Martin
    Jag citerar en text från Skolverket nedan.
    "Från och med den 1 juli 2011 gäller nya ämnesplaner med ändrade poängtal för gymnasieskolan. Den som påbörjat utbildning före den 1 juli 2011 får genomgå prövning i kurser enligt den äldre gymnasieförordningen (1992:394). Prövning av äldre kurser får dock göras senast den 30 juni 2016."
    Jag fick slutbetyg 2010. Betyder texten nedan att jag inte kan pröva (försöka göra prov för att höja VG till MVG) efter utsatt datum? Skulle jag kunna pröva det enligt det nya betygssystemet? Hur påverkar i så fall det mitt snitt om man börjar blanda in nya betygsgraderingar (A,B,C etc.) med de gamla (g, VG, MVG)? Är det ens möjligt?

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Martin!
    Du får göra prövningar i gamla kurser eller de nya (motsvarande) kurser.
    Det är inga problem att räkna ut Meritvärde om man blandar gamla och nya kurser.
    Kom med några exempel - vilka kurser vill du läsa upp?
    När du anmäler dig till prövningar - kan du prata med SYV på Komvux eller på Prövningsenheten - så får du all info som du behöver.

    Bästa hälsningar
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare
    • : Jag skulle till exempel kunna tänka mig att läsa upp kemi B. Men när jag läste texten jag citerat från skolverkets hemsida så låter det som att jag inte kan göra det från utsatt datum eftersom jag är i det gamla systemet. Det är alltså inte meritpoäng jag frågar om för tillfället.:)
    • : Jag har alltså läst kemi b sedan tidigare men undrar huruvida jag kan läsa upp den även efter utsatt datum i citatet.
    • Anna : Datumet är satt för just Kemi B. I framtiden kan du läsa Kemi 2 som är en "motsvarande kurs" och för dig blir det ingen skillnad. Säg att du har VG i Kemi B och du får A betyg i Kemi 2. Då räknas det som om du hade MVG i Kemi B... vid beräkningen blir det ingen skillnad för dig.
    • Anna : Info i "Citatet" som du hittade spelar roll för dem som läste gamla kurser men ej uppnådde Slutbetyg, utan har ett Samlat betygsdokument. De har begränsad tid på sig att läsa kurser för att kunna få ut sitt Slutbetyg. Datum-gränsen handlar om det & även spelar roll om man vill läsa upp någon "gammal kurs" som inte har en motsvarighet i det nya systemet. Men Kemi B har motsvarighet - det är Kemi 2. På så sätt påverkas inte du av datumgränsen.
    • : Okej. Men snittet som som prövas i BII blir då mina gamla betyg plus kemi 2 som kommer bedömas efter det nya betygssystemet?
    • Milla : Jag undrar vad du menar med "bedömas efter det nya betygssystemet"? Om du får betyg A i Kemi 2 - är det som om du fick MVG i Kemi B. Om du får betyg B i Kemi 2 - räknas ditt jämförelsetal uppåt (lite) - för att betyg "B" ligger mitt emellan MVG och VG. Om du nu har VG i Kemi B, blir det höjning i ditt jämförelsetal i fall du får betyg A eller B i Kemi 2 eller om du får betyg MVG i Kemi B. Skulle du få samma eller motsvarande betyg, eller lägre betyg - blir det ingen förändring. Man räknar inte om "neråt" - det är det högsta betyget som står fast.
    • : Du svarade jättebra på min fundering kring det "nya betygssystemet". Jag har läst att något ändras vad gällerprövning av betygen 30 juni 2016. Jag undrar huruvida jag kan läsa upp kemi B efter det datumet och få det prövat enligt G, VG och MVG eller kan jag efter det datumet endast läsa upp motsvarande kurs? I detta fall kemi två och få kursen bedömd enligt F-E?
    • Milla : Att prövning i äldre kurser FÅR GÖRAS, betyder inte att den möjlighet finns i praktiken - på alla orter. I din kommun kan de mycket väl säga att "varför krångla" om det ändå är motsvarande kurser - och så erbjuder de bara de nya kurserna redan nu. Jag vet inte, men det kan väl vara så. Om du skulle velat göra prövning i en kurs som ej har motsvarighet i det nya systemet - då skulle det var viktigt för dig att hålla koll på datum-gränsen och hävda din rätt att göra prövning i en gammal kurs. Du får se på Prövningsenheten i din kommun om de över huvudet taget erbjuder Kemi B. Om det är viktigt för dig att just pröva i kemi B och inte i Kemi 2 (som är ju samma kurs) - då kanske du får leta runt i på olika ställen var kemi B erbjuds och åka dit för att göra Prövning. Vissa kommuner accepterar prövande som inte är folkbokförda just i samma kommun, t.ex. Göteborg där man på Prövningsenheten får pröva även om man ej är skriven i Gbg.
    • Milla : Du kanske tror (jag gissar och kanske gissar fel) att du ej kompletterar betyg om du höjer betyget i EXAKT SAMMA KURS, som i ditt fall är Kemi B, men så är ej fallet. Även om du får MVG i Kemi B - så är det en Komplettering (alla ändringar i det ursprungliga utbildningsdokumentet är Kompletteringar, även om det är nytt betyg i exakt samma kurs). Om det inte är den anledning, då kan inte jag förstå vad det är för skillnad att pröva i KemiB eller i Kemi2... :)
    • : Nä men jag har koll på att all komplettering av betygen leder till BII och att det är samma kurser. Däremot är det ju potentiellt sett lättare att höja snittet mer om man får kursen bedömd enligt systemet IG-MVG .det krävs en bättre prestation för att nå A än MVG.
    • Mikael : I så fall sök möjlighet att göra prövning i just Kemi B och gör det snarast. Ju längre tiden går, desto fler Komvux och prövningsenheter i olika kommuner, som kommer att upphöra med de "gamla kurserna", som egentligen skulle vara borta sedan flera år. Det är pga förlängningen av möjlighet att få ut slutbetyg - till 1 jan 2017, som möjlighet att läsa gamla kurser eller göra prövningar i dem också blev förlängd. Nu är det ingen som längre tror att det kan bli ännu en förlängning. Det har redan blivit förlängt flera ggr ... men vem vet?
    • Milla : Hur är det? Går det framåt? Känner du att du fick hjälp av oss och vet nu vad du ska göra? Har du fler frågor är du välkommen att ställa dem! Lycka till!
    Läs alla kommentarer
    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej!
    Vi har sammanställt info om Prövningar på den här sidan - http://www.fragasyv.se/info/provning
    Om du ställer din fråga lite mer konkret: berättar för oss vilken eller vilka kurser du vill göra prövning i, kan vi ge dig ett bättre svar.

    Jag vill också påminna dig om att du kan komma in på en högskoleutbildning i HP-urvalsgruppen, http://www.fragasyv.se/info/hogskoleprovet

    Tips om Yrkeshögskola - hela utbudet finns på http://www.yhguiden.se/utbildning
    YH är mindre känd än högskola/universitet och det är synd. YH är bra utbildningar: ofta kortare än högskoleutbildningar och som uppvisar väldigt bra resultat vad det gäller att ge jobb direkt efter utbildningen.
    Några exempel: http://www.yhguiden.se/utbildning/tuc-yrkeshogskola/key-account-management
    http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/testautomatiserare-distans
    http://www.yhguiden.se/utbildning/lernia-yrkeshogskola/vardadministratoer-inriktning-verksamhetsutveckling-och-informatik
    http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-goteborg/arbetsmiljoingenjor
    http://www.yhguiden.se/utbildning/ciel-centrum-foer-innovation-och-entreprenoerskap-i-lidkoeping/diplomerad-innovationsutvecklare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/iterum/lonespecialist-distans-deltid
    http://www.yhguiden.se/utbildning/iterum/redovisningsekonom-distans-stockholm
    http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/digital-produktion-foer-pedagogisk-verksamhet
    http://www.yhguiden.se/utbildning/ec-utbildning/javautvecklare-malmoe-ec
    http://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/teknikinformatoer
    http://www.yhguiden.se/utbildning/ec-utbildning/utvecklare-inom-inbyggda-system-malmoe
    http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/affarsutvecklare-hallbar-turism
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/avancerad-cad

    Även om du redan vet vilken utbildning du vill söka, råder jag dig ändå "kasta ett öga" på www.yhguiden.se - därför att det är oberoende antagning till högskola/universitet, å ena sidan, och till Yrkeshögskola - å andra sidan. Man kan, således, få plats på högskola/universitet och på flera olika YH samtidigt och välja sen, vilken utbildningsplats man tackar Ja till.

    Hälsningar
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'japanska' (20 st.)

    • Johan3

      Komplettera lärarexamen?

      Hej! Jag är snart klar med min kandidatexamen i japanska och tänker fortsätta plugga till ämneslärare efteråt. Jag skulle helst kombinera engelska och japanska, men inser att det kan vara svårt att hitta heltidsanställning för det. Så min...

      Milla : : Hej,jag vill börja svar med att "påminna om" att även obehöriga lärare får lov att undervisa (när det är lärarbrist). Men det är bra att du planerar på att skaffa... Läs hela svaret
    • Kevin

      Gymnasielärare/ämneslärare inom japanska och engelska?

      Hej! Jag älskar japanska och Engelska och jag undrar hur man gör med studierna. Min tanke är mest Hur man går vidare för att bli ämneslärare/gymnasielärare efter man har läst kandidat i japanska. Ämneslärare/gymnasielärare i sig är 5 år och Japanska i kandidat är 3 vilket blir 8 års studie...

      Julia: : Hej Kevin!Kandidatexamen med pedagogik och didaktik leder tyvärr inte till lärarlegitimationen. I grunden för lärarlegitimationen ligger Lärarexamen. Det är skolverket som... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Kan man läsa japanska på gymnasiet?

      Hej! finns det gymnasieskolorna i Sverige och i så fall vilka som ger möjlighet att läsa japanska som modernt språk (ej som modersmål)? Tacksam för svar! :)

      Daniel: : Hej-hej!Det finns gymnasieskolor i Sverige, som enligt våra uppgifter erbjuder japanska som modernt språk,t.ex- Mimers gymnasium i Täby- Cybergymnasiet -- NTI Handelsgymnasiet (NTH) -- Danderyds gymnasium... Läs hela svaret
    • Sofia

      Kan man byta ut det moderna språket på Komvux om man fått F?

      Hej! Jag har tagit studenten men har dock ett F kvar i det moderna språket, som var japanska 1. Det gick inte så bra, så året efter bytte jag till tyska vilket gick mycket bättre. Nu undrar jag om det är möjligt för mig att läsa tyska 2 istället för japanskan, eller om jag måste fortsätta läsa...

      Milla : : Hej,utan att få svar på frågan som jag ställde i kommentaren till din fråga (Har du fått Examensbevis eller Studiebevis när du gick ut gymnasiet?) går inte att ge svar. För att det blir 2 helt olika situationer men olika regler.
    • Anita

      Japanska eller Italienska och SamBeteende?

      Jag skulle vilja gå på ett gymnasium som har SamBeteende (relativt hög merit) och Japanska eller Italienska som individuellt val :)

      Julia: : Hejsan, det finns i Sverige över 350 gymnasieskolor som inför hösten 2021 kommer erbjuda söka SA/Beteende: se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?SA/ beteendeAtt få läsa... Läs hela svaret
    • D

      är det möjligt för mig att plugga på IB efter gymnasiet (universitet)?

      Hejsan! Jag går i nian och tänker på mina gymnasie samt universitetsval. Jag vill gärna plugga utomlands (Japan) och tänker därför kanske gå på IB, men jag är rätt osäker på om jag verkligen vill lämna min familj och...

      Milla : : Hej D, du har rätt, det finns tyvärr inte IB-programmet i Falun. Presentationer av de gymnasieskolorna som finns i Falun finns här. Som tur är - är det inte alls... Läs hela svaret
    • D

      Hur pluggar jag i Japan? Och när? Universitetet eller gymnasium?

      Hejsan! Jag går i nian nu och behöver snart välja gymnasium. Jag skulle vilja studera i Japan i alla tre år antingen under gymnasiet eller universitetet. Programmet som jag siktar in på är Sam-Beteendevetenskap eftersom jag skulle vilja bli en psykolog. Jag har läst att om jag nu ska bli en...

      Anna: : Hej D;innan du fyller 18 år, är det dina vårdnadshavare som bestämmer var du bor. Vad säger dina vårdnadshavare: får du flytta till ett annat land för... Läs hela svaret
    • A

      Modernaspråk och meritpoäng?

      Hej, jag vill bli antingen arkitekt, ingenjör eller jobba med robotik i framtiden och vill gå i teknik, men är även intresserad av att läsa antingen japanska, koreanska eller kinesiska? Vilka gymnasiet erbjuder dessa språk och är det bättre att välja tex spanska eller hur påverkar det...

      Peter: : Hej A,meritpoängen för Moderna språk får man från nivå3. Alltså, om man fortsätter med samma språk som man läste på grundskolan, börjar man med nivå3,... Läs hela svaret
    • Julia

      Lära sig Japanska i gymnasiet?

      Hej jag ska snart börja att välja en gymnasium och jag vill välja estetiskt linje med bild och formgivning som mål men jag är VÄLDIGT intresserad av att lära mig Japanska samtidigt som jag pluggar på gymnasiet. Finns det möjligheter för mig att göra det? Jag önskar att det fanns möjligheter i...

      Anna: : Hej Julia,de gymnasieskolorna som vi har uppgifter om att de erbjuder läsa Japanska i Skåne, finns i Malmö och i Lund: i MalmöCybergymnasiet i MaImö,erbjuder ES/inriktning bild och formgivning; och... Läs hela svaret
    • Hjalmar

      Prövning i japanska på komvux?

      Hej! Jag behöver 100 poäng till för att klara min gymnasieexamen. Jag har bott i Japan i ett år och jag vet att jag kommer klara en prövning i japanska 1. Jag kan inte hitta någonstans att göra prövningen på förutom åsö vuxenskola, jensen komvux och NTI skolan, men där har jag fått avslag då...

      Melina: : Hej Hjalmar! Vilket tråkig situaton!Tyvärr känner jag inte till några andra ställen. Har du frågat samtliga skolor om du kan få göra en prövning trots att du betalar? Ibland kan... Läs hela svaret
    • Sun

      Kan man läsa ett modernt språk under gymnasietiden på annat gymnasium?

      Jag skulle väldigt gärna vilja läsa ett modernt språk såsom tyska eller helst japanska. Det finns i min hemkommun på andra skolor, men inte på någon av dem som jag ska välja. Finns det andra (kostnadsfria) alternativ att läsa språk...

      Milla : : Hej Sun, tyska måste erbjudas på alla gymnasieskolor.  Ang.japanska... Som finns bara på några få gymnasieskolor ... Är en svår fråga-... Läs hela svaret
    • Wilma

      Vilka jobb finns det för någon som kan Japanska och Svenska?

      Jag kan prata grundläggande japanska och vill gärna lära mig mer! Skulle vilja veta vad det skulle kunna finnas för jobb där man har användning för svenska/japanska, att kunna båda språken liksom. Vet något som heter förlagsredaktör, skulle vilja veta vad det är och om man skulle kunna vara det...

      Julia: : Hej WiIma! Så roIigt att du kan japanska! Ett ganska ovanIigt - i Sverige - språk! Det är alltid bra att kunna flera språk och kunna de så bra som möjligt.... Läs hela svaret
    • Lina

      Jobba som lärare i japanska, vilken utbildning?

      Hej Jag har en fråga om hur man kan gå tillväga om man vill jobba som lärare i japanska. Eleven har nu läst japanska steg 3 på gymnasiet och har inte japanska som modersmål (eller någon annan anknytning dit). Vad skulle man kunna rekommendera henne om hon vill läsa vidare inom japanska? Hon...

      Melina: : Hej Lina! Har man läst 90 hp i ett språk, kan man bli behörig lärare i det språket som Moderna språk. För modersmålslärare räcker det med 30 hp men... Läs hela svaret
    • RAWAND

      Civilingenjör i industriell ekonomi, internationell?

      Om man vill läsa till Civilingenjör i industriell ekonomi, internationell. Men man läser teknik korser i Komvux, måste man ha biologi 1? Och jag vill fråga om Språk korser som krävs för att läsa till Civilingenjör i industriell ekonomi, internationell. Måste man har Franska3, Kinesiska 3 och...

      Melina: : Hej Rawand! Nej det behövs inte biologi 1.För att vara behörig krävs grundläggande behörighet samt matematik 4, fysik 2, kemi 1.  Jag förstår inte riktigt vad... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga