Hanna
    Hej, jag hade 300 poäng i 9:an, kämpade mycket för mina betyg. Jag valde samhäll av rekommendationer av syv och att jag inte visste vad jag ville gå. Jag ångrade mig nu för 2 veckor sedan och kontaktade direkt min nya syv. Jag klarade inte av plugget och det höga tempot eftersom jag blir väldigt stressad av detta. Hon informerade att barn-och fritids programmet som jag vill gå inte gick att komma in på eftersom de redan är 27 personer i klassen och även en till före mig på väntelistan. Jag anser att 27 personer är lite för det finns klasser med 32 elever i. Det är även orättvist tycker jag eftersom det bara finns en BF klass på min skola och kommun. Plugget kom ju nu senare på terminen. Vad ska jag göra? Har rektorn rätt att inte släppa in fler elever? Jag mår fruktansvärt dåligt pga detta och kommer inte klara 3 år på samhäll. Jag vill heller inte börja nästa år men jag skulle kunna tänka mig ett fjärde år på gymnasiet (Alltså att jag läser upp det jag har missat några veckor).

    Jag vill gå ett lätt program men i min kommun så är alla yrkesprogram stängda, jag är hemskt ledsen för detta och jag mår jättedåligt. Vad ska jag ta mig till?
    • Milla : Hur går det? Vi på Fråga SYV tänker på dig och håller tummarna hårt! Hör av dig och berätta hur det går. Och trevlig helg!

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Hanna,

    jag råder dig prata med Kurator och kanske även med skolsköterska. Jag förstår att du är ledsen och mår dåligt.

    Antal elever i en klass kan variera. På yrkesprogram är man också beroende av Praktikplatser. Det är minst 15 veckor praktik som måste ingå på ett yrkesprogram och man måste som skoIa kunna erbjuda bra praktikplatser ute på arbetsplatserna, med bra utbildade handledare, som kan ge bra bemötande så att man kan lära sig tillräckligt mycket och få godkänt på kurserna.

    Praktikplatserna "växer inte på träd", kan man konstatera. Det kan vara anledning till att man ej kan ta in fler elever. Det kan också finnas andra anledningar.

    Som elev kan man tyvärr inte kräva att få komma in i en klass där rektor säger att inte finns plats. Och värre än så: även om plats finns, behöver inte rektor ta in nya elever.

    Det finns flera situationer när eleven har rätt att gå en viss utbildning, men den du beskriver tillhör tyvärr inte till en av de situationerna.

    Jag är ledsen att behöva svara på det viset. Men så ser reglerna ut.

    Om jag försltår dig rätt, så är alla yrkesprogram fyllda och du fick svar att du inte kan byta. Stämmer det?

    Om det är så, kan kanske kurator hjälpa till på något sätt. Och du kan få mer hjälp om du kan få intyg från läkare eller psykolog att du lider av stress och kanske att de rekommnederar att du läser på deltid under en period. I så fall kan du bli inskriven på Individuellt alternativ, där du kan läsa på deltid och kombinera studier med praktik.

    Om du berättar i vilken kommun du bor, kan jag kanske ge ett bättre svar, då jag kan se vilka lokala förhållanden som finns ... vilka skoIor som finns nära dig och vad de har för utbildningar att erbjuda.

    Annars så kan du också ta det lugnt och läsa i din egen takt enligt din egen förmåga, göra de uppgifter du orkar och följa undervisning så gott det går utan att överanstränga dig - du går på alla lektioner, men väljer hemma vilka läxor du gör och hur mycket du pluggar. Blir det då F på ngt. prov... då blir det det. Men ta det lugnt, hälsan är viktigare!

    Någonting lär man sig alltid när man går i skola, kanske inte tillräckligt för att få godkända betyg, men ngt. lär man sig i alla fall. Och det är bra även det!

    Hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig i den tråkiga situationen som du befinner dig nu!

    L. :)

    P.S: tips! be dina föräldrar/vårdnadshavare kontakta rektor på ditt program och boka möte - där du, dina föräldrar/vårdnadshavare och rektor pratar om situationen: du berättar hur du mår, tänker och vad du vill och rektor kan förklara varför hen inte kan ta in fler än 27 elever eller om det är för sent in på läsåret, då de lärde sig för mycket redan och rektor anser kanske att det blir svårt för en ny elev att läsa ikapp. Rektor har erfarenhet av liknande situationer som med stor sannolikhet uppstod förut och kan därför ge bra tips och råd, kanske hitta någon möjlighet ändå ta in dig på BF eller kommer med ngt. annat bra förslag! LYCKA TILL! Lovar att hålla tummarna hårt för dig!

    Liselotte
    • : Tack för svar! Jag vet att det finns utbildningar 1 h från min stad men det är inget alternativ för mig. Jag har fått två stycken F och har innan detta aldrig fått F i hela mitt liv. Jag mår dåligt och hinner inte med tempot. Jag tycker även lärarna ger oss för lite tid för prov och läxor och jag har en lärare som knappt går igenom saker i bl.a spanska som gör att det blir svårt att lära sig själv. Jag får boka möte men när jag själv har pratat med henne så låter hon väldigt arg och bestämd. Jag vågar nästan inte förklara för henne hur jag mår för hon gör mig väldigt obekväm. Men eftersom hon inte ger en plats till personen som är före mig så känns det inte som att hon kommer ta in mig i klassen. Jag gav ju samhällslinjen en chans som man ska göra och plugget kom som sakt nu för 2 veckor sedan och det var då jag ville byta. Jag blev inte tillräckligt informerad av min gamla syv om att samhäll är en plugglinje, jag är inte ens intresserad av ämnerna! Jag är intresserad av BF linjen för det är ett yrkesprogram som jag vill gå.
    • : Nej det finns inga andra yrkesprogram som tar emot elever nu. Kanske vård-och omsorgsprogrammet men då måste de fråga och samla ihop några och det är osäkert att det blir tillräckligt många. Jag vet inte riktigt om jag vill gå VO eftersom jag antar att det är mycket NO relaterat, jag gillar att läsa om sjukdomar och hur vi människor beter oss osv men inte om celler osv. Men om det skulle kunna gå att börja i den linjen tror jag att jag kommer det eftersom jag inte mår bra på samhäll. Men kan du förklara lite vad man lär sig på VO? Men jag får nog boka möte med mina föräldrar och rektorn men rektorn svarar inte och ringer heller inte upp mina föräldrar som försöker nå henne. Rektorn svarar heller inte på mina mail. Men tack för svar igen :)
    • : Juste, jag har försökt få en tid med kuratorn men hon har tid först efter lovet. Alltså om 2 veckor och hon har varit fullbokad i 2 veckor redan. Ska försöka få tid med skolsyster men hon har mycket hälsosamtal varje dag.
    • : Aa okej. Tack så mycket för svar! :)
    • Anna : Om inte rektor svarar dig eller dina föräldrar /vilket jag tror beror på att hen har mycket att göra och inte för att hen medvetet ignorerar er/ - då råder jag att dina föräldrar kontaktar chefen för utbildningsförvaltningen i kommunen som kan komma med förslag och alternativa lösningar. Hen kommer i första hand hänvisa till rektor på din skoIa, men då kan ni från början säga/skriva att ni har gjort det men får ej några svar. Du kan gå till vårdcentralen, träffa läkare där och be att få läkarintyg på att du upplever stress. Har du läkarintyg, som sjukskriver dig, kan du vara hemma ett tag och få distans från hela situationen, ha tid att tänka igenom allt noga.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'barn och fritid' (16 st.)

    • Desirée

      Vilka linjer liknar barn och fritid som närmast?

      Det är så att jag har funderat lite på vilken linje jag vill gå på. Och jag har fasnat för Barn och fritid med pergogisk och arbete. Men det finns inte så många skolor som man kan gå på. Så min fråga är om det finns...

      Milla : : Hej,en intressant fråga du ställer men också svår att svara på... därför att... Barn- och fritidsprogrammet (BF) är ett yrkesprogram som ger dig kunskaper att... Läs hela svaret
    • Alwa

      Jobba som skötare inom psykiatrisk vård?

      Jag har på det senaste blivit intresserad av att jobba som skötare inom psykiatrisk vård. Men just nu går jag mitt andra år på barn och fritid lärling... Så min fråga till er är om jag på något sätt skulle kunna...

      Liselotte: : Hej Alwa!Vad gäller Skötare inom psyk.vård så är det icke-legitimations-krävande yrke och arbetsgivare får anställa "vem de vill". Därför finns det... Läs hela svaret
    • Maja

      Hur ska jag göra?

      Jag går i nian och ska välja program nästa termin. Jag är inne på samhäll, ekonomi och möjligtvis barn och fritid. Jag vill bli gymnasielärare i tyska och kanske i engelska. Jag har ingen aning om vilket av de programmen jag ska välja. Jag var hos vår SYV på skolan i november och då kom vi fram...

      Anna: : Hej Maja, om du i framtiden vill bli lärare i tyska och engelska, då kommer du behöva - för särskild behörighet - till språklärarutbildningen bland annat godkänt betyg i Tyska 3, som... Läs hela svaret
    • Maja

      Vilka inriktningar finns på barn och fritid?

      Vilka inriktningar finns på barn och fritid? Vad ska man tänka på när man väljer inriktning? Vad kan man bli på de olika inriktningarna?

      Julia: : Hej Maja,läs gärna info på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/BF där i texten finns också länkar till beskrivningar av de tre inriktningar som finns på BF. Inriktning... Läs hela svaret
    • Maja

      Vilken linje borde jag välja?

      Hej. Jag går i nian och jag är pengar emellan två gymnasieprogram; ekonomi och barn & fritid. Det är ju två väldigt olika program, men det är också det jag tycker är lite roligt. I skolan gillar jag so:ämnena och idrott. (Vill inte...

      Anna: : Hej Maja,jag gissar på att du är intresserad av inriktningen Ekonomi på EK, där man läser t o m matematik 3b. Inriktning på EK läser man från år2, så om du kommer in... Läs hela svaret
    • Evelina

      Barn och fritid+musik?

      Hej! Jag undrar om det finns något gymnasium som har inriktningen barn och fritid med musikinriktning, alltså att man går barn och fritid (helst pedagogisk inriktning) med typ ”musikprofil” om du förstår hahah. Helst nånstans i Mellansverige men vartsomhelst går bra. Har letat överallt men...

      Peter: : Hej Evelina, utbud av utbildningar på gymnasieskolorna är ej konstand, utan kan ändras - i princip när som... Det jag dock tror mest på är att i ditt fall välja BF programmet på en... Läs hela svaret
    • Evelina

      Estet, barn och fritid eller Sam?

      Hej! Jag går i 8:an och har börjat tänka lite på gymnasieval. Jag vill jättegärna gå estet-musik på gymnasiet och jag har hört jättebra om skolan jag vill gå på. Musik är det jag brinner för och vill satsa på i livet men mina föräldrar tycker det är en dålig idé och vill att jag går samhäll...

      Anna: : Hej Evelina,du har ännu mycket gott om tid innan du behöver definitivt bestämma dig ang. gymnasieprogram. Det är dock mycket bra att du är ute i god tid. ***Jag tänker så här... Du... Läs hela svaret
    • Olivia

      Är det mycket plugg på samhäll?

      Hej! Jag går i nian och ska snart välja gymnasie. Jag väljer mellan Barn och fritid (pedagogisk) och Samhäll (beteende elr. media) Jag är väldigt osäker på vad jag vill göra i framtiden men är ganska säker på att jag vill jobba...

      Peter: : Hej Olivia, om det är för mycket eller för lite.. :) plugg på SA-programmet beror helt på hur man är som person, vilken kapacitet man har och var just dina starka sidor ligger och var dina... Läs hela svaret
    • Ida

      Vad blir man efter Barn och fritidsprogrammet?

      Som frågan ovan lyder, vad blir man egentligen efter barn och fritidsprogrammet? Funderar på inriktningen Fritid och hälsa. Fast som jag läst mig till känns det inte som om man "blir" något, trotts att det är ett yrkesprogram.

      Anna: : Hej Ida! Förr i tiden, t.ex för fem år sedan, kunde man få fast jobb (tillsvidareanställning) som Barnskötare>> med "bara" gymnasial utbildning men idag är det... Läs hela svaret
    • Ida

      Natur eller Barn och fritid?

      Hej! Ja, nu står jag här i en korridor med fullt av dörrar. Det är nu mitt val att välja vilken av alla dessa dörrar som jag ska våga öppna och se vart den leder för just mig. Det är även som en dragkamp uppe i mitt huvud just nu. Jag väljer mellan Barn-och Fritids-programmet och Natur...

      Julia: : Hej Ida! Jag förstår att du står inför ett viktigt val och jag vill hjälpa dig allt jag kan.  Jag kan inte ge dig någon garanti på att "om du väljer det här programmet"... Läs hela svaret
    • Linnea

      Humanistiska eller Barn och fritid?

      Hej! Jag vill läsa till förskollärare efter gymnasiet och vad jag läst mig till så behöver man godkänt i samhällskunskap, naturkunskap och engelska 6 för att komma in där. Men är då osäker på vad jag ska gå på gymnasiet. Har funderat på Humanistiska då jag läser alla dom tre kurserna eller...

      Milla : : Hej Linnea! Det är helt sant att du kan blir behörig att söka Förskollärarprogrammet direkt efter gymnasiet på Humanistiska programmet. Men du kan också bli behörig på Barn-... Läs hela svaret
    • Vasia

      Får jag byta linje?

      Hej. Jag går i ettan och läser barn och fritid(fritid och hälsa) i Grillska gymnasium i Liljeholmen. Fast nu, efter ett termin har jag beslutat mig att jag vill byta till vård och omsorg i Ross Tensta Gymnasium. Får jag göra det eller är det svårt pga olika ämne som man läser i andra linjen?

      Julia: : Hej Vasia! Bra att du nu vet vad du vill! Men det är, precis så som du skriver, kan bli svårt att byta för att det är olika kurser man läser på BF och på VO. Men det är upp till rektor... Läs hela svaret
    • Anonym

      Vilka betyg ska man ha för att komma in på Barn och fridtid?

      Jag är en tjej som älska att var med barn och förstå hur dom är och utvecklas.Därför vill jag söka in på barn och fridtidsprogramet. Skulle vara tacksam för ett svar som är cirka och inte ett svar där det står "Det beror på". :)

      Milla : : Hej! Barn och fritid kräver för behörighet godkända betyg i svenska, engelska och matematik samt i fem andra valfria ämnen från vårtermin i åk 9 i grundskolan. Godkända betyg i 8 ämnen från... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga