Waseemassaf11

    Hej Jag läser Engelska 6 på komvux distans nu.. kursen slutar 6 september. Jag vill gärna börja universitet detta år.. så jag vill SEN ANMÄLA mig efter jag har fått mitt betyg i engelskan. Min fråga: Jag vet att jag blir inte antagen direkt och att det måste finnas någon plats eller någon hoppas av. Men, jag menar.. är det för sent för mig till att sen anmäla den 6 september? ÄR det möjligt att min ansöka blir behandlad? Jag menar kommer antagning.se inte stängas i detta datum? Det kanske beror på vilket universitet? Finns det inte ett generellt datum till när ALLA universitet och högskolor slutar läsa upp anmälningar från antagning.se dvs att sidan stängs helt?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    du behöver - för grundläggande behörighet - få ut examensbevis från komvux. Obehöriga kan inte antas till svenska högskolor-universitet (inte ens om det står tomma platser på utbildningar).
    Vad jag förstår det som i din situation är att du gick ut gymnasiet med ett Studiebevis. Du läser engelska 6 på komvux. När du får godkänt betyg i engelska 6 måste du - på komvux - ansöka om Examensbevis. Det kan ta 3-4 veckor och ibland ännu längre tid att få ut examensbevis från komvux. Du lär inte få ut ditt examensbevis innan slutet på september (är det vad jag tror kommer att hända). Och så sent som slutet på september har redan minst en månad gått av en termin som är på fyra månader... så det är, enligt min bedömning, alldeles för sent att hoppa in i någon utbildning som har börjat i mitten eller slutet på augusti.
    Webbplatsen Antagning.se har information om Sen Anmälan som går att läsa på antagning.se/sv/anmal-dig-sa-har/tva-vagar-till-webbanmalan/sen-anmälan - läs gärna all information som finns på den sidan och i fall svar på just din fråga ej finns där, ställ frågor till de som jobbar på Antagning.se: du kan t.ex maila din fråga i formuläret på antagning.se/sv/vanliga-fragor-och-svar/sok-bland-vara-fragor-och-svar/mejl
    Jag vill också passa på och tipsa om utbildningar i andra skolformer än endast högskola-universitet. Ta och titta t.ex på utbud inom Yrkeshögskola: www.yhguiden.se - på snabblänkarna, nedan, kan du se några exempel på utbildningar inom yrkeshögskola:
    utbildning/hermods-yrkeshogskola/ventilationstekniker
    utbildning/east-sweden-business-school-esbs/byggledare
    utbildning/fastighetsakademin/drift-fastighetstekniker
    utbildning/hermods-yrkeshogskola/laborant
    utbildning/hermods-yrkeshogskola/automations-och-robotingenjör
    utbildning/campus-varnamo/3D-print
    utbildning/teknikhogskolan/automationsingenjör
    utbildning/jensen-yrkeshogskola/teknisk-testare
    utbildning/dacapo-mariestad/fönsterhantverkare-traditionella-hantverkstekniker
    utbildning/nbi-handelsakademin/anlaggningsingenjor-med-BIM-och-hållbarhetskompetens
    utbildning/hermods-yrkeshogskola/teknikinformatör
    utbildning/sjosportskolan-gbg/marintekniker-miljöoptimering
    utbildning/hermods-yrkeshogskola/byggnadsingenjör

    Studie- och yrkesvägledare
    • Waseemassaf11 : Hej .. är det inte så att mitt betyg i engelska i detta fall går direkt till antagning.se? Varför ska jag göra en examenbevis om mina betyg är redan uppe där och allt är klart? Jag förstår inte det, om högskolor går ut efter grundläggande behörighet, och jag har redan den om jag får engelskan, varför behöver de examenbevis? De kan ju se mina kurser på hemsidan och gymnasieexamen är kompletterat och klart.
    • Milla :

      Jag förstår hur du tänker men det krävs Examensbevis från gymnasiet eller från komvux och godkända betyg i svenska 2,3 och eng6. Betygen i svenska 2 och 3 samt i engelska 6 kan finnas utanför examensbeviset eller ingå inom examensbeviset. Utan att du skickar in (laddar upp) Examensbevis från gymnasiet eller från komvux kommer du från Antagning.se få svar OBEHÖRIG, så kommer det att bli. Att du tycker att reglerna inte alltid är logiska och nödvändiga, så håller jag med om det, alltså att vissa regler kan upplevas som "konstiga", onödiga eller orättvisa, men de gäller i alla fall. I detta fallet kommer inte Antagning.se göra något undantag, är jag säker på. Du kan fråga Antagning.se varför de kräver Examensbevis och inte nöjer sig med Studiebevis med kompletteringar. Jag tror att förklaringen ligger i hur de räknar ut Meritvärde; Reglerna säger att alla kurser som ingår i examensbevis (förutom gymnasiearbete eller komvuxarbete) bidrar till meritvärdet + de kurser som finns utanför examensbeviset bidrar också till meritvärdet om de kurserna krävs för särskild behörighet eller om de ger meritpoäng. I ett examensbevis från komvux får inte längre betyget i Idrott-och-hälsa 1 ingå. Men i examensbeviset från gymnasiet är det en obligatorisk kurs. Det är alltså viktigt inom vilken skolform man fick ut sitt examensbevis. Fram tills dess att du tar ut examensbevis, så kanske du läser ännu fler kurser som du vill ska ingå i ditt examensbevis (det vet ju inte Antagning.se att du är "färdig med gymnasiet" och inte ska läsa fler kurser...). 
      Grundläggande behörighet kan du uppnå även utan examensbevis men du måste i så fall först bli minst 22 år gammal och ha 3-årig arbetslivserfarenhet på minst halvtid. Men i så fall är det helt nödvändigt att även ha gjort högskoleprovet (detta i alla andra fall än när man vill ta plats på en högskoleutbildning där det stor tomma platser... man kommer utan högskoleprovet inte ha någonting att konkurrera om utbildningsplats med, eftersom meritvärde räknas inte ut på ofullständiga gymnasiala betyg).
      Det finns flera olika sätt att uppnå grundläggande behörighet på (i stycket ovan beskrev jag "en annan väg"/reell kompetens). Ännu ett sätt är genom utländsk gymnasial utbildning. Men de som läser 3 år på gymnasiet i Sverige (eleverna som började på gymnasiet hösten 2011 och senare) läser mot Examensbevis. Examensbevis är alltså målet med gymnasiestudier (förutom att man på yrkesprogrammen även skaffar sig ett yrke). Har man inte uppnått kraven och därför inte fått ut examensbeviset, uppnådde man inte målet med gymnasiestudier. Som tur är kan man komplettera på komvux och uppnå målet genom en komplettering. Målet är fortfarande att få ut Examensbevis.
      Hänvisningar/lästips: antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/gymnasieskolan/gymnasieexamen-2014-och-framat/grundlaggande-behorighet och antagning.se/sv/betyg-och-behorighet/gymnasial-vuxenutbildning/gymnasieexamen-fran-komvux/grundlaggande-behorighet

    • Milla : Varför jag i mitt svar (ovan) tipsade om Yrkehögskola är för att där kan man komma in även utan att, i formell mening, ha uppnått grundläggande behörighet. Yrkeshögskola ger kvalificerade utbildningar på eftergymnasial nivå men det är en annan skolform än högskola-universitet. Yrkeshögskola kan även göra undantag och ta in obehöriga. Om utbildningsansvariga för en yrkeshögskoleutbildning gör bedömning att personen har förutsättningar att klara utbildningen kan de anta med (i princip) vilken tidigare utbildningsbakgrund som helst men... till många yrkeshögskoleutbildningar är konkurrensen ännu tuffare än till utbildningar inom högskola-universitet. Man kan söka till högskola-universitet och till många yrkeshögskoleutbildningar samtidigt. När du idag ännu inte tagit ut examensbevis, är du obehörig till högskola-universitet men det finns en chans att du kommer in på yrkeshögskola. Du får (om du vill) kika på utbudet av yrkeshögskoleutbildningar på www.yhguiden.se - det skadar i alla fall inte att kika! :)
    • Waseemassaf11 : Hej .. tusen tusentack för ditt hjälp jag uppskattar det mycket. Jag är lite nervös att inte hinna universitet detta år
    • Waseemassaf11 : Jag har en till fråga som jag vill ställa för att må bättre och inte bli nervös. Jag har klarat svenska 1,2,3 + Fysik 1+ kemi 1,2 + Biologi 1,2 + matte 1,2,3,4 + Engelska 5 (alla de här tror jag att de är grundläggande behörighet), jag har andra kurser (förutom idrott som jag fick C på men på komvux de tog bort den då jag läste geografi istället och fick också C). Nu läser jag engelska 6 och matte 5 på distans. Lm jag klarar bara Engelska 6 så blir jag rätt behörig till universitet i så fall, för jag kommer att ha 2300p och alla grundläggande behörighet men jag måste få examenbevis (gymnasieexamen) från komvux då för att ladda upp den på antagning.se då stämmer det? Har jag sagt rätt hittils, jag blir helt klart med gymnasiet om jag klarar engelskan nu? Angående meritvärde, jag brukar räkna de på antagning.se där jag lägger upp alla mina kurser, och då står det nedanför i sidan att jag har totalt 2200p (utan att lägga gymnasiearbete där för att det räknas ej i meritvärde), och då när jag slår upp ämnen och mina betyg på de får jag meritvärdet.
    • Milla :

      Att sätta ihop kurser till ditt examensbevis blir upp till komvux i din kommun (där du är folkbokförd). Ytterst ansvarig är rektorn. I examensbevis från komvux ingår 2400poäng, av dem 100p.gymnasiearbete (eller komvuxarbete). Meritvärde är summan av snittbetyget + meritpoängen (om man har några). Snittbetyget är rätt att räkna ut men vilka meritpoäng du har kan vara lite "lurigt" att få fram för att det beror även på vilka kurser för särskild behörighet som just "din högskoleutbildning" kräver. Sedan vet jag ju inte om du har godkända betyg i Moderna språk 3 och 4 (vilket skulle ge 1.5 meritpoäng). Om meritpoängen kan du läsa på gymnasieGuiden.se/merit 
      Du skriver om att du klarade matte upp till matte 4. Exempel: om du söker till juristprogrammet där matte ej krävs för särskild behörighet får du + 0.5 meritpoäong för matte 2, ännu + 0.5 för matte 3 och ännu + 0.5 för matte 4, totalt + 1.5 meritpoäng för matte, men om du söker till fastighetsmäklarprogrammet där matte 3 krävs, då får du endast + 0.5 för matte 4, och söker du till civilingenjörsprogrammet där matte 4 krävs då får du inga meritpoäng för matte. Och det är stor skillnad på att ha + 1.5 extra-Meritpoäng eller ha "noll". Så, vilket meritvärde du kommer att ha beror i mångt och mycket på vilken särskild behörighet som krävs för just "din" universitetsutbildning. Snittbetyget kan du givetvis räkna fram, men sedan ska ju meritpoängen plussas på... för att få fram meritvärdet. Antagning.se räknar fram meritvärde för varje ny alternativ som du söker till och du kan på samma betyg ha olika meritvärden (se förklaringen ovan). Du behöver inte själv räkna fram ditt meritvärde, det kommer antagning.se att göra. Men du måste först få godkänt i eng 6 och få ut ditt examensbevis. 

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'i valet och kvalet' (24 st.)

    • Felicia95

      Hjälp att orientera bland administrativa yrken och utbildningar?

      Hej, jag går i tankarna att börja studera efter att ha arbetat i snart ett decennium inom lite olika branscher, har funderat länge men känner inte riktigt att jag har hittat rätt än bland alla utbildningar & yrken... känner att jag kanske missar...

      Milla : : Hej!Det är inte alls ovanligt att hen som står i valet och kvalet kring vilken utbildnings- och karriärväg hen bör välja, känner sig... Läs hela svaret
    • Majalinnea

      Antropolog, läkare, psykolog eller något helt annat?

      Hejsan! Jag är nu inne på mitt andra sabbatsår och har väldigt svårt att ta ett beslut om vad jag ska plugga. Å enda sidan vill jag läsa något jag tycker är intressant(och hitta rätt utbildning för det) och samtidigt känner jag...

      Milla : : Hej!Jag förstår att du står inför ett svårt beslut. Att välja rätt studiebana kan kännas överväldigande, särskilt när du har så... Läs hela svaret
    • Emma

      Socionom eller sjuksköterskeprogrammet?

      Hej jag är en 20 årig tjej som velar mellan socionomprogrammet och sjuksköterskeprogrammet. För mig har socionomutbildningen varit självklar i något år men nu är jag kluven kring min ansökan till våren. Jag är säker på att...

      Milla : : Hej,du ställer en mycket viktig och intressant men också svår fråga att besvara! Det är bra att du funderade mycket kring de två utbildningar som du "velar mellan" och det... Läs hela svaret
    • Elin

      tips för en gymnasieväljare som är extremt osäker?

      Hej! jag undrar om ni har några bra tips att ge till en gymnasieväljare som är mycket osäker och säger att hen inte alls vet vad hen ska välja för program? Tacksam för alla tips och förslag! Mvh Elin I.

      Daniel: : Hej Elin!Förutom samtal med SYV-en på skolan där gymnasieväljaren läser (grundskola eller IM- Introduktionsprogrammet på gymnasiet) kan hen också göra... Läs hela svaret
    • Ellen

      Vad ska man plugga till?

      Hej! Jag har alltid vetat att jag vill plugga vidare och främst på universitetsnivå. Men jag har samtidigt alltid haft beslutsångest över vad jag ska läsa då finns så mycket att välja på. Människor, samhället och juridik...

      Anna: : Hej Ellen,att ha Alla dörrar öppna kan man inte göra när man gör ett val. När man väljer någonting, då väljer man samtidigt Bort någonting annat. :)Om du är väldigt... Läs hela svaret
    • Sofia

      Vad ska jag plugga?

      Hej! Just nu pluggar jag Matematik 3b på Komvux för att eventuellt söka in till Systemvetenskapliga kandidatprogrammet på Lunds Universitet. Nackdelen är att jag inte riktigt brinner för matte, eller vet så värst mycket om kodning och datorsystem....

      Anna: : Hej Sofia,det är bra att du i frågan berättar ganska mycket om dig själv, men det räcker ändå inte för att kunna ge personligt-anpassat svar på vad som skulle passa just dig. I och... Läs hela svaret
    • Lores

      Jag behöver en åsikt?

      Jag har kämpat mycket med skolan. Allt var bra tills jag började gymnasiet. Egentligen ska jag vara i mitt sista år men jag var tvungen att starta om det första året eftersom jag hade missat mycket skoltid. Men ingenting har förändrats. Andra året,...

      Julia: : Hej,det bästa rådet jag kan ge dig i den situationen som du beskriver, är att du följer de rekommendationer som läkare och psykologen ger dig. Läkare och psykologer är experter på... Läs hela svaret
    • Isabell

      Kriminolog, värt?

      Jag har länge funderat på att plugga till kriminolog efter gymnasiet. Dock är jag lite orolig över att jag ofta läser att det är svårt att få jobb sen. Är det då värt att plugga till det? Vart jag bor osv. kommer vara starkt beroende...

      Mikael: : Det finns inget jobbgaranti i Sverige; även om man läser till ett yrke där det är brist på utbildad arbetskraft kan situationen förändras eller så har man otur och i just din stad kan det bli... Läs hela svaret
    • Kiru

      Stanna kvar/ byta gymnasium?

      Hej, jag vet att min fråga kommer låta dumt. Men jag vill ändå få tips från er. Jag började i en liten gymnasium föra veckan, jag hatade det i början men det blev bättre resten av veckan. Fick träffa 2 nya vänner, gillar mina...

      Mikael: : Hej Kiru,kan du testa på /provgå/ i alla fall en dag på en annan skola, dit du är "tagen" som du skriver; jag antar att det finns ledig plats och du fick svar att du kan byta... så be att få komma... Läs hela svaret
    • Moa

      Plugga eller fortsätta jobba?

      Hej! Jag har sökt in på ett ekonomiprogram i Trollhättan Högskolan Väst som jag jättegärna vill gå på men sedan ca 7 månader tillbaka så har jag börjat jobba som ekonomiassistent hos ett företag, heltid som jag verkligen...

      Daniel: : Hej Moa,Grattis till din utbildningsplats!Det är också jättebra att du får tjänstledigt! om du nu bestämmer dig för att plugga.Om du inte har erfarenhet av att läsa på... Läs hela svaret
    • Emilia

      Vad är en bra och rolig utbildning för mig?

      Hej! Jag håller på att försöka hitta en utbildning som skulle passa mig för att sedan kunna få det jobb jag vill. Jag vet inte vad jag vill jobba med men jag vet att jag vill inte ha ett helt stillasittandes jobb vid en dator. Jag vill träffa människor, lära mig nya saker, göra saker och ha tex...

      Anna: : Hej Emilia,du är intresserad av många olika saker, och det är bra. Dock, blir det, precis som du skriver, svårt att ringa in exakt vad du vill studera för ämnen och exakt vad du... Läs hela svaret
    • Edvin

      Natur eller teknik?

      Hej, Jag är intresserad av matte framförallt, men spelar också mycket fotboll. Jag tycker programmering är riktigt intressant och skulle gärna bli bra på det, men samtidigt när vi besökt skolor så besökte jag ena teknikskolan och andra naturskolan. Jag tyckte verkligen om naturskolan i sig,...

      Liselotte: : Hej Edvin,jag skulle rekommendera att du "skuggar" på båda utbildningarna - följen en elev eller en klass under en skoldag; då kan du riktigt känna på hur det är att vara elev på båda... Läs hela svaret
    • Noor

      Civilingenjör i KU eller Kandidatprogram i SU vilket är bäst?

      hej blev antagen i två olika utbildningar Civilingenjör Kemiteknik i Karlstads universitet Kandidatprogram i kemi i Stockholms universitet jag vet inte vilken utbildning skulle jag ta, jag tänkte på Civilingenjör Kemiteknik i Karlstads universitet men problemet är att jag bor i uppsala och...

      Milla : : Hej Norr! Jag håller i stort sett med Mikaels svar - var god se Fragasyv.se/fragor/karlstad-universitet-eller-stockholm-universitet. Att du står som reservnummer 1 till utbildningen... Läs hela svaret
    • Elev

      Jag ångrar mitt val men vågar inte heller byta vad ska jag göra?

      Jag har sökt till barn och fritid men jag ville igentligen gå på samhäll men jag var rädd att jag tappar betyg på matte o engelska och nu vill jag byta till samhäll men jag vet fortfarande inte om jag ska byta?,för jag vill ju inte gå...

      Julia: : Hej Hamdi, det är omöjligt så här - på distans - utan att veta någonting om dig, om din studieförmåga, dina styrkor och utvecklingsområden -... Läs hela svaret
    • Adam

      Byggteknik och Design på KTH eller Högskoleingenjör Maskinteknik LiTH?

      Hej, Jag är 21 år gammal, bor i Stockholm och är osäker på vilket program och vilken högskola jag ska välja nu till hösten. Jag vill gå ett program där jag har möjligheten att jobba med att bygga/skapa saker, få lösa problem, gå från idéer till färdiga produkter och där jag får vara med i...

      Anna: : Hej Adam, om du bor i Stockholm, "röstar" jag för att du i första hand väljer utbildning i Stockholm. Det är mycket svår bostadssituation så gott... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga