Jeremiah

    Nu i Juni går jag ut gymnasiet på samhällskunskapskursen. Jag planerar att gå en transportutbildning eftersom mitt intresse ligger i just transportering av människor och gods på väg eller räls. Jag har febrilt sökt runt på internet för att hitta en transportutbildning att gå efter eftergymnasiet, men utan lycka. Detta eftersom nästintill alla utbildningar jag funnit ser ut att vara utbildningar på komvux med krav på minst 20/21 år eller B-körkort (ibland båda). Jag är 18 år och har inte körbortsbehörighet B heller.

    Detta leder till min första fråga: Är jag behörig till någon sorts eftergymnasial utbildning inom Fordon & transport? Detta leder dessutom till den naturliga följdfrågan utifall svaret är NEJ: Vad ska jag då göra?

    Av att googla blir jag varken klokare eller hoppfullare och kan inte förmå att hitta ett svar på min fråga någonstans. Känns nästintill hopplöst att begripa vad jag i min sitatuation ska göra. Kan man gå om gymnasiet inom transport linjen men endast närvara kurserna inriktade transport, eller något liknande? Låter dock konstigt men är endast spekulation. Svar är super uppskattat!

    • Julia :

      Kika också på yrke/truckförare - finns olika möjligheter att få truckkort. Ingen garanti dock att varken sig få lov att gå utbildning eller få jobb som truckförare pga man har truckkort. Finns många som har truckkort, men ej får ngt jobb. Utbildningstid för att få truckkort är upp till 3 veckor (kan också gå på ett par dagar...). Vill man jobba inom lager, är det en stor fördel att ha truckkort. En stor fördel är om man har truckkort och samtidigt även andra typer av körkort (B, C mm.).

    3 Svar

    Daniel SYV

    Hejsan, 
    Tågförare***/Lokförare - kika gärna på det alternativet. 
    Utbildning finns i Sverige inom yrkeshögskola. B-körkort krävs inte. Utbildningstiden ligger på mellan 2 och 3 terminer. När man tar examen som lok- eller tågförare behöver man ha fyllt 20 år. Alltså komma in på utbildningen kan man innan man fyllde 19 år och så hinner man fylla 20 år innan eller samtidigt som man tar examen.
    ___
    ***
    OBS! annorlunda ålderskrav för Tunneltågförare (enligt vad jag vet måste man inför den utbildningen ha 20 år fyllda senast den dagen utbildning påbörjas).

    Hänvisningar/länkar:
    Listan på yrkeshögskoleutbilndingar inom område transport.

    Lokförarutbildningar (några exempel) inom yrkeshögskola:
    trafikverksskolan/lokforare-angelholm
    sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/lokforare-gbg

    • :

      Tack så mycket för svaret! Jag hade just lokförare i åtanke, men på grund av att utbildningarna skriver att, citat: "Du måste ha fyllt 19 år innan du får börja på utbildningen" så hade jag räknat bort detta alternativ.

      När du skriver att man kan komma in på utbildningen vid lägre ålder, kan du länka någon specifik utbildning? Jag följde dina länkar (tack så otroligt mycket för dom) och den vid namn "sky-stiftelsen" har en textrad där det just står att det är 19 år. Om det nu inte spelar någon roll, borde jag vid ansökningsstart den 1 Juni söka ändå? Jag skulle ju kunna nämna just det att krav för att ta examen är 20 fyllda år. Och om utbildningen är 3 terminer hinner jag fylla 20 innan slutet på utbildningen, eftersom jag fyller år i November. 

    • Anna :

      När fyller du 19 år? fyller du 19 år i november 2020? Den här yh - https://www.yhguiden.se/utbildning/larcentrum-i-boden/lokforare är lite längre än de andra yh till lokförare, start 14 sept 2020 och utbildning är på 3 terminer (de andra yh till lokförare är på lite dryga 2 terminer). Sista ansökningsdag till https://www.yhguiden.se/utbildning/larcentrum-i-boden/lokforare blir 8 maj 2020. Sök den, är mitt råd.

    • : Jag fyller 19 år i november 2020. Den utbildningen som var på 3 terminer har nu passerat sitt ansökningsdatum då jag extremt olyckligt inte sätt att jag fått svar på denna sida och därför i hopp riktade in mig på en lokförarutbildning till hösten 2021 då jag är 19 fyllda år.
    • Anna : Att du inte har sett svar på din fråga innan det blev för sent att söka till utbildningen är olyckligt; det håller jag med om. Du borde ha fått e-post till den e-postadressen som du registrerade när du skapade inloggning till www.fragasyv.se - de skickas nämligen e-post varje gång det kommer svar eller kommentar till din fråga på Fråga SYV!
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, om du tittar på yrkeshögskoleutbildningar till lokförare, så ser du att de flesta är på 220 yh*** (yrkeshögskolepoäng) men det finns en utbildning - den här: https://www.yhguiden.se/utbildning/larcentrum-i-boden/lokforare som är på 300 yh, alltså nästan en tredje del längre. Sista ansökningsdag till starten 14 september 2020 blir den 8 maj 2020 (menar just den här yh: https://www.yhguiden.se/utbildning/larcentrum-i-boden/lokforare). Varje yrkeshögskoleutbildning bestämmer själv när ansökningstiden blir, det kan varjera väldigt mycket när man kan söka till varje yh och hur uttagning går till /ansökningsprocessen kan ta olika lång tid och inkludera olika moment/.
    Att göra ansökan kan du alltid göra. Sedan om du blir antagen eller inte - blir nästa fråga... det är olika saker som man tittar på, bl.a betygen men även bedömer personlig mognad och säkerhetstänk. Att en så ung person som du blir antagen till lokförarutbildningen är ovanligt. Detta bl.a pga svårt att få godkänt på de psykologiska testerna som bedömer mognad och säkerhetstänkande när man är mycket ung.
    Eng. en av de sakkunniga brukar det vara ca 20 sökande på varje plats på lokförarutbildningen. Så, det är inte så lätt att komma in, men sök och lycka till!
    Det där med att vara 19 år fyllda när utbildning börjar - så här tänker de utbildningsansvariga (fick jag förklarat för mig): man måste tvunget vara minst 20 år för att få ut förarbevis för lokförare. De flesta yh till lokförare i Sverige är på 220yh, alltså 2 terminer + fyra veckor till (en månad längre än 2 terminer = 220yh). Endast utbildning till lokförare i Boden är på 300 yh = 3 terminer. Studieuppehåll/lovveckorna kanske man "hoppar över" och förlägger då hela utbildningen utan några lov (eller med mycket korta lov) och på så sätt blir utbildningen kortare än ett år och då slutar utbildningen innan hen som läser fyller 20 år, och då kan inte hen få ut förarbevis. För att undvika att det skulle inträffa säger de nu att man ska vara minst 19 år när utbildning börjar, men helst äldre än så ( och detta i mångt och mycket pga personlig mognad krävs för att kunna antas till utbildningen, genomföra den med godkända resultat och sedan också klara av att jobba som lok- eller tågförare).

    *** Tidigare var de flesta (kanske t o m alla) yh till lokförare i Sverige á 300 yh (tre terminer) men nu har de flesta kortats ner (komprimerats) och endast den i Boden är fortfarande på 300 yh.

    SYV-besökare SYV

    Hej,
    om ditt stora intresse ligger i att köra/transportera människor och varor - så kanske du vinner på att hoppa av gymnasiet nu och söka till år1 på FT/transport till hösten 2020. Om du fyller 19 år i nov 2020, är det sista chansen att komma in på ett nytt program för dig nu till hösten. Från antagning till höstterminen 2021 blir du för gammal för ungdomsgymnasiet.
    Du kan inte heller bli antagen till år1 på gymnasiet om du redan innan - ha genomfört 3-årig utbildning på ett nationellt program. Alltså, om du tar ut examensbevis eller studiebevis nu till sommaren - då är du inte längre en kandidat för antagning till år1 på ett nytt program.
    Tråkigt att råda hoppa av gymnasiet, men enl. de regler och den situationen som råder nu, så kan det vara din bästa chans att skaffa dig flera olika körkortsbehörigheter, faktiskt! Kan t o m vara din enda chans (förutom att du betalar för körkort själv, ur egen ficka).

    Läs gärna om inriktningen Transport på FT - här. På den utb.kan man få många olika behörigheter att köra: från personbil till tung lastbil med släp och även skaffa sig extrabehörigheter t.ex att köra farliga ämnen/gods. Kan finnas variationer i utbildningar på FT/transport på olika gymnasieskolor: vissa utbildar endast till bussförare, andra - till lastbilsförare (man får kika noga på vad just den gymnasieskola kan erbjuda, men alla de utb. på FT/transport börjar med B-körkort, för personbil).

    Vad händer om du tar examensbevis eller studiebevis från samhällsvetenskapsprogrammet men vill bli yrkesförare?
    Jo, om du söker till komvux eller arbetsförmedlingens förarutbildningar, då måste du först (av egen maskin) skaffa dig B-körkort (för personbil). Men sedan får du på komvux veta om att du är inte kortutbildad och tillhör inte till den prioriterade målgruppen och kommer därför med 99,999 % sannolikhet få svar PLATSBRIST på alla ansökningar om förarutbildningar på Komvux.

    AF (arbetsförmedlingen) kunde förut köpa förarutbildningar till långtidsarbetslösa (men du måste redan ha B-körkort - det kommer inte AF att betala för, för dig). Sedan ska AF också ha pengar kvar för innevarande år + att du ska bedömas inte kunna få jobb utan att AF köper lastbil- eller buss- utbildning för dig. Att bli långtidsarbetslös kan ta lång tid och under den tiden ska du inte ha ngt jobb eller ens praktik. Men även då finns inga som helst garantier på att AF köper utbildning för dig.

    Chanserna är alltså ytterst små att som vuxen (om man ej på gymnasiet gått FT/transport) få yrkesförarutbildning utan att man betalar själv, ur egen ficka.
    Ang. köpa (betala själv) - så måste du först få B-körkort. Sedan ska du hitta vilka körskolor som tar in privatpersoner (som inte är skickade av komvux, AF eller företag) för att utbilda till t.ex lastbilsförare och så ska du bekosta hela den utbildningen själv och under utb.tiden har du inte rätt till studiestöd (studiemedel från CSN), så du måste ha pengarna både för att betala för utbildning och för att betala hyra, mat mm. under tiden du utbildar dig - det är rätt tufft och få som har råd.

    Så, att gå FT/transport på ungsomsgymnasiet är det billigaste och säkraste sättet att bli en yrkesförare.

    ang.bli lokförare eller tågförare
    Det är givetvis också en möjlig väg att gå. Dock finns det ingen som helst garanti att just du kommer bli antagen till den yh-utbildningen. just nu finns det t.ex piloter som blev permitterade och söker utbildning till lokförare (fick jag veta av en kollega som är lite mer insatt i just det området).

    • :

      Efter att 2 månader för sent logga in och läsa ditt svar på min fråga tynger mig, eftersom insikten att jag kanske missat mitt livs största möjlighet precis har passerat. Under denna tid har jag hunnit ta studentexamen inom samhällskunskap, och även skrivit in mig i AF som arbetslös/arbetssökande.

      Min plan hade varit att i ett år leta jobb för att sedan nästa år söka någon lokförarutbildning. Men utifrån svaren ovan från ett antal SYV så inser jag att det är en konkurrenskraftigare utbildning än jag tidigare trott. Jag har redan förstått att B - Körkort är prioritet för mig att skaffa, och eftersom jag är utan inkomst samt arbetslös så är Körkortslån från CSN min första tanke. Men därifrån in till en Yrkesförarutbildning är helt utanför mitt kunskapsområde.

      Innan jag läste det du skrev om eventuella utbildningar via komvux trodde jag att det inte heller var en särskilt populär/konkurensfylld väg att gå. Men nu är jag snarare mållös inför mina framtidsinsikter.

    • Anna : Du är fortfarande mycket ung. Dina intressen och framtidsplaner kan förändras flera gånger innan du hamnar "rätt". :) Att skaffa sig B-körkort är nästan alltid en stor fördel! Och detta oavsett vilket yrke du kommer att jobba inom. ... Vad lokförarutbildning anbeträffar, så gör de hårda bedömningar (bland annat vad gäller "personlig mognad" då jobbet som lokförare är påfrestande, inte minst psykiskt påfrestande. Vad jag fick veta av de utbildningsansvariga på lokförarutbildningar, att de är rätt så ovanligt att bli antagen till utbildningen innan man fyller cirka 25 år... detta pga det är inte rimligt att anta att personen uppnådde "stor personlig mognad" när hen är cirka 20 år gammal, endast... Finns dock ingen sådan skarp gräns att man måste bli t.ex 25 år. Men, som sagt, risken finns att du inte kommer in till hösten 2021 men kan mycket väl komma in några år senare: mer erfarenhet, livs- och arbetslivserfarenhet kommer att hjälpa till "på travet", är i alla fall vad jag fick veta av de sakkunniga i branschen.

    Frågor och svar taggade med 'högskolan' (137 st.)

    • Leonar_1

      Måste man ha 2400 poäng för att få exambevis från komvux?

      Jag läser I språkintro just nu och kommer va klart med grund,och eftersom jag är 19 år och fyller 20 i år kan jag inte söka till ett nationellt program. Men kan då söka till komvux eller folkhögskola(viket jag har redan gjort för säkerhets skull) och läsa grundläggande behörighet. Men om jag går...

      Milla : : Hej,grundläggande behörighet kan man uppnå på flera olika sätt:1. Examensbevis från gymnasiet eller från komvux + godkända betyg i svenska eller svenska... Läs hela svaret
    • felix06

      Höja betyg för högskoleutbildning?

      Hej! Jag började gymnasiet höstterminen 2022. Snabbt kände jag av social press. Jag ville skaffa vänner och tog det lugnt det första året. Tyvärr utvecklade jag dåliga vanor, som att skjuta upp uppgifter av rädsla för att prestera...

      Milla : : Hejsan,jag förstår att det finns orsaker till varför du fick lägre betyg än du skulle kunnat få. Reglerna säger att du har rätt att göra prövningar i de kurser i vilka... Läs hela svaret
    • Anna

      Hur svårt är det att komma in via reell kompetens?

      Hej, Jag undrar hur svårt det är att komma in på reell kompetens? Det kanske är klokare att satsa på att söka in via HP?

      Milla : : Hej,gör högskoleprovet. Det är alltid en fördel att ha resultat från högskoleprovet, om man söker till en svensk utbildning på högskola eller universitet. Svar... Läs hela svaret
    • My19373

      KAN JAG KOMMA IN UNDER ANDRA URVALET?

      Hej. Jag står som 1206 reserv på juristprogrammet i Stockholm varav 258 är antagna. Finns det någon chans att komma in som reserv? Har sökt lund och Uppsala också, ligger ungefär samma...

      Milla : : Nej, tyvärr, jag ser ingen som helst chans för dig att bli antagen. Du har en reservplats som ligger för långt bort... Beklagar detta.
    • Ryannnnn

      Måste man vara med på studenten?

      Sweden Rock händer typ samtidigt som jag tar studenten och min mamma vill att jag ska vara med för man tar studenten bara en gång i livet. Jag och min pappa har varit på Sweden Rock några gånger nu, så det är speciellt för oss. Jag vill gärna fira min student på mitt eget sätt, och inte på min...

      Milla : : Hejsan,läs gärna på framtid.se/reportage/studenten Jag undrar vad /exakt/ du menar när du skriver "vara med på studenten"? Är det så att du inte vill vara på... Läs hela svaret
    • Sol

      Kan gymnasieprogram påverka chansen du kommer in på vidare studier?

      Hej! Jag vet att denna fråga in är inte relaterad till antagningspoäng, kurser eller betyg. Men, jag undrar om sannolikheten att du kommer in på det programmet som du har valt i Högskolan/universiteten beroende på vad studerade på gymnasiet. Om en person...

      Milla : : Hej,svar på din fråga är både Nej och också (ibland) ja, konstigt nog. Det är komplicerat.Jag ska försöka förklara:till svenska högskole-... Läs hela svaret
    • Ellen1234

      Gymnasielärare med ett ämne?

      Just nu funderar jag på vilken lärarutbildning är bäst att söka till när det gäller möjligheter till arbete i de kommande åren. Jag tänker antigen bli gymnasielärare i engelska eller förskollärare. Jag har däremot hört talas om att det är svårt att hitta ett arbete som gymnasielärare i bara...

      Milla : : Hej,det är (i alla fall nu, i Sverige) stor brist på både förskollärare och på legitimerade lärare och bland annat på gymnasielärare i så gott som alla ämnen! Hur det... Läs hela svaret
    • Nathalie

      Varför kan man endast söka optikerprogrammet till hösten?

      Hej! Jag undrar varför man endast kan söka till hösten om man ska anmäla sig till optikerprogrammet? Andra utbildningar kan man redan börja plugga på våren men optikerprogrammet går endast på hösten. Varför är det så?...

      Milla : : Hej! de flesta Utbildningar i Sverige börjar på hösten och ett mindre antal börjar på våren; finns också Utbildningar som börjar både höst och... Läs hela svaret
    • Annathunberg

      Vilka program kan man läsa kurs för kurs?

      Hej! Jag har hört något om att det finns vissa program där man kan läsa de som pusselbitar där man söker varje kurs för sig. Nu är det så att jag bor i Göteborg och har inte möjlighet att flytta till andra orter, däremot kan jag pendla till tex. Trollhättan, Halmstad och Borås. Jag håller på...

      Milla : : Hej,utbud av högskole-universitetsutbildningar med start Våren 2024 blir fastställt till första dagen i anmälningsperioden, som blir den 15 september 2023, så det får man se... Läs hela svaret
    • Elev

      Prioritering vid univeristetsansökan?

      Hej! Har man större chans att komma in på en universitetsutbildning om man är första hands sökande? Har förstahandssökare (till skillnad från andrahandssökare) förtur att komma in på en utbildning för att de är...

      Anna: : Hej Matilda,som regel (alltså nästan alltid) funkar det så att i fall dina meriter inte räckte för plats på utbildningen på högskolenivå, så ses ditt andrahands val... Läs hela svaret
    • Mats

      Studier på komvux?

      Hej! En fråga angående mina studier, jag läser på vuxenutbildning. just nu läser jag matematik 3 som extra kurs bara för att kunna bli behörig till högskoleutbildningar men undrar om jag inte lyckas få godkänt i kursen kommer det...

      Anna: : Hej Mats,om du har examensbevis från gymnasiet och matte 3 finns inte med bland kurser i ditt examensbevis, då kommer betyget i kursen matte 3b eller 3c räknas in endast om du får godkänt betyg i den kursen. Om... Läs hela svaret
    • Mehari

      Om man ska skriva komvuxarbete måste du göra alla ämnen först?

      Om man ska skriva komvuxarbete måste man göra alla ämnen först? Om det saknas några ämnen till som inte klart än, ska man undvika att göra komvuxarbete? vad är den största skillnaden när man gör alla ämnen först och när det saknas ungefär 5 ämne sen ska man göra det efter komvuxarbete? hur det...

      Julia: : Hej Mehari!komvuxarbete (eller gymnasiearbete) med Godkänt betyg måste ingå i examensbeviset från komvux. När den kursen görs spelar ingen roll för... Läs hela svaret
    • Nathalie

      Räcker min hp poäng?

      Hej! Jag fick högskoleprovsresultatet idag och fick tyvärr inte det jag ville få. Jag vill läsa till optikerprogrammet och behöver 0.8 minst men fick 0.6 istället. Finns det någon chans att komma in eller måste jag göra om provet igen? Mvh Nathalie

      Mikael: : Hej Nathalie!ingen kan på förhand veta vilket resultat från högskoleprovet som kommer ge plats på en högskoleutbildning. Antal utbildningsplatser "ställs mot" sökandes... Läs hela svaret
    • Fredrik

      Potentiellt nekad CSN - Följdfrågor?

      Hej! Jag har efter en längre tids avbrott från studier bestämt att åter sätta mig i skolstolen, denna gång på en yrkeshögskola och i en främmande ort. Jag studerade 2016/2017 på högskola men 'gick in i väggen'. I slutet av 2016 blev jag diagnostiserad med en akut stressreaktion vilket...

      Anna: : Hej Fredrik,12.5 högskolepoäng motsvarar cirka (lite mindre än...) 8,5 veckors studier på heltid. En vanlig "väg" att få "tillbaka" studiemedel är att studera utan... Läs hela svaret
    • Nida

      Hur kan meritvärdet höjas?

      Hej Jag har ett meritvärde på 14,9 och vill gärna höja upp det. Jag har engelska 5,6,7 och läst bara till mate 2. Har även modernaspråk 1,2. Vill gärna få en plats till våren i tandteknikerprogrammet. så frågan är hur...

      Anna: : Hej Nida!Jag vill börja med att påminna om ännu ett sätt att komma in på en svensk högskoleutbildning - via Högskoleprovet.Vad meritvärdet anbeträffar, så kan det bli... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga