Jennie
    Hej hej! Jag går första året på samhällsprogrammet. Jag mår dåligt pga mycket läxor och har fått ångest under hösten. När jag ville byta så var det försent. Det jag inte gillar med linjen är att det inte finns någon praktik, mycket plugg, stressigt och att man nu redan första året i gymnasiet får lära sig hur tufft det är på universitet (tycker att det är konstigt eftersom vi precis har börjat gymnasiet och får se hur det är där). Vad är det positiva med ett högskoleförberedande program? För allt känns hopplöst just nu. Kraven är desutom sjukt mycket större nu som gör att jag inte uppnår bra resultat. Min andra fråga är: Hur tycker ni att jag ska göra? Är det värt att gå kvar i 3 år eller bör jag byta linje?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    hej Jennie,

    det är inte bra att du känner dig så pressad, inte trivs och inte tycker det är roIigt att gå i skoIa. Du skriver också att du tycker kraven är för tuffa och du vilI helst också ha praktik.

    I så fall kanske det är bäst att du söker om till åk1 - tiII ett yrkesprogram och läser i så fall om åk1 nästa år - på ett nytt program (i första hand på ett yrkesprogram). Att du söker till nästa höst betyder dock att du inte ska/bör/vinner på att fortsätta läsa detta läsåret.

    Jag tycker du kan både fortsätta kämpa detta året så gott det går och samtidigt söka om till åk1 till hösten 2017.

    På ett yrkesprogram har man minst 15 veckors praktik, ofta mer. Söker du Lärlingsutbildning, är du på arbetsplatsen mycket, i princip halva tiden, och ofta mer tid än du är i skolan. Dessutom har man som lärling på gymnasiet även rätt till Lärlingserästtning som för närvarande är 1000 kr. extra i månaden, utöver den vanliga studiehjälpen.

    Vilka yrkesprogram som finns kan du se på GymnasieGuiden.se - här >> presenteras alla gymnasiala program, av dem 12 yrkesprogram.

    Du frågar om fördelar med högskoleförberedande program... ? och det är väldigt olika vad man vill och vad man tycker... för vissa elever passar högskoleförberedande program bättre, t.ex om de inte vill ha någon praktik, de gillar att plugga mycket och de siktar på yrken där högskoleutbildning är ett krav t.ex yrken som läkare >>, tandäkare >>, marinbioIog >>, civiIingenjör >>, högskoleingenjör >> och domare >>. Men man kan faktiskt bli "vad som helst" även efter ett yrkesprogram, men det kommer att ta längre tid, eftersom man måste kompIettera med behörighetsgivande kurser på komvux.

    Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Julia SYV

    • : Aa okej. Men jag vill helst inte komplettera kurser på konvux utan var klar helt och hållet med de betyg som krävs för att komma in på en utbildning (är inte intresserad av att bli t.ex läkare osv och behöver då inte komplettera fysik osv). Då känns det mer passande att gå kvar. Det kanske blir roligare i 2:an? Men om man lägger till högskolebehörighet behöver man väl inte komplettera några uppgifter? T.ex har jag läxor över jullovet så man får aldrig någon paus från det programmet jag går.
    • Julia : Vad vill du jobba med i framtiden? Vilket yrke är du intresserad av? Kika på oIika yrken på www.framtid.se - och ang. behörighet till vidareutbildningar, det är inte möjligt att bli behörig till ALLA eftergymnasiaIa utbildningar för att det krävs så olika saker. Ibland krävs det att man t.ex har körkort (till polisutbildningen)... och ibland måste man ha arbetslivserfarenhet - till många Yrkeshögskoleutbildningar. VilI man bli språkIärare, måste man kunna just "det språket"... tiII konstnärIiga utbiIdningar gör man arbetsprover... så det är ganska så olika vad som krävs. :)
    • : Jag förstår. Jag vet inte riktigt vad jag vill bli men jag tycker om att läsa om människan osv.
    • : Men jag är en person som ändrar sig lätt och därför vill jag ändå ha en bred utbildning utan att behöva plugga upp ämnen. Jag trodde jag var bra i skolan om man säger så eftersom jag uppnådde toppbetyg men nu har mina betyg sjunkit mycket.
    • Liselotte : Det är inte alls konstigt att ändra sig. Det gör de flesta av oss. Det är extremt sällan som man håller vid samma drömyrke hela livet - från barndom till vuxen ålder. Gör ditt bästa i alla kurser du läser, men utan att överanstränga dig! Då har du gjort vad du kan. Ingen kan göra det omöjliga. Det är skillnad på grundskola och gymnasiet. På gymnasiet ställs det större krav och man får själv anpassa till sina egna behov ganska mycket - läsa hemma det man behöver, repetera, söka information och inte vänta på att läraren förklarar och kontrollerar allt i detalj. Vi hoppas våra svar och tips hjälper dig "på traven"!
    • : Men anser ni att det skulle vara bäst att gå kvar på samhällsprogrammet även om jag inte uppnår höga betyg och tycker det är stressigt? Även om man lägger till högskoleförberedande ämnen på ett program, måste man nog ändå läsa upp ämnen efter gymnasiet som man har missat?
    • Mikael : Gör ansökan till ett nytt program men fortsätt samtidigt läsa och göra ditt bästa på din nuvarande utbildning, då kan du bestämma sen, precis innan höstterminen börjar.
    • Mikael : Du växer och mognar för varje dag och du vet om 8 månader bättre vad som passar dig än du gör idag.
    • : Ja det är sant. Men vill inte börja på en yrkes utbildning som jag måste läsa upp betyg i efter gymnasiet...för det måste man väl?
    • Mikael : På yrkesprogram har alla elever rätt att läsa kurser för Grundläggande behörighet, oftast går det också att läsa matte 2&3 och samhällskunskap 1a2, så att man blir behörig till t.ex psykologprogrammet och fastighetsmäklarprogrammet men vad vill du bli behörig till?
    • : Jag vet inte vad jag vill jobba med så därför vill jag ha behörighet till så mycket som möjligt. Min syv sade att samhällsprogrammet skulle ge flera dörrar öppna kring utbildningar än om jag gick ett yrkesprogram och la till högskolebehörighet. Är det så? Eller är det ingen skillnad om man valde ett yrkesprogram och lade till högskolebehörighet som att man gick ett högskoleförberedande program?
    • Milla : Det beror även på Vilket yrkesprogram man går... Det finns 12 yrkesprogram. Vilket är du intresserad av?
    • : Jag är intresserad av vård-och omsorgs programmet.
    • : Men är det värt att stanna på mitt program? Om man får ungefär C i varje kurs, blir det många poäng?
    • : Alltså om man får runt betyg C i alla ämnen i 3 år på samhällsprogrammet, kommer man kunna komma in på många utbildningar?
    • Anna : Om du får C i aIIa kurser, får du 15.0 att konkurrera med om utbiIdningspIats på högskoIa/universitet. Om du även får några meritpoäng, bIir det högre. Max i merit är 2,5. Med aIIa C betyg och max i merit - får du 17.5 att konkurrera om utbiIdningspIats på högskoIenivå.
    • Anna : Det är stor skillnad på 15.0 och 17.5 - dvs det spelar stor roll om du får några meritpoäng och i så fall hur många. Om meritpoäng Iäs på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser
    • Anna : Om man på Vård- och omsorgsprogrammet lägger till matematik 2 och historia 1a2 men i första hand matte 2, blir man i stort sett behörig till samma utbildningar som efter samhällsvetenskapsprogrammet (under förutsättning att man läser eng 6 och svenska 3 - som man har rätt att läsa för grundläggande behörighet).
    • : Okej, tack för hjälpen. Önskar att min tidigare syv hade berättat detta för mig så att jag inte hade valt samhällsprogrammet.
    • Liselotte : Det är tråkigt att du känner att du vaIde feI program. Som tur är, är du fortfarande mycket ung och hinner ändra dig fiera gånger om! Du kan söka tiII ett annat program tiII hösten 2017. Du har många oIika möjIigheter. Jag bekIagar att du känner att du inte fick reIevant information förut. Det är ingen som kan gå tiIIbaka i tiden... men det är mycket vi kan göra idag och imorgon och framöver. Nu måste du agera utifrån den situationen som är nu. Du förIorar inget på att göra en ny ansökan tiII åk1. Du kan ändå stanna på din nuvarande utbiIdning (tacka nej tiII den nya utbiidningspIatsen).
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med '#natur' (16 st.)

    • Hanis

      Kan jag klara 19 kurser på 5 månader?

      Hej! Jag har under en lång period haft depression och sällan gått till skolan på grund av det. Dock sökte jag aldrig hjälp för det tills nyligen. Jag går nu på behandling vilket går bra. Jag går i åk 3på gymnasiet och...

      Milla : : Hejsan,jättebra att du går på behandling som också hjäper dig! Mitt råd till dig är att du pratar med rektor på din gymnasieskola (kanske först med SYV och kurator och... Läs hela svaret
    • Soso

      Är naturguidning onödigt ifall jag läser moderna språk och modersmål?

      Jag är väldigt osäker på om jag ska välja det eller inte. Jag menar, det känns jätteroligt att komma ut i naturen samtidigt som det är jobbigt. Men grejen är att jag inte vet hur "poängen" kommer gynna mig. Jag vet att det är...

      Milla : : Hej,vilket gymnasieprogram läser du på? Uppge gärna även vilken nationell inriktning på programmet du läser eller har för avsikt att välja... Läs hela svaret
    • Elaf

      vilken individuell kurs val ska man välja?

      Hej; jag går naturvetenskap inriktning natur, och är i det andra året och kommer att välja en individuell val i februari, där vi kan bland annat välja mellan ma5c eller eng7. Och jag har i tanke någon form av ingenjör utbildning, först och...

      Milla : : Hej!Båda de kurserna som du nämner i din fråga, Matematik 5 och Engelska 7, är bra att läsa. Goda kunskaper i engelska behöver man ha nästan oavsett vilken utbildning man... Läs hela svaret
    • Elev

      Ekonomi eller natur?

      Hej, jag går i nian och ska välja linje väldigt snart. Hela högstadiet har jag varit säker på att jag vill gå ekonomi men nu nyligen har jag börjat tveka och överväga att läsa natur istället. Jag är nyfiken och gillar no och det faktum att det bara är fakta (inte som so där man behöver resonera...

      Milla : : Hej Tove,Du ställer en viktig fråga - om gymnasieval, men som också är rätt svårt att besvara. Du skriver bland annat: " Jag är också orolig för att inte ha betygen efter... Läs hela svaret
    • Yona

      Fick F i kemi 1, vad ska jag göra ?

      Hej! Jag fick F i kemi 1 och jag går i naturvetenskap. Vad är det för typ av lösningar jag har för att gör. kan man göra en komplettering i kemi1 i 2an. har jag rätt att göra nåt typ av prov för att få godkänt i kemi 1 ?

      Mikael: : Hej Yona!du har rätt att göra prövning i kemi1. Tidpunkt för prövningen är det din skola som bestämmer. Din skola måste erbjuda dig tid för att göra prövning innan du... Läs hela svaret
    • Liker

      Läkarutbildningen utan relativt höga betyg?

      Hej! Jag går i årskurs 1 på ett gymnasium på naturlinjen. Jag känner att jag inte kommer att kunna få högre än C på både Svenska och moderna språk. Men på dom andra ämnena är jag säker på att jag kan få högt. Därför säger vi att jag får snittbetyget 18.3. Kan jag med 18.3 + 2.5...

      Milla : : Hej Aziz!Gör ditt bästa i varje kurs du läser, försök skaffa dig så bra kunskaper och så höga betyg som möjligt. Du skriver att du läser på... Läs hela svaret
    • Nancy

      Vilket program på gymnasiet ska jag välja för att bli sjuksköterska?

      Hej! Jag undrar om jag kan välja natur inrikting samhäll för att bli sjuksköterska? En annan fråga är kan man specialisera sig inom sjuksköterska yrket? Finns det en chans att få högre lön? Vad är medellönen för alla sjuksköterskor?

      Anna: : Hej Nancy!läs gärna på .framtid.se/yrke/sjukskoterskamedellönen är 35.000 kr, enligt de uppgifter vi har idag (april 2021). Och det finns många... Läs hela svaret
    • Yilmaz

      Vilken fysik 1 ska man läsa till fysik 2 Fysik 1a eller b1 ?

      Hej ! Jag undrade om vilken fysik 1 kurs man ska läsa vidare till fysik 2 ? .Jag är en ekonomi elev som vill söka till högre studier, och det här med att det finns olika slags fysik 1 kurser förvirrade mig lite gran. Skulle jätte gärna uppskatta svar....

      Mikael: : Hej, om du behöver godkänt betyg i Fysik2 då läser du först Fysik1a och sedan Fysik2.Fysik 1a är en stor kurs á 150 poäng; den består av två... Läs hela svaret
    • Anna

      Göra om basåret eller läsa upp på Komvux?

      Hej, Jag har under ett års tid läst naturvetenskapligt basår på universitetet. Dock har det inte gått som jag tänkt mig då annat hände i mitt övriga liv som fick mig att tappa studiemotivationen. Jag har snart gått ut till juni och har ej ännu hoppat av då jag hoppades på att ändå kunna...

      Mikael: : Hej Anna,sök till komvux i den kommunen där du är folkbokförd;sök samtidigt också till folkhögskolorna - vilken/vilka som helst folkhögskolor (här är det inte... Läs hela svaret
    • Lina

      Samhälle eller natur?

      Hej! Jag går i 9:an och ska nu söka in till gymnasiet. Jag är lite kluven om jag ska välja natur eller samhälle, jag har bra betyg så det är inga problem men däremot vet jag inte om jag kommer orka med allt plugg på naturlinjen. Personligen...

      Anna: : Hej Lina, att garanterat kunna på gymnasiet läsa Biologi kan man endast på Naturvetenskapsprogrammet. På andra program, inkl.Samhällsvetenskapsprogrammet, kan ev. möjlighet finnas att läsa biologi... Läs hela svaret
    • Malin

      NA-sam elr natur tvär?

      Hej! I framtiden skulle jag vilja bli tandläkare men har svårt för att välja vilken linje. Har läst runt och många säger naturlinjen. Men matte är inte min starkaste sida så några lärare har rekommenderat natur-sam eller natur...

      Liselotte: : Hej Malin, särskild behörighet till tandläkarprogrammet inkluderar alla de kurser som är inriktningskurser på Natur-natur, dvs NA, inriktning "naturvetenskap" på Naturvetenskapsprogrammet. Man blir inte... Läs hela svaret
    • Sara

      F i gymnasiearbetet?

      Vad händer om man får F i gymnasie arbetet? Kan man ta det som en kurs på komvux efter gymnasiet på samma sätt som man kan ta andra kurser?

      Peter: : Hej Sara, ja, man kan läsa gymnasiearbete på komvux. Det som händer om man får F i gymnasiearbetet är att man får Studiebevis (i stället för Examensbevis) och saknar Grundläggande... Läs hela svaret
    • Christian

      Byta Linje eller fortsätta?

      Jag är kille på 17 år och går på ett naturvetenskapligt program. I början så ville jag bli ingenjör men insåg i början av 1:an att jag nu ville byta riktning (för mycket matte, fysik, kemi och brist på intresse). Skolmotivationen tinar bort precis som mina betyg och de sänks för varje termin och...

      Anna: : Hej Christian! För att kunna läsa ekonomi på högskola/universitet, måste man bl a ha godkänt betyg i Matte 3. För övrigt, så krävs det Grundläggande behörighet = Examensbevis. Kraven för Examensbevis kan du se på... Läs hela svaret
    • Nora

      gå om gymnasiet , frivilligt?

      Hej , min fråga är om man får gå om första året på gymnasiet om man är godkänd i alla ämnen , men ändå känner att man vill gå om året? ( jag hoppade in mitt i året , på natur från sam det är så mycket rädd att jag går ut med halvkassa betyg vill ha en andra chans ifall jag bara får E i allt..)

      Anna: : Hej Nora, om jag förstod dig rätt så går du i åk1 nu och vill gå om åk1 nästa år. I så fall bör du vända dig till Antagningskansliet (du kan hitta kontaktuppgifter på www.antagningskanslier.se ) med frågan om du får söka till... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga