Miriam
    Hej, jag undrar om det finns jobb här i Sverige som är att man har tex ett naturreservat som sin jobbmiljö, tar hand om området/parken osv. Det skulle vara jätteroligt att ha naturen som min jobbmiljö och om det finns sådant i Sverige? Tänker mig liknande som Park rangers i USA, inte när man studerar naturen utan sköter om den. Samtidigt kan jag inte hitta om det är ett relativt lätt jobb att få eller om det är stor konkurrens?
    tack för svar

    4 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Miriam,
    jag gissar på att du skulle finna relevant info som besvarar din fråga (i alla fall till viss del) - i presentationen av yrket på framtid.se/yrke/park-ranger.

    Liselotte
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, fick nu svar från en sakkunnig som skriver så här:

         Det finns inte så många sådana jobb i Sverige. Några stycken. Om man funderar på parkvakt i någon av Sveriges 30 st nationalparker är det en handfull som jobbar med förvaltning av nationalparken. Vanligen är de utbildade biologer eller liknande med inriktning mot ekolog /naturvård. Då sköter de om naturen i nationalparkerna och ser till att anordningar för friluftslivet underhålls. Några är informatörer/ biologer och jobbar på någon av Sveriges naturum som ofta ligger i någon nationalpark.
     
    Angående jobba i naturreservat... Så gott som alla som jobbar med detta är biologer med naturvårdsinriktning, gärna med någon spetskompetens inom någon/några artgrupper eller naturtyper.

    Hej igen, ännu ett svar från en sakkunnig, var god läs nedan:

     Det finns fler nationalparker i Sverige som är medlem i Europarc.
    Europarc har en junior parc ranger program. Se https://www.europarc.org/nature/young-people/junior-ranger-programme/
    Dock är det ingen av nationalparkerna i Sverige som är aktiva i det programmet vad jag vet. Men fler av vår grannländer är det!
     
    Sen kan man jobba som naturbevakare i länsstyrelsen i för någon enskild nationalpark.
    Det är ofta personer som har en hantverkarbakgrund med naturintresse som jobbar som naturbevakare. Eller personer med en akademisk naturvetenskaplig bakgrund (t ex biologer) och som gillar att jobba praktisk.

    Och ännu ett svar från en annan sakkunnig:

        ”Naturbevakare” i Sverige är anställda av länsstyrelserna runt om i landet och kan ha många olika praktiska sysslor i Sveriges skyddade områden.
     
    Utbildning för ett sådant jobb kan vara varierande lite beroende på vad som krävs lokalt. Man bör vara praktiskt lagd och tycka om att vara ute i alla väder och jobba med kroppen.

    En akademisk utbildning är inte alltid nödvändigt även om en viss naturkunskap ofta krävs beroende på hur det ser ut lokalt (fjäll, skogsmiljö, kustmiljö etc) dock är praktiska utbildningar för motorsåg, röjsåg, fyrhjuling, skoter, tungt släp och liknande meriterade. Kan inte på rak arm säga hur många naturbevakare det finns i Sverige men varje länsstyrelse i Sverige har ett antal anställda på deltid eller heltid. De flesta som arbetar som naturbevarare har ett yrkesliv bakom sig inom andra praktiska branscher och sysslor.
    Är man ung och önskar ett sådant jobb är det ofta viktigt att man får träffa personal som jobbar med detta, kanske få vara med genom praktik. Då får man chans att visa att man vill och kan och har man tur så kanske det kan leda till en timanställning vid behov som sedan kan leda till något mer.

    Och... ännu ett svar, var god läs nedan:

          Ang. jobbetsom naturvårdsvakt...
    Tidigare har denna grupp haft titeln tillsynsmän och ibland kallas de även naturbevakare. Tidigare fanns det en universitetsutbildning i Göteborg som hette "rangerprogrammet", men det är nedlagt. Flera högskolor och folkhögskolor erbjuder utbildningar i naturguidning eller naturvägledning. Men då är det ju mer fokus på de publika delarna i en rangers arbetsuppgifter. Den närmsta akademiska utbildningen är troligtvis jägmästare och skogsmästare.
     
    Exempel på vilka utbildningsbakgrunder som naturvårdsvakter kan ha är bland annat: biogeovetare, naturguide, jägmästare, brandman och lärare.
    Önskvärda kvalifikationer är förstås körkort, men även körkort för traktor och fyrhjuling samt kort för röjsåg och motorsåg. Arbetsgivaren brukar betala kursen som naturvårdsvakt.
     
    I tjänsterna ingår att se till att föreskrifterna för området efterlevs och att inga brott mot tex fiske, trädfällning, lösa hundar, jakt etc inträffar. Övriga arbetsuppgifter är skötsel av grönytor, skogsarbete, röjningsarbeten, tillsyn av leder och friluftsanordningar, tömning av sopor och latrin.

    Hej igen, ännu ett svar:

      Det finns personer som arbetar med skötsel av naturreservat och -parker. De är ofta anställda av länsstyrelsen och har en utbildning i biologi. Naturguider bedriver oftast egen verksamhet. Turistnäringen växer och efterfrågan på guidning växer, men svårt att uttala sig om hur lätt det är att etablera sig.
     
    Det finns en utbildning på Umeå universitet https://www.umu.se/utbildning/program/hogskoleprogrammet-i-naturguidning/
     
    Det går också att utbilda sig på gymnasienivå genom att gå en utbildning på en Naturbruksskola https://www.naturbruk.se/skog/
     
    Vänliga hälsningar

    Och så ännu ett till svar - denna gången från länsstyrelsen i Västra Götalands län. Var god läs nedan:

     "Svar på frågan gällande utbildning för att arbeta i Naturreservat.
    Det ser lite olika ut vilken typ av utbildningsbakgrund medarbetarna har, beroende på vilken typ av naturreservat man ska arbeta i.
     
    Urval av utbildning beror också på exakt vad man ska arbeta med.

    biologer (med högskoleutbildning - kandidatprogram, ev. med påbyggnad på avancerad nivå)
    vaktmästeri/förvaltning
    skogsbruksutbildning
    driftekonomisk utbildning
    naturvårds utbildning
    lantbruksskola

    Vad gäller svårighet att få arbete: Länsstyrelserna brukar ha ganska stort antal sökanden till de tjänster som de annonserar."

    • Milla : Tänkte bara tillägga att förutom biologi så kan även att geologi, naturgeografi också vara en lämplig väg. Det finns inte så jättemånga nationalparker i Sverige, men desto fler skyddade områden /naturreservat som också förvaltas av Länsstyrelserna eller av kommuner.
    Milla SYV på FrågaSYV

    Hejsan, jag fick nu svar från en sakkunnig; var god läs nedan:

     

    Hej!
     
    Framförallt är det intressen och erfarenheter som avgör var man får arbete. Om man mest är intresserad av själva skötseln av naturreservat och nationalparker så är olika praktiska kunskaper värdefulla. Röjsågskort, motorsåg ABC (viktigt att kunna sköta vandringsleder exempelvis) är viktigt. Att kunna visa att man är intresserad av och kunnig när det gäller naturvård är mycket viktigt. Om man inte är intresserad av en universitetsutbildning till exempel biolog eller jägmästare så är mitt tips att ta en kortare utbildning typ skogsmästare med naturvårdsprofil. Om inget intresse alls finns av utbildning på högskolenivå så är det de praktiska kunskaper som blir avgörande.
     
    Spika spänger på leder, röja leder, inventera fåglar, friluftsliv, lära sig hamla träd och timra hus mm, mm. Det är viktigt att helt enkelt orka jobba utomhus; att orientera på karta, läsa koordinater, packa ryggsäcken mm.
     
    Men mitt huvudtips är hursomhelst att ha någon form av utbildning i grunden. Det finns numera även folkhögskolor som ger kurser i ”Naturvårdsskötsel”.
    Om man sedan är anställd på länsstyrelsen så får man extra utbildning för att kunna utföra myndighetstillsyn (naturvårdsvakt, jakttillsyn, fisketillsyn).
     
    Numera så upphandlar också länsstyrelser olika uppdrag. Med intresse och kunskaper i röjsågning, naturvårdsskötsel, ängsslåtter, trädhamling mm så kan man även buda på sådana upphandlingar eller kontakta befintliga konsulter och erbjuda sina tjänster.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'jobba utomlands' (17 st.)

    • vican

      Apotekarprogrammet vs receptarie?

      Asså hur stor skillnad är det och liksom rent jobb mässigt hur har man möjlighet att få och kunna skifta arbetsuppgifter ibland, hur ser det ut med lön, är det lättare att bli anställd som det ena vs det andra, jobba utomlands kan båda...

      Milla : : Hej,jag förstår av din fråga att du är intresserad av yrken Apotekare och Receptarie. Det vi vet om de yrken berättar vi om i yrkespresentationerna, se information på www.framtid.se -... Läs hela svaret
    • Siri12345

      Hur gör jag för att jobba utomlands efter studenten?

      Hej! Jag går nu tredje året av gymnasiet (samhälle - beteende). Jag tar studenten i Juni och vill verkligen flytta utomlands och jobba i ca. 6-10 månader. Jag planerar att jobba i ett land inom EU, gärna Spanien men vet inte hur jag ska gå till väga. Jag...

      Milla : : Hej! Det låter som en spännande plan att flytta utomlands och arbeta efter studenten. För att hitta ett jobb i Spanien eller någon annanstans inom EU kan du följa dessa steg:1.... Läs hela svaret
    • Nora

      Jobba utomlands med juristexamen?

      Hej, jag tänkte söka till Juristprogrammet till hösten då det är det jag känner skulle passa mig bäst. En sak som dock gör mig osäker på valet är att jag vill kunna jobba utomlands i framtiden, om jag någon gång skulle vilja...

      Julia: : Hej Nora. Lagar skiljer sig åt i olika länder. Och för att i ett annat land arbeta med juridiska frågor (alltså inte i det landet där man gick den juridiska utbildningen) är ingen... Läs hela svaret
    • Henrik

      Jobba i Kalifornien/USA?

      Hejsan SYV! Jag har blivit väldigt intresserad av att flytta till Kalifornien, men man måste ju ha ett jobb då för att försörja sig. Så min fråga till er är: Vilken/vilka utbildningar på universitetet eller yrkeshögskola är...

      Daniel: : Hej Henrik,om du är intresserad av DATA-IT yrken, så kan du kika på vilka utbildningar som inom det område finns på högskolenivå och inom yrkeshögskola. Högskoleutbildningar är... Läs hela svaret
    • Nathalie

      Vad ska man bli?

      Hej! Jag är helt kluven jag. Jag vet inte vad jag vill bli. Jag var tänkt på åklagaryrket men såg senare att de var en riktig chansning då man måste ansöka för att komma vidare inom utbildningen. Vet inte riktigt om det är värt det....

      Anna: : Går du i årskurs 9 nu? och ska välja till gymnasiet till hösten? I så fall behöver du (ännu) inte bestämma dig om ditt framtida yrke ännu, förutom om du vill satsa på något... Läs hela svaret
    • Gamze

      Jobba i Turkiet?

      Hej! Jag går just nu mitt sista år på gymnasiet och ska förhoppningsvis börja plugga på universitet i höst. Kan man jobba som civilingenjör-industriell ekonomi i Turkiet efter att ha läst det på universitetet i Sverige?

      Anna: : Hej!Civilingenjörsprogrammen är femåriga; så det tar lång tid innan du blir klar med den utbildningen. Och vad händer på arbetsmarknaden (i Sverige, i Turkiet eller i ngt annat land) om fem år... Läs hela svaret
    • Nina

      jurist i ett annat land?

      Om jag pluggar klart till jurst eller advokat till sverige, men sedan funderar på att flytta till ettt annat land i europa, kommer jag få jobb då? Syv i min skola sa att jag inte kommer kunna få jobb, då min utbildning i sverige inte kommer va till någon användnig i ett annat land.

      Anna: : Hej Nina,andra länder får själva bestämma vilka utbildningar från utlandet som de "accepterar". Och de bestämmelserna kan ändras: det som gäller idag, behöver inte gälla om... Läs hela svaret
    • Angelika

      Socionom i England?

      Hej! Jag har börjat fundera på att söka till socionom programet. Efter studierna vill jag just nu flytta till England för att jobba där. Det jag funderar på är om det bästa för mig är Kandidatprogrammet i socialt arbete med inriktning internationellt socialt arbete eller socionom programet? Vad...

      Anna: : Hej Angelika,Kandidatprogrammet i socialt arbete med inriktning Internationellt soc.arbete är en Internationell utbildning. Socionomprogrammet är en utbildning, som är anpassad till svenska förhållanden och... Läs hela svaret
    • Elissa

      Jobba utomlands med svensk examen?

      Hej, jag går första året i det samhällsvetenskapliga programmet just nu. Jag undrade om jag kan jobba utomlands om jag redan har studerat ett program och tagit min examen här i Sverige? Ett mer detaljerat exempel är låt oss säga att jag har studerat till att bli gymnasielärare i engelska och har...

      Julia: : Hej Marwa; varje land har rätt att bestämma vilka kvalifikationer det kräver vad gäller olika yrken, men just inom Nordiska länder finns det tätt samarbete på de flesta områden, se... Läs hela svaret
    • Alice

      frågor angående universitet?

      Hej! jag har lite frågor. Jag vill studera på universitetet och har varit lite inne på socionom men jag vill studera något som är internationellt så att man kan jobba utomlands efter examen. Jag är även intresserad av att studera på engelska. Jag har även sett att man kan studera socionom...

      Daniel: : Hej Alice, vilka högskoleutbildningar i Sverige med undervisningsspråk Engelska har planerade framtida starter - kan du se på studera.nu/jamfor-utbildning. Ang. utbildningar för att få jobb i andra... Läs hela svaret
    • Alex

      Vilket jobb passar mig om jag vill kunna flytta till olika länder?

      Jag skulle vilja bo i flera länder och hade velat ha ett jobb som jag kan enkelt få jobb där jag befinner mig i. Som te.x vill jag i något år bo i Frankrike, sedan vill jag flytta till Spanien och sen kanske Australien osv. Har tidigare funderat på bartender eller barista, undrar om det finns...

      Mikael: : Hej Alex, Titta gärna på Yrken inom hotell>> och inom Turism samt inom restaurang som t.ex kock eller sommelier. >>> Utbildningar till Sommelier... Läs hela svaret
    • Ayat

      Vad kan jag jobba med utomlands efter kandidatexamen i engelska?

      Hej! Jag läser nu kandidatexamen i Engelska, och tänker inte läsa vidare till magisterexamen, eftersom jag längtar efter att jobba. Jag tänker jobba utomlands i Förenade Aram Emiraten, Oman eller Qatar. Snälla kan någon av er hjälpa mig med att svara på frågan: vad kan jag jobba med?...

      Mikael: : Hej Ayat, jag tycker det där med Arbetstillståndet är jätteviktigt. Har man inte arbetstillstånd, kan man endast jobba "svart", vilket är olagligt. Det... Läs hela svaret
    • Daniel

      Vad behöver jag göra om jag vill jobba utomlands?

      Hej! Jag funderar över att gå ekonomi men jag vill jobba utomlands när jag blir äldre och man läser ju mycket om svenska lagar och annat som hör till sveriges system men inte andra länder. Borde jag gå ekonomi?

      Milla : : Hej Daniel,  att vilja jobba "utomlands" är väldigt brett - vilka yrken och i vilket land? Det finns uppskattningsvis ca 8 000 yrken. Och vissa yrken finns bara i något eller... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga