 3 som jag valt i gymnasiet är alldeles för lätt. Det enda möjlíga alternativet har varit att utföra en s.k. "prövning" där man ska betala en summa för att få ett betyg i kursen och sen, vad jag förstått, slippa ha dessa lektioner under hela året - för att sen börja på franska 4 nästa årskurs. Det här vill jag inte göra, dels eftersom att det kostar men främst för att jag gärna vill ha franska och höra det så att man inte glömmer något!
    Det jag skulle vilja mest av allt är att flytta upp till steg 4 eller 5 i år - alltså gå med tvåor eller treor - men tydligen fungerar inte våra scheman ihop så därför har man gett upp den tanken. Jag vill ju hinna utvecklas i språket under min tid i skolan, vilket är anledningen till att jag inte vill "slippa" lektioner.
    Finns det verkligen ingen chans att kunna ha franskalektioner som är i min nivå? Vad ska jag göra?

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Lydia,
    det är en ovanlig situation som du befinner dig i - när du känner att du redan har kunskaper i en kurs, som du egentligen ännu inte har läst.
    Jag förstår att du inte vill betala för att göra prövning. Det kommer dessutom att kosta ännu mycket mer än vad prövningen kostar - eftersom - i fall du inte deltar i Franska lektioner, läser du inte på heltid & med det inte har rätt till Studiehjälp från CSN /1050 kr. i månaden/.
    Jag förstår att du vill utvecklas i språket & tycker att du gör rätt som ställer den här frågan till oss nu.
    Jag kommer att ge dig några förslag:
    -att du samråder med läraren i franska ang. hur du kan utvecklas i språket;
    -ha lite tålamod, "go with the flow" (skynda långsamt, med andra ord);
    -fundera över vad du kan göra på egen hand för att utvecklas i franska.

    Om du siktar på A-betyg som du kanske kan få med lätthet i Franska steg 3, kanske du kan ha "extra kunskaper på lagret" (i huvudet) så att du även kan senare få A-betyg i steg 4 och 5.
    Även om alla i klassen är på samma nivå när kursen börjar (vilket sällan är fallet) - redan om ett par veckor så splittras språkgruppen och vissa elever kommer efter medan andra går snabbare fram. Du kommer att tillhöra den avancerade gruppen och ni kanske blir några stycken som kan bilda en "avancerad språkgrupp" inom den större gruppen.
    Läs annars framåt i textboken i Franska och använd läraren som Handledare.

    Angående utvecklas i språket utanför skolan, tänkte jag på t.ex. Franskt språkcafé på Medborgarplatsens bibliotek.
    Deras "annons" lyder: Träna franska över en fika! Du som redan kan en del franska & vill öva konversation är välkommen till vårt språkcafé på fika och tillfälle att samtala på franska! Ingen föranmälan behövs.
    Måndagar kl. 17:00-18:00 i Astrid LIndgrenrummet på plan 2.
    Kontakt: [email protected]
    *** *** ***
    Det finns säkert fler ställen och aktiviteter där du kan använda dina kunskaper i Franska.

    Men även helt på egen hand kan du lära dig väldigt mycket: med bas i de uppgifter som hela klassen gör. T.ex. en text som ni "jobbar med" på en fransk lektion kan du inte bara läsa och översätta men även skriva om - men fler detaljer, byta ut enklare ord mot svårare, skriva till ett annat slut på berättelsen, skriva om samma historia men från en annan persons synvinkel.
    Om du träffar på ett nytt franskt ord, lär dig inte bara det ordet, utan även några synonymer & ta reda på ordets ursprung.
    Med internet finns det oändliga möjligheter att ta reda på saker. Lär dig några franska dikter eller prosa utantill (att lära sig texter utantill förbättrar minnet).

    Du skulle även kunna leta information om hur man utvecklas i ett främmande språk på egen hand och testa de olika metoder på dig själv och din egen språkutveckling. Material som du har samlat, kan du sedan använda i ditt Gymnasiearbete, som är en obligatorisk kurs á 100 p.

    Det blev ett långt svar på en ovanlig fråga. *L* ;-)

    Sammanfattning:
    om du tentar av en kurs och inte deltar i undervisningen, läser du på deltid i fortsättningen och med det inte har rätt till Studiehjälp från CSN;
    det är synd att det inte finns möjlighet att ordna plats åt dig i steg 4 i stället för 3, men du kan försöka göra ngt. bra av situationen - lära dig språket "på djupet;
    be om samtal med lärare i franska för att utforma en individuell studieplan för dig.

    Jag hoppas att du finner ngt. tips eller råd i mitt svar som blir till hjälp för dig.
    Önskar dig allt väl & lycka till!
    Julia SYV
    • : Tack så väldigt mycket!! Oj, jag visste inte att dom skulle ta ens studiebidrag ifrån en - så nu tänker jag definitivt inte tenta av. Jag får försöka se på fransk film och läsa franska böcker, helt enkelt. Men vad skönt att klassen förmodligen kommer "nivågrupperas", då finns det ju ändå hopp att få lära sig nåt nytt under de här åren. :) Får dock se hur det blir med det där "självlärandet", kan vara lite svårt att ta eget ansvar (hehe) dessutom när man har en massa andra läxor och projekt.
    • Mikael : Va bra att du känner att du fick svar från oss som blev till hjälp för dig! MVH MIKAEL SYV
    Mikael SYV på FrågaSYV
    HEJ LYDIA,
    ang. eget ansvar - på gymnasiet är det meningen att man skall lära sig ta eget ansvar, det behöver man kunna inför högre studier och/eller arbetslivet.
    Se det som träningsuppgift - att ta eget ansvar. Du kan testa att t.ex. planera framåt och ge dig själv läxor i Franska. Exempel: läsa 20 sidor ur en bok (minst) på en vecka med "deadline" söndag kväll - och se till att läxan blir gjort varje vecka.
    Om du tänker läsa på eftergymnasial nivå, så funkar det så på högskolan t.ex. att man har alla tentor i slutet av terminen och under hela terminen är det föreläsningar men det är ingen som tar närvaro - du kommer om du vill och läser på om du vill, men sedan är det svåra tentor samlade i slutet på terminen.
    De studerande som under gymnasiet inte lärde sig ta eget ansvar och slöade sig under terminen, blir underkända på tentorna, vilket får även ekonomiska konsekvenser: de får inte Studiemedel för fortsatta studier. Många som hamnar i den situationen, tvingas hoppa av studier eftersom de inte har råd att studera utan Studiemedel.
    Det är inte bara BRA att lära sig ta eget ansvar på sina studier, det är NÖDVÄNDIGT, "ett måste" inför eftergymnasiala studier och även inför arbetslivet där det på arbetsplatserna (olika, givetvis) förekommer ofta att man får jobba ett bra tag innan arbetsgivaren kollar vad man har gjort och sedan är det för sent att bättra sig, då man inte får fortsätta efter provanställningen t.ex. pga att man var för slö och/eller initiativlös (väntade på att någon skall tilldela en konkreta uppgifter hela tiden).

    Jag hoppas du förstår hur jag menar: nu har du tre år på dig att "pö-om-pö" lära dig ta eget ansvar. Om du lär dig det, kommer du att ha stor nytta av det i massa olika situationer under resten av ditt liv.

    Bästa hälsningar & vi kommer att hålla tummarna för dig! *L* :-)
    Mvh
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'halvtid' (42 st.)

    • florydarn

      Utöka ämneslärarexamen?

      Hej! Jag är leg ämneslärare på gymnasienivå i sv/eng. Utexades 2020 och är i dagarna 28 år gammal. Jag har aldrig varit nöjd med mitt val av engelska som andra ämne då jag alltid bara varit intresserad av svenska och egentligen inte var...

      Milla : : Hej!När det är lärarbrist får även obehöriga lärare undervisa (vilket du säkert vet om). Vad gäller få utökning av sin lärarlegitimation endast på grund av relevant... Läs hela svaret
    • Sam

      Plugga i sin egen takt Funktionsnedsättning?

      Hej! Jag ställer just frågan om det finns möjlighet för att kunna plugga i sin egen takt eftersom jag har själv blivit opererad för en hjärntumör som har påverkat mig både psykisk och fysisk. Tänkte kanske (om jag har möjlighet...

      Milla : : Hej,du måste söka till utbildningen för att kunna bli antagen. Du förlorar inget på att göra ansökan (det är ju gratis och inte tar mycket tid att göra ansökan).... Läs hela svaret
    • natalie

      får man csn på 50 poäng kurs?

      Hej jag pluggar på komvux och är under 20 så får studiestöd. Jag har tänkt att plugga en kurs i april på heltid i 5 veckor som har 50 poäng. Får jag fortfarande studiestöd isåfall?

      Milla : : Hej, om en gymnasiekurs är på 50 poäng, då läses den på heltid på 2,5 veckor. Om du ska läsa den på fem veckor, då läser du den på halvtid (50% av... Läs hela svaret
    • Natt

      Universitetspoäng?

      Hej. Jag undrar hur de räknar studiemedel på universitet. Om jag läser en kurs 15hp och två kurser på 7,5hp styck och alla dessa är på halvfart. Räknas det då som att läsa på heltid eller hur blir det ?

      Milla : : Hej,på heltid läser man, i Sverige, 30 högskolepoäng på 20 veckor. Universitetsterminen är 20 veckor och läsåret = 40 veckor. På ett läsår läser man 60... Läs hela svaret
    • Gem

      Hur funkar distans?

      Hej, jag läser på komvux på heltid och jag har fått 5 inlämningsuppgifter men kursen slutar om 10 veckor. Jag förstår inte om jag lämnar in varje uppgift i 5 veckor så de andra 5 veckorna återstår. jag vet inte hur fungerar det.

      Milla : : Hej,distans kan finnas med eller utan obligatoriska träffar på skolan. Angående antal uppgifter som ingår i varje kurs eller när uppgifterna ska lämnas, kan inte jag ge något svar om ... Jag är... Läs hela svaret
    • MESSO

      KMEI?????????????

      Hej! Kan man läsa kemi 1 och kemi 2 tillsammans i Komvux? jag menar i samma termin eller måste man klara kemi 1 sen börja med kemi 2 ??

      Milla : : Hej,Kemi 1 är en 100poängs-kurs. Och kemi2 är också en 100poängs-kurs. En 100poängs-kurs kan man på heltid läsa på fem veckor. Om du läser kemi1 på fem veckor och sedan kemi2 på fem... Läs hela svaret
    • MESSO

      en fråga om CSN??

      Hej! Jag har tagit studenten i juni och jag ska fortsätta läsa kurser i september så jag undrar när måste jag ansöka till CSN för att få bidrag?

      Milla : : Hej!Du skriver i din fråga: "... Jag har tagit studenten i juni och jag ska fortsätta läsa kurser i september ..." men du skriver inte vilka "kurser" du ska läsa (är det på... Läs hela svaret
    • Anonym

      Hur många kurser för csn?

      Hej, jag har några frågor så förlåt om de är många och dumma! Jag pluggar på komvux distans just nu (sve3) och undrar om det går att söka om csn även fast man bara pluggar en kurs? Förstår inte riktigt hur csn funkar....

      Milla : : Hej,frågor om studiemedel besvaras bäst av CSN men jag kan göra ett försök att förklara vad jag tror gäller, utifrån den situationen som du beskriver. För att ha rätt till... Läs hela svaret
    • Gatsby

      Längden på Undersköterska utbildningen med färdiga gymnasiebeyg?

      Hej, jag har redan fullständiga gymnasiebetyg från samhällsvetenskapsprogrammet med godkänt i alla ämnen och max antal meritpoäng, min fråga är hur lång tid skulle det ta för mig att utbilda mig till undersköterska förutsatt att...

      Milla : : Hej,till utbildning som leder till yrket undersköterska söker du till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Eftersom du har fullständig gymnasial... Läs hela svaret
    • Vadde

      Hur gör jag för att plugga deltid på universitetet?

      Jag kan inte hitta några program på deltid som verkar intressant men vill ändå plugga deltid(50%), kan jag då enbart läsa fristående kurser (t.ex. 2x7.5 poäng per termin) och ändå få studiebidrag/studielån?

      Milla : : Hej, om man läser på halvtid och för övrigt uppfyller kraven för studiemedel, har man rätt att få Halva studiemedel: hälften av bidraget och får... Läs hela svaret
    • Aivilo

      Hur läser man 200p på komvux deltid?

      Hej, för att få viss studentrabatt behöver man studera minst 200p på 50% under minst 10 veckor. Hur gör man det om man läser enstaka kurser på komvux? Kan jag söka 2 kurser och läsa båda på 25% så att de blir 50% eller kan man...

      Milla : : HEJ, 200 gymnasiala poäng läser man på heltid på 10 veckor eller på halvtid - på 20 veckor. På gymnasienivå är heltid = 20 poäng per vecka. Om du läser... Läs hela svaret
    • Jennifer

      Kan man läsa två program på 50% var?

      Jag har tänkt söka in till mitt drömprogram på universitetet, det ges på distans på 50%. Min fråga är om jag samtidigt kan söka ett annat program på halvtid så att jag kommer upp i 100% studietakt? Hälsningar Jennifer

      Peter: : Hej Jennifer, Ja, det kan du absolut göra. Om du kommer in på två stycken halvtidsutbildningar och läser de båda samtidigt, då kommer du upp till 100%studietakt. 
    • pontus

      Vad finns för enkla arbeten?

      Hej jag är 32 år och funderar på att studera. Jag har en funktionsvariation och kan endast arbeta 50%. Jag har tidigare haft anpassade anställningar i fyra år genom Arbetsförmedlingen men vill som sagt studera för en möjlighet att kunna ta ett...

      Anna: : Hej Pontus, när jag läste din fråga tänkte jag direkt på arbetsmarknadsutbildningar (utbildningar som AF, arbetsförmedlingen, erbjuder: anordnar själv eller köper platserna på).... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga