Ali
    Hej!

    Jag har utländsk gymnasieutbildning, och jag försöker att hämta det från Irak. Skolan i Irak frågar om till vilken myndighet vill jag betyg för. Behöver betyget att vara certifierad eller inte?

    3 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Ali,

    Jag råder dig att svara att du önskar att betyget blir Certifierad.

    till vilken Myndighet - så beror det på vad du vill göra... om du vill söka jobb, då är det Arbetsförmedlingen - www.arbetsformedlingen.se som du svarar att du behöver visa dina betyg för; om du vill söka till högskola/universitet - då är det UHR, Universitets- och högskolerådet - https://www.uhr.se/ & om du vill söka till yrkeshögskola - då är det Myndighet för yrkeshögskolan - https://www.myh.se/ men jag tycker du bör helst be att det du som får betygen (i alla fall du - också...). Annars så skickas dina betyg kanske bara till respektive myndighet (och inte till dig) och sedan kanske de försvinner i hanteringen där... speciellt om de inte är översatta till svenska eller engelska... Jo, förresten, om det finns möjlighet att få dina betyg på Engelska, Tyska, Franska eller Spanska - så är det jättebra om du får de på ett av de språken (då slipper du bemöda dig med att ordna översättning till svenska).

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Peter syv

    • : Jag ska fråga om det går att jag som får betygen, processen att få dokument är inte lätt i Irak, men tack så mycket för svart för att jag kunde inte hitta någon som kan svara mig. Är betygen för hela tre år gymnasieutbildning eller för sista året tack?
    • Liselotte : Mitt råd är att du får alla betyg som går att få! Ju fler desto bättre, tänker jag. Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    hejsan,

    nu känner jag inte till hur man får ut sina betyg från Irak och jag kan tänka mig att det kostar pengar och mer pengar för fler betyg.

    Om du har råd, få alla betyg som du kan få tag på - är mitt råd till dig. Detta för att du kan behöva de betygen för olika saker i framtiden. Du har väldigt många år kvar till pension och vad du kommer på att du vill göra i framtiden, vet du kanske inte ens själv idag! :) ;) :)

    Du behöver inte "uppreppningar" dvs du behöver inte separat papper med kurser som även syns på det andra "pappret". Men om det är gratis och inte är för jobbigt att få, ta rubbet (dvs allt du kan få tag på).

    Det mest verdefulla är ett Sammanfattande dokument, som kan heta olika i olika länder (några exempel på vad det kan heta: "examen", "diplom", "attestat" eller "slutbetyg") - som nämner alla de kurser som du fick betyg i på gymnasiet - med tillhörande betyg och om möjlighet finns att få det dokumentet på Engelska - är det i så fall ännu bättre. Originalhandlingar bör skickas helst med Rekommenderat brev men det kostar mer.

    Du kanske kan få hjälp av ambassaden:

    här är adress till deras hemsida>>

    T.ex om Ambassaden kan ta emot dina betyg och sedan om du kan hämta dem på ambassaden eller att ambassaden skickar dem till dig med rekommenderat brev. Eller om de kan hjälpa till med tips, råd eller ngt. annat.

    Vänliga hälsningar

    L. :)

    Liselotte
    • : tack så mycket för ditt svar och råd, jag försöker att ordna. allt är beroande på talamod och pengar där nära, jag återkommer med frågor när ansökan roller i väg
    • Anna : Lycka till! :)
    • Anna : Jag kan också tipsa om att du går till Arbetsförmedlingen och frågar om de har någon anställd som kommer ursprungligen från samma land som du. AF har på senare tid anställt många personer som ursprungligen kommer från andra länder. Varför skulle det hjälpa dig? Jo, för att en arbetsförmedlare som själv kommer från samma land som du gör kan ge dig myckt värdefulla råd. Den personen har med stor sannolikhet fått samma fråga förut och kan redan ett färdigt svar.
    • : tack så mycket Anna, jag var hos VUC i min kommun och de vet inte mycket om detta. Jag tror att utländsk utbildningar frågor är viktiga och det måste finnas något steg och form för hur betyg ska se ut. Det kostar pengar och tid för att hämta betyg. Kan jag skriva till AF i stället på riks nivå så jag får riktigt svar?
    • Anna : Alla som vill får givetvis kontakta Arbetsförmedlingen. AF ansvarar dock endast för frågor som är relaterade till jobb-sökande aktiviteter, och inte för ansökan till högskola, till exempel. Jag skriver nu ett nytt svar till dig.
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ali,

    VUC - är det Vuxenutbildningscentrum som du menar med?

    Svårt med förkortningar, för de kan stå för olika saker. Men AF i Sverige är nästan alltid "Arbetsförmedlingen" i alla fall... :)

    På tal om din kommentar: yes! jag håller med dig om att utländsk-utbildningar-frågor är viktiga. Dock är det mycket svårt för svenska myndigheter att bestämma hur utbildningsdokument i andra länder ska se ut. Det är respektive land som bestämmer över sitt utbildningssystem.

    Här i Sverige tar man emot de dokument som personer har med sig från andra länder och försöker förstå vad det är för dokument och vad personernas kunskaper motsvarar på den "svenska skalan".

    När du avslutade din gymnasial utbildning i Iraq - fick du någon sort "Diplom" eller "Cetrifikat"? Det är det originalbetyget som du behöver få fram och om original-betyget är förlorat, Kopia eller ersättning av det betyget.

    Det är inget nytt betyg som du behöver, utan det "gamla betyget" som du fick förut men som jag förstår - har du inte med dig det till Sverige. Hur det betyget bör se ut, kan inte någon svensk myndighet bestämma.

    Varför jag rådde dig försöka få hjällp på Arbetsförmedlingen: för att AF har personal anställda som ursprungligen kommer från olika länder. De har också erfarenhet av att råda folk i olika frågor, bland annat vilka betyg man behöver och hur man ansöker om dem. Kanske kan Arbetsförmedlingen även hjälpa till med att betala avgift för att få ut ditt betyg och/eller betala för översättningen av betyget till svenska eller engelska.

    Om AF bedömer att du med betyget har bättre förutsättningar att få jobb än utan betyget, kan de besluta att betala (i alla fall en del av kostnaden) för att få ut ditt betyg eller eventuellt bistå med annan sort hjälp.

    Vill du skriva till Arbetsförmedlingen, får du kontaktuppgifter här: här>> kan du skriva din fråga till Arbetsförmedlingen.

    Du kan ringa dem också:

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Bästa hälsningar och lycka till!

    ANNA

    • : VUC - är Vuxenutbildningscentrum. tack så mycket Anna för svar och information, jag ska kolla med AF, det tar tid för att allt ska bli klar.
    • Julia : Under tiden du jobbar på att få hit dina betyg - läs svenska, så mycket du kan. Ska man bo och jobba i Sverige, behöver man så mycket svenska som möjligt - i tal och i skrift. Lycka till!
    • : tack så mycket Julia! det gör jag så om jag hittar inte betyg, då blir bättre på språket :-)
    • Anna : Betyg är viktiga men de faktiska kunskaper i olika ämnen - framförallt i matematik, engelska och svenska - är ännu viktigare. Och ska man verka (bo, studera, jobba mm) i Sverige är det många ggr just svenska språket som är det viktigaste att kunna (och det, oavsett vilka betyg man har eller inte har från sitt före detta hemland).
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'studera i usa' (42 st.)

    • Astrid J

      Behöver man Engelska 7 för att plugga på college?

      Hej! Jag går i årskurs 2 i gymnasiet och är sugen på att plugga och spela basket på college i USA efter studenten. Jag undrar ifall jag behöver läsa engelska 7 som individuellt val för att kunna komma in. Tack på förhand! //Astrid

      Milla : : Hej,vad just den college I USA som du vill läsa på kräver vet jag inte, men det är bra för dig att kunna så mycket engelska som möjligt så jag tycker att det... Läs hela svaret
    • AddiPaddi123

      Bli läkare i USA?

      Hej! jag har börjat på läkarprogrammet i Sverige men vill i framtiden gärna flytta till och jobba i USA. Hur funkar den processen om man är en färdigutbildad läkare i Sverige? krävs det något slags test, eller ytterligare utbildning i USA? Hur...

      Milla : : Hej,jag som är allmän studievägledare och inte expert på läkaryrken och läkarutbildningar och inte expert på yrken och utbildningar i USA, kan tyvärr inte svara på din fråga. Min... Läs hela svaret
    • AddiPaddi123

      Kan man börja läkarprogrammet i USA?

      Hej jag har nyligen tagit studenten och vill börja på läkarprogrammet, som ex KI. Men, jag undrar om det skulle gå att gå motsvarande läkarprogram i USA? Vilka skolor då och var ansöker man? Tack!:)

      Milla : : Hej!Att påbörja ett läkarprogram i USA skiljer sig en hel del från hur man utbildar sig till läkare i Sverige. I USA krävs det först en så kallad ”pre-med”... Läs hela svaret
    • Elev23

      Går det att skriva LSAT i Sverige?

      Hej! Påbörjar snart min kandidatexamen och drömmer om att sedan kunna börja på law school i USA efter jag är klar med studierna i Sverige. För att komma in på de bättre amerikanska skolorna krävs ett högt resultat på just LSAT, ett typ av test likt högskoleprovet som uppskattar ens förmågor...

      Milla : : Hej,kika gärna på informationen som finns på webbplatsen lsac.org - där man bland annat läser följande: " Most test takers can choose whether to test in person or remotely... Läs hela svaret
    • Melanie

      Gå vård- och omsorgsprogrammet och sen studera till ssk i USA?

      Hej, jag går i 9:an just nu och vill gärna gå på vård och omsorg. Om jag kommer in på VO och sedan tar studenten blir jag ju undersköterska. Har läst att en undersköterskeutbildning motsvarar en "Associate's degree in Nursing" (tar 2 år) i USA vilket i sig motsvarar ungefär hälften av en...

      Julia: : Hej Melanie,du bör fråga på den skolan i USA dit du vill komma in på. Jag tänker också på följande: det är först om 3 år som du ska... Läs hela svaret
    • Isak

      Vad ska en svensk Counselor skriva på ”The Common App”?

      Hej! Jag håller på att ansöka till amerikanska universitet via The Common App. Jag har bjudit in min mentor till att göra en s.k. ”Counselor Recommendation”, men hon förstår inte vad som menas med Scholes Report. Har ni några tips på...

      Anna: : Hej Isak,studievägledare som jobbar på IB-gymnasieprogram brukar vara bättre insatta, och även lärare som jobbar med elever på IB-programmet, för att många elever... Läs hela svaret
    • Jonatan

      Vill studera i USA efter gymnasiet- går det flytta till IBskola i åk2?

      Hej, har under en längre period kännt att jag skulle vilja studera vidare utomlands efter gymnasiet. Frågan jag ställer härstammar från att mina betyg från årskurs 9 är "okej" och att jag också från årskurs 1 kommer få något lägre betyg, som drar ner vad som i det amerikanska systemet hade varit...

      Anna: : Hej Jonatan,jag håller med dig om att det finns fördelar i att läsa gymnasiet på IB-diploma programmet om man senare vill läsa utomlands. Undervisning på IB... Läs hela svaret
    • Henrik

      Oavslutad utbildning - ska jag kasta in handduken och "call it a day"?

      Hej! Jag har oasvlutade studier från college i USA och hade ungefär en termins studier kvar till en Associate of Arts degree i mitten av 2015. Dock så tillät mig ett universitet att ändå göra en transfer men jag bestämde mig för att åka tillbaka till Sverige av ekonomiska skäl men även av...

      Julia: : Hej Henrik!Jag förstår att det fanns giltig anledning till varför dina studier i USA blev oavslutade.Du skriver om att du behöver snarast få jobb men du skriver... Läs hela svaret
    • Ingela

      Plugga på college i USA?

      Hej! Jag har en dotter som har planer på att plugga och spela collegefotboll i USA i 4 år och vi undrar vad man bör plugga för att ha bäst nytta av sin utbildning i Sverige. Dvs kunna tillgodoräkna sej högskolepoäng i Sverige. Hennes tanke var att...

      Anna: : Hej Ingela,jag förstår din fråga. Men problemet är att varje svenskt lärosäte (högskola eller universitet) har rätt att göra egen bedömning angående utländsk utbildning -... Läs hela svaret
    • Gymnasieelev

      Hur kan man komma in på en ivy league skola som svensk?

      Hej! Jag har börjat kollat in universitet i Usa. Speciellt Ivy league skolorna (trots att det är väldigt svårt att komma in). Jag undrar dock hur den processen ser ut för oss som bor utanför Amerika. Vad måste man göra betygsmässigt för att...

      Peter: : Hej mitt förslag är att i fall du ej redan går på IB-diplomaprogrammet att du försöker komma in i IB-diplomapr. Det är ett 2årigt program som är... Läs hela svaret
    • Celinn

      Criminal Justice/Forensic Science bachelor från USA i Sverige?

      Hej! Mitt namn är Celinn och jag studerar Criminal Justice på en Amerikansk institution. Jag funderar på att ta en Bachelor inom Criminal Justice men med en koncentration i Forensic Science och minor i Psykologi. Å andra sidan är jag osäker på hur en bachelor inom detta skulle fungera senare i...

      Julia: : Hej Celinn,jag rekommenderar att du tar kontakt med studievägledare på de utbildningar i Sverige där du senare vill läsa - för att det är just de studievägledare som har specialkunskap inom det område.VänligenJulia
    • Malva

      stipendium etc för svenska elever som söker till USA?

      Jag har tänkt söka till universitet utomlands, men vet inte hur jag ska ha råd. Vad för stipendium finns det för svenska elever som vill söka utomlands/ till USA?

      Julia: : Hej Malva; jag råder dig börja med att kika på info om Studiemedel för eftergymnasiala studier utomlands.Frågan om stipendier är inte lätt att besvara. Det finns... Läs hela svaret
    • Malva

      Halva tvåan utomlands?

      Hej, jag går i tvåan på gymnasiet och funderar på att ta halva året utomlands pga att jag inte helt trivs i min klass. Går det att ta ett halvår utomlands (efter jul tills på sommaren) utan att behöva gå om när jag kommer tillbaka? Isf skulle jag behöva läsa på distans? + hur gör jag det?

      Julia: : Hej Malva!Du får gärna förklara vad du menar med "ta ett halvår utomlands" - menar du att du ska bo utomlands; var ska du bo utomlands? Åker du utomlands med en eller båda dina vårdnadshavare pga... Läs hela svaret
    • Meriam

      Hur går det att plugga i USA?

      Hej, jag pluggade i grundskolan från 1-6 i Sverige sen flyttade jag till London och fortsatte där i 1 och ett halvt år. Jag fick hoppa över 7:an för va 1 år äldre än alla. Så började i london direkt i 8:an. Fick till baka till Sverige efter jul 2015 och började 9:an. Jag började plugga sen...

      Milla : : Hej Meriam,om studier utanför Sverige har Fråga SYV endast mycket begränsad möjlighet att bistå med info. Vi kan i princip endast ge dig länkar till hemsidorna som vi bedömer som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga