Linn
    Hej.

    Jag gick vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet och planerar att söka till Sjuksköterskeprogrammet nu i mars 2018.

    Jag håller på räknar ut mitt betygsnitt för att kolla vilka skolor jag kommer in på, och har räknat ut mitt sammanlagda betygsvärde. Jag läste 2600 poäng under gymnasietiden och har förstått att det egentliga grundbeloppet är 2500 poäng. Får jag då välja bort en annan kurs med motsvarande kurspoäng(100) som jag fått sämre betyg i för att räkna ut mitt snittbetyg? Eller hur gör jag?

    'mina sammanlagda kurser'+ extrakursen 'delat' med 2500
    eller: *byter ut extrakursen mot något med sämre betyg och motsvarande poäng* 'delat' med 2400?
    (har räknat bort gymn. arbetet redan)
    (har inga meritpoäng då jag endast läst matte2a och eng6 som är obligatoriskt för behörigheten och inget andraspråk)

    Upptäckte också att min 'extrakurs' inte räknats med i min individuella studieplan men finns med i min yrkesexamen, vilka papper kollar dom på när man söker in? Studieplanen eller examen?



    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Linn,

    jag råder dig att söka till de lärosätena där du vill studera - i första hand; inte till dem där du tror du kommer in, i första hand... för att det är så att Antagningsgränserna förändras. De kan förändras mycket om t.ex antal utbildningsplatser ändras; och antal utb.platser kan ändras rätt mycket. Ex. på min egen utbildning som jag gick i Malmö har antal platser plötsligt ökat från 72 till 130 /från ett år till nästa/ - och då sjönk antagningsgränsen rätt mycket. Sådana saker händer och ibland utan någon förvarning... därför är det bäst för dig, tycker jag, att du söker i första hand tilll de orter där du vill läsa; och att du söker så många olika alternativ /till olika orter/ som möjligt - helst alla som finns... Du har möjlighet att söka upp till 20 alternativ till högskola.
    Antagning.se kollar i första hand på Examensbeviset. Det är dock bra att bifoga /ladda upp/ alla de olika betygsdokument som man har; detta för att Antagning.se har som princip att göra det så fördelaktigt för sökande som möjligt, dvs de räknar in kurserna från de "övriga dokumenten" OM REGLERNA SÅ TILLÅTER och OM DET SAMTIDIGT HÖJER DITT MERITVÄRDE. I andra fall, dvs om det skulle sänka ditt meritvärde, räknas inte kurserna in, om de inte är "strikt obligatoriska" att räkna in.

    Jag tycker inte det ger så mycket att räkna på sina betyg... utan det jag rekommenderar att du gör högskoleprovet på våren och om du kan höja något betyg i ditt examensbevis, som inte är en U-kurs /utökat/ eller om det är en U-kurs men som krävs för behörighet eller som ger Meritpoäng, då kan du höja betyget i den kursen; för det höjer ditt meritvärde i så fall.

    Mitt råd till dig är att du bokar tid med syv på komvux i din kommun och tar med dig alla betyg du har. Ställ följande frågor till SYV-en på komvux:

    - har jag Grundläggande behörighet?
    - har jag särskild behörighet till sjuksköterskeprogrammet?
    - hur kan jag höja mitt meritvärde?
    Det viktigaste för dig är att veta om du redan nu är behörig. Om det skulle visa sig att du inte är behörig, måste du försöka bli behörig innan 21 juni 2018 /det är sista Kompletteringsdagen/.
    Om du är behörig, kan du försöka höja ditt meritvärde - ex. genom att läsa någon kur som kommer att ge dig Meritpoäng; ex. matematik 3b eller engelska 7 eller moderna språk 3.

    • : Jag är redan behörig. Jag vill söka till mälardalens högskola där det ser ut som att jag kommer in med mina betyg.
    • : Jag läste 2600 p i gymn men fick underkänt i matte2a (vilket jag har kompl upp till ett D-betyg) i min yrkesexamen räknas dom 100 poängen för matten med fast jag fick underkänt. Men jag får ju inte ut nått värde eftersom att F=0 vilket gör att det sänker mitt snitt när jag måste dela med 2500 istället för grundläggande 2400. Min fråga är om jag ska räkna med mitt F? jag har ju fått D nu och kan ju inte räkna med en kurs två gånger.
    • Anna : Du räknar in D betyget i matte 2, istället för F betyget. Glöm F-betyget i matte 2. Nu har du D-betyg i matte 2. Dock kommer du med det meritvärde du får fram ENDAST prövas i BII, kompletteringsgruppen. Du kommer inte prövas i BI, direktgruppen.
    • Anna : Tips - läs matte 3b under våren - på komvux. Detta pga i fall du får godkänt betyg i matte 3, får du merit för det betyget. Och även annan anledning finns: bra kunskaper i matte krävs för att klara studier på sjuksköterskeprogrammet; man läser inte ren matte, men det är många beräkningar "på mediciner" man gör. Det blir tufft om man inte har stabila kunskaper i matte 2. Att du har D-betyg i matte 2a gör dig behörig till Sjuksköterskeprogrammet. Dock har vi uppgifter från de sakkunniga att personer som kommer in på sjuksköterskepr. med "lägre betyg" i matte 2a, som t.ex E eller D betyg har det mycket svårt att klara studier på programmet. De sakkunniga menar att det är för lågt krav som ställs. De menar att det borde ställas kravet på minst matte 2b men helst på matte 2c godkänt betyg eller att man på matte 2a har i alla fall C-betyget som abslulut lägst, men hellre B eller A betyg. Det har förekommit att folk hoppade av sjuksköterskeprogrammet pga det var för tufft att läsa.
    • : då tar jag 2500(som krävdes för examen) +100x2, 2700) för matte2a och eng6 som jag kompl.och delar på min slutgiltiga summa 39,125/2700=14.49 det blir ju jättelågt?
    • Anna : Om man har C-betyg i alla kurser på gymnasiet, förutom Gymnasiearbete /som inte räknas med/ då får man Jämförelsetal på 15.0.
    • Anna : Det är den beräkning som Antagning.se kommer att göra som gäller. Det du kan göra är att göra Högskoleprovet och att försöka höja ditt Jämförelsetal så mycket du kan, ex. är det bra att skaffa sig några meritpoäng. Sedan är det också så att alla, som kommer in på högskoleutbildningar, blir inte färdiga med sina utbildningar utan hoppar av ibland eller blir "avrådda" från utbildningen pga de ej klarar av utbildningen; det är alltså Tyvärr!! inte så att man kommer in på ett högskoleprogram så kan man pusta ut och slappna av helt och hållet, nej. Det är bara första steget. Sedan är det tuffa krav i 3 år på sjuksköterskeprogrammet- både teoretiska studier och praktik, det kan bli påfrestande både fysiskt och psykiskt. Jag vill inte skrämmas eller avråda dig från att söka. Men jag tycker det är bra att veta hur det faktiskt förhåller sig i praktiken. Du kan komma in och klara av studier på sjuksköterskeprogrammet, jag säger inte ngt. annat, men du vinner på att bättre förbereda dig, vilket du kan göra bl a genom mer studier inom matte, engelska och andra ämnen, som t.ex naturvetenskapliga ämnen.
    • : Ja men ska jag verkligen dela med 2700?
    • Mikael : Nej, så som jag tolkar reglerna, ska du dela med 2400.
    • : Ja precis, eftersom jag då hade läst 2600 poäng(1+ kurs som inte är högskoleförberedande eller krävs som behörighet för ssk-programmet) utan engelska 6 när jag gick ut gymnasiet så har jag alltså 2700 poäng nu. Så jag undraregentligen hur jag ska dela för att det ska bli rätt. Det spelar en väldigt stor roll för vad min merit hamnar på och är avgörande för om jag ska läsa någon kurs som ger meritpoäng eller inte. Jag kan ju inte räkna med en 100p kurs där jag har B som blir 1750 och sen inte räkna med den i snittet när jag delar med exempelvis 2400.
    • Anna : Läsa kurser för meritpoäng är bra i alla fall; detta eftersom de tidigare antagningsgränser kanske höjs vid nästa antagningsomgång - det vet man inte på förhand; därför är det viktigare att försöka höja sitt meritvärde så mycket man kan. Uträkningen av meritvärde är det den som Antagning.se gör /så som de tolkar reglerna/ som gäller, oavsett vad någon annan tycker.
    • : Ja men syven för kommunen länkade en beskrivning där man delar summan man får ihop med antalet lästa poäng och här skrev Mikael att jag troligtvis skulle dela med 2400. vilket inte stämmer med mina poäng.
    • Anna : Det är så att om du först läste en kurs och fick F och sedan fick högre betyg i SAMMA KURS, då är endats en gång som du räknar in de poängen, inte 2 ggr.
    • Anna : Men "antal LÄSTA poäng" menas det de poängen, vilka kursers betyg Räknas in i ditt Jämförelsetal. Du räknar inte in F-betyg i den kursen i vilken du sedan fick högre betyg; då är de de poängen som du räknar in bara EN GÅNG. Därför håller jag med om att det är endast 2400 p. som du ska dela med.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'modernaspråk' (34 st.)

    • mu02

      Få extra merit?

      Hej! Jag vill studera på civilingenjörsprogram efter sommaren men har inte tillräckligt med merit. Jag undrade om det går att gå på komvux och läsa vissa kurser som jag tidigare inte har läst och få betyg sedan höja min merit? T ex om jag...

      Milla : : Hej,om du går ut gymnasiet med examensbevis och med det kommer få grundläggande behörighet till högskolestudier då kommer nya gymnasiala kurser påverka ditt meritvärde (i BII,... Läs hela svaret
    • Linnea

      Räknas spanska 3 och 4 som meritkurser?

      Hej! Jag har nu sökt till komvux för att läsa upp mitt F i spanska 2 till ett högre betyg. Målet är att söka till någon/några universitetsutbildningar VT 25 eller HT 25. Jag läste samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet där jag samlade ihop 15.10 poäng totalt. Därmed är det viktigt för mig...

      Milla : : Hej,om du får godkända betyg i moderna språk 3 och 4 (t.ex i Spanska 3 och 4) då kommer du till de utbildningar som ej kräver, för särskild behörighet, mod.språk 3... Läs hela svaret
    • Sasha

      Får jag merit om jag har moderna språk 1 och 3 men inte 2?

      Hej, som titeln lyder. Får jag merit för moderna språk 3 (0,5) om jag inte har haft moderna språk 2? Jag har haft tyska som moderna språk 1 och spanska som moderna språk 3, bägge kurser godkända. Behörigheten för programmet jag ska söka har inga särskilda behörigheter heller. Fråga: Får...

      Daniel: : Ja, Sasha, det får du. I det fallet du beskriver spelar ingen roll om du har betyg i moderna språk2. Du får + 0.5 meritpoäng för godkänt betyg i moderna språk 3.
    • Lena

      Kan kursen modersmål ersätta betyg för moderna språk (gymnasiet)?

      Hej! Har läst på lite på nätet angående att det verkar gå att läsa kursen modersmål istället för moderna språk. Så min situation är, jag har tagit examen med godkända betyg från gymnasiet och försöker...

      Milla : : Hej Lena,de som inte är gymnasieelever får göra prövningar i vilka kurser som helst, oavsett om man läst en kurs tidigare eller inte men det kommer inte att... Läs hela svaret
    • Försata året naturvetenskap

      Hur fungerar modernaspråk meriten?

      Hej, Jag har nyligen börjat första året på Naturvetenskapsprogrammet. Jag undrar hur modernaspråk fungerar när det gäller merit och det slutliga poängvärdet. Får man 0.5 av en kurs även om man inte uppnår A, eller tar man alltid betyget x 100 för att få antal poäng? Jag vill veta om jag får...

      Milla : : Hej M,till svenska högskole-universitetsutbildningar konkurrerar man i betygsgrupper med en siffra som heter Meritvärde. Meritvärde är summan av Jämförelsetalet som är detsamma som... Läs hela svaret
    • Sara

      Ändra språkval?

      Hej! Jag är en tjej som går i 7an och har franska som språkval. Jag skulle vilja ändra mitt språkval till spanska mot 8an och jag kan redan spanska ganska bra, och har hittills fått B i franska. Jag undrar om det är möjligt att ändra språk?

      Anna: : Hej Sara,grundskolorna i Sverige måste erbjuda minst 2 av språken: tyska, franska och spanska. Om just din grundskola erbjuder spanska, måste du fråga på din skola. Om din grundskola erbjuder spanska, kan... Läs hela svaret
    • Jana

      Kan man göra prövning i början av kursen?

      Hej, Jag har precis börjat kursen moderna språk steg 4 där jag läser mitt modersmål men mina språk lektioner krockar med mitt schema och undervisningen i skolan. Därför måste jag välja att antingen missa min lektion i skolan eller min språk lektion. Därför undrar jag om man kan göra någon...

      Mikael: : Hej Jana,prata om det med SYV-en på din skola. Ytterst blir det ett beslut som rektorn på din skola kommer att fatta. Några regler kring den situationen som du beskriver finns inte.Eleven har... Läs hela svaret
    • Alice

      Börjar man alltid läsa språk i 2:an på Teknikprogrammet på gymnasiet?

      Hej! Jag undrar om man alltid börjar med språk i 2:an på teknikprogrammet eftersom det inte är obligatoriskt. Kan man gå någon kurs utanför skolan eftersom jag tänkte börja med Tyska 3 så att man kan repetera på något sätt? Och kommer man ha chans att läsa Tyska 5 om man börjar i 2:an?

      Julia: : Hej Alice!i Teknikprogrammet ingår inte moderna språk. Vissa gymnasieskolor kan erbjuda läsa mod.språk i alla fall, men det är väldigt olika vilka... Läs hela svaret
    • student

      Måste jag ha en grund till moderna språk?

      Hej! Jag vill höja mitt meritvärde genom att läsa de ämnen som ger mertopoäng, jag har tänkt att söka till moderna språk 3 och 4 på komvux men vet inte om det är möjligt eftersom jag inte pluggat moderna språk varken i...

      Mikael: : hejsan, läs gärna info på skolverket.se/moderna språk.Om du nybörjare i språk, börjar du med kursen Moderna språk 1, t.ex Tyska1, Franska 1 eller Spanska 1. Mod.språk... Läs hela svaret
    • BB

      Måste man läsa språk på samhällsprogramet?

      Hej! Jag läser kinesiska 1 på gymnasiet, men jag gillar inte läraren. Jag vet att det är obligatoriskt med språk på samhäll, men finns det inget sätt ur det? Om det nu är så att det är omöjligt, hur kommer det att påverka mitt betyg i slutet av gymnasiet?

      Julia: : Hej BB!Se Programplan för SA - under Programgemensamt i Programplanen för SA ser du 200poäng Moderna språk = 2 kurser Moderna språk, som är Obligatoriska. I ställer för... Läs hela svaret
    • Karin

      Kan man strunta i moderna språk?

      Jag går natur på gymnasiet och undrar om man kan strunta i moderna språk? Vet att det är ett obligatoriskt ämne, men finns det möjlighet att bara få ett F i den kursen och inte behöva ha ett modernt språk?

      Julia: : Hej Karin,för att kunna få ut Examensbevis från Naturvetenskapsprogrammet behöver du ha BETYG i Moderna språk (minst en kurs). F är också ett betyg.Dock borde en elev inte få ett... Läs hela svaret
    • Rosanna

      Läsa moderna språk, skillnad på komvux eller universitet?

      Hej! Jag vill i framtiden studera djursjukvårdare på SLU och måste läsa upp mina betyg. Jag har 14.1 och behöver läsa upp matematik b för att bli behörig. Men även höja mitt meritvärde såklart. Jag undrar om det är...

      Liselotte: : Hej Rosanna,kurser lästa på universitet/högskola påverkar inte ditt meritvärde. De kan ge Behörighet som komplettering, men betygen räknas inte in tillsammans med... Läs hela svaret
    • Kokob

      läsa två moderna språk på ett år ?

      Hej Jag har läst moderna språk innan och nu går jag i spanska steg 3. Jag tycker om att lära mig språk och vill lära mig så mycket spanska det går. Men eftersom jag började spanska i slutet av 7:an i högstadiet känns det som som att jag har mindre ordförråd än alla andra som går i min klass....

      Mikael: : Hej Kokob, om din gymnasieskola kan erbjuda dig läsa tigrinska som modernt språk 3 då  kan du läsa den kursen. Fråga på din skola om den möjlighet finns. Om du vill... Läs hela svaret
    • Neamat

      Om jag läser Engelska A1 Kurs 30 högskolepoäng kommer det höja merit?

      Jag ska läsa en Engelska kurs som heter Engelska A1 och det på 30 hp vid uppsala universitet, och jag undrar om det kommer att funka som Engelska 7 gymnasiekurs i förhållande till höjning av meritpoäng med en poäng?

      Mikael: : Nej, det kommer det inte att göra. Högskolekurser kan inte räknas ihop med gymnasiala kurser. Vill du få meritpoäng för Engelska 7, måste du få ett betyg(E eller högre)i just eng7. HälsningarMikael

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga