Elias
    Hej!
    Jag tar studenten nu i vår och det börjar bli dags för att planera inför framtiden. Jag funderar på att bli ämneslärare i gymnasiet med samhällskunskap och historia som ämnen. Denna kombination finns bara i Malmö (i Skåne). Saken är att jag har hört väldigt mycket negativt om Malmö universitet och min lärare sa uttryckligen att jag kommer att "ångra mig resten av mitt liv" ifall jag spenderar mina fem studieår där. Det känns därför inte som ett så bra alternativ känner jag. Det vore härligt att plugga i Lund men där finns inte några bra ämneskombinationer som jag kommer trivas med.

    Det ända alternativet, enligt min kunskap, är då att söka sig till Linnéuniversitetet i Växjö. Detta skulle antigen innebära ca 4 timmar pendling sammanlagt per dag eller att jag behöver betala dyra pengar för studentbostad. Jag måste dock erkänna att studentlivet i Växjö låter ganska lockande. Tror ni att jag kommer att ångra mig i framtiden när jag är skuldsatt upp mot öronen?

    Mitt snittbetyg (enligt en trolig prognos) är 16.71p med 1.5 meritpoäng inkluderat, samt 0.8p i högskoleprovet (ska skriva HP snart igen så jag höjer mig förhoppningsvis). Hur tufft är det att komma in på ett universitet i Malmö/Växjö med dessa betyg? Är det ens realistiskt att hoppas bli antagen på första försöket?
    Vad finns det egentligen för sätt att granska kvalitén i Sveriges högskolor och universitet (förtjänar Malmö universitet sitt dåliga rykte)? Jag vet att ni har svårt att svara på detta pga. er yrkesroll (opartiskhet osv.), men ni kan väl ge mig några hintar eller peka på några bra webbsidor eller undersökningar? Jag har nämligen letat över hela nätet efter detta men hittills inte hittat något. Hur jämför sig Malmös/Växjös och lunds lärarutbildningar?

    Några frågor ang. Växjö: Är det enligt er mening realistiskt att skaffa bostad i Växjö om det "bara" är 1.5 timmar enkel resa dit? Tror ni att man kan leva med att pendla så pass mycket i fem år ifall jag bestämmer mig för att bo hemma? Är det svårt att få fatt i bostad och är köerna är extremt långa så att jag inte kan få en bostad till höst? Hur går jag till väga ifall jag bestämmer mig för att plugga i Växjö (vad är rimligt bostadspris, ska jag göra intresseanmälningar redan nu osv.?)
    Sammanfattningsvis så är mina huvudfrågor: Ska jag plugga till lärare i Malmö eller Växjö? Ifall jag väljer Växjö ska jag pendla dit (för ca 5700kr i månaden) eller ska jag bo i Växjö (ca 3600kr i hyra varje månad).

    Jag hoppas att mina frågor inte är alldeles för invecklade men det vore skönt att få svar från någon ”opartisk källa” ang. Malmös status osv., då jag inte vet varken ut eller in vad jag ska göra.
    Tack på förhand!

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Elias!
    Du ställer ett antal viktiga frågor; men en del av dem kan inte vi på Fråga syv svara på... tyvärr. :( Jag svarar på det vi kan svara, var god läs nedan.

    Ang. kvalitet i högskoleutbildningar i Sverige är det UKÄ, Universitetskanslers Ämbete>>, som borde ha mest pålitlig info, då det är deras uppgift att utfärda tillstånd att bedriva utbildning och granska kvalité i utbildningar på högskolor och universitet i Sverige. Sök info på UKÄ´s hemsida eller kontakta UKÄ och ställ din fråga till dem.

    Ang. pendla 4 timmar om dagen i fem år, så tycker inte jag det är realistiskt. 1,5 timme enkel väg är på gränsen till "det omöjliga" men det finns givetvis exempel på att folk penlar så här långt, ex. om man kan läsa eller sova på tåget och inte behöver byta flera ggr. Men tänk på möliga förseningar! Så jag kan inte rekommendera att räkna med att kunna pendla så här långt under så pass lång tid.

    Ang. var man kan utbilda sig till lärare
    Vänta till 15 mars 2018. Den dagen kl.13.00 startar ansökningsperiod till höstens högskoleutbildningar i Sverige. Nya program kan förhoppningsvis dyka upp på www.studera.nu (högskolornas gemensam hemsida) och på www.antagning.se, en sida där man gör ansökan till högskolestudier. Sista dag att göra ansökan är 16 april 2018. Du kommer, alltså, mellan 15 mars och 16 april ha tid att hitta vad du vill söka och göra din ansökan.

    Ang. bostad under studietiden
    Jag tycker det är mycket fördelaktigt att kunna bo hemma eller hos någon släkting eller vän till familjen: gratis eller billigt; och kanske kan Distans-studier vara ett alternativ för dig; exempelvis kan du satsa på ett annorlunda upplägg: läsa 120 högskolepoäng i ditt huvudämne + 90 högskolepoäng i ditt biämne och sedan söka KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, som går på 3 terminer på heltid.
    Men om du vill uppleva studentlivet och vill läsa på plats, "bundet" till skolorten, då är "att hitta bostad" ett stort problem. Det är en svår bostadssituation ... och mycket beror på hur envis du är, vilka kontakter du och din familj har + även på tur (att "snubbla" över en acceptabel bostadslösning).
    Jag vågar inte uttala mig om bostadsköer eller bostadspriser eller ge några råd om hur man ska söka bostad mer än att jag råder att söka på alla sätt man kan, inklusive fråga föräldrar om de kan köpa en liten "etta" med kokvrå till dig på skolorten som de sedan kan sälja, när du har slutat studera... jag vet absolut inte om dina föräldrar kan eller vill ta till en sådan lösning... tänkte ändå nämna det... det är upp till dig att ta upp frågan med dina föräldrar eller andra släktingar; du gör så som du själv tycker blir bäst.

     

    Följande lärosäten har idag (7 febr 2018) tillstånd att utfärda gymnasielärarexamen i Historia och i Samhällskunskap:
    Göteborgs Universitet
    Högskolan Dalarna
    Högskolan i Halmstad
    Högskolan i Jönköping
    Högskolan i Kristianstad
    Karlstads Universitet
    Linnéuniversitet
    Umeå Universitet
    Örebro Universitet
    Uppsala Universitet
    Södertörns högskola
    Stockholms Universitet
    Mittuniversitetet
    Malmö Universitet
    Lunds Universitet
    och Luleå Tekniska Universitet.
    *************************
    Och Högskolan Väst & Mälardalens högskola har tillstånd att utfärda examen för lärare i Samhällskunskap (men inte i historia).

    Att ett lärosäte har tillstånd att utfärda examen betyder inte att de också gör det - därför får man se närmare på vad de lärosätena kommer att erbjuda - och du kan antingen vänta till 15 mars eller prova kontakta de lärarutbildningar som är av intresse för dig /på lärosätena som nämns ovan/ och fråga om de kommer att erbjuda relevanta för dig studier från HT2018.
    _______________________________
    Tips: om du inte hittar ett program som kombinerar Samhällskunskap och Historia, kanske kan du tänka dig någon annan kombination: ex. Samhällskunskap och Religionskunskap eller Historia och svenska, t.ex?

    • : Om jag förstår det rätt så kan jag ungefär lägga upp min utbildning typ såhär: Huvudämne, Samhälle/sociologi: 180hp, Sociologi (https://www.soc.lu.se/utbildning/kandidatprogram/beteendevetenskapligt-kandidatprogram). Biämne, Historia: 30hp, Historia grundkurs (http://www.hist.lu.se/kurs/HISA24/HT2018/) 30hp, Historia fortsättningskurs (http://www.hist.lu.se/kurs/HISA25/HT2018/) 30hp, Historia Kandidatkurs (http://www.hist.lu.se/kurs/HISK37/HT2018/). Kpu: 90hp, kpu (http://www.uvet.lu.se/utbildning/kompletterande-pedagogisk-utbildning). Jag frågar mig ifall jag tittat rätt angående huvudämnet som är sociologi och inte ”samhälle” (programmet är lite längre än 120hp, men det kan väl inte skada?), är detta kandidatprogram är giltigt i sammanhanget och kan man bli samhällslärare. Kan jag få lärarexamen i framtiden ifall jag läser enligt denna plan?
    • Anna : Din plan måste du få godkänd av den LÄRARHÖGSKOLAN där du vill ta ut din Lärarexamen. Varje lärosäte i Sverige har ganska mycket "att säga till om" på Lokal nivå /kallas för "akademisk frihet"/. Oavsett vad jag eller någon annan säger till dig är det den Högskola/Universitet där du vill ta ut din examen, som har "sista ordet". Jag är mer säker på "lösa kurser" i "ren historia" - Historia (1-30 högskolepoäng) + Historia (31 - 60 högskolepoäng) + ännu en eller 2 kurser... men jag är inte alls säker på att du med kandidatprogram i Sociologi kan bli behörig lärare i Samhällskunskap. Du kan börja med att söka till en kurs i Historia, ex. - där det är mer säkert att de poängen kommer att kunna ingå i din lärarexamen i framtiden. Ta annars kontakt med Lärarutbildningen på det lärosäte där du vill ta ut Lärarexamen.
    • Anna : Så vitt jag vet, behöver man inte nödvändigtvis läsa sitt Huvudämne först och biämne - sen... utan man kan läsa dem poängen i valfri ordning, ex. en termin i sitt huvudämne och sedan en termin i sitt biämne - eller tvärtom... eller läsa alla poäng inom biämnet först och i huvudämnet - sedan. Men fråga också gärna på lärarutbildningen på just det lärosäte där du vill sedan ta ut lärarexamen.
    • : Tack för svar på mina (många) frågor!
    • Liselotte : Har du sett även Julias svar? Det är rätt krångligt med lärarutbildningar nu för tiden! :) Bekvämast är det att läsa ett program. Men inom vissa ämnen finns det inte den möjligheten, över huvudet taget, ex. vill man bli lärare i Sociologi /det som Julia skriver i sitt svar om/ - då måste man läsa via KPU... finns inga andra alternativ idag. Om det finns ett program som erbjuder de undervisningsämnena som du kan tänka dig - är det klart smidigast och bekvämast. Detta pga det kan ej garanteras att du senare hittar var du kan läsa KPU. Sedan är det också så att Konkurrens om platserna på KPU kan uppstå och du kanske inte kommer in. KPU prioriterar dem som blir behöriga i fler ämnen. Då går de som ska bli gymnasielärare i 3 ämnen före dem som ska bli behöriga i 2 st. Kanske kan KPU komma att prioritera de blivande lärare i de ämnena där det är störst brist inom? ... som sagt, läser man utanför Programmet, är det upp till dig själv att söka varje "nästa kurs" och sedan kunna hitta möjlighet att komma in på KPU. Finns tyvärr inga garantier. Men pga så stor lärarbrist, så HOPPAS JAG att fler och smidigare lösingar kommer inom kort tas fram - på hur man kan bli behörig lärare i diverse olika ämnen! LYCKA TILL! Vi håller tummarna! :)
    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Elias, 
    du i din kommentar nämner kandidatprogram i Sociologi... så tänkte jag att du kanske kan tänka dig bli Sociologilärare >>> bland annat, alltså, dvs lärare i ex.Historia och Sociologi ?
    du får gärna kika på https://www.framtid.se/yrke/sociologilarare

    Tips: 
    ta direktkontakt med en studievägledare som jobbar på Lärarhögskolan, ex. Lotta O. - studievägledare på Institutionen för utbildningsvetenskap i Lund 046-222 6949. En studievägledare som jobbar med just LÄRARUTBILDNINGAR är bättre insatt i de olika vägar - hur man kan bli lärare... Dock tyvärr ofta är det så att en studievägledare på just en specifik höskola vet vad som finns att läsa på just den högskolan, men kanske inte så mycket om vad andra lärosäten kan erbjuda.
    Men om du vet att du vill läsa just i Lund, då finns det all anledning att ta direktkontakt med studievägledningen på Lärarutbildningen (institutionen för utbildningsvetenskap) på just Lunds Universitet.

    Ang. det beteendevetenskapliga programmet i Lund som du länkar till i din kommentar
    Det programmet erbjuder olika inriktningar - pedagogik och sociologi... inom Sociologi ingår det minst 90 hp, vilket räcker för att sedan genom KPU bli behörig lärare i SOCIOLOGI. 
    Du kan alltså genom det kandidatprogrammet ta "kandidat i beteendevetenskap" och sedan läsa KPU, 90 hp, dvs 3 terminer till - och på så sätt blir du på 4,5 år kandidat i Beteendevetenskap och behörig lärare i Sociologi. Dock kan du inte på så sätt bli behörig lärare i Samhällsvetenskap. 
    Men prata gärna med studievägledare på just lärarutbildningar - både på Lunds Universitet och på andra lärosäten.

    Vänligen
    Lycka till!
    Julia syv

    Frågor och svar taggade med 'naturprogrammet' (24 st.)

    • lampa_1

      Natur-medicin eller natur-natur?

      Hej! Jag går i nian och fick nyligen höra om natur profil medicin. Jag undrar hur den inriktingen skiljer sig från natur-natur och vilka gymnasier som erbjuder profil medicin eftersom jag inte kan hitta några själv. Jag undrar även om jag kan plugga direkt till läkare efter gymnasiet om jag...

      Milla : : Hej,"Natur-natur" är utbildning på NA (nationell inriktning Naturvetenskap). Det finns på NA ännu en annan nationell inriktning som heter Naturvetenskap-och-samhälle). I utbildningen... Läs hela svaret
    • lampa_1

      Kan jag fortfarande ha latin om jag väljer naturprogrammet?

      Hej! Jag går i årskurs 9 och är inte helt säker på vilken linje jag vill välja. Jag har länge bestämt mig för att gå i naturprogrammet, men sen jag fick höra att en av mina nära vänner ska gå på det humanistiska programmet. Jag bestämde mig för att göra lite research om det humanistiska...

      Milla : : Hej,för att en icke-obligatorisk kurs på gymnasiet ska få lov att starta måste tillräckligt antal elever välja läsa den kursen. Teoretiskt sett, finns inom... Läs hela svaret
    • Nadja

      Hum eller natur?

      Hej! Jag går i nian och ska göra mitt gymnasieval men jag vet inte vad jag vill. Jag blir jättestressad och vet inte om jag ska välja naturprogrammet eller humanistiska programmet. Jag har bra betyg så jag är inte orolig över att jag inte ska komma in...

      Anna: : Hej Nadja,gymnasieval är ett viktigt val men inte "livsavgörande". Det går att både skaffa sig kunskap utanför skolan och komplettera med kurser efter gymnasiet. Det finns möjlighet att lära sig... Läs hela svaret
    • Mia

      Går dåligt på naturprogrammet, kan jag få behörighet till saker efter?

      Hej jag går första året på naturprogrammet och det går inte bra som jag förväntat. Jag hade väldigt hög merit när jag ansökte till gymnasiet och då många A. Nu går det verkligen inte bra i kemi och i matte då jag nästan får F. Även i några andra ämnen får jag låga betyg på som jag tidigare hade...

      Anna: : Hej Mia,jag gissar att du med "naturprogrammet" menar NA, för annars kan man även mena NB. Du frågar om man med låga betyg kan bli läkare eller... Läs hela svaret
    • Narek

      Hur byter jag program innan gymnasiet börjar?

      Hejsan! Jag gick ut nian under vårterminen och nu ska jag börja på gymnasiet. Jag hade teknikprogrammet som förstahandsval. Jag hade hög merit så att komma in va inte ett problem men nu under sommaren har jag börjat tvivla på mitt val. Jag skulle hellre gå natur. Jag har kollat och det finns...

      Anna: : Hejsan!om det finns ledig plats och du är behörig borde ditt gymnasieantagningskansli kunna anta dig ganska snabbt (direkt). Kontakta personal på ditt gymnasieantagningskansli. Vilket kansli det... Läs hela svaret
    • Aya

      Gymnasiearbete om parkinsons?

      Hej! Jag går trdje året på det naturvetenskapliga programmet och ska börja skriva gymnasiearbet. Jag är egentligen intresserad av att skriva gymnasiearbete om parkinsons sjukdom, men har svårt att komma på frågeställningar och avgränsa. Har ni förslag på frågeställningar som man kan ha?

      Mikael: : Hej!SYV är inte lärare och kan inte godkänna temat eller frågeställningar för gymnasiearbete, utan det måste handledare för GA på din skola göra.Som SYV tycker jag att det... Läs hela svaret
    • Emanuel

      Är natur ett bra val om jag vill bli en ingenjör?

      Jag bor utomlands och har gått på hermods distansgymnasium det här året med tekniklinje. Det har varit svårt och jag funderar på om jag skulle byta till Korrespondens gymnasiet där de har mer traditionella lektioner vilket jag tror skulle passa mig...

      Anna: : Hej,du får gärna jämföra programplaner för Teknik_och för Naturvet.programmet. På NA läser man Biologi; på Inriktningen Naturvetenskap är även... Läs hela svaret
    • Cissi

      Vad skall jag gå?

      Jag har alltid tänkt mig att jag skulle vilja gå det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och jag har bra nog betyg för det i nuläget. Jag har ganska lätt för matematik och No-ämnena och tycker att de är relativt roliga. Jag har även...

      Daniel: : Hej Cissi,om man redan på gymnasiet vill läsa Fysik2, Kemi2, Biologi2 och Matematik 4, då är det Inriktning Naturvetenskap på NA >>. På teknikprogrammet, inriktning Teknikvetenskap läser man... Läs hela svaret
    • Sandra

      Hur gör jag för att arbeta med genteknik?

      Hej! Jag heter Sandra och går andra året på naturprogrammet just nu. Jag är fortfarande osäker på exakt vad jag vill läsa till efter gymnasiet, men jag har på sistone utvecklat ett intresse för genteknik, speciellt forskning på embryonala stamceller och iPS-celler. Jag är dock väldigt osäker på...

      Julia: : Hej Sandra,Forskare blir man efter en mycket lång och mödosam process som kräver stort engagemang och ofta lägger man mycket mer än endast "heltid" /med "heltid" menas det 40 timmar per... Läs hela svaret
    • Gustav

      Är natur/sam lättare än natur/natur?

      Hej, har länge funderat på gymnasiet, och är både intresserad av Samhällsvetenskap/beteende, och Natur-samhällsvetenskap. Jag tycker att både NO och SO ämnena är roliga, men dock så är jag lite orolig över matten på Naturprogrammet, och därför tvekar på det programmet och tänker på att välja...

      Julia: : Hej Gustav, på Natur-natur läser man fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matematik 4; det är kurser som på inriktningen Natur-och-samhälle på NA är Frivilliga. Har man svårt... Läs hela svaret
    • Mary

      Vilket program, vilket jobb?

      Hej! Nu är det så att jag ska börja på gymnasiet, och jag är väldigt förvirrad för att jag är tvungen att göra mitt val strax. Jag är en ganska osäker person och kan inte välja mellan naturprogrammet och teknikprogrammet. För det första så vill jag gå natur för att man kan bli läkare, och jag...

      Mikael: : Hej Mary, jag har svårt att tro att man redan är färdigutbildad Barnläkare när man är 25 år... då det tar extramt lånt tid att utbilda sig till specialistläkare - först 5,5... Läs hela svaret
    • Jesper

      Vad, var och hur ska jag söka?

      Hej, jag har fyllt tjugo (20) och hamnat i en knepig situation, pga av detta så måste jag nu söka till folkhögskola/komvux då jag är för gammal för vanligt gymnasium. Jag har betyg i flera kurser men saknar fortfarande 1,5 år av studier. Om jag vill plugga till elektriker på KTH, vad ska jag då...

      Julia: : Hej Jesper, är det den här utb. på KTH>> som du vill bli behörig till eller en annan utbildning? Elektriker>> är ett yrke som man läser på Gymnasial nivå, inte på... Läs hela svaret
    • A

      Är det värt att byta gymnasielinje?

      Hej! Jag går just nu ettan på en estetisk linje. När jag skulle välja gymnasie i 9:an så stod det mellan natur och estet. Jag valde inte natur eftersom jag hade känt mig väldigt stressad under nians gång. Nu när jag nästan har gått ett år i gymnasiet känner jag att jag saknar naturämnena...

      Anna: : Hej A, du kan lägga in en ansökan till åk1 på Naturvetenskapsprogrammet. Om du blir ANTAGEN, vilket du ska få veta tidigast till midsommar, då behöver du fatta beslut. Just nu har... Läs hela svaret
    • Nansy

      Vård eller natur för universitet ?

      Hej.. Jag har en fråga om vård och omsorgsprogram.. Jag välja gå vård och omsorgs nästa år, så jag vill fortsätta studera i universitet efter gymnasiet för att bli läkare men min vänner säger till mig att jag måste gå till naturprogrammet Är det viktigt gå till naturprogrammet för...

      Julia: : Hej Nansy, dina vänner som säger att man måste för att kunna bli läkare - på Naturvetenskapsprogrammet har ... både Rätt och Fel! :) Rätt - för att kurser som man... Läs hela svaret
    • Matilda

      Måste jag ändra matte 2c till matte 2b på pappret?

      Jag gick det naturvetenskapliga programmet det första året på gymnasiet och läste då matte 1c och 2c under året. Till tvåan bytte jag till ekonomiprogrammet på samma skola då det passade mig bättre, och nu börjar jag årskurs 3, alltså börjar jag läsa matte 3b efter ett års uppehåll av matematik....

      Peter: : Ja, MatiIda! I varje gymnasieprogram måste Programstruktur föIjas. Så här ser strukturen ut på Ekonomiprogrammet -... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga