KajsaR

    Hej! Jag har träffat en karriärcoach på arbetsförmedlingen som tipsade om er för vidare guidning. Vi gjorde ett test hos henne som gick ut på att ta fram mina sidor, erfarenheter och vad jag vill jobba med framåt och således skaffa en utbildning för (jag vill läsa på högskola för att öppna alla dörrar!). Hon sa jag skulle skriva till er att de jag vill använda mig av i in karriär är: att samtala (professionellt), agera coach, ge stöd, analysera och granska. Inom vilka utbildningsvägar eller yrken ska jag kika närme då? Förstår det är komplex fråga, individuellt osv osv men rent generellt. Hon tipsade då om att kontakta er och nu gör jag det. Har läst NA på gymnasiet fast som specialiutformat program där jag valde bort fysik B och lade till en geografikurs och 2 psykologikurser istället och har ca 15 i merit samt 0,7 på högskoleprov men ska skriva högskoleprov i vår igen o siktar på ännu högre då. Bäst betyg fick jag i biologi, psykologi, svenska och religion.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej!
    www.framtid.se beskriver vi över 2.ooo olika yrken och du får gärna kika på så många av dem som du vill/orkar.
    De egenskaper som testet visade att du har är väldigt användbara i många olika yrken, kunskapsområden och brancher! 
    Det du skriver om att läsa på högskola för att ha "alla dörrar öppna" tycker jag dock inte alls stämmer. 
    Det är inte ovanligt att med examen från högskola-universitet gå arbetslös; och t o m med 2 eller 3 olika universitetsexamina gå arbetslös. Högskole-universitetsutbildningar är ganska långa och "teoretiska" och sällan innehåller praktik eller ngn vidare "anpassning till verkligheten" men "missförstå mig rätt" nu! givetvis finns det universitetsutbildningar som leder raka vägen till jobb; utbildar man sig till läkare, sjuksköterska eller lärare lär man inte gå arbetslös (i fall man är "lagom kräsen" och inte kräver för mycket i lön eller annat som arbetsgivare inte går med på...). Men många universitetsutbildningar ger bred teoretisk "bas" och inte några konkreta yrkeskunskaper. Arbetsgivare kan många gånger välja att anställa någon med mer praktisk utbildning som t.ex utbildning från en yrkeshögskola. Du får jättegärna kika på YH-utbildningar; de är kortare och mer praktiska och visar mycket bra resultat i att "ge jobb" direkt efter examen och t o m redan innan man är färdig med sin yrkeshögskoleutbildning. Det blir allt vanligare att man blir anställd redan innan man är färdig med utbildningen inom yrkeshögskola. Kanske får man något lägre lön (som ingångslön) men man börjar ju också jobba tidigare (jämför - om man läser på universitetet i fem år eller att man läser på en yrkeshögskoleutbldning i 1,5 eller 2 år... alla de åren som man redan jobbar och tjänar pengar bidrar ju till livslönen, så totalt sett, förlorar man inte på att gå en kortare utbildning och börjar jobba snabbare(tidigare) jämfört med att gå en längre utbildning och sedan "kräva" högre lön, men det finns ju inte ngn garanti på att ens få jobbet...).
    Fundera på om du vill utbilda dig till lärare. Det är lärarbrist och man lär inte bli arbetslös om man är legitimerad lärare. 
    Testresultat du fick (som visar att du är bra på att samtala (professionellt), agera coach, ge stöd, analysera och granska) passar väl inom väldigt många olika yrken, bland annat inom läraryrket. Lärare samtalar med eleverna och deras föräldrar/vårdnadshavare, många lärare är mentorer för eleverna (och tillämpar coachande förhållningssätt), lärare bör ge stöd åt eleverna, de analyserar och granskar elevernas förmågor och resultat. Så, det tycker jag passar väldigt väl inom din personlighet att bli lärare. Det finns många olika läraryrken: från förskollärare till högskolelärare. Utbildning till lärare ges i Sverige på lärarhögskolorna.
    Beskrivning av olika läraryrken finner du på www.framtid.se - du kan t.ex börja med att kika på:
    yrke/lärare i fritidshem
    yrke/ämnaslärare
    *********
    Kika också gärna på exempel på utbildningar inom yrkeshögskola:
    utbildning/ihm-business-school/marknadskommunikator-digitala-medier-distans
    utbildning/vardyrkeshogskolan/handledare-inom-lss-och-socialpsykiatri-distans
    utbildning/uddevalla-yrkeshogskola/digital-butiksledare
    **********
    Men tillbaka till dina önskemål om att läsa på högskola-universitet. I så fall titta i första hand på framtid.se/yrke/kurator - du behöver söka till socionomprogrammet för att ta ut socionomexamen (det tar 3,5 år) och sedan brukar man jobba i några år (ofta inom socialtjänsten) och sedan söker påbyggnadsutbildning på ett år på heltid eller två år på halvtid för att därefter ha en chans att få anställning som kurator. Yrken som Skolkurator och Kurator inom hälso- och sjukvården är mycket eftertraktade med många sökande på varje ledig tjänst. "Bara för att" man har rätt utbildning betyder inte att man också får anställning. Men socionomexamen öppnar upp för många olika yrkesalternativ, t.ex
    Familjebehandlare, se framtid.se/yrke/familjebehandlare
    Adoptionskonsult, se framtid.se/yrke/adoptionshandlaggare

    Studie- och yrkesvägledare
    • KajsaR : Hej hej! Du gav tips om lärarutbildning och senare skrev du "men tillbaka till dina önskemål om att läsa på högskola", jag trodde lärare var högskoleutbildning eller kan man läsa den på YH också? Kan man vara eftertraktad för andra jobb om man är utbildad lärare eller är det hugget i sten om man läser till lärare att det är lärare eller kassan på Ica om man blir utbränd (typ) som gäller?
    • KajsaR : Ps. Läst om socionom en del och jag tycker det låter spännande men det blir enormt sågat på Flashback tex, att det skulle var en utbildningar för muppar utan iq och "vänstermänniskor"? En person skrev att det inte finns en enda människa ur det "högra" blocket som skulle läsa till socionom. Finns det någon halvsanning i detta eller varför verkar denna roll va så sjukt smutskastad?
    • KajsaR : detta program låter intressant också: https://www.miun.se/utbildning/program/sprak-litteratur-historia-och-religion/programmet-for-litteratur-och-skrivande/ och passar in på min personlighet men det är kanske ett av de program som kanske blir svårt att få jobb efter? jag hade kunnat tänka mig jobba som författare eller journalist ocksåå - kanske lika mkt som nåt annat med tanker på att jag älskar att skriva och ofta får höra jag är bra på att uttrycka mig i skrift (när jag skriver i professionell roll).
    • KajsaR : Och vad gäller lärare, vad är för- resp nackdelen att va lärare för olika åldrar`? Tex F-3 kanske har större "respekt/glädje" för sin lärare än en 7-9 medans en 7-9 klass är mer "självgående" på raster osv. Och olika aktiviteter, mer aktiviteter med en F-3 med bad, pulka osv osv medans med en 7-9 mer "sätta ner foten"-tag?
    • KajsaR : Många frågor tack för svar!!
    • Milla : Lärare är en högskoleutbildning... förlåt om det blev förvånande för dig. Jag vill framhäva att eftergymnasiala utbildningar finns i Olika skolformer. Lärare... för att bli behörig krävs lärarlegitimation och i grunden för den ligger lärarexamen som kan, i Sverige, endast fås genom studier på lärarhögskolan (universitetsnivån). Men när det är lärarbrist så kan ibland "vem som helst" börja undervisa (med vilken tidigare utbildning som helst, enligt arbetsgivarens bedömning). Så du kan redan nu söka lärarjobben, om du vill.
    • Milla :

      fortsättning om lärare - jag tycker det är en stor skillnad på de lärare som sätter betyg respektive de som inte sätter några betyg. Betygssättningen är en stor "grej"; både eleverna och föräldrarna kan ha många synpunkter på hur rättvisa betygen är. Kanske lättare att sätta "objektiva betyg" om man är mattelärare, jämfört med om man är lärare i samhällskunskap eller språk. Som det är nu, så kan det på vissa grundskolor införas betygen redan från årskurs 4... men F-3 lärare sätter definitivt inga betyg och inte lärare i fritidshem heller. På folkhögskolorna (ej universitet eller högskola) finns utbildningar till Fritidsledare, som inte heller sätter några betyg. Om yrket fritidsledare se framtid.se/yrke/fritidsledare 
      Med lärarutbildning kan man jobba även utanför skolvärlden, t.ex som Arbetsförmedlare eller som Studiestödsutredare. Se yrkespresentationerna på framtid.se/yrke/arbetsförmedlare och framtid.se/yrke/studiestödsutredare

    • Milla :

      Vad gäller socionom så kan man jobba på väldigt många olika ställen och i olika roller, och speciellt om man efter socionomprogrammet går påbyggnadsutbildning. Yrket Kurator inom hälso- & sjukvården har nyligen blivit ett av de Legitimationsyrken där legitimation från socialstyrelsen krävs och man måste därför tvunget ha examen från socionomprogrammet. Inom socionomprogrammet läser man mycket om socialtjänstlagen (vad olika sökande/klienter/brukare har rätt till). Jobbar man med myndighetsutövning vilket man gör inom socialtjänsten (många socionomer jobbar som socialsekreterare eller som biståndsbedömare) kommer man i kontakt med en del missnöjda människor som tycker de inte fick det som de har rätt till. Ofta träffar man (inom de yrken där socionomer ofta är verksamma) personer som på olika sätt har det svårt och ibland finns det inte så mycket man kan göra för att hjälpa dem (t.ex resurserna räcker inte till eller tuffa prioriteringar måste göras); man samtalar också med personer som upplever stor sorg (t.ex död av nära anhörig eller vän) och hen som träffar de personer måste vara ganska tålig (psykiskt sett) annars kan man gå in väggen och inte kunna utföra sina arbetsuppgifter.

    • KajsaR : tack för svar. kan man jobba som utredare hos polis med en socionom examen? tex vara med och utreda i fall som lilla hjärtat osv.
    • Milla :

      Om man saknar polisutbildning då är det som civilutredare i så fall eller som administratör (civilanställd) som man kan bli anställd hos polisen. Men tjänster som civilutredare finns att söka ibland, inte alltid. Och sedan är det upp till de som anställer att välja med vilken utbildning de anställer. De tittar på vilka som sökte; min uppfattning är den att i fall någon som har juristexamen söker, så kommer hen ha företräde (stor fördel) i anställningsprocessen; vidare kan polisen prioritera anställa de som har vissa språkkunskaper vilket de då kan se som stor fördel för att de ska i så fall slippa beställa tolkar när deras egna anställda kan tolka och även läsa dokument som är skrivna på andra språk än de vanliga i Sverige språken, som många kan, nämligen svenska, engelska, tyska, franska och spanska. Så, det finns inga som helst garantier på att kunna få anställning som civilutredare, oavsett vilken utbildning man skaffar sig. Men det kan gå och ibland även utan högskole-universitetsutbildning i bagaget. Det är inte förbjudet att som civilutredare anställa med vilken utbildning som helst eftersom yrket är icke-reglerat. Kan man minst ett "ovanligt för Sverige" språk och har någon form av högre utbildning inom samhällskunskap eller juridik, eller lärarexamen (det är utbildning med pedagogisk inriktning, kan man säga...) då har man i alla fall en chans att kunna få jobb som civilutredare. Ännu bättre om man, dessutom, även har utbildning från polishögskolan med sig "i bagaget".

    • KajsaR :

      Okej. Men åter till socionom. Det känns ju som att den utbildningen checkar i alla boxar för de som karriärcoachen på arbetsförmedlingen ansåg jag hade. Men skulle du säga socionom passar mer in på detta än sjuksköterska? Har nämligen vart lite halft inne på de också för att få en utbildning som man aldrig är utan jobb med o kan jobba som även utomlands. Men det som talar emot SSK är att jag ej vill jobba med att hjälpa ”vem som helst” utan jah Jill jobba med barn och föra barnens talan eller påverka deras tillvaro/framtid för dom är helt oskyldiga och kan inte själva göra det. Jag vill inte sitta och rådge en kedjerökare att sluta röka eller sen ta hand om hen när den fått lungcancer eller tex ta hand om en man som dragit på sig sjukdomar pga dåligt leverne  utan jag vill ha ett jobb där jag kan va med o påverka livet och framtiden för de som är i beroendeställning till oss vuxna och när jag hör om saker som lilla hjärtat osv så känner jag att det är DÄR min vilja att bidra finns. Då känns ett jobb som sjuksköterska där man istället ska hjälpa både kreti och pleti inte som min väg. Eller vad säger du? Är det socionom eller lärare? Jag har kollat alla YH-utbildningar men dom är inte nog för mig. 

    • Milla :

      Jag tänker på att man som sjuksköterska kan vidareutbilda sig till Barnsjuksköterska eller till Barnmorska. Om du funderar på att bli lärare, då är det (med tanke på det du skriver om) kanske mest passande att du utbildar dig till förskollärare eller F-3lärare eller lärare för "tidigare år" och inte till ämneslärare på gymnasiet. Dock är gymnasielärare behörig att undervisa i samma ämnen även på grundskolan (på "högstadiet", alltså för årskurserna 7-9). Som socionom kan man j0bba på ganska många olika ställen, men första jobbet för många nyutexaminerade socionomer är på socialkontoret där man många ggr (tyvärr) hinner mer eller mindre endast administrera utbetalningar av försörjningsstödet (detta enligt det som jobbar där säger...). Men man kan också satsa på att vidareutbilda sig och söka sedan jobb som skolkurator. Kika gärna på framtid.se/yrke/skolkurator

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'f i matte' (64 st.)

    • majsen

      matte 2a istället för matte 2b?

      hej! jag har gått sambeteendevetenska programmet, där jag fick godkänt i matte 1b men underkänt i matte 2b. Jag undrar om jag nu kan söka matte 2a på komvux istället för matte 2b(då jag har hört att det är lite lättare). men...

      Milla : : Hej! Har du fått Examensbevis eller studiebevis när du gick ut gymnasiet? 
    • Erik5273788

      Kan man byta ut programfördjupningskurser man har fått F i ?

      Jag går ekonomi juridik och valde Matte 3b som programfördjupning men kommer antingen få F eller streck i den. Går det att välja en annan programfördjupningskurs för att ersätta Matte 3b eller måste jag läsa om Matte 3b eller bara ta...

      Milla : : Hej,svar på din fråga lär bli långt och "krångligt". För det första, så vet jag inte om du går sista året på gymnasiet eller... Läs hela svaret
    • Adde1234

      Måste jag läsa om samma kurs som jag kuggade?

      Jag läste matte 1c, 2c och 3c på gymnasiet och kuggade både 2c och 3c. Skulle jag kunna läsa 2b och 3b istället och ändå få en godkänd examen eller måste jag läsa samma kurser som jag kuggade? Min fråga är alltså...

      Milla : : Hej,svar på din fråga beror i mångt och mycket på följande: har du gått ut gymnasiet Med eller Utan examensbevis?Om du hade alla andra godkända betyg och endast F i matte... Läs hela svaret
    • Elev2006

      Kan man gå ut gymnasiet med F i matte?

      Hej! Lite bakgrund: jag har haft svårt med matte sedan 2:an i grundskolan och liksom typ hela mitt liv. Det tog tills ett år på introduktionsprogrammet där jag äntligen kunde gångertabellen och fattade. Jag har kanske dyskalkyli men det har inte gjort en utredning ännu. Och jag har haft F i...

      Milla : : Hej,svar på din fråga beror på vad man menar med "gå ut gymnasiet". Examensbeviset kan man inte få utan godkänt betyg i matematik 1. Matematik 2 och 3 kan ingå i... Läs hela svaret
    • iris2004

      Är det möjligt att göra en prövning utan att läsa en kurs på komvux?

      Hej! Jag gick ut gymnasiet denna termin och klarade inte av matte 2b kursen. Jag undrar om det är möjligt för mig att göra en prövning på kursen genom att plugga självständigt hemma eller måste jag läsa det på komvux för att kunna...

      Milla : : Hej,till prövningar förbereder man sig på egen hand. Man får ingen undervisning innan prövningen. Se information... Läs hela svaret
    • sibel

      Komplettering av matte 2b på Gymnasiet?

      Hej, just nu går jag på mitt sista år på gymnasiet. Jag har en fråga angående komplettering av matte 2b. Jag fick F på matte 2b i 2an och nu erbjuder vår skola prövning som vi kan göra för att få godkänd. Det jag undrar...

      Milla : : Nej, du kommer inte hamna i BII, kompletteringsgruppen om du gör prövning på gymnasiet under tiden du är gymnasieelev. Med "kompletteringar" menas att du får nya betyg efter det att... Läs hela svaret
    • Aila

      kan man läsa matte2b igen?

      Jag fick F i matte 2b men vill självklart få godkänt. Finns det möjlighet till att få godkänt på matte 2b medan jag fortfarande går på gymnasiet (jag går sista året). Jag vill gärna undvika att läsa om kursen efter gymnasiet. Jag vill även veta om jag kan få godkänt innan högskola ansökningar...

      Milla : : Hej,du har rätt att, innan du går ut gymnasiet, göra Prövning i en kurs som du läste på gymnasiet och fick F i. Att läsa om (läsa en gång till) samma kurs kan din skola ge dig... Läs hela svaret
    • Jeppe

      poäng efter nationella prov?

      Hej. jag går matte 3C och har haft mitt sista nationella prov i det, där jag fick 2 poäng för lite för att klara det, det krävdes 14. Jag har godkänt i alla prov innan detta, kan jag få ej godkänt i kursen på grund av det här?

      Milla : : Hej,betygssättningen är lärarens kompetensområde, inte SYV-ens. Men om man tänker logiskt, så ligger ju NP, nationella provet i slutet av kursen och omfattar hela kursens innehåll + är... Läs hela svaret
    • Hamodi

      Kan man ändra från Matte 2b till 2a?

      Hej! Jag har en fråga som är ganska krånglig och förstå men jag gick ut ur gymnasiet i samhällsvetenskaplig program med F i Matte 2b. Min dröm program är samhällsanalys i SU och man ska ha Matte 2. Jag undrar om jag kan byta från Matte 2b...

      Anna: : Hej Hamodi,jag svarar först om din fråga om högskoleprovet. Resultat från högskoleprovet placerar dig i HP-urvalet. Resultat från högskoleprovet påverkar inte ditt... Läs hela svaret
    • Elev

      F i Matematik 1b?

      Hej! Jag har nu gått klart årskurs 1 och fått väldigt bra betyg (D och C), men jag har ett problem. I matte 1b fick jag F på gränsen till ett E på nationella provet. Mitt problem är att jag vill åka på utbytesår till USA, och jag har därför kontaktat olika utbytesår-företag men de säger att man...

      Mikael: : Hej! Fick du F som kursbetyg i matte 1b? Är betyget redan satt? Din rättighet är att göra prövning men tidpunkten för prövningar bestämmer din skola. Om du nästa år ska läsa matte 2b, hur blir det då? Vilket program går du?
    • Roro

      Kommer man in på kommunal skola med F i matte?

      Hej! Jag har en fråga. Min väns syster ska gå ut nian i år och är osäker på om hon får godkänt i matematik. I värsta fall kan det leda till ett F men hon har godkänt i resterande ämnen. Kan hon komma in på sitt gymnasieval...

      Mikael: : Hej Roro!för alla svenska nationella gymnasieprogram ingår det i behörighet att ha i sitt slutbetyg från grundskolan - godkänt betyg i matematik. Att det är en kommunal eller en... Läs hela svaret
    • Tilde

      Svårt och välja?

      Hej! Jag har en fråga. Jag går i 9an nu vårterminen. Vi ska snart välja gymnasium och program. Och jag vet inte vad jag ska ta. Jag har sådär betyg, cirka 190 merit och f i matte. Men jag ska försöka höja mig till sommaren. Men jag vet inte vad...

      Julia: : Hej Tilde,att det är lite osäkert med matten, är ju ett ganska stort problem. Utan godkänt betyg i bland annat matematik kommer du obehörig till alla gymnasiets nationella program. Så du ska absolut göra... Läs hela svaret
    • Wilhelm

      F i matte 1b och kan inte byta gymnasium pågrund utav det?

      Jag vill verkligen byta gymnasium men kan ej det då jag under pandemin missade ett moment totalt inom matte 1b. Kan jag plugga ifatt det momentet nu i 2an och få ett godkänt i matte 1b så att jag får behörighet att byta till det nya gymnasiet med samma...

      Anna: : Hej Wilhelm,att plugga ikapp delar av kurser ingår tyvärr inte bland elevens rättigheter. Jag beklagar detta men så är det, tyvärr.Saken är den att utan... Läs hela svaret
    • Elias

      Merit för matte 5 med F i matte 4?

      Hej, Jag tar studenten nu till våren. Jag har just nu B/A i Matte 5 och kanske får ett F i matte 4. Jag kommer söka ekonomi som kräver matte 3 alltså är matte 4 och 5 meriterande. Jag har läst engelska 7 och spanska 3 så jag får full merit även om jag väljer bort matte 4. Min fråga är då om...

      Anna: : Hej Elias,du läser mot examensbevis och inte mot ett slutbetyg; det är olika regler för examensbevis och det "gamla" dokumentet slutbetyg. :)Det är mycket ovanligt att man får F i matte 4... Läs hela svaret
    • abir

      Är det någon skillnad med läkemedelstekniker ock apotekstekniker?

      Hej! Har massa funderingar. 1. Är det någon skillnad mellan apotekstekniker och läkemedelstekniker? 2.finns det någon liknande socionomutbildning som inte kräver ma2? 3.vill jobba inom vården men är inte godkänd inom ma2? Finns det utbildningar som...

      Julia: : Hej Abir,om yrket Apotekstekniker var god läs på framtid.se/apoteksteknikeroch om yrket Läkemedelstekniker - på framtid.se/läkemedelsteknikerSocionom... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga