Anonym
    Hej!
    Jag läser nu sista året på gymnaiet i naturlinjen. Mina betyg räcker inte för att söka till läkarprogrammet här i Sverige så jag är tvungen att söka till Polen. Jag undrar hur och när man söker till antagningsprovet för Polens läkarprogram?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,
    om du är eller senast 21 juni 2018 blir Behörig till läkarprogrammet - råder jag dig att lägga in ansökan till alla de svenska läkarprogram i alla fall; och speciellt om du har gjort högskoleprovet. Du kan nämnligen även med lägre betyg komma in i HP-urvalsgruppen. Sista dag att lägga in ansökan till svenska högskoleutbildningar är 16 april, dvs imorgon. Du förlorar inget på att lägga in ansökan till läkarprogrammen, så varför inte?

    Ang. söka till Polen, kan vi tyvärr inte hjälpa dig mer än att ge några länkar, ex till Reportage på Framtid.se >> som nämner på vilka universitet i Polen som de flesta svenskar studerar (och jag tänker så här: om många svenska studerar på just de universiteten i Polen, måste det ju vara "bra" studier, annars skulle inte så många studera där...? :);

    och till en plats på högskolornas gemensam hemsida som berättar om studier i Polen, där du själv kan söka vidare: studera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/polen

    Det finns företag som förmedlar studier i utlandet; dock kan vi inte rekommendera något företag som förmedlar studier till läkare utomlands... detta pga vi ej kan ta ansvar på vilken kvalité den "förmedlingen" håller. Om du blir missnöjd med den hjälpen du får hos ett företag/förmedling/organisation som vi skulle rekommendera, kan vi ju inte hjälpa det på ngt. sätt... vi har ingen möjlighet att ge dig någon kompensation... så vad gör vi då?
    Det är mycket tråkigt att behöva svara att vi i princip ej kan hjälpa till med att förmedla studier utomlands eller ge så mycket info.

    *********
    Vi har samlat allmänna tips och råd vid utlandsstudier - men den riktar sig Allmänt mot alla som vill studera utomlands (alla utbildningar i alla länder). Var god läs nedan:

     

    Att tänka på om man vill studera utanför Sverige:

    1. Ta reda på om utbildningen är CSN-berättigad. Från 1 juli 2015 ändras reglerna för studiemedel utomlands: det blir möjligt att låna högre belopp och att med Studiemedel studera språk i flera världsdelar.

    2. Kontrollera om du har ett giltigt pass och om visum krävs. Ansök om passet, om du saknar ett giltigt pass eller om det kommer att gå ut inom kort, och om visum, om visum krävs, i god tid.

    3. Kolla upp om du kan söka stipendier för att finansiera resan.

     

    4. Ta reda på hur du översätter din utländska examen till en svensk motsvarighet - i fall du senare vill söka arbete i Sverige.

     

    5. Fundera på hur du vill bo under dina utländska studier: på campus, hos värdsfamilj eller i egen lägenhet.

     

    6. Försäkringar är också viktigt att tänka på: kontrollera om du även under utlandsvistelse omfattas av de försäkringar som dina föräldrar (eller andra personer i samma hushåll) har. Om inte, teckna egna försäkringar.

     

    7. Vaccinationer kan behövas när man reser till vissa länder. Vissa vaccinationer bör tas upprepade gånger med några veckors eller till och med månaders mellanrum. Undersök därför frågan om hälsobestämmelser och vaccinationer i god tid inför utlandsresan.

    8. Många college och universitet utomlands accepterar endast studenter som uppnått ett särskilt GPA.

    GPA är en förkortning på Grade Point Average. Detta är ett medelvärde av dina betyg. Hur högt eller lågt ditt GPA ska vara för att bli antagen är upp till varje college eller universitet att bestämma. Du kan räkna ut ditt GPA här. 

     

    9. Spårkkunskaper är viktiga när man planerar studera utanför Sverige. Man kan sällan hitta utbildningar utanför Sverige med undervisningsspråk "svenska", vilket innebär att man antingen måste kunna "landets språk" (t.ex. spanska om man vill läsa i Spanien) eller så söker man studier med undervisningsspråk engelska.
    Exempel på en skola i Finland som har svenska som undervisningsspråk är Novia (en motsvarighet till en svensk yrkeshögskola & högskola).

    Oftast läser man som svensk utomlands på engelska och för att bevisa att man kan tillräckligt mycket engelska (för att klara av sin utbildning utomlands)
    brukar man göra kunskapstest i engelska.

    10. Studier utomlands är alltid förknippade med vissa kostnader. Det är i princip omöjligt att ordna sina utländska studier utan att behöva betala någonting. Vad kostnaderna går ut på är det väldigt olika, beroende på vilka studier det är och i vilket land samt på vilken skola.
    Vad det gäller studier på svenska gymnasieskolor utomlands så gäller (mars 2017) följande:
    Hemkommunerna erbjuder oftast eleven att ta med sig sin skolpeng för studier utomlands. I så fall betalar föräldrarna/vårdnadshavare mellanskillnaden (skolavgift – skolpeng) samt det som kostar att bo på internatet.

    ***

    Bra information om att studera utomlands på högskolenivå finns på högskolornas gemensam hemsida www.studera.nu

    Skolverkets hemsida finns info om hur man översätter svenska betyg till engelska.

    En länksamling
    bra hemsidor som handlar om att studera, söka praktik eller jobb utomlands finns här >>

    *** *** ***

     Vart bör man vända sig om man söker information om studier utomlands?

    Det första man oftast tänker på är att söka information på Internet och fråga Studie- & yrkesvägledare på den egna skolan eller på Komvux i den egna kommunen. Det är två bra vägar att gå, men SYV på skolorna är ej insatta i studier utomlands för att det är omöjligt att kunna vara expert på alla möjliga studier i alla möjliga länder. Det finns ingen SYV som vet allt om alla studier världen över. Information på Internet finns, men man måste se upp för ”bluff”: skolorna som "lovar runt men håller tunt”. För att inte råka ut för bedragare, råder vi kontrollera att det är en riktig och seriös skola som du söker utbildning på. Hur kan man kontrollera det? - Vi råder att ta kontakt med ambassaden och/eller konsulatet där det ofta finns någon sort "utbildningsansvarig". Den personen är insatt i reglerna och kan ge relevant och aktuell information om vad som gäller för studier i just "det landet”: t.ex. om man vill studera i USA, kan man både ta kontakt med den amerikanska ambassaden i Sverige och i den svenska ambassaden i USA.

    Arbetsförmedlingen kan ibland bistå med rådgivning (speciellt om du har frågor om ett EU land). Det finns EU-rådgivare på AF som är experter på olika länder inom EU. Deras jobb är att ge råd och stöd till personer som söker jobb i olika EU länder, men p g a de vet mycket om det ”aktuella landet” kan man ibland få bra tips från dem även i fall man inte söker jobb utan studier & det är också så att du ev. vill jobba och studera utomlands samtidigt (t.ex. studera på deltid och jobba på deltid eller jobba extra vid sidan av studierna). I detta fallet finns det all anledning att söka råd hos en EU-rådgivare via AF.

    Om man har en fråga om en utbildning som man vet finns på en viss skola utomlands, kan man i så fall med fördel ta kontakt direkt med just den skolan för att få svar på specifika frågor, detaljer och få det allra senaste informationen. Personal på skolan vet också om några ändringar planeras inom snar framtid (de ändringar som ännu inte syns på skolans hemsida). Det är alltså bra att få information "straight from the horse´s mouth” men lita inte enbart på det som skolans personal säger till dig, utan dubbelkolla och i fall du har möjlighet att göra en kortare resa och personligen besöka skolan där du senare vill studera, är det en mycket bra idé att göra en sådan ”utforskande resa” (och speciellt om du måste betala en studieavgift - innan du betalar bör du vara säker på vad du ger dig in på).

    På Skolverkets hemsida finns info om hur man översätter svenska betyg till engelska.

     

    Frågor och svar taggade med 'läsa upp' (17 st.)

    • Elsamedfrågor

      Läsa till på komvux för att bli behörig?

      Hej! Jag vill läsa matte 4 och fysik 2 på komvux för att bli behörig till civilingenjör utb Kmr jag få undervisning då när jag läser upp, elr är det prövning som gäller?

      Milla : : Hej!Med "läser upp" menar du att du har godkända betyg och vill få högre betyg? eller menar du att du saknar godkända betyg?Det är två olika situationer som kräver... Läs hela svaret
    • 444Lou

      Nekad från komvux, hur går man vidare för att läsa upp betygen?

      Hej, En kompis jag känner blev nekad från Komvux Samhällskunskap 2. Han har F i ämnet, men godkänt i alla andra och därför fått examen. Jag undrar om det går att läsa Samhällskunskap 2 som erbjuds på ”universitet” via...

      Milla : : Hej,jag vill börja svara med att påminna om att eftergymnasial utbildning finns även i andra skolformer än högskola-universitet, t.ex finns många... Läs hela svaret
    • Bobby

      Civilekonomexamen till master?

      Hej! Har bara en kort fråga angående hur det fungerar om man vill läsa upp sig från en civilekonomexamen till en master. Civilekonomexamen är 240 poäng, om man sedan vill läsa upp sig till en master, måste man läsa 120 poäng eller räcker det med att man läser 60 poäng?

      Julia: : Hej Bobby!masterprogrammen är på 120 högskolepoäng men om man redan har godkända betyg i en del kurser som ingår i masterprogrammet, ansöker du om Tillgodoräknande av tidigare utbildning... Läs hela svaret
    • Servan

      Kan jag läsa upp poäng som jag fått underkänt på i Universitet?

      Hej! Jag har fått underkänt i 2 av 28 poäng i kursen Psykologins grunder i Karlstads Universiter. Kan jag läsa upp dem poängen? i efterhand. Jag gjorde kursen 2015. Om det går så undrar jag vilka möjligheter jag har för att kunna läsa upp...

      Julia: : Hej,din fråga om möjlighet att läsa upp poängen/betygen på ett lärosäte (t.ex Karlstads Universitet) måste du ställa till personal som jobbar... Läs hela svaret
    • Linnea

      Vad ska jag göra för att komma in på juristprogrammet?

      Hej! Jag har som tanke att i höst söka in till juristprogrammet på stockholms universitet. Jag vet att man inte riktigt kan veta hur höga antagningspoängen kommer vara för vt20 men jag vill ändå försöka. Jag tror att jag sitter på...

      Julia: : Hej Linnea, jag tycker, först och främst, att du vinner på att göra Högskoleprovet - provdagen blir 20 okt 2019 och anmälan gör man mellan 15 aug och 2 sept. Kostnad... Läs hela svaret
    • Freja

      Vilka ämnen behöver jag läsa upp för Juristprogrammet?

      Hej, jag har läst bland era svar att om man har gått Samhällsprogrammet så har man behörighet till Juristlinjen, gäller det även om man gick samhälle-ekonomi? Jag tog studenten 2006, så mina kursnamn kanske heter annorlunda. Har några frågor: 1.Vad menas med "1b/1a1+1a2"? 2.Behöver man ha...

      Anna: : Hej Freja, har du ett Slutbetyg? Historia A är en kurs som nu heter Historia1bochSamhällskunskap A är en kurs som nu heter Samhällskunskap 1b. Historia 1b består av 2 mindre... Läs hela svaret
    • Ebba

      Läsa upp annat ämne, samma inriktning?

      Hej! Jag gick ut gymnasiet med gymnasiexamen förra våren och har i åtanke att läsa upp ett par kurser nu till sommaren. Min plan är att läsa upp Matte 3b och Psykologi 2a, då jag fick F i båda kurserna. Dock låg Psykologi 2a som Utökad kurs, inte som Individuellt val, vilket istället...

      Julia: : Hej Ebba, om Psykologi 2a är en "U"-kurs i ditt examensbevis, kommer inte högre betyg i den kursen "hjälpa dig" pga av att betyg i den kursen räknas inte in. Om matematik 3 är en vanlig kurs i... Läs hela svaret
    • pia

      läsa upp sitt slutbetyg?

      om man har ett slutbetyg från 2011 och vill höja sitt meritvärde utan att göra högskoleprovet . Får man göra prövning på redan satta kurser med betyg eller kan man läsa till en kurs och göra nytt slutbetyg?

      Milla : : Nytt slutbetyg kan man tyvärr inte få. Höga betyg kan man i de kurser som har motsvarande nya kurser men inte i de andra, dvs det är möjligt att man ej kan höga betyg i Alla kurser som ingår i ens slutbetyg.
    • Lollo

      Möjligt att läsa upp moderna språk?

      Hejsan! Jag har läst spanska 1 och fick D. Men det var ett bra tag sen och jag har inte alls haft tid att underhålla språket. Nu när jag har mer tid så vill jag ta igen min spanska då min släkt är därifrån och jag ska flytta dit nästa år men jag undrar om det går att läsa upp spanska 1 på...

      Anna: : Hej Lollo,det finns inga förbud att ta in studerande som vill läsa samma kurser i vilka de redan har godkända betyg - på Komvux, men det finns ofta inte råd. Komvux har en viss summa pengar till... Läs hela svaret
    • michelle

      Kan man läsa upp betyg i gymnasiegemensam kurs?

      Hej! Har en fundering kring huruvida man kan höja betyg i efterhand. I historia på gymnasiet fick jag betyget D, vilket drar ner mitt snitt väldigt mycket, jag undrar ifall jag kan läsa upp det betyget på något sätt? tog studenten 2017 och läser just nu basår för att kanske söka till...

      Liselotte: : Hej Michelle, ja, du kan höja betyg i de kurser som du har i ditt examensbevis. Det mest realistiska alternativet är att läsa på /självstudier/ och anmäla dig till en... Läs hela svaret
    • Rasmus

      Vad behöver jag för att kunna plugga arkitekt-programmet?

      Hej! Jag har alltid varit sugen på att läsa arkitektur men alltid varit skoltrött och ha velat ut och jobba istället för och läsa, men idag efter att ha jobbat 2 1/2 år så har jag blivit mer och mer sugen på att läsa igen. Jag gick El o Energilinjen i Gymnasiet, vaf behöver jag läsa upp för att...

      Lärare: : Hej Rasmus, det finns några olika arkitekt-yrken, men jag tror du menar https://www.framtid.se/yrke/arkitekt stämmer det?Kika gärna på de olika arkitekt-yrkena och svara vilken... Läs hela svaret
    • Julia

      Får jag meritpoäng om jag läser till Engelska 7?

      Hej! Jag har gått ut gymnasiet (samhällslinjen) med 16, 04 poäng. Jag läste matte 3b och spanska 3 & 4, men inte Engelska 7. Jag har därför totalt 18,04 poäng om jag inte misstagit mig. Om jag läser till Engelska på komvux- får jag automatiskt 1 meritpoäng? Hur vet jag vad jag måste få i...

      Anna: : Hej Julia, ovan ser du vad som krävdes /vid de tidigare antagningstillfällena/ - för att i BII, Kompletteringsgruppen, komma in på Socionompr. i Lund.  
    • Joakim

      Behövs behörighet i Re o Hi om du har behörighet i Sh o Geo åk 7-9?

      Jag har funderat på att bli lärare i SO ämnena och Matematik i årskurs 7-9. Jag har tittat runt på Malmös sida om lärarutbildningar o där kan man läsa Samhälle som förstämne sedan Matematik och Geografi som andraämne. Då undrar jag om man behöver typ läsa upp religion och Historia så man...

      Anna: : Hej Joakim, så roligt att du vill bli lärare på högstadiet!  Lärarutbildningen har genomgått flera stora "omorganisationer" på senare tid.... Läs hela svaret
    • Nicolin

      Hur ska jag bli läkare om jag inte har betygen som krävs?

      Hej! Jag heter Nicolin och för ett år sedan tog jag studenten från det naturvetenskapliga programmet. Nu har jag haft ett långt uppehåll men det är väl dags att ta tag i studierna igen. Min högsta önskan är att bli läkare, men mitt problem är (som många andras) att jag inte har dom betyg som...

      Milla : : Hej Nicolin! Är du redan nu Behörig till Läkarprogrammet? Har du både grundläggande behörighet och godkända betyg i Kemi2, Fysik 2, biologi 2 och Matte 4? Om du... Läs hela svaret
    • Niklas

      företagsekonomi b?

      Hej! Jag gör just nu prövningar på komvux. Efter 30 juni så kan jag inte längre läsa upp enligt gamla betygssystemet. Företagsekonomi B läste jag under gymnasiet, då va detta en 150 poängs kurs. Företagsekonomi 2 ska motsvara Företagsekonomi B men ger bara 100 poäng. Om jag läser...

      Anna: : Hej Niklas, jag har nu samrått med kollegorna och med expert på just det område - motsvarande kurser och ersättningsmöjligheter och fick följande svar: det går tyvärr inte ersätta betyg i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga