Vanessa
    När jag tänker på yrken där man tjänar bra så kan jag bara komma på mansdominerade yrken så som ingenjörer, läkare, system-specialister. Alla dessa yrken kräver höga kunskaper inom matematik. Jag hade A i alla andra ämnen förutom matematik, där jag var helt värdelös och fick kämpa både dag och natt för att klara lägsta möjliga godkänt i Matte 2a.

    Jag vill utbilda mig på universitet till ett yrke som är välbetalt. Jag utbildar mig i nuläget till socionom men lönen är alldeles för dålig i alla möjliga yrken och positioner.
    Jag är totalt ointresserad av allting, är bara intresserad av ett yrke som ger bra lön. Jag tycker att alla jobb verkar supertråkiga, men förstår att man måste jobba för att få ekonomin att gå runt och då kan man lika gärna ha ett välbetalt jobb så man kan skapa sig en bra fritid i och med att jag skulle hata alla jobb lika mycket.

    Vilka utbildningar leder till välbetalda yrken (minst 50 000 i månaden) där man inte behöver vara bra på matematik?
    • Milla : Kika på https://www.framtid.se/yrke/chef
    • Anonym Kanin :

      Jag tillägger två saker: det här med att tekniska kunskaper ger högre avkast i längden handlar om att marknaden skriker efter folk med kunskaper inom komplicerade och innovativa yrken, där innovationer görs väldigt ofta inom just matematisk-tekniska sfären. Det andra jag vill tillägga är att du inte bör tro att något jobb leder till ingångslön på 50kkr för nyexaminerade. Lönekarriär och löneutveckling är en kombination av erfarenhet inom en bransch och kompetens (d.v.s vad du tillför i arbetet) samt social förmåga. Hårt slit, med andra ord.

    • :

      Anonym ; Fast det har inte enbart med efterfrågan att göra, bristen är minst lika stor på lärare, socionomer och sjuksköterskor. Om vi ska ta ekonomer så är det ett överskott och istället svårt att få jobb, men deras löner går rakt uppåt ändå. Det handlar dels om att kvinnodominerade yrken oftast är i kommun,stat eller landsting och dessa höjer inte lönerna enbart för att det är brist på ett sätt som privata gör. Sedan är kvinnodominerade yrken lägre värderade också, oavsett om yrket är minst lika viktigt som det mansdominerade. Jag känner ett tiotal killar med bara gymnasium som tjänar 40-50 k i månaden som elektriker, lastbilschaufförer och andra jobb som inte kräver någon högre utbildning alls och detta har inte varit efter lång erfarenhet för det är unga killar som bara jobbat något år som haft dessa 40-50 k i månaden som iprincip ingångslön i yrken som bara kräver gymnasiekompetens. Nu blir detta en fråga om feminism istället, men jag ser det som att det har väldigt lite att göra med behovet inom yrket då många av dem välbetalda yrken är de yrken med högst konkurrens och sämst betalda yrken är störst brist. Det har med mansdominerat och kvinnodominerat att göra, därför att vi lever i ett samhälle med patriarkala strukturer där män värderas högre än kvinnor. Om kvinnor ska värderas lika högt som män måste vi bete oss som män, tänka som män och därmed ta mans-jobb. Jag tror det är detta som kommer hända till slut och då kommer vi ha 0 personer på socionomprogrammet, på lärarprogrammen, på sjuksköterskeprogrammen. Samhället värderar oss kvinnor så lågt att vi alla till slut kommer lämna alla kvinnodominerade yrken, men hur ska samhället klara sig då? Vi är så lågt värderade trots att vi gör så många viktiga arbeten. Feminismen är viktigare än någonsin, för patriarkala strukturerna är den största orsaken till att kvinnodominerade akademikeryrken är så brutalt underbetalda. Varför förtjänar en ekonom i snitt 22 000 mer i månaden än socionomen? Det är högre antagningspoäng till socionom överlag då utbildningen är populärare samt brist på socionomer, socionomprogrammet är längre och överskott på ekonomer, det finns ingenting som stödjer att det är behovet som gör att mansdominerade yrken tjänar bättre. 

    • Anonym Kanin :

      Givetvis finns det flera olika faktorer som spelar in, varav mitt exempel var ett av många - efterfrågan. Det är känt att privata alternativ oftast ger högre avkast och därför förvånar heller inte det andra i ditt påstående mig. Det här med lärare och vissa andra yrkens personalbrist har att göra med att dem har devalverats och folk vill heller inte bli det då dessa yrken förlorat 'statusen' de en gång hade. Menmen, här sätter jag punkt för mig. Ville bara ge en inblick i att lönekarriär är en kombination av olika faktorer, varav jag nämnde tre.

    • : Anonym : Jag förstår din poäng men det finns alltid undantag. Mitt ex är ingenjör och fick 48 000 i ingångslön, så i det fallet nådde han nästan 50 000 på sitt första jobb.
    • Anna : Vilken intressant och viktig fråga! Dock är också mycket svår att ge ett konkret svar på eller några garantier.
    • Anna : I ditt exempel med Ingenjör som fick 48 000 kr i ingångslön: jag tror han har Civilingenjörsexamen (som tar 5 år att uppnå) och när man satsar på en så lång utbildning, kan man inte veta vad lönenivån blir när man är färdig. För det andra, så skulle samma person på en annan arbetsplats för samma typen av jobb kunde kanske få både flera tusen mer eller Mindre... det är ju individuell lönesättning.
    • : Han var högskoleinjör med 3 års utbildning, så han hade inte civilingenjörsexamen. Hans vänner som var civilingenjörer fick högre än 48 i ingångslön, så han valde att läsa in en master på KTH (2 år extra), och hoppade då direkt upp till 60 000.
    • :

      5 år är lång utbildningstid men exempelvis en gymnasielärare har 5,5 år och är inte nära att få 48 000, inte heller psykologer med 5 års utbildning. En socionom med påbyggnadsutbildning inom psykoterapi är inte nära dem lönerna trots betydligt längre studier än 5 år totalt. En psykoterapeut har runt 11 års utbildning bakom sig, så det handlar mer om att branschen är mansdominerad än att man får betalt bara utifrån utbildningslängden.

    • Anna : En psykolog med privat praktik kan tjäna "hur mycket som helst" om hen är duktig på att marknadsföra sig och är också duktig på det hen gör.
    • Anna : Författare kan bli rika om deras böcker blir populära... Du verkar vara bra insatt i situationen på arbetsmarknaden.Kika på många olika yrken på www.framtid.se
    • :

      Självklart kan en liten klick bli rika inom vilket yrke som helst, men personligen tror jag att det är rimligt att gå efter genomsnittliga löner. Musiker tjänar generellt dåligt, men så finns det undantag som Beyonce som är ekonomiskt oberoende för resten av sitt liv och tjänar mer än vad 1 miljon läkare tjänar tillsammans. Men det är viktigt att ha realistiska förväntningar på hur långt man kan tänkas komma. Jag kan inte bli socionom när 99,999 % tjänar riktigt kasst, bara för att 1 person i hela Sverige kan bli rik inom yrket. Genomsnittslönen är för mig det viktigaste då man inte kan förvänta sig att vara den där undantags-personen.

    • Milla : förstår hur du tänker. Och det ligger mycket i det du säger. Du har funderat, gjort efterforskningar och vet vad du vill, vilket är jättebra! Som sagt, är inte vi här på FRÅGA Syv allvetande eller kan ge någon sort garanti på att vi vet allt och kan ge dig det exakta svaret på vilket yrke du ska satsa på... Det finns uppskattningsvis ca 8.000 yrken och fler blir de... Vi samlar det vi vet om olika yrken på www.framtid.se - så kika gärna på många olika yrken. Där vi har uppgifter om löner - uppger vi även den info i yrkespresentationerna.
    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Förutom olika chefspositioner, är det även politiker och /entreprenor-egenforetagare som kan tjäna ”bra med pengar”, utan att kunna mycket matte. Till chefer hör också rektorer, & personalansvariga på företag (som kan kallas för HR-specialister).

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'fysik 2' (87 st.)

    • Abby

      Folkhögskola för kurser Fysik 1 och 2?

      Hej, Jag gör IB kursen och ska ta studenten snart, jag har planerat att söka utomlands men jag vill ha Sverige som en andrahandsval om utomlands inte lyckas. Jag vill ansöka till tandläkare utbildningen men tog inte fysik 1 och 2, samt att jag har bara skrivdelen kvar...

      Milla : : Hej,jag vill börja svara med att förklara att i fall man söker till en svensk högskole-universitetsutbildning som startar på våren (i januari) då brukar sista dag för... Läs hela svaret
    • viktoriamedettk

      Är natur värt det?

      Hej! Jag är väldigt osäker om vilken gymnasielinje jag ska välja. Jag har bra betyg och tycker plugg är hyfsat kul, men behöver kunna kombinera det med sport också. Jag undrar om jag borde gå Natur, då jag hört man måste älska...

      Milla : : Hej,svara på frågan om det är "mycket plugg" eller inte kan jag tyvärr inte... Det beror mest på hur duktig, intresserad och motiverad du är, hur bra minne du har, hur mycket tid du kan... Läs hela svaret
    • eeeeeeee

      kan gymnasielev plugga en hel matte 4 kurs under jullovet?

      hej jag går i teknik programmet i gymnasiet och vill plugga vidare som civilingenjör i högskolan jag går i 3an och är 18år. jag har varken tagit matte 4 eller fysik 2 och kan därför inte fortsätta i högskolan. finns det möjligheter att...

      Milla : : Hej,en gymnasieelev (så länge hen är inskriven på gymnasiet) kommer inte antas till komvux eller till en folkhögskola och prövningar får du göra endast... Läs hela svaret
    • eeeeeeee

      i teknik men valde inte matte 4 hur kan jag komma in på högstadiet?

      jag visste inte att matte 4 krävdes i teknikinriktingar på högstadiet så jag vale inte det som ind val. jag går i 3an så det är försent att ändra mig. finns det möjlighet att studer vidare i höstadiet innom design eller programering...

      Milla : : Hej,jag vill börja med att påminna om att eftergymnasiala utbildningar finns även i andra skolformer än högskola-universitet, t.ex finns många utbildningar... Läs hela svaret
    • V.I

      Är det bra att gå fysik 2?

      Jag går andra året på gymnasiet inom teknikprogrammet, jag ska välja fördjupningskurser och har svårt och välja om jag ska ta fysik 2 eller inte. Mitt betyg i fysik är inte jättebra och tycker inte min lärare är så bra men det...

      Milla : : Hej;fysik 2 (godkänt betyg) krävs för ett antal universitetsutbildningar och de som vill bli behöriga till just de utbildningar måste skaffa sig det betyget; exempel: utbildningar som leder till yrken som... Läs hela svaret
    • elev

      Kan jag komma in på sjuksköterskeprogrammet med F i fysik 1?

      Hej! Jag går natur och fick F i fysik 1 MEN godkänt i fysik 2. För att komma in på sjuksköterska behöver man naturkunskap, fungerar kemi 2, biologi 2 och fysik 2 som substitut för Naturkunskap 2. Kan jag komma in med godkänt i fysik 2 och biologi 2...

      Milla : : Hej,du blir behörig till sjuksköterskeprogrammet med godkänt betyg i fysik 2 i kombination med godkända betyg i en av kurserna i ämnet kemi och en av kurserna i ämnet... Läs hela svaret
    • Teknisktknasår

      Fysik 2 men inte fysik 1, är jag behörig?

      Hej, jag läser ett tekniskt basår och har fått godkänt i fysik 2. Jag har dock inte fått godkänt i fysik 1. Är jag behörig för exempelvis läkarprogrammet, som kräver fysik 2?

      Milla : : Hejsan,svar på din fråga är "troligtvis/förhoppningsvis" Ja. Varför "troligtvis/förhoppningsvis" och inte definitivt. Jo, om du fick godkänt i fysik 2... Läs hela svaret
    • Alias123145

      F På Prov i Komvux men godkänt på högre nivå på alla delmoment?

      Hej jag fick F på Np i komvux med ett poäng från godkänt, däremot hade vi uppgifter på alla delmoment där jag av 7 uppgifter fick A på 4 av de, jag fick 1 D och 2 E kan jag fortfarande få F i slutbetyg då jag presterat ganska bra...

      Milla : : Hej,kan tyvärr inte svara på din fråga eftersom betygssättningen är lärarens kompetens. Som SYV lär man sig inte betygssättningen. Läraren kan... Läs hela svaret
    • Igelkott

      Vad händer nu när jag får F i fysik 2?

      Hej! Jag har precis fått reda på att jag troligen kommer att få F i fysik 2. Jag tar studenten om en månad och har godkänt i alla andra ämnen och kommer att få ett gymnasieexamen. Men jag kommer att vara obehörig för de utbildningar som jag...

      Milla : : Hej,till komvux ansöker du i den kommunen där du är folkbokförd. Gå in på kommunens webb och leta fram komvux eller Vuxenutbildningen. Om du inte hittar ring till kommunens växel... Läs hela svaret
    • Student

      Civilingenjör fysik 1 på komvux utan nedsänkt betyg?

      Hej! Jag vill komma in på Civilingenjörsutbildningen men har inte fysik 1 respektive fysik 2 som man behöver ha. Jag har hört att man inte sänker sitt merit från sina tidigare betyg från gymnasiet om man tar fysik 1 på komvux och sedan fysik 2...

      Anna: : Hej Alexander!Civilingenjörsprogrammen i Sverige kräver för särskild behörighet godkända betyg i gymnasiala kurser Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1. Du behöver... Läs hela svaret
    • Teknikare

      Borde jag läsa Fysik 2?

      Hej Jag går tvåan på teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling. Snart är det dags att välja individuella val! Jag har just nu inga extra meritpoäng då jag inte valt att läsa språk. Jag är väldigt intresserad av matte och är säker på att jag vill läsa matte 4. Jag vill även...

      Mikael: : Hejsan! Fysik 2 krävs för särskild behörighet till utbildningar som leder till yrken som fysiker, civilingenjör och högskoleingenjör. Den kursen ingår också som behörighet inför... Läs hela svaret
    • Hilmi

      Alternativ för att läsa fysik 2?

      Hej ! Jag har en vän som har läst gymnasieutbildning i Bosnien och som vill läsa kandidatsprogram i fysik/nuclear fysik i Lunds universitet. Det visar sig att hennes utbildning inte tillgodoräknar Fysik 2 kursen så hon måste läsa den på något...

      Julia: : Hej Hilmi!Vi känner inte till möjlighet att läsa fysik2 på engelska på komvux. Det bästa/snabbaste alternativet för din vän kan vara att läsa mer fysik på gymnasial... Läs hela svaret
    • Hilda

      När behöver jag senast ha läst klart en särskild-behörighetskurs?

      Jag funderar på att söka en utbildning till hösten där det krävs fysik 2. Jag har inte läst detta tidigare och undrar när jag senast måste ha läst klart denna kurs för att kunna komma in på utbildningen. Nu studerar jag redan heltid och planerar att jobba i sommar, och tänkte därför isåfall...

      Anna: : Hej Hilda!Enligt information på Antagning.se/sv/anmal-dig-sa-har/viktiga-datum blir sista dag för komplettering den 21 juni 2022. Du måste göra ansökan under... Läs hela svaret
    • Folke

      Hur funkar det vid komplettering av extra kurser?

      Hej! Jag gick naturvetenskapliga programmet med samhällsinriktning på gymnasiet och har en fråga gällande komplettering. Då jag gick sam-inriktning så läste jag inte Fysik 2 eller Kemi 2, utan istället Geografi 1 och Samhällskunskap 2. Nu till...

      Julia: : Hejsan,om du har examensbevis (alltså uppfyllde kraven för examensbevis och har grundläggande behörighet till högskolestudier, är alltså "färdig med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga