J
    1. Hur ser prognosen ut för ämneslärare åk 7-9, om man väljer inriktning samhällsvetenskapliga ämnen? Målet är att jobba som professor på universitet efter examen.

    https://www.su.se/hsd/utbildning/v%C3%A5ra-utbildningar/2.12030/%C3%A4mnesl%C3%A4rarprogrammet-med-inriktning-mot-%C3%A5rskurs-7-9-1.42177



    - Hur många år kan det ta efter avslutad examen inom ämneslärarprogrammet?
    - Behöver man ha arbetat i några år, innan man läser till professor på universitets- nivå?
    - Hur brukar behörighetskraven se ut?
    - Är utbildningen 4,5 år om jag förstått rätt?
    - Vilka ämneskombinationer är bäst för att få jobb examen? Är det naturvetenskapliga ämnen ex. matematik, som det ser ut för ämneslärare på gymnasiet?



    Frågorna gäller ämneslärarprogrammet på SU.

    https://www.su.se/hsd/utbildning/v%C3%A5ra-utbildningar/2.12030/%C3%A4mnesl%C3%A4rarprogrammet-med-inriktning-mot-%C3%A5rskurs-7-9-1.42177

    2. Hur ser prognosen ut för grundlärare F-3 samt 4-6, om målet är professor efter examen?

    - Förväntas man även i detta fall, jobba i några år innan man läser till professor?
    - Hur ser behörighetskraven ut för professor?
    - Stämmer det att man tjänar mer, beroende på den nivå man valt på lärarprogrammet? dvs: gymnasieläre respektive grundskolelärare?

    3. Socionomprogrammet:

    - Hur många års arbete som kan krävas, om man vill bli professor på universitetet?
    - Vilka är för och nackdelarna med yrket?

    Vill gärna ha ett meningsfullt, varierande, utvecklande jobb, med minst 30 000 i ingångslön. Vill gärna jobba med människor, lagom stressigt. Kan tänka mig professor eftersom jag gärna vill kunna påverka utbildningens kvalité inför framtiden. Vilka av ovanstående jobb är känslomässigt krävande?

    Väger mellan lärare och socionom.

    Mina styrkor är: kreativitet, ledarskap, ambitiös, intellektuell, noggrann, initiativrik, social, bestämt, fokuserad.



    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej J,

    Professor - är en titel för de högst utbildade lärarna vid lärosätena: högskolor och universitet. Samma typ av tjänster finns inom flertalet universitetssystem i världen, även om titeln på en del språk även är en allmän benämning för "en lärare". Ämbetet för en professor brukar benämnas professur. När en professor går i pension får hen en titel "emeritus" som på latin betyder "uttjänt", dvs "före detta". 

    Det finns universitets- och högskolelärare som huvudsakligen arbetar med undervisning. Det finns också de som har stora inslag av forskning i sitt jobb och som nästan inte undervisar alls. För att få tjänst som lektor, forskarassistent eller professor krävs omfattande meriter från egen forskning på avancerad nivå och erfarenhet från undervisning på högskolenivå.

    Du som är intresserad av yrket Professor, Iäs gärna information även om följande yrken:
    Forskningsassistent
    Forskare
    Högskolelärare
    och Utredare.

    Du frågar också om "övergången" mellan Socionom och Lärare.
    Det är olika högskoleprogram. En utbildad sodionom kan givetvis försöka gå vidare till forskarutbildningen och på sikt bli högskolelärare. Det är rätt många som försöker, men få som lyckas.
    Att bli högskolelärare är ganska eftertraktat. Det ger status, och högre lön än att jobba på t.ex en grundskola... .
    Det finns absolut inga garantier att efter grundutbildningen kunna läsa vidare; alla som vill får söka - men det är långt ifrån alla som lyckas.
    Det är konkurrens om utbildningar på avancerad nivå; sedan kan det bli mycket svårt att få en doktorand-tjänst (det kan t.ex bli så att under flera år finns inga doktorand-tjänster att söka och när några utannonseras, är det väldigt många som söker... finns allstå inga garantier på att just en viss person får en doktorand tjänst).
    Men även om man får en doktorand-tjänst, och blir färdig med sin doktors-avhandling och förstarar den med godkänt resultat, kan man sedan befinna sig i en situation att man ej har ngt. jobb och ingen inkomst. Det finns ju inte ngt. jobbgaranti.
    Känner personligen en man som fick doktorand-tjänst på ett svenska universitet, skrivit och försvarat sin doktors-avhandling och sedan var arbetslös i fem år; han sökte alla möjliga jobb - funderade t om att söka läsa till sjuksköterska eller ta taxi-körkort för att kunna jobba som taxi-förare; till slut fick han vikariat som utredare på Försäkringskassan. Som tur var fick han vikariatet förlängd och till slut fick även en tillsvidare anställning; idag jobbar han som utredare på FK - fattar beslut om folk får sjukpenning eller inte; han är mycket överkvalificerad för den tjänsten; på samma tjänst "sitter" idag personer som "på sin tid" fick jobbet direkt efter grundskolan... men efter fem år som arbetslös, tyckte han att det var jättebra att få ett jobb.
    ***
    Varför han inte fick jobb på Universitetet? Jo, Universitetet fick mycket mindre pengar och alla nyanställnignar stoppades; de tjänster han "har tittat ut på förhand" vad upptagna av personer som var 63-64 år gamla, men just då kom det beslut att man fick jobba till 67 år och samtliga bestämde sig att stanna kvar och jobba några år till... då fanns det plötsligt inga tjänster att söka inom hans forskningsområde.
    Och det är ingen unik situation. Det finns rätt många som "hamnar" i samma situation. Att ha gått forsknings-utbilnding och skrivit och försvarat doktors-avhandling garanterar ju inte "i sig" ngt. jobb. Sedan ska man hitta några tjänster att söka - men det är inte säkert det kommer finnas några.
    Och om det finns tjänster att söka, så söker folk från hela världen, inte endast från Sverige. Att vinna i konkurrensen - måste man vara jätteduktig, ha stora meriter, ha publicerat vetenskapliga artiklar och sedan även ha tur.

    Jag kan givetvis inte veta om just du kommer att lyckas och blir professor, till slut. Vägen är, dock, mycket lång. Grundutbildning - som kortast 3 år; masterprogram, 2 år (om man kommer in på den); sedan se om någon doktorandtjänst kommer att utlysas, vilket inte alls är säkert; doktorand kan man vara i 4 år, som längst, men genomsnittlig tid att bli färdig med doktorsavhandlingen är 8 år... så man får hitta någoin form av försörning i några år. Alltså, jobba med ngt. "annat" och fortsätta skriva på sin doktors-avhandling. Om man inte hittar ngt. "annat jobb" kanske man har tur och får A-kassa eller Alfa-kassa men då får man - enligt reglerna - inte jobba på sin doktors-avhandling (eftersom man ska då på heltid söka alla jobb som finns).
    Och om man får sin doktors-avhandling godkänd, ska man vänta på att någon tjänst som adjunkt eller lektor blir utlyst; de tjänsterna kan vara på deltid - och det inte säkert någon tjänst kommer bli utlyst på flera år... och om den blir det, kommer folk söka från hela världen.
    Jag kan tänka mig att i bästa fall en person "på tusen" som strävar efter att bli professor, lyckas med det. Och de resterande "fastnar" på vägen.
    Jag vill inte skrämmas. Just du kanske lyckas, jag kan inte veta det. Men jag tycker det är viktigt att du förstår att vägen är lång och det krävs väldigt mycket, och bl.a en hel del av "tur".
    Vänligen
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'matematik 1b' (18 st.)

    • Elvina

      Kan man göra prövning?

      Hej. När jag gick ut i nian på speciella skola. Med bra betyg och är inte ens behörig till gymnasium som jag vill gå på. Så jag pluggar matte 1b och har goda kunskaper i det. Jag undrar om jag kan göra prövning i det. Istället för att...

      Milla : : Hej,eleven måste vara behörig till det programmet på gymnasiet som hen vill bli antagen till. Om eleven inte är behörig kan inte hen antas, även om ledig plats finns. Om vad som krävs för... Läs hela svaret
    • Ebrar

      Vad är t ex 1a 1b osv?

      Hej, Mitt gymnasiums diplom har översättas av UHR och de säger att jag fick t.ex matematik 1b, historia 1b. Men jag förstår inte vad 1b eller 2a är. Jag kunde inte hitta tydliga förklaringar. Kan ni snälla förklara mig Sveriges lektioners...

      Anna: : Hej Ebrar!jag är rädd att det inte finns någon enkel och samtidigt helomfattande förklaring som skulle ge svar på din fråga men jag ska nu, så gott jag kan, förklara om kurserna Historia 1b... Läs hela svaret
    • H

      Måste jag ha godkänt i matte 2?

      Hej, jag försöker få en komvux examen för att kunna söka UJIK och förhoppningsvis bli antagen till juristprogrammet. Jag har 2250 godkända poäng men matte 2b inkluderas inte där. Är matte 2 obligatoriskt för att få en examen eller...

      Anna: : Hej!du måste uppfylla kraven för examensbevis från komvux. Beroende på vilka övriga kurser som planeras ingå i ditt examensbevis och även vilket Tema ditt gymnasiearbete har, så kan... Läs hela svaret
    • Karre

      Kan jag läsa samma kurs samtidigt på komvux?

      Hej! Jag läser just nu Ma1b på komvux och blir klar i början av januari. Min fråga är om det är möjligt att ansöka till ma1b igen även om jag håller på att göra kursen nu? Sista ansökningen är den 27 november och kursen...

      Julia: : Hej,det finns inga regler som förbjuder göra ansökan till komvux. Du får göra ansökan, men det är mycket möjligt att du får avslag på din ansökan,... Läs hela svaret
    • Rebecca

      Kan man läsa upp matematik 1b på gymnasiet?

      Hej! Kan man läsa matematik 1b igen i 3:an på gymnasiet om man vill höja sitt betyg eller kan man göra en form av prövning? Eller måste man isåfall få underkänt i matematik 1b eller läsa upp på komvux sen? Jag vill hellre göra ett form av kursprov än att läsa hela kursen igen nämligen. Jag...

      Julia: : Hejsan, du fick rätt svar i en kommentar från Josefine.
    • E

      Kan man ersätta matematik 1b om man har läst 1c i åk 9?

      Hej! Jag ska börja på estetiska programmet i höst och där läser man matematik 1b. Jag har dock läst matematik 1C i åk 9 och kommer troligtvis få ungefär E i kursen. Hur fungerar det då? Vilket av betygen kommer räknas till meriten när jag läst 1b och 1C? Eller kan jag ersätta 1b med 2B...

      Anna: : Hej,i examensbeviset från gymnasiet måste en av kurserna: Matematik 1a, eller 1b eller 1c finnas med - med Godkänt betyg, alltså E eller högre. I annat fall uppfyller man... Läs hela svaret
    • Anonym

      Hur många prövningar får man göra Komvux?

      Hej, jag har en fråga angående prövningar inom Komvux. Jag har nämligen F i matte 1b och ska söka till en prövning. Jag har dock hört man kan endast göra EN prövning och jag blir orolig med tanke på att matte är mitt svåraste...

      Anna: : Hej,varför vill du inte söka läsa matematik på komvux? Du kan läsa matematik 1a eller göra prövning i matematik 1a, som är en lite lättare kurs än matematik 1b. Det... Läs hela svaret
    • Elin

      Byta gymnasieprogram?

      Hej, jag går just nu i ettan på teknikprogrammet. Matten har hittills inte alls gått som jag trott och därför tror jag att det finns en chans att jag måste byta. Risken blir dock att jag måste byta till åk 2 och då är min fråga:...

      Anna: : Hej Elin, det är inte, tyvärr, alls självklart att komma in i år2 på ngn gymnasieskola, även om du skulle haft alla godkända betyg från år1 från Samma gymnasieprogram...Finns det... Läs hela svaret
    • Isak

      Ska jag läsa matte 1c eller 2b?

      Hej! Jag ska plugga upp mina matte-betyg på komvux men undrar vilken kurs jag ska börja med. Jag vill kunna plugga tekniska utbildningar på högskola/universitet. Just nu har jag bara kursen matte 1b klar. För att plugga matte 2c krävs ju tydligen matte 1c. Ska jag då börja med matte...

      Milla : : Hej;tekniska utbildningar på högskolenivå kräver godkänt betyg i Matematik4.För särskild behörighet behöver du just matte4-betyget och vilka betyg, förutom matte 1, du har... Läs hela svaret
    • Ana

      Meritpoäng 3,5 vad händer?

      Hej!

      Jag har ett gymnasieexamen och har grundläggande behörighet för det programmet jag vill läsa. Det jag undrar om är meriten, det är så att jag har läst matematik 2a på komvux fast nu visar det sig att jag inte behöver kursen till...

      Anna: : Hej Ana,jag börjar med den enklare frågan - Matte 1.I ditt examensbevis kommer inget att ändras. Dokumentet EXAMENSBEVIS kommer se ut precis som det gör nu för all framtid. Men om du får högre... Läs hela svaret
    • T

      Svårigheter med matematik 1b?

      Hej SYV! Jag har har under en lång period haft svårt med matematiken, men ändå klarat det hyfsat bra under grundskolan. Jag har hela tiden legat på en E-nivå när det kommer till matten, men det är något jag är nöjd över...

      Julia: : Hej T,jag undrar om du möjligtvis, kanske, har någon form av dyskalkyli - speciella svårigheter med att hantera siffror; detta kan en specialpedagog utreda. Skulle det visa sig att du har dyskalkyli, behöver... Läs hela svaret
    • Ali

      Vilken bok är det som krävs för utbildningen?

      Hej! jag ska läsa matematik 1b på komvux men vet inte vilken bok jag ska använda.. kan ni vara snäll och säga vilken bok som behövs så jag kan börja träna lite innan kursens start? Mvh Ali

      Daniel: : Hej Ali, innehåll i gymnasiala kurser Matematik 1a, 1b och 1c kan du se på www.matteboken.se/lektioner/matte-1. Du kan lösa uppgifter direkt från hemsidan. Att ha en "gammaldags bok"... Läs hela svaret
    • Gäst

      Undrar kan eleven då ta med sig matematik 1a ?

      Hej! En snabb fråga, om en elev byter från ett yrkesprogram till ett högskoleförberedande, kan eleven då ta med sig matematik 1a eller måste eleven läsa matematik 1b eller 1c? Vet du vad som gäller? Hoppas på ett snabbt svar :) Mvh ;)

      Milla : : hejsan, på nivå 1 får man fritt byta kurser mot varandra vid programbyte och för det krävs inte rektors beslut. Det är alltså OK att ta in Matematik 1a i examensbevis... Läs hela svaret
    • Sara

      F i matematik 1b?

      Hej! Jag har alltid haft det jäkligt svårt för matematik och kommer ej klara av kursen alls och frågade min mentor vad som hände om man fick F i kursen och om det delvis fanns sommarskola men då svarade han nej, i min linje så har vi endast matematik 1b och 2b så jag undrar om man inte får läsa...

      Mikael: : Hej Sara! Utan godkänt betyg i matematik 1 kan man inte få examensbevis (inte på något nationellt gymnasieprogram). Synd att det inte finns sommarskola (du har frågat och fått Nej som svar, om jag... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga