Julia
    Hej!

    Jag ska söka universitet till hösten 2019 och har kikat mycket på sociologi då det inte är möjligt för mig att läsa till socionom i nuläget (har inte läst matte 2). I framtiden vill jag gärna jobba med ungdomar som mår psykiskt dåligt, inom kriminalvården eller som sexolog och jag undrar vilka masters man kan ta med en kandidat som sociolog. Fungerar det som grund om jag t.ex. skulle vilja ha en master i sexologi eller borde jag gå en annan väg?
    • Anna : Enligt vad jag vet, så Kandidatexamen i sociologi är inte en behörig utbildning inom det människobehandlande området.
    • Anna : Inom "kriminalvården" finns det många olika yrken som arbetar. Kika gärna på https://www.framtid.se/yrke/kriminalvardare och https://www.framtid.se/yrke/kriminalvardsinspektor - svårt att på förhand ge svar om vilken utbildning som krävs, därför att det är arbetsgivaren som bestämmer och olika arbetsgivare kan göra olika bedömningar.
    • SYV-besökare :

      Jag är programansvarig för Programmet för integration och mångfaldsstudier där man mycket väl skulle kunna tänkas jobba med ensamkommande eller barn och unga migranter. Programmet är dock inte specialiserat mot ungdomar och är bredare, samtidigt som det inte finns många moment riktade mot just unga. Det finns inget specifikt mot ohälsa heller så jag vet inte om det är det frågeställaren söker.

    2 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej Julia,

    Masterprogram i sexologi kräver för behörighet - kandidatexamen inom "människobehandlande" kunskapsområde. Exakt vad de betraktar som "människorbehandlande" är det svårt att svara på, om man ej jobbar just med antagning till det masterprogrammet.
    Det är alltså bra att ställa frågan direkt till personal på det programmet.

    Hej igen, fick nu svar från Mitt universitetet, se nedan:

             Eftersom det är brist på socionomer i dag, går det att läsa fristående kurser inom socialt arbete på distans som endast kräver grundläggande behörighet. Malmö, Lund och Umeå har det bl. a. Det behöver kompletteras med juridikkurs i sociallagstiftning (socialrätt), samt eventuellt andra specialkurser inom det beteendevetenskapliga området. Du skriver att fördjupningen ligger i sociologi, men vad mer ingår i utbildningen? Gävle har socialt arbete med ungdomar t ex. Se länk nedan:
     
    https://www.studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=1%5bS533*4%5bk*8%5bd&p=2
     
    Det finns en del kurser att gå inom psykisk ohälsa för att komplettera det man har i bagaget. Se länk nedan, har bara tagit med distans
     
    https://www.studera.nu/jamfor-utbildning/?q=psykisk%20oh%C3%A4lsa%20&f=4%5Bk*8%5Bd
     
    de som kallar sig beteendevetare har ofta en kombination av flera  beteendevetenskapliga ämnen i sin examen.
     
    Mälardalen har ett masterprogram, där det är OK att ha sociologi som fördjupningsämne, se nedan
     
    https://www.studera.nu/jamfor-utbildning/?q=psykisk%20oh%C3%A4lsa%20&f=4%5Bp*6%5B413
     
    Mittuniversitetet har ett magisterprogram, Arbetsliv, hälsa och rehabilitering, 60 hp på distans,50% studietakt. Se länk nedan.
     
    https://www.miun.se/utbildning/program/idrott-halsa-och-vard/magisterprogram---arbetsliv-halsa-och-rehabilitering/om-programmet/?term=ht2019-vt2020
     
     
    Hälsningar
    Central studievägledare
    Mittuniversitetet

    Hej igen, fick nu svar från Stockholms universitet, var god läs nedan:

    ... som erfaren karriärvägledare tycker jag att vi, i stället för att komma med färdiga svar, kan tipsa studenten att själv ta reda på vilka utbildningar som kan passa, både genom att leta via olika universitets hemsidor men även eller kanske framför allt genom att aktivt kontakta intressanta arbetsgivare för att höra vad de tycker är lämpligt. Hjälp till självhjälp anser jag vara det bästa vi kan ge hjälplösa studenter!
    En fråga: vad ska man med utbildning till? Tre skäl: för att skaffa sig kompetens, dvs kunskaper och färdigheter som kan vara till nytta när man utför ett arbete; dessutom kan det ofta vara ett krav som arbetsgivaren ställer; och slutligen kan utbildningen vara meriterande dvs öka chansen att få arbetsgivaren att bli intresserad av att anställa personen ifråga.
    Därför ifrågasätter jag varför studenten ska ta just en master? Ska utbildningen vara till nytta i det kommande arbetet eller tror studenten att den ska vara meriterande när hen söker arbete?
    I det senare fallet anser jag att studenter ofta övervärderar betydelsen av masters, dubbel-examina osv. Dessa examina är knappast biljetter till ett arbete. Ofta kan olika typer av arbetslivserfarenheter vara av större värde både när man utför ett arbete men även mer meriterande när man söker ett arbete; det gäller även vissa fristående kurser som alltså kan ge större ”praktisk nytta”.
    Masterutbildningar är sällan av ”praktisk nytta” utan syftar ju ofta snarare till att vara ett steg vidare till kommande forskarutbildning.
    Men okej… här är några exempel på fristående kurser som erbjuds av Stockholms universitet som studenten (och du!) kan kolla på och som kan vara till nytta i den typ av arbete som studenten är ute efter, https://www.edu.su.se/utbildning/alla-program-och-kurser/frist%C3%A5ende-kurser/frist%C3%A5ende-kurser-grund-och-avancerad-niv%C3%A5-1.377824
    Annars kan som sagt olika arbetslivserfarenheter både vara till större nytta i arbetet och mer meriterande. Vilka då? Det borde studenten kunna fråga intressanta arbetsgivare om. Förslagsvis finns det ofta arbeten, t ex sommarjobb, inom kriminalvården.
    Till sist undrar jag varför du skickar denna fråga vidare till oss? Eftersom du är Studie- och yrkesvägledare så är du säkerligen kompetent att på egen hand ge studenten stöd och tips i denna fråga.
     
    Med vänligaste hälsningar
     
    Studie- och karriärvägledare

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,
    vi fick svar från den ansvarige för masterprogrammet i sexologi som skriver att examen från någon människobehandlande utbildning är: barnmorska/sjuksköterska, psykolog, socionom, kurator, läkare/gynekolog, arbetsterapeut, fysioterapeut och lärare.
    Alternativt kan den sökande ange det som kallas ”reell kompetens”, det vill säga att man har arbetat med sexologiska frågor i många år inom ramen för en anställning. Examen i sociologi räcker inte till, om det inte finns reell kompetens med i bilden.

    Alltså, ett av alternativen är att ta Lärarexamen och på så sätt bli behörig söka master i sexologi. På vissa lärarprogram är det (tyvärr) lätt att komma in.
     
    Med vänlig hälsning
    ANNA

    Hej igen, fick idag svar från Malmö Universitet; var god läs nedan:

    Hej,
    Mer om utbildningen finns här: https://edu.mah.se/sv/program/sasxm
     
    BEHÖRIGHETSKRAV
    Svenska B och Engelska A samt examen från ett utbildningsprogram omfattande minst 180 hp (inklusive ett examensarbete om minst 15 hp) inom det människobehandlande området.
     
    Som utgångspunkt kan det sägas att vi inte kan ge förhandsbedömningar på behörighet, eftersom vi måste se den specifika dokumentationen som ligger till grund för bedömningen. Däremot kan det sägas att man generellt sett inte uppnår kraven på ett utbildningsprogram inom det människobehandlande området med en kandidatexamen i sociologi, då det anses vara för teoretiskt inriktat.

    Med vänlig hälsning
    Admissions officer
     
    Malmö University
    Student administration
    Admissions

    Frågor och svar taggade med 'matte' (434 st.)

    • Elisa365

      Studera matte 3c fast på engelska?

      Hej, Jag skulle vilja bli behörig i matte 3c men jag kan bara Engelska. Jag har gått ut gymnasiet i Tunisien. Finns det någon kurs i Sverige som erbjuder detta? Helst på sommaren. Alternativt att man kan göra en prövning för ämnet då det kan...

      Milla : : Hej!Du får gärna ställa din fråga i Pluggakuten.se/matematikDet är i Sverige inte förbjudet att undervisa i gymnasiala kurser på olika språk (behöver alltså inte enbart... Läs hela svaret
    • AlvaS

      Redovisningsekonom räcker betygen för att komma in på yrkeshögskolan?

      Hej, Jag har tänkt söka till Redovisningsekonom och undrar om det räcker att ha grundläggande behörighet samt att man enbart har E i Matematik 1a, 2a samt i Svenska 2 och Svenska 3? Blir det svårt att komma in? Är utbildningen svår? Har inte...

      Milla : : Hej!Jag tror du undrar över den här YHutb.: utbildning/sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/redovisningsekonom -- enligt de uppgifter jag har tillgång till... Läs hela svaret
    • Noel

      Kan jag läsa ekonomi på universitetet om jag bara läser matte 2b?

      Hej! Jag är en 15åring som ska söka gymnasiet i år och funderar på ekonomi juridik. Däremot vill jag läsa något inom ekonomi på universitetet och gymnasiet jag ska söka till har endast matte 2b på sin ekonomijuridik programm....

      Milla : : Hej,eleverna på gymnasial utbildning EK/juridik brukar nästan alltid ha möjlighet att välja läsa matematik 3b som en valbar kurs. Det kan inte på förhand... Läs hela svaret
    • Adde1234

      Måste jag läsa om samma kurs som jag kuggade?

      Jag läste matte 1c, 2c och 3c på gymnasiet och kuggade både 2c och 3c. Skulle jag kunna läsa 2b och 3b istället och ändå få en godkänd examen eller måste jag läsa samma kurser som jag kuggade? Min fråga är alltså...

      Milla : : Hej,svar på din fråga beror i mångt och mycket på följande: har du gått ut gymnasiet Med eller Utan examensbevis?Om du hade alla andra godkända betyg och endast F i matte... Läs hela svaret
    • Elev2006

      Kan man gå ut gymnasiet med F i matte?

      Hej! Lite bakgrund: jag har haft svårt med matte sedan 2:an i grundskolan och liksom typ hela mitt liv. Det tog tills ett år på introduktionsprogrammet där jag äntligen kunde gångertabellen och fattade. Jag har kanske dyskalkyli men det har inte gjort en utredning ännu. Och jag har haft F i...

      Milla : : Hej,svar på din fråga beror på vad man menar med "gå ut gymnasiet". Examensbeviset kan man inte få utan godkänt betyg i matematik 1. Matematik 2 och 3 kan ingå i... Läs hela svaret
    • Elias G

      Läser utökat och undrar hur påverkar mitt jämförelsetal?

      Jag läser en kurs utökat, (d.v.s. att jag har 2600 poäng,) och läser matte 5 och matte specialiserings kursen. Kan jag då "ignorera" betyget i en av dessa kurser och betygsmässigt fokusera på endast en utav dem utan att mitt...

      Milla : : Hej,matematik 5 kan ge 1.0 meritpoäng (beroende på vilken utbildning du, efter gymnasiet, söker till). Matte specialisering kan ge 0.5 meritpoäng och båda... Läs hela svaret
    • Frågardigsyv

      Vad kan jag göra?

      Jag pluggar allmän kurs på folkhögskola och har även en diagnos på dyslakylk vilket gör det svårt för matten. Mina dröm program kräver 4.0 på bf- folkhögskole kvoten. 4.0= A i alla ämnen. Det är väldigt svårt, jag har knappt ett E i matte. Vad händer om jag får lägre än ett 4.0, är jag inte...

      Milla : : Hej,jag vill fråga dig - Vad är ditt drömyrke? Vad vill du jobba som? - detta frågar jag för att se om du tvunget skulle behöva läsa på högskolenivå. Inom många yrken kan man... Läs hela svaret
    • Aila

      kan man läsa matte2b igen?

      Jag fick F i matte 2b men vill självklart få godkänt. Finns det möjlighet till att få godkänt på matte 2b medan jag fortfarande går på gymnasiet (jag går sista året). Jag vill gärna undvika att läsa om kursen efter gymnasiet. Jag vill även veta om jag kan få godkänt innan högskola ansökningar...

      Milla : : Hej,du har rätt att, innan du går ut gymnasiet, göra Prövning i en kurs som du läste på gymnasiet och fick F i. Att läsa om (läsa en gång till) samma kurs kan din skola ge dig... Läs hela svaret
    • Frågardigsyv

      dyskalkyli och matte behörighet?

      Hej, jag har diagnosen dyskalkyli och har den även på papper. min fråga är då att jag vill läsa universitet men jag har inte godkänt på matte då jag ha haft min diagnos hela mitt liv; och jag behöver matte som behörighet för att söka in till mitt dröm utbildning. men eftersom att jag har...

      Milla : : Nej, det tror jag inte du kan få. Diagnosen dyskalkyli ger dig rätt till stöd i undervisningen; du kan ha rätt att få undervisning av speciallärare i matematik; du kan också ha rätt... Läs hela svaret
    • Oscar enkvist

      Kan man skippa en årskurs i åk 8?

      Hej! Jag går just nu i åk 8 och undrar om man kan skippa en årskurs. Jag har 335 i merit och har alltid haft det enkelt i skolan och i min årskurs. I år ska jag få tenta av nians matte NP efter att ha pratat med matematiklärare och rektor. Jag jobbar fram i nästan alla ämnen, framförallt i...

      Milla : : Hejsan,det är jättebra att du är så duktig och ligger före i alla ämnen. Formellt sett, så skulle det vara mycket enklare (framförallt administrativt sett) om du hade hoppat över... Läs hela svaret
    • Såpa

      Hjälp! Kan man ändra IV valet när man sitter i denna situation?

      Hej!

      Jag går just nu på första året av gymnasiet och jag har nyss fått information om att jag ska ha matte 2b som mitt individuellt val men på sistone har jag inset att det skulle vara omöjligt för mig att klara av matte 2b kursen eftersom...

      Milla : : Hej,du i din fråga skrivet bl.a följande: "...  fått information om att jag ska ha matte 2b som mitt individuellt val "... men är det inte du... Läs hela svaret
    • Student

      Hur stor skillnad gör ett högre betyg i en kurs på slutbetyget?

      Hej, jag har har: 18,62 i betyg (Varav endast 18,12 brukar användas på antagning.se när jag söker program - antar att något meritpoäng inte räknas med då?). Jag behöver 19,50 för att komma in på önskat program.

      Daniel: : Hej Lotta;engelska 7 krävs inte till någon utbildning i Sverige (i alla fall är det så att vi inte känner till ngn utbildning i Sverige som skulle kräva den... Läs hela svaret

    • Hamodi

      Kan man ändra från Matte 2b till 2a?

      Hej! Jag har en fråga som är ganska krånglig och förstå men jag gick ut ur gymnasiet i samhällsvetenskaplig program med F i Matte 2b. Min dröm program är samhällsanalys i SU och man ska ha Matte 2. Jag undrar om jag kan byta från Matte 2b...

      Anna: : Hej Hamodi,jag svarar först om din fråga om högskoleprovet. Resultat från högskoleprovet placerar dig i HP-urvalet. Resultat från högskoleprovet påverkar inte ditt... Läs hela svaret
    • Linn

      Var kan jag träna på Matematik digitalt?

      Jag ska plugga kort gymnasiet på komvux och innan det måste jag lära mig matematik igen. Kan typ högstadiet. Har dyskalkyli så det är svårt för mig. Jag vill ej ha bok utan helst plugga matematik digitalt. Helst gratis! Några bra appar / hemsidor?

      Milla : :  Hej Linn,den hemsida vi brukar rekommendera vad gäller repetera eller lära sig nytt inom matematik är matteboken.se - det är gratis och de har också forumet för... Läs hela svaret
    • Vilsen

      Hur mycket matte det inom systemvetenskap och kognitiksvetenskap?

      Hej! Jag undrar hur mycket användning av matematik det är inom systemvetenskap och kognitionsvetenskap? Jag har sökt till båda på universitetsnivå och har behörighet men har kämpat mig igenom matematik 2A och alltid haft svårt för matte....

      Anna: : Hej Matilda,om du blir antagen till en viss utbildning då har du uppfyllt kraven för behörighet och har god chans att klara utbildningen (i annat fall lär du inte bli... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga