Emelie

    Hej, mitt namn är Emelie Nilsson och jag är 19 år. Sommaren 2021 tog jag studenten efter tre år på gymnasialutbildningen Vård och Omsorg. Nu är jag intresserad av att studera vidare men med tanke på att jag ej läste Engelska 6 på gymnasiet, har det satt lite hinder för mig. Nu hoppas jag att ni kanske kan hjälpa mig? Jag har tidigare försökt få hjälp av min syv i hemkommunen, utan att fått något resultat. Så jag hoppas verkligen att ni kan hjälpa mig, det skulle uppskattas väldigt mycket! Jag ville innan läsa till socionom, men meriterna är höga och det krävs engelska 6 så det går tyvärr inte. Men nu söker jag en utbildning som liknar socionomprogrammet. Mitt huvudmål har alltid varit att bli kurator eller terapeut, då MI-Samtal intresserar mig väldigt mycket. Därav undrar jag om ni kan tipsa en viss utbildning som passar bra ihop med mitt intresse.

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Emelie,
    MI (motiverande samtal) är en metod som kan användas i behandling och i övriga kontaktar med personer som kämpar mot beroende eller är i behov av en förändring. Det kan exempelvis handla om alkohol- eller tobakberoende, eller om behoven av att ändra kost och motionsmönster. Den metoden (MI) kan användas av personal i verksamheter som t.ex hälso- och sjukvård, kriminalvård, socialtjänst, psykiatri och skola. Det är många olika yrkesgrupper som kan använda sig av den metoden. Men det är bara en av metoderna. Det kan finnas många fler och nya kan tillkomma.
    Jag vill råda dig att titta på utbildningar inom yrkeshögskola (där man sällan behöver, för behörighet, ha eng6), t.ex titta på följande utbildningar:
    utbildning/campus-i12/behandlingspedagog-neuropsykiatri
    utbildning/tuc-yrkeshogskola/behandlingspedagog
    utbildning/campus-nykoping/behandlingspedagog
    utbildning/tuc-yrkeshogskola/behandlingspedagog
    yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/psykiatrispecialiserad-underskoterska-skotare-stodpedagog
    utbildning/tuc-yrkeshogskola/specialistutbildad-underskoterska-psykiatri
    hermods-yrkeshogskola/specialistunderskoterska-psykiatri
    utbildning/hermods-yrkeshogskola/specialistunderskoterska-psykiatrisk-verksamhet
    utbildning/lernia-yrkeshogskola/specialistunderskoterska-inom-psykiatri
    utbildning/yh-region-kronoberg/specialistunderskoterska-barn-ungdom
    Vill du sikta på att bli just Kurator, då måste du läsa Engelska 6 och få godkänt betyg i den kursen. Du måste bli behörig till socionomprogrammet. Om du har för lågt meritvärde, kan du försöka komma in i HP-urvalet (resultat av högskoleprovet).

    Eftersom MI som metod kan även användas inom kriminalvården, får du gärna kika även på yrket Kriminalvårdare. Utbildning till kriminalvårdare ges på arbetsplatsen i samband med anställning. När arbetsgivare söker personer att anställa och sedan utbilda till kriminalvårdare brukar B-körkort krävas (vet inte om undantag kan medges men det går givetvis att söka ändå, men risken är stor att i fall man inte har körkort, så blir man inte anställd). Har du B-körkort?

    • : Jag har B-Körkort så det är inget hinder, tack snälla för svar! Ska kolla upp alla länkar, tack!
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    • : Ditt svar var väldigt bra, mycket bra jobbat! Jag undrar om du kan svara lite på vad en arbetsterapeut gör inom psykiatrin, har googlat lite men jag får lite olika bilder av yrket. Kan du hjälpa mig?
    • Anna :

      Det vi vet om yrket Arbetsterapeut berättar vi på framtid.se/yrke/arbetsterapeut De som är experter på arbetsterapeut-utbildningen är de studievägledare som jobbar på arbetsterapeutprogrammen, ett program på högskolenivå som man läser i 3 år på heltid. Du behöver även här godkänt betyg i engelska 6 (till alla svenska utbildningar på högskolenivå kommer du behöva ha godkänt betyg i eng 6).

    • Julia : Fick nu svar från "Arbetsterapeuterna": "Arbetsterapeuter kan jobba inom psykiatrin, såväl öppen som sluten vård. Finns också inom Bup, socialpsykiatri och rättspsyk." men vad arbetsterapeut har för arbetsuppgifter där har de ännu inte svarat (vi hoppas på svar om det senare och återkommer i så fall till dig snarast).
    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej igen!
    vi fick svar från Lektor i arbetsterapi, Utbildningsledare Arbetsterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Läs hennes svar nedan:
    "Rent historiskt har uppgiften för arbetsterapi varit att öva personers arbetsförmåga genom att successivt anpassa kraven på arbetsplatsen till personens förmåga och gradvis öka personens förmåga till de krav som gäller på arbetsmarknaden. Detta var den största arbetsuppgiften efter andra världskriget – för att öka antalet arbetsföra under efterkrigstiden.

    Under denna period fanns det gott om arbetsterapeuter både inom psykiatrin och kriminalvården. Under senare delen av 1900-talet när medicinen blev mer forskningsbaserad så blev det fler arbetsterapeuter inom medicinen och färre inom de tidigare arenorna.

    Arbetsterapi har alltid funnits inom psykiatrin, särskilt när behandlingstiderna var långa. Med öppna vårdformer har tyvärr arbetsterapeuterna blivit färre inom psykiatrin och finns framför allt inom olika specialistbehandlingsteam och rättspsyk.

    Arbetsterapeuternas huvuduppgift, oavsett verksamhetsområde, är att möjliggöra för personer att välja organisera och utföra de dagliga aktiviteter som personen behöver för att uppleva hälsa och livstillfredsställelse. De arbetar med att träna personens förmågor, utprova ordinera hjälpmedel och/eller anpassa miljön. De arbetar även med hälsofrämjande insatser inom olika verksamheter. 
    De arbetar i region, kommun, statliga verksamheter, privata arbetsförmågebedömning och rehabilitering, m m .

    Läs mer om professionen på förbundets hemsida: https://www.arbetsterapeuterna.se/

    och om programmet på Luleå tekniska universitet: https://www.ltu.se/edu/program/FVATG/FVATG-Arbetsterapeut-1.76750

    Det går även bra att söka på regionernas hemsidor för psykiatri (och 1177 för somliga regioner)

    Med vänlig hälsning".

    Och ännu ett svar från "Arbetsterapeuterna":

    ...en sammanställning vad man kan få hjälp med vid depression och ångest. Sedan varierar det förstås mellan öppenvård och slutenvård.

    Depression och ångest - Sveriges Arbetsterapeuter (arbetsterapeuterna.se)

    Och vid npf: Om arbetsterapi och neuropsykiatri (2016) - Sveriges Arbetsterapeuter (arbetsterapeuterna.se)

    Hoppas det är till hjälp.

    På denna sida Arbetsterapeutprogrammet, 180 hp - Linköpings universitet (liu.se) finns information om arbetsområden för arbetsterapeut där psykiatri finns med.
    Klistrar in nedan

    ArbetsområdenArbetsterapeuter inom privat sektor har i allt större utsträckning egna företag. De kan jobba inom företagshälsovård, på hjälpmedelsföretag med design av produkter, eller i större privatägda företag som utför jobb inom kommuner eller landsting.
    Som arbetsterapeut kan du också arbeta:

    Med rehabilitering på sjukhus, inom exempelvis ortopedi, geriatrik, stroke, psykiatri, hand- och plastik och brännskaderehabilitering.

    På öppna mottagningar såsom barn- och ungdomshabiliteringen, primärvårdens vårdcentraler, och privata inrättningar.

    Inom kommunal sektor, med äldre och personer med kognitiva och psykiska funktionsnedsättningar.


    Arbetsterapeuter arbetar också i ökande utsträckning:

    Med anhörigvård

    I skolan

    Med tillgänglighet i samhället på byggnadsnämndskontor

    Inom kriminalvård

    Inom försäkringskassa

    Inom arbetsförmedling

    Allt gott :)

    Ja, man kan arbeta inom Psykiatrin som Arbetsterapeut. Här nedan är några länkar/källor där information om detta framgår:

    https://www.regionorebrolan.se/sv/vard-och-halsa/habilitering-och-hjalpmedel/hybrider/vuxenhabiliteringen/

    Sveriges Arbetsterapeuter:

    Här kan du också läsa mer  om ”Vem behöver en Arbetsterapeut / Vad gör en Arbetsterapeut?” - I vänsterspalten kan man klicka/läsa mer om Arbetsterapeutens funktion vid patients funktionshinder som till exempel kan vara demens, depression, stress eller neuropsykiatri:

    https://www.arbetsterapeuterna.se/profession/om-arbetsterapi/vad-goer-en-arbetsterapeut/demens/

    Information om framgår på Örebro Universitet programsida:

    Arbetsterapeutprogrammet är för dig som vill jobba med människor som har svårt att klara vardagen på grund av olika typer av funktionsnedsättningar eller aktivitetsbegränsningar och vill hjälpa dem genom rehabiliterande insatser.

    En arbetsterapeuts vardag kan se mycket olika ut beroende på arbetsplats och uppdrag. Vissa utgår från individen och får ansvaret att anpassa en persons vardagsmiljö efter dennes behov eller prova ut olika fysiska eller kognitiva hjälpmedel. Andra kan arbeta med tillgänglighet och välmående på en mer samhällelig nivå. Gemensamt är att din roll som arbetsterapeut är väldigt viktig för de personer du hjälper.

    Se ävenIntervju: ”Som Arbetsterapeut har man många arbetsmöjligheter”, enligt Gabriel Walter.

    Hej igen, vi fick idag svar från MINT Nordic. Var god läs nedan:

    Introduktionsinformation i MI finns i olika programmet på högskolan eller universitetsnivå. Jag tror att MI finns förklarat i kurser som handlar om samtalsmetodik, tillsammans med andra metoder (KBT, Psykodynamiskt, Lösningsfokuserad, Positiv psykologi, osv). Det är oftast så att i generella utbildningar får man ett smakprov av MI och andra metoder. Det är säkert så i undersköterska programmen som en liten del i allt annat. Men om hon vill få en grundlig MI-utbildning så rekommenderar jag att antingen hittar en högskola som har en utbildning i Motiverande samtal (MI) som oftast är runt 7.5 poäng eller att hon hittar en privat utbildare nära henne. Ni skulle kunna kolla på MINTs hemsida för att hitta MI-tränare i Sverige med egna företag.
    ***Sida att leta på är motivationalinterviewing.org

    Frågor och svar taggade med 'inte behörig' (14 st.)

    • Alva0000

      Hur fungerar det med komvux?

      Hej Jag har tänkt att söka in på en högskoleutbildning som kräver förkunskaper i naturkunskap 2 vilket jag inte har. Jag tänkte därför anmäla mig till den kursen på komvux som blir klar den 28 juni. Och eftersom att jag måste...

      Milla : : Hej,det är mycket vanligt att sökande till utbildningar måste göra ansökan/anmälan innan de är klara med de kurser som ger behörighet; ansökan/anmälan måste du göra... Läs hela svaret
    • micke

      finns där något sätt att komma in på transport?

      finns det något sätt jag lan komma in i transport istället för im har bara haft grundämnena i 3 år så har inte direkt några betyg och ifall jag inte kan transport finns det då något annat sätt för att börja jobba o hoppa...

      Daniel: : Hej Micke!Läs gärna hela svaret (det är ett ganska långt svar) på https://www.fragasyv.se/fragor/finns-daer-nagot-saett-att-komma-in-pa-transport som Anna SYV har skrivit på... Läs hela svaret
    • M

      Ersättning av ämnen?

      Hej! Jag gick på vård och omsorg programmet på gymnasiet. Jag ville bli ssk men nu har jag ändrat mig och vill bli ingenjör istället. Jag har svenska 3 engelska 6 och matte 2, det enda jag vet är att jag måste plugga upp matte3 för en...

      Anna: : Hej, Mikael har rätt (syftar på kommentar till ditt svar): Medicin kan inte ersätta biologi eller fysik eller kemi - det är Olika ämnen. till Civilingenjörsutbildningar krävs det Matte 4, så... Läs hela svaret
    • Zelal

      Hur får man behörighet till att studera vidare i högskolan?

      Hej! Jag är 18 år och hoppade av gymnasiet när jag gick i trean, det var alltså förra veckan jag gjorde det. Jag har fått godkänd i mina ämnen från ettan och tvåan, utan matte 1b! Jag vill gå filmregissörlinjen på högskolan, hur gör jag det? Finns det folkhögskolor i Göteborg jag kan gå...

      Daniel: : Hej, jag har nu pratat med Folkhögskolornas infotjänst och fick fram att det finns i Västra Götaland - 28 folkhögskolor som har start på sina Allmänna... Läs hela svaret
    • Zachis

      Är jag behörig till komvux?

      Hej Jag går sista året på restaurang och livsmedel men ska snart flytta till Indien och gå i skolan där resten av läsåret. Är jag behörig att läsa komvux 2018/2019? Eller hur ska jag göra för att bli behörig där? Jag fyller år 1999.01.29 Tack på förhand

      Anna: : Hej Zachis, jag tycker Daniels förslag om att du begär studieuppehåll pga studier i utlandet är mycket bra. Att du FÅR LOV ATT KOMMA TILLBAKA TILL DIN GYMNASIESKOLA betyder inte att du måste... Läs hela svaret
    • Lovisa

      Har jag möjlighet att gå den utbildningen jag önskar?

      hej. jag fyller 19 år i höst, och har inte klarat av gymnasiet. jag har inga betyg, förutom i idrott, och jag har redan gått om första gymnasieåret maximala antalet gånger.. jag hade det svårt när jag växte upp, och har inte haft bra kontakt med min familj. jag har många svåra minnen från...

      Anna: : Hej Lovisa! Det är väldigt tråkgit att du gick igenom många svårigheter men det är bra att du mår bra nu och vill studera. Du som är 18 år kan... Läs hela svaret
    • Pari

      Är det bara Betyg C för behörighet som gäller ?

      Hej! Vill läsa till apotekstekniker, vad är behörigheter för detta? Enligt de som jag fått (( är inte helt säkert om dem stämmer)) är bara betyg C som lägsta godkänd betyg för svenska som andra språk, matte, och engelska som gäller? Stämmer det?? Svenska som andra språk 1 har jag D betyg...

      Mikael: : För närvarande finns det Fyra yh till apotekstekniker >> vilken/vilka  av dem är du intresserad av?
    • Fam

      Ej läst klart grundskolan, vad göra?

      Hej! Jag är 17 år och har endast gått skolan tills åk 7. Efter det bodde jag utomlands ett antal år utan att plugga. Nu är jag tillbaka i Sverige och vill fortsätta studera men vet inte riktigt vad eller vart. Har läst att jag är för ung för att börja på komvux, då man behöver fylla 20 år för...

      Milla : : Hej Fam! Bra att du vill studera! Om du fyller 18 år ganska snart, kanske Folkhögskola är ett bra alternativ för dig. Om du har precis fyllt 17 år (och det dröjer ett helt år innan... Läs hela svaret
    • Alex

      Studera yrkeshögskola utan gymnasieexamen men med höga betyg?

      Hej! Skulle det gå att söka in till yrkeshögskola om man inte tog gymnasieexamen men har betyg ifrån grundskolan och har lyckats studera upp betygen på annat sätt som t.ex komvux eller liknande?

      Milla : : Hej Alex! Du kan söka till en yrkeshögskoleutbildning på de meriter du har och vi hoppas du kommer in. Det är alltid bäst att försöka bli behörig men... Läs hela svaret
    • Kalle

      Vilka betyg gäller på antagning till gymnasium?

      Hej, fick precis mitt höstterminsbetyg men har dessvärre inte godkänt i t.ex svenska och matte, vilket betyder att jag ej är behörig för gymnasium men min fråga är då om jag får godkänt till vårterminsbetyget kommer jag kunna söka och ev. komma in så jag kan börja gymnasium hösten 2016?

      Milla : : Ja! Om du får godkända betyg på vårterminen, blir du behörig till nationella programmen. I annat fall blir du behörig till IM, introduktionsprogrammen. Mvh Milla SYV
    • Julia

      Efter estetiska programmet?

      Jag går andra året på estetiska inriktningen dans. När jag valde gjorde jag det endast med vad jag ville, och tänkte inte mycket mer än att "det är ju högskoleförberedande" på vad som skulle hända sedan. Jag har ju insett nu att det krävs väldigt mycket av en om man ska komma in på vissa...

      Milla : : Hej Julia, jag förstår att du är orolig om du inte vet om du kan komma vidare efter gymnasiet. Frågan är - vart vill du komma? Det är omöjligt att bli behörig till samtliga eftergymnasiala utbildningar under gymnasietiden /och... Läs hela svaret
    • Joakim

      plugga upp F i engelska 5 hur?

      Hej går andra året inriktning el och har F i Engelska 5 kan jag plugga upp till E eller måste jag gå komvux när jag har gått ut? Hur pluggar jag upp det? Jag kan knappt sova på nätterna ligger bara och tänker på hur jag ska lösa det för jag får inget jobb med F i engelska.

      Helena: : Hej Joakim! Vad bra att du har uppmärksammat det här med ditt F i engelska, men jag tycker inte att du ska behöva ligga sömnlös på nätterna för det. Jag tycker att du direkt ska ta en kontakt med din studie- och yrkesvägledare... Läs hela svaret
    • Jasmine

      Prövas jag på mitt slutgiltiga betyg?

      Jag var ej behörig på det preliminära valet eftersom jag fick et F i betyg på matten. Jag har nu höjt mitt betyg och undrar ifall jag kommer prövas för utbildningen med de slutgiltiga betygen?

      Fråga: : Hejsan och grattis till mattebetyget! Det är ditt vårterminsbetyg som är ditt slutbetyg och det är det som gäller.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga