Vera 16 år
Hej!

Jag går i ettan på humanistiska programmet, inriktning kultur. Nu är det dags för mig att välja 100p i individuellt val-kurser och jag är osäker på huruvida jag ska välja Matematik 2b, eller någon annan kurs jag egentligen tycker är roligare. Jag vill läsa juridik efter gymnasiet och är därför mån om att läsa kurser där jag fulla 2,5 meritpoäng. I mitt program på min skola ingår både Moderna språk (i mitt fall franska) steg 3 och 4, samt möjligheten att välja Engelska 7 i programfördjupningen. Visst ger detta 2,5 meritpoäng (Franska 3+4=1,5 + Engelska 7=1,0)? Det känns onödigt att läsa Matte 2 (som ju inte behövs för behörighet till juristprogrammet) om den inte ger merit.

Jag hörde också att kurser som krävs för behörighet till en viss universitetsutbildning inte ger merit, t.ex. att Matematik 4 inte ger merit för en som söker läkarutbildning. Finns det något motsvarande att tänka på när en vill söka till juristprogrammet, exempelvis Moderna språk?

Allt gott!
Vera

1 Svar

Anna SYV SYV på FrågaSYV

hej Vera,

ja, det stämmer - godkända betyg i moderna språk 3 och 4 ger sammanlagt 1,5 i merit; godkänt betyg i eng 7 ger 1.0 i merit. På så sätt ger de 3 kurserna /godkända betyg i dem/ max i merit. Det ger dem till alla utbildningar som ej kräver Moderna språk 3 för särskild behöriget.

***
Anledning till varför matte 4 inte ger meritpoäng till Läkarprogrammet, är för att matte 4 krävs för särskild behörighet till läkarprogrammet. Utan godkänt betyg i matte 4 är man inte behörig till läkarprogrammet; man måste alltså ha det betyget. Och om man MÅSTE ha det betyget, då får man inte meritpoäng för det betyget (för att man ej har ngt. val i att läsa eller inte ... kursen krävs ju för behörighet).
***

Till juristprogrammet (i alla fall så som behörighet är nu) så är kraven för Särskild behörighet - godkända betyg i Historia 1b och i Samhällskunskap 1b. Därför ger alla mattekurser från nivå 2 merit; moderna språk 3 och 4 och eng 7 ger också meritpoäng.
_______
ang. matte 2b - att läsa eller inte; det ser inte ut att du behöver matte 2 för meritpoäng, om du får godkända betyg i moderna språk 3, 4 och i eng 7. Men det är bra att kunna mer matte. Och om du sedan ändrar dig och vill söka andra utbildningar, är matte 2 kravet för behörighet för många olika högskoleutbildningar, ex. till Psykologprogrammet, till Socionomprogrammet, till Arbetsterapeut och till Sjuksköterska - bara för att ta några exempel.

Bästa hälsningar

ANNA