Lovisa

    Hej! Jag har precis börjat i årskurs nio och funderar en hel del kring gymnasieval. Jag är väldigt studiemotiverad och lättlärd, jag har mycket självdisciplin och har lätt att ta ansvar. I våras (vårterminen i årskurs åtta) fick jag 340 i meritvärde. Jag är intresserad av politiska frågor och juridik, och tycker om att ta ställning till olika påståenden och ämnen. Dessutom tycker jag att biologi är intressant, och jag tycker inte heller att matten är oöverkomlig eller svår, utan jag tycker om att få fundera och klura på svåra problem. Det finns inget ämne i skolan som jag absolut ogillar, det skulle i sådana fall vara de praktiska ämnena som musik och slöjd med mera. Kemi (i form av laborationer) och teknik intresserar mig inte så mycket alls dock. Däremot tycker jag att kemi på en teoretisk nivå och att biologi som rör människokroppen är intressant. De ämnen som jag tycker mest om skulle nog vara samhällskunskap, svenska och biologi (samt den teoretiska delen av kemin). Jag skulle gärna vilja gå ett gymnasieprogram där det finns andra som är studiemotiverade, och jag har inga problem med att prestera under press. Jag vill läsa vidare efter gymnasiet på högskola eller universitet. Som mina tankar går nu funderar jag på att antingen gå Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap, och att då läsa upp matten få att få behörighet till fler utbildningar på högskola. Eller att gå Naturvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap. Mina frågor kan sammanfattas såhär: 1. Anser du att jag utifrån mina intressen och egenskaper passar bäst in på Naturvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap eller Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap? 2. Är det en myt att Samhällsvetenskapsprogrammet är en slöare linje än Naturvetenskapsprogrammet, och att de elever som går NA är mer studiemotiverade? 3. Om man har högsta betyg, bör man då läsa NA för att man har möjligheten? 4. Är matten som man läser på NA mycket svårare än den på SA? 5. Jag önskar egentligen att jag skulle älska alla de naturvetenskapliga ämnena och matten, och att jag skulle vara lika bra på dem som jag är i de samhällsvetenskapliga ämnena. Min dröm vore egentligen att bli kardiolog eller hjärnkirurg, eller kanske forskare inom dessa ämnen. Jag tror dock inte att det skulle passa mig, just eftersom jag är bättre på andra saker i skolan. Men just nu har jag betygen och jag har självdisciplinen för att studera, bör jag bortse från denna väldigt vaga dröm eller bör jag ta hänsyn till den i mitt gymnasieval? 6. Jag funderar på att läsa juridik alternativt åt läkar-hållet i någon form. Jag tror att jag skulle klara SA ganska smärtfritt, men är det mer värt att gå SA och få högre betyg eller att gå NA och få en bredare grund? Tack på förhand!

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hejsan!
    Det är jättebra att du är mycket studiemotiverad och har höga betyg.
    Du skriver om att du vill gå "ett gymnasieprogram där det finns andra som är studiemotiverade", men det beror inte så mycket på vilket Program man går, utan på vilka elever som "hamnar" i din klass - och det går inte att veta på förhand.

    Det finns ett antal mycket studiemotiverade elever på alla program, men frågan är då om de är i majoritet just i din klass, eller i minoritet.
    Sedan, är det så att varje gymnasieelev kan och bör göra utbildning till "sin egen". Det är Du som studerar med Hjälp av böcker och lärare. Du gör läxorna och läser i läroböckerna och söker info på andra sätt - när och hur du vill, här är du inte beroende om att andra i din klass är studiemotiverade eller inte. Om de andra bråkar med varandra eller med lärare, kan du sitta och läsa i en lärobok (ingen kan förbjuda dig det).
    Med massvis med info som finns på Internet, är inte läraren längre "bärare av Kunskap", som det var förut... Du behöver inte läraren för att rabbla upp fakta för dig; du kan söka upp fakta på egen hand. Sedan använder du läraren som Handledare (vid oklarhet om vad som du behöver lära dig i första hand - Vad som "kommer på provet", så att säga... - du vill ju också ha höga betyg, och inte endast skaffa dig mer kunskap).

    ***
    Jag ska också försöka svara på de konkreta frågor som du ställer:
    Mina frågor kan sammanfattas såhär:

    1. Anser du att jag utifrån mina intressen och egenskaper passar bäst in på Naturvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap eller Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap?
    Mitt svar: i din ålder kan intressen förändras ganska mycket och ganska snabbt. Det som du är mest intresserad av idag, kanske du är lite mindre intresserad av - när det är dags att börja på gymnasiet, om ca 10,5 månader (nästan ett år).

    2. Är det en myt att Samhällsvetenskapsprogrammet är en slöare linje än Naturvetenskapsprogrammet, och att de elever som går NA är mer studiemotiverade?
    Mitt svar: det är säkert olika på olika skolor. Det som stämmer är att på NA läser man fysik, kemi, biologi och mycket matte i snabb takt. Om man inte är "bra kompis" med matten, blir det snabbt rätt så tufft. De elever som inte har anlag att lätt klara matte och naturvet.ämnena måste då antigen hoppa av NA eller kämpa sig fram. Har man "talang" för matte och naturvet.ämnena - kan man lätt klara sina studier och har då även mycket tid och energi "övers" för bus och stök... och kan då samtidigt som hen klarar av att få högsta betygen, bråka med lärare och förstöra för andra elever, tyvärr.

    3. Om man har högsta betyg, bör man då läsa NA för att man har möjligheten?
    Mitt svar: jag tycker inte att man per automatik behöver göra det. Svar beror på om man behöver för behörighet de ämnena som läses på NA (t.ex om man vill bli Läkare eller Veterinär eller Biolog); annars kan man t.ex försöka komma in på Spets-utbildning inom Samhällsvetenskap. Till Spets-utbildningar som är få och ej finns i alla städer, söker elever med höga betyg från hela Sverige; det är svårt att komma in, så här är störst chans att ha mycket studiemotiverade klasskompisar.

    4. Är matten som man läser på NA mycket svårare än den på SA?
    Mitt svar: ja, det är det. Detta på grund av att man på NA läser det avancerade spåret i matten och gör det i snabb takt. Du kan se innehåll i kurserna på www.matteboken.se (på NA läser man hela matte 1c redan till jul i år1; och får betyg i matte 2c till sommaren i år1; och så läser man matte 3c under årskurs2; på inriktningen Naturvetenskap läser man även matte4 som obligatorisk kurs; sedan finns det valbara kurser matte5 och specialisering).

    5. Jag önskar egentligen att jag skulle älska alla de naturvetenskapliga ämnena och matten, och att jag skulle vara lika bra på dem som jag är i de samhällsvetenskapliga ämnena. Min dröm vore egentligen att bli kardiolog eller hjärnkirurg, eller kanske forskare inom dessa ämnen. Jag tror dock inte att det skulle passa mig, just eftersom jag är bättre på andra saker i skolan. Men just nu har jag betygen och jag har självdisciplinen för att studera, bör jag bortse från denna väldigt vaga dröm eller bör jag ta hänsyn till den i mitt gymnasieval?
    Mitt svar: jättesvårt att svara; jag känner inte dig; dessutom kan dina intressen ändras, vilket är mycket vanligt fram tills man blir ca 25 år gammal och det finns exempel på att folk ändrar sig helt när de är över 30 år gamla.

    6. Jag funderar på att läsa juridik alternativt åt läkar-hållet i någon form. Jag tror att jag skulle klara SA ganska smärtfritt, men är det mer värt att gå SA och få högre betyg eller att gå NA och få en bredare grund?
    Mitt svar: vill man komma in på t.ex juristprogrammet eller på läkarprogrammet, behöver man höga betyg; typ A i alla kurser, helst. Alternativt måste man få högt resultat på högskoleprovet (har man goda kunskaper bör man få högt på HP, men man kan ha otur och ha en "dålig dag" när HP skrivs och nästa chans får man om ett halvtår... ). Andra högskoleprogram som brukar kräva mycket höga betyg är arkitektutbildningar, veterinärprogrammet och psykologprogrammet.

    Frågor och svar taggade med 'häst' (17 st.)

    • Elsa

      Kan jag gå Hästhållning och sen utbilda mig till Djursjukvårdare?

      Hej! Jag går i åttan och jag vill veta om det går att ta naturbruk: hästhållning i gymnasiet och sedan utbilda mig till djursjukvårdare på SLU. Eller måste jag ta ett annat program?

      Jag har också problem att välja gymnasium,...

      Liselotte: : Hej Elsa,Djursjukskötareprogrammet på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, kräver för särskild behörighet godkända betyg i matematik 2 och naturkunskap 2 och... Läs hela svaret
    • Matilda

      inackorderingsbidrag hur?

      Hej! Jag ska nu ansöka till gymnasiet och vill jättegärna gå på ett gymnasium program med hästar, problemet är dock att jag helst vill ansöka till ett gymnasium som ligger ganska långt bort men får inget inackorderings bidrag då själva grundutbildning finns på min hemort och som jag fattat det...

      Anna: : Hej Matilda!Jag tror jag förstår hur du menar och har också förståelse för att du tycker det är orättvist att du inte har rätt till inackorderingsbidrag i de fall kommunen... Läs hela svaret
    • Carolina

      Karrirärsval inom djuryrken?

      Hej! Jag trivs verkligen att vara med djur, jag är själv väldigt häst och hundintresserad. Mina fråga är då vilka eventuella karriärsval hade jag kunnat göra då för att kunna få arbeta med djur. Det kan vara allt från vuxenutbildningar/komvux till högskolestudier ett plus är om dessa är på...

      Liselotte: : Hej,för att välja utbildning måste man först veta vilket yrke man "siktar på", för att utbildningar ges på olika ställen och leder till olika yrken;du kan börja med att... Läs hela svaret
    • Julia

      Gå på gymnasium under en elitsatsning?

      Hej! Som det ser ut idag rider jag i Landslaget och satar på de stora tävlingarna. Detta kommer jag nog att fortsätta med ett tag till om det går som planerat. För att kunna vara på topp krävs det även att jag håller igång och...

      SYV-besökare: : Hej Julia, du nämner distans men skriver att du inte tror det passar. Vill i alla fall ge dig länk till Korrespondensgymnasiet, som erbjuder distans men med endast några få... Läs hela svaret
    • Linda

      Vilken linje ska man gå om man vill komma in på polishögskolan?

      Min dotter vill bli ridande polis och vill gärna gå på ett ridgymnasiet men vi undrar vad hon behöver läsa för ämne för att få behörighet till polishögskolan? Vilka linjer som är bäst att gå?

      Julia: : Hej Linda; vill man bli en Ridande polis, då är det jättebra att gå utb., som har med hästar att göra, t.ex NB/Djur - profil "häst". du fick länk till... Läs hela svaret
    • Alicia

      Går mitt sista år att lösa på något sätt?

      Hej, jag går sista året på bygg och anläggningsprogrammet inriktning målare. Jag har haft det rätt svårt i skolan under hela min skolgång men inte just med själva ämnena utan för jag har 3 st diagnoser. Jag har ADD, OCD och tourette...

      Anna: : Hej Alicia,jag förstår att du har det jobbigt. Jag kan försöka hjälpa dig genom att förklara vad som gäller och vem som kan hjälpa dig och med vad.Det är på skolan... Läs hela svaret
    • Amanda

      Vilket Gymnasium bör jag välja?

      Hejsan! Jo jag letar efter ett gymnasium som har med hästar och göra. Men det är väldigt viktigt att det inte är ett ridgymnasium då det inte ör det jag är ute efter☺️ Ett gymnasium som innehåller nån form av hästmassör utbildning/equterapeut eller ett gymnasium som inkluderar hästens beteenden....

      Julia: : Hej Amanda, det är på inriktningen Naturbruk/Djur som profil "Häst" kan finnas, men även på något högskoleförberedande program (i första hand på... Läs hela svaret
    • Wilda

      Finns det gymnasium som erbjuder sam beteende med inriktning häst?

      Jag vill bli psykolog och därför måste gå Sam beteende. Men jag älskar hästar och vill ha det när jag blir stor eller ha det som ett andraval att jobba med när jag blir större. Jag kan därimot inte hitta en enda skola som erbjuder det i ett ”paket”. Jag hoppades på om ni vet några skolor som gör...

      Mikael: : Hejsan, det verkar som att >> Sveriges Ridgymnasier, som finns 5 st. runt om i Sverige - kommer alla från hösten 2018 erbjuda "samhällsvetenskaplig profil" vilket gör att man kan bli behörig till högskoleutbildningar som t.ex till psykologprogrammet.
    • Ida

      Har jag det som krävs för att plugga vidare?

      Hej! Jag undrar en sak. Jag har funderat på att gå hästgymnasie. Men vad jag vet så har man inte det som krävs till att plugga vidare efter man gått hästgymnasie. Eftersom det inte har alla ämnen osv? Hur fungerar det? Känns inte så lockande om jag inte vill hålla på med hästar efter och sen har...

      Anna: : Hej Ida, med "hästgymnasie" kan man mena ganska så oIika saker: - Naturbruksprogrammet, inriktning Djur, profil "häst" eller - Naturvetenskapsprogrammet, profil/speciaIisering Hippologi som... Läs hela svaret
    • Julia

      utbildning till djurvårdare?

      Hej! Jag vill utbilda mig till djurvårdare med d9/ utökad nivå. Jag vill börja läsa nästa år och vill läsa på distans. Jag har gått ut gymnasiet med Godkända betyg men har inte högskolekompetens. Jag gick hantverks programmet med inriktning hudvård och massage. Är det möjligt för mig att komma...

      Julia: : Hej Julia, den utbiIdning du är intresserad av finns i Skara och i UppsaIa - på yrkeshöskolorna, se här>> I Skara börjar den i januari 2017 och sedan i januari 2018 och i Uppsala - i aug/sept... Läs hela svaret
    • Moa

      Vilken gymnasielinje ska jag gå?

      Hej! Jag går i 9:an och undrar vilken linje jag ska gå? Jag funderar på att gå ekonomi juridik eller naturbruk häst/djur. Går det att kombinera dem på något sätt så att man får lite av båda? Jag rider på fritiden och är väldigt intresserad av djur samtidigt som jag vill läsa ekonomi juridik...

      Julia: : Hej Moa, jag förstår att du har varierande intressen och det tycker jag är jättebra. :) tyvärr är gymnasiesystemet rätt så steIt och "kIumpigt" och man får oftast väIja... Läs hela svaret
    • Julia

      Unghästutbildarprogrammet?

      Hej! Jag är intresserad av unghästutbildarprogrammet på Flyinge men är osäker på om jag ens har en chans att komma in? Mitt störta intresse är hästar och drömmen är att kunna jobba med det. Jag är väldigt intresserad av hästars välmående och beteende. Jag skulle vilja utbilda mig till...

      Anna: : Hej JuLia! Om man har examen från gymnasiet (även om det är från ett yrkesprogram och utan svenska 2, 3 och eng 6) - så har man aIImän behörighet tiII yrkehögskoIa. Sedan... Läs hela svaret
    • Julia

      Utbildning för att jobba med ridterapi?

      Hej, jag skulle vilja jobba med ridterapi. Jag vill ha en hästgård och ta emot "problemhästar" och ha en verksamhet med ridning (rehabilitering) för barn och ungdomar med funktionsnedsättning och svårigheter. Vad krävs för utbildning för att få jobba med ridterapi? måste man vara certifierad?...

      Milla : : Hej Julia! Jag måste forska lite och även samråda med kollegorna för att ge dig ett bra svar. Vilken utbildning har du redan? Vad läste du på gymnasiet? Det jag råder dig att göra är att hitta några stälken där liknande upplägg finns idag och göra studiebesök. Mvh Milla SYV
    • Elin

      vad krävs för att få arbeta med hästunderstödd terapi?

      Jag går naturbruk med djurvårdsinriktning årskurs 2. Jag har precis kommit på vad jag verkligen vill göra i framtiden. Jag vill skaffa mig en gård med hästar av olika storlekar och använda de underbara djuren i terapi. Jag vill hjälpa människor med psykiska problem, svår depression som exempel....

      Helena: : Hej Elin! Vilka spännande tankar du har om framtiden. Vad som krävs för att få arbeta med detta regleras av Jordbruksverket.... Läs hela svaret
    • Vilma

      Är Ingelstorp ett bra gymnasium?

      Jag har valt att söka till Ingelstorp inriktning häst och ridsport, men jag undrar om Ingelstorp är ett bra gymnasium eller inte?

      Lena: : Hejsan, dessvärre är det inte något jag kan svara på eftersom jag inte känner till skolan. Du kan gå in här och läsa och jämföra olika skolor, se länk nedan- det kanske kan ge dig en bild av skolan. Gå även på Öppna hus,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga