Klara
    Hej! Jag har på senaste tiden varit väldigt intresserad av att gå estet musik, men de omkring mig är väldigt emot detta. Jag har förstått det som att estet i princip är en samhällslinje ned musik, och jag har pratat med syven på gymnasieskolan, som säger att det hade gått jättebra att läsa till de kurserna jag annars skulle missat.

    Självklart är jag väldigt upprörd över att min släkt vägrar stötta mig, men jag undrar lite om yrken efter estet.

    Jag är inte alls säker på vad jag vill bli i nuläget, men hur skulle det vara att bli psykolog eller advokat efter estet? När jag hade advokat som förslag sa nämligen min släkt bestämt ifrån att det kan jag inte bli om jag går estet. De påstår också att jag kommer ha mindre chans att komma in på en högskola/universitet pågrund av att jag går estet, oavsett betyg, och att det kommer svärta ner mina meriter. Hjälp?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Klara,

    för at få en objektiv uppfattning, råder jag att jämföra Programplanerna för ex. SA och ES. Program för SA finns här
    och Programplan för ES här.
    Många identiska kurser är obligatoriska på båda programmen; båda programmen är högskoleförberedande. 
    ********
    Om man efter gymnasiet vill komma in på Juristprogrammet, krävs det för särskild behörighet godkända betyg i Samhällskunskap 1b och Historia 1b. Båda de kurserna läses som obligatoriska på båda programmen.
    ***
    Om man vill komma in på Psykologprogrammet, krävs det - Samhällskunskap 1b och Matematik 2. Matematik 2 läses på SA men inte på ES. Det är dock inte förbjudet att läsa matte 2 som valbar kurs, men det kan inte garanteras. Detta pga exempelvis lärarbrist kan göra att endast de som Måste läsa matte för att få ut sitt examensbevis, får göra det och för övriga - räcker inte lärarkapacitet. Även om gymnasieskola säger nu att de som vill brukar alla få läsa matte 2, vet de idag inte hur lärar-situationen blir under läsåret 2020-2021 (det är då det skulle bli aktuellt för dig att läsa matte 2). 
    Vidare - så brukar populära utbildningar som juristprogrammet & psykologprogrammet kräva högre meriter än endast A-betyg i alla kurser från gymnasiets alla årskurser. Endast A-betyg i alla kurser ger Jämförelsetal på 20.0. 
    Antagningsgränser till jurist- och psykologprogrammen brukar vara Över 20.0. Det betyder att man måste även läsa Meritpoängs-kurser som är Moderna språk 3 och 4; Engelska 7 och "högre kurser i matematik". Info om meritpoäng för dig med Examensbevis - finns på gymnasieguiden.se/informeras/merit.

    Exempel; en elev får examensbevis från SA, valfri inriktning, och söker till juristprogrammet. Hen läste matte 2b på SA (obligatorisk kurs); om eleven fick godkänt betyg i matte 2b, får hen + 0.5 i merit för den kursen. Detta för att matte 2 krävs inte för behörighet till juristprogrammet och med det ger en halv meritpoäng i merit. 
    Om en elev på ES får godkänt betyg i matte 2, blir det exakt samma resultat (som ovan) - dock kan det inte garanteras att eleven får läsa matte 2 på ES. Gör hen inte det, blir hen inte behörig till psykologprogrammet. 

    Mer om meritpoäng
    Engelska 7 är inte en obligatorisk kurs på någon av gymnasieprogram. Den får läsas som valbar kurs. Här är det ingen skillnad på SA och ES (eller om man jämför med något annat högskoleförberedande program). 

    Moderna språk 3 och 4 ger meritpoäng. På ES behöver man inte läsa moderna språk. På SA är 2 kurser moderna språk obligatoriska. Dock, om man på SA läser mod.språk 1 och 2, får man inga meritpoäng för mod.språk. Det är endast om man på grundskolan läste mod.språk och fortsätter in på gymnasiet i samma språk, och börjar med mod.språk 3 på gymnasiet och sedan läser och får godkänt betyg även i mod.språk 4 - som man får max i merit i mod.språk.

    Det är alltså, lite lättare och "mer garanterat" som man kan få meritpoäng på SA, jämfört med ES. Å andra sidan, om man lättare (med mer lust och motivation) läser på ES och pga det får Högre betyg, så är det myckt värt och inte minst i "välmående" (att titta tillbaka på sin gymnasietid och minnas den med glädje - är en bra grund för framtiden, oavsett betyg, tycker jag).

    Ang. höga/låga betyg
    Det hjälper inte att t.ex ha alla C-betyg på SA, eller inte ens B-betyg, därför att så lågt har inte antagningsgräns på populära program på högskolan sjunkit de senaste året.
    Givetvis kan man komma in via Högskoleprovet. I så fall räcker det med endast godkända betyg. 
    Obehöriga deltar inte i konkurrensen. Men många behöriga kommer inte in, pga för låga betyg och för lågt resultat på högskoleprovet. 

    Du får gärna visa mitt svar för de personer som du diskuterar gymnasieval med. Om de inte håller med mig - är de välkomna att skriva kommentarer eller ställa egna frågor.
    Jag hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp!
    ANNA

    Ang. yrken efter ES, så är det jättesvårt att svara på - då det finns tusentals yrken man kan satsa på: både direkt efter gymnasiet och ännu fler om man går någon eftergymnasial utbildning.

    Yrken som ofta intresserar elever som går inriktningen musik är: artist, låtskrivare, arrangör, producent, musikpedagog, musiker, kantor, studiotekniker, ljudtekniker, lärare, journalist. Men man kan i princip bli vad som helst; bl.a med kompletteringar efter gymnasiet; ex. genom studier på naturvetenskapligt basår kan man bli behörig till läkar- och tandläkarprogrammen, till veterinärprogrammet och till biologiska utbildningar, ex. kan bli marinbiolog, om man så önskar, kompletterar efter gymnasiet, får höga betyg eller högt resultat på högskoleprovet och kommer in. 
    En ny studiefort (sedan 2-3 år) är KKU, som ej funnits förr, så kika gärna på den. En annan studieform på eftergymnasial nivå som inte är jättegammal /har funnits i 5-6 år/ är Yrkeshögskola. Exempel på yrkeshögskoleutbildningar:
    Eventkoordinator
    https://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/event-marketing-management
    https://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-landskrona/eventkoordinator ;

    Visual merchandiser
    https://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/visual-merchandiser-frans-stockholm

    Hela utbudet av yrkeshögskoleutbildningar - se www.yhguiden.se

    Frågor och svar taggade med 'pendla till gymnasiet' (7 st.)

    • Joan

      Ekonomi Juridik eller sam beteende, vad är bäst?

      Jag har ingen aning om vart jag ska ta vägen, valet stänger om 7 dagar och jag är fortfarande inte säker om vad jag vill ta. Båda linjer är ganska lika så det är därför det är svår för mig o välja.

      Milla : : Hejsan!Jo, du har rätt - de två utbildningar som du står i valet och kvalet mellan är rätt så lika men ändå inte identiska. På Ekonomiprogrammet (gäller... Läs hela svaret
    • Jack

      Busschaufför Gymnasiet?

      Hej! Jag går just nu i nionde klass och önskar att bli bussförare vid 18-års ålder. För att få D/DE-kort vid 18-års ålder måste man gå persontransport på gymnasiet. Men hittar ej detta program någonstans förutom...

      Milla : : Hej,enligt de uppgifter jag har tillgång till kommer FT/transport erbjudas (från hösten 2024) på följande gymnasieskolor:Se Listan som inkluderar cirka 100 gymnasieskolor (i hela Sverige) -... Läs hela svaret
    • Oscar

      kommer det bli krångligt att byta och får jag bidrag för resa?

      kommer det bli krångligt att byta pga skolan befinner sig i ett annat län. hej! jag går El och energi med inriktning dator och kommunikationsteknik men vill byta till en annan skola i ett annat län (till Elteknik) för att det är ca 50km (enkelresa) till min nuvarande och den jag tänkt byta till...

      Liselotte: : Hej Oscar, du har rätt att söka om - till åk1 till hösten 2019 och du förlorar inget på att göra det. En ny ansökan påverkar inte dina nuvarande... Läs hela svaret
    • Simon

      Lösning om man har långt till busstation?

      Hej, jag ska börja pendla nu när jag börjar gymnasiet och jag har 85km till skolan men även 10km till busstationen. Finns de någon möjlighet att få hjälp eller någon bra lösning med att ta sig till busstationen då jag inte har någon möjlighet att ta mig dit förutom att cykla möjligtvis men de...

      SYV-besökare: : Hej Simon, kan dina föräldrar skjutsa dig till busshållplatsen? - det är mitt första förslag; - ett annat sätt att "angripa" problemet är om du skaffar dig... Läs hela svaret
    • Tova

      Välja gymnasium efter skola eller utbildning?

      Hej, jag går för tillfället i niondeklass. Jag har extrem gymnasievalsångest. Det finns en skola (Magnus Åbergsgymnasiet) i min stad (Trollhättan) som jag tycker verkar bra gällande utbildning. Jag behöver inte pendla för att åka dit och det har den linje och inriktning jag vill gå (Samhäll...

      Elinor: : Hej Tova!   Jag förstår ditt dilemma och det är oerhört svårt att ge dig ett bra svar, eftersom det är omöjligt att veta på förhand hur det kommer att bli... Läs hela svaret
    • Beppe

      Pendla eller inte pendla ?

      Hejsan, Jag funderar på att gå ett program(yrkes) som verkar väldigt intressant, och som leder till jobb som jag vill arbeta med. Men det är på en annan skola som är ca 10-20 min bort. Det finns samma program på en gymnasieskola i min stad, som jag i princip kan se från mitt hus. Det har...

      Julia: : Hejsan, se i programplanen för El- och energiprogrammet vilka kurser som ingår i de olika inriktningar. Du kan också fråga om inriktningskurserna läses från åk2 (vilket de ofta... Läs hela svaret
    • Ella

      Måste jag betala pendeln?

      Hej! Jag har tänkt att gå på drottning blankas i göteborg. Jag bor i trollhättan, och den skolan finns här också. Men jag funderar på det med pendeln, om jag själv står för kostnaden eller om kommunen/skolan gör det. Jag har hört och tror att man troligtvis kommer få ett nej om den skolan man...

      Anna: : Hej Ella! Jag vågar inte ge ngt definitivt svar på din fråga - för att olika bedömningar kan göras. Din kommun (där du är folkbokförd) kan bevilja dig region-kortet för att du ska... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga