Sharmaarke
    Hej! Håller på att läsa upp lite ämnen som jag fick f i under gymnasiet. Vet att man måste ha 2250 poäng godkänt för att vara universitetsbehörig där kärnämnen och gymnasiearbetet ingår.

    Dock vill jag inte läsa upp programmering,fysik 2 eller matte 3c och det är 300 poäng där. Kan jag lägga till en annan kurs och skippa en av dem för att således få 2250 godkända poäng eller är det 90% av kurserna som man måste ha godkänt i?
    • Daniel : Jag tycker också du kan vinna på att ta examen från Samhällsvetenskapsprogrammet.

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej,

    det är bra att du läser. Men för att bli "högskolebehörig" är det noga med att du får antingen ett SLUTBETYG eller ett Examensbevis.
    Vilket år slutade du åk3 på gymnasiet? Fick du Samlat betygsdokument eller fick du Studiebevis när du slutade på gymnasiet? utan att veta det, kan vi tyvärr inte säga någonting ... för att det är 2 helt olika situationer.

    Om du inte vill eller kan svara på frågorna /ovan/ - var god boka tid med SYV på komvux och gör planering med honom/henne - planering mot Slutbetyg eller mot Examensbevis.

    Bästa hälsningar

    ANNA

     

    Psykolog - är i Sverige ett legitimationsyrke och du måste komma in på psykologprogrammet, om du ska bli psykolog och Särskild behörighet till den utbildningen är godkända betyg i Matematik 2a alt 2b alt 2c & Samhällskunskap 1b alt 1a1 + 1a2.
    Jag antar att du har godkänt betyg i matte 2 och i samhällskunskap 1b. Då behöver du för behörighet /för Grundläggande behörighet/ få ut ditt Examensbevis från komvux.

    Att bli BEHÖRIG är ett "måste" men endast första steget. Sedan gäller det att också vinna i konkurrensen och verkligen Komma in på utbildningen.

    • : Hej! Tog studenten 2014 och det var samlat betygsdokument jag fick!
    • Anna : Är du säker? Det är nämligen så att de som tog studenten 2014 läste mot Examensbevis och om man ej uppnådde kraven, fick man Studiebevis. Det är väldigt stor skillnad på Studiebevis och Samlat betygsdokument. Det är 2 olika uppsättningar av regler som gäller. Försök hitta det dokumentet du fick när du slutade på gymnasiet. Se vad RUBRIKEN /överskrift/ är; skriva av den - och hör av dig igen. Vi vill inte ge dig fel info. :)
    • : Hej igen! Du har rätt stod "studiebevis" på mina betyg. Vad är det som gäller då?
    • Milla : Då gäller det att du kan komplettera ditt Studiebevis mot EXAMENSBEVIS. Då gäller reglerna för Examensbevis.
    • : Och reglerna för examensbevis är? Kan jag lägga till kurser och skita i att läsa upp fysik 2 exempelvis så länge som jag får 2250 godkända poäng eller inte?
    • Milla : Det är inte så man gör. Man måste först fastställa inom VILKET PROGRAM - som du ska ta examensbevis ifrån. Och Gymnasiearbete måste ligga inom "programmets kunskapsområde". Sedan är det olika obligatoriska kurser för olika program. Just fysik 2 behöver du inte läsa för ngt. program på komvux. Men matte 3 kan vara en obligatorisk kurs, om du ska ta examen från teknik, ekonomi-ekonomi eller naturvet.pr.
    • Milla : Vilken kurs du kan läsa i stället för fysik 2 beror på VILKET PROGRAM DU VILL TA EXAMEN FRÅN. Därför frågar jag dig: Vilket program och inriktning läste du på gymnasiet? Har du godkänt i gymnasiearbete?
    Läs alla kommentarer
    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,

    du måste - för att bli behörig till högskoleutbildning - läsa mot Examensbevis, har vi kommit fram till. Det är rätt så strikta regler om vilka kurser som får ingå i Examensbevis och beror mycket på VILKET PROGRAM SOM EXAMENSBEVIS ÄR FRÅN.

    Ännu en vilktig fråga - har du E betyg i Gymnasiearbete? Och vilket program och inriktning gick du på gymnasiet och fick Studiebevis ifrån?

    Vi frågar så mycket inte för att vi är "allmänt nyfikna", utan för att det ej går att ge dig svar på din fråga om man inte vet Exakt vilka betyg du har sedan innan, för att du ska bygga på dem... och vi vet inte vad du ska bygga på.

    Var god svara på följande frågor:
    - har du E /godkänt betyg / i Gymnasiearbete?
    - vilket program och inriktning du hade Studiebevis ifrån?

    - vad krävs det för Särskild behörighet till den utbildningen på högskola som du senare vill komma in på?

    Mvh

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Hej! Jag har inte godkänt i gymnasiearbetet men kommer att läsa upp det nästa termin. Jag gick naturvetenskap med inriktn samhällskunskap på gymnasiet. Jag vill läsa till psykolog och det enda som krävs till den utbildningen är just grundläggande högskolebehörighet så svenska 3, engelska 6, matte 1 , gymnasiearbete och sen samhällskunskap 1. På nätet står det att man måste ha godkänt i 90% av sina kurser så 2250 av 2500 poäng. Om jag nu skiter i fysik 2 och läser historia 2 eller något, går det? Att ta bort fysik 2 som ämne från mitt betyg.
    • Anna : Glöm det med 90% godkänt, som står på nätet... det gäller dem som gick ut gymnasiet år 2013 och tidigare. De fick slutbetyg. Du läste mot examensbevis.
    • Anna : Det är höga antagningsgränser till psykologutbildningar, bra därför att tänka på Meritpoäng också.
    • Anna : Eftersom du inte har godkänt i Gymnasiearbete, behöver du ändå göra gymnasiearbete och mitt förslag är att du med SYV på komvux gör planering mot examen från Samhällsvet.programmet. du är ju intresserad av psykologi. På sam.vetprogrammet behöver man inte läsa matte 3 eller fysik.
    • Anna : Boka tid med SYV på komvux. Fråga om ni kan göra planering mot examen från Samhällsvet.programmet. Se gärna https://www.gymnasieguiden.se/program/SA/programplan/Programplan_SA.pdf
    Läs alla kommentarer
    Daniel SYV

    Hej,

    jag håller med ANNA som föreslår att du gör med SYV på Komvux planering mot Examen från Samhällsvet.programmet och det kan gå, tycker jag.

    Mitt förslag - se www.gymnasieguiden.se/program/SA/programplan/Programplan_SA.pdf - Programplan för Samhällsvet.programmet för ungdomsgymnasiet.

    Det som skiljer sig mot komvux är

    1. du får inte ta med betyg i Idrott och hälsa 1 in i examensbevis från komvux (du kan glömma det betyget) och de 100 poängen också - tyvärr;
    2. du måste ha minst 2400 betygsatta poäng (utan Idrott och hälsa 1, alltså). Av dem är 100 poäng - gymnasiearbete. Det är alltså 2300 p. + 100 p. gymnasiearbete.

    3. du kan ta in betyget i matematik 1a in i examen (i stället för matte 1c som du har betyg i idag, antar jag...). Om du t.ex gör prövning i matte 1a får vi hoppas du får högre betyg, än det som du har i matte 1c.
    Frågan är om du är ute efter att endast bli BEHÖRIG eller om du vill komma in på psykologprigrammet? Det är hård konkurrens; höga betyg eller högt resultat på högskoleprovet krävs.
    GÖR HÖGSKOLEPROVET, och du redan gjort HP, gör det ännu en gång. Så många gånger du kan - för att få så högt resultat du kan.

    Om du planerar mot examen från SA, behöver du tvunget ha betyg i följande kurser:
    Engelska 5
    och
    Engelska 6

    Historia 1b

    Matematik 1 (du kan ta in matemaik 1a eller 1b in i ditt examensbevis) - det går också bra att ta in 1c, men det är lättare att få högre betyg i 1a;
    och
    Matematik 2
     
    Naturkunskap 1b
     
    Religionskunskap 1
     
    Samhällskunskap 1b

    Svenska eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3.

    Av de resterande kurserna måste minst 650 poäng vara kurser som "får läsas på samhällsvetenskapsprogrammet" och jag är rätt säker att du har betyg i fler kurser från gymnasiet, som "får läsas på samhällsvet.programmet".

    Och sedan är det "vilka kurser som helst" - så att det sammanlagt blir minst 2300 poäng + Gymnasiearbete. Gymnasiearbete måste "ligga i linje" med det programmet som ditt examensbevis är från.
    Eftersom du är intresserad av psykologi, är det smart att ta temat inom psykologi/beteendevetenskap.

    Fråga på komvux om du kan läsa Psykologi 1 och 2a och 2b. Det är inte obligatoriskt för att bli behörig till psykologprogrammet på universitetet, men eftersom du ändå behöver fler poäng och du är intresserad av psykologi - så varför inte läsa gymnasiekurser i psykologi, tänker jag? :)

    Det är dumt att ta in F-betyg in i examensbeviset, om det kan undvikas. Detta för att du "låser in" kurser in i ditt examensbevis. Senare, om du vill höja ditt meritvärde, blir du i så fall tvungen att höja betyg just i de kurser som finns i ditt examensbevis. Du ska inte kunna ersätta dem med andra kurser.

    Mina råd blir därför att inte ta in några F-betyg in i ditt examensbevis; att ansöka om att läsa matte 2b (en obligatorisk kurs på Samhällsvet.programmet). Om du har betyg i matte 2c, kan komvux säga att du inte ska få läsa om "samma kurs". Dock är det inte riktigt sant. Det är inte riktigt samma kurs - b-spår har en Ekonomisk inriktning och c-spår i matte har Naturvet.inriktning. Har du tur, ska du få läsa matte 2b och förhoppningsvis får högre betyg än det som du har i matte 2c. Men du kanske redan har A-betyg i matte 2c... det vet inte jag! :)

    Skynda långsamt - är mitt råd. Att snabbast möjligt bli behörig och sedan inte komma in pga för lågt meritvärde... kan sätta stopp för dina drömmar. Då kommer allt att "hänga" på högskoleprovet för dig.

    Det är många ggr bättre att läsa på komvux under längre tid men att uppnå hyfsat meritvärde i sitt examensbevis.
    För merit - skaffa dig betyg i eng7 (om du inte redan har det);
    Om du inte vill läsa matte 3, behöver du inte... men det skulle ge dig merit;
    Moderna språk 3 och 4 (i kombination med eng 7) - ger max i merit. Om du kan, skaffa dig betyg i moderna språk 3 och 4 (så höga betyg som möjligt) och ta in de kurserna in i ditt examensbevis.

    På så sätt kommer du få så högt meritvärde som möjligt och det lär du behöva, eftersom det är många med höga betyg som konkurrerar om platser på psykologprogrammet.

    Hoppas ngt. i mitt svar blir till hjälp, men du gör som du själv vill. Vi kan bara ge dig råd. Sedan kan du välja at följa våra råd eller inte.
    Hör också med SYV på komvux.

    Lycka till!
    Daniel

    Frågor och svar taggade med 'utbildning' (203 st.)

    • Sebastian

      Utbildning kontra erfarenhet?

      Hej jag har lite udda fråga och behöver lite råd. Det är nämligen så att jag har hoppat av gymnasiet, och lyckades glida in på ett större företag och har nu varit där i ca 10 år och tagit interna utbildningar, och skaffat erfarenhet. Jag har kompletterat vissa gymnasiebetyg under tidens gång,...

      Milla : : Hej!Svenska högskole-universitetsutbildningar kräver alltid att de som vill komma in på utbildningen har Grundläggande behörighet (till högskolestudier). Du som inte har fullständiga gymnasiala... Läs hela svaret
    • Mss

      Semester under utbildning?

      Hej! Jag har sedan tidigare bokat in en väldigt efterlängtad resa i september som jag inte kan omboka. Jag tror att jag kommer komma in på en utbildning till hösten som börjar 2a september. Efter 2 veckor av utbildningen kommer jag alltså att behöva åka iväg på resan och kommer vara borta i...

      Milla : : Hej,jag vet inte om din utbildning är på distans eller i bunden form, på plats. Jag vet inte heller om din utbildning har strikta närvarokrav, men oavsett, så är det inte en idyllisk situation som du... Läs hela svaret
    • Jul

      Kan jag utbilda mig till det jobb Gregory House har i tv-serien House?

      Hej! Jag går sista året på gymnasiet och tar studenten nu i juni. Jag vill plugga vidare, antingen direkt efter gymnasiet eller nästa år, och funderar på att göra det i Göteborg. Jag tror att jag kanske vill arbeta inom vården och har varit lite inne på biomedicinsk analytiker, men har börjat...

      Milla : : Hejsan!Det låter som att du har ett genuint intresse för att arbeta inom vården och att du är inspirerad av tv-serier som House. Det finns faktiskt yrken inom... Läs hela svaret
    • Alvaaa

      Vilken utbildning är bäst för mig?

      Hej! Jag tog studenten 2023 och tänker först nu att jag ska plugga vidare i höst. Problemet är att jag inte vet alls vad jag vill plugga till. Jag har alltid varit intresserad av historia, språk och SO ämnen i allmänhet men har också märkt att...

      Milla : : Hej, Att välja utbildning och yrkesbana är ett stort beslut och det är klokt att noggrant överväga dina alternativ. Jag ska nu försöka att besvara de frågorna som du har... Läs hela svaret
    • Pumpan

      Finns det några program på universitet som kan leda till egetföretag ?

      Hej, jag undrar om det finns någon utbildning/program på universitetet som man både kan få jobb som anställd men eventuellt skulle kunna öppna något eget efter man jobba inom t.ex offentliga eller privata sektorn. Helst program som leder oftast leder till yrken där man brukar kunna starta eget...

      Milla : : Hejsan,det viktigaste för att kunna starta eget är att våga göra det + att ha en bra affärsidé (med "bra" menar jag i första hand... Läs hela svaret
    • hugge

      Vilka utbildningar finns det för entreprenörer utan matte 3b?

      Hej! Jag tog gymnasieexamen två år sedan i ekonomi/juridik utan matte3b. Vill bli en entreprenör och starta eget företag, men vill gärna utbilda mig inom affärsutveckling, marknadsförings, försäljning eller dylikt. Har du/ni några tips...

      Milla : : Hejsan,vad gäller högskola-universitet...utbildningsutbud förändras och fastställs i sin helhet till första dagen i anmälningsperioden. Till svenska... Läs hela svaret
    • DARINA

      Kan man jobba som aktiemäklare?

      Hej! Om man har utbildning redovisningekonom från yrekhögskola och man tar utbildning och tillstånd från Swedec kan man jobba aktimäklare? Hälsningar Darine

      Milla : : Hej,det vi vet om yrket Aktiemäklare berättar vi i presentationen av det yrket på framtid.se/yrke/aktiemaklare Jag är inte expert på den frågan du ställer. Min uppfattning... Läs hela svaret
    • Ellen1234

      Gymnasielärare med ett ämne?

      Just nu funderar jag på vilken lärarutbildning är bäst att söka till när det gäller möjligheter till arbete i de kommande åren. Jag tänker antigen bli gymnasielärare i engelska eller förskollärare. Jag har däremot hört talas om att det är svårt att hitta ett arbete som gymnasielärare i bara...

      Milla : : Hej,det är (i alla fall nu, i Sverige) stor brist på både förskollärare och på legitimerade lärare och bland annat på gymnasielärare i så gott som alla ämnen! Hur det... Läs hela svaret
    • Kaisar A

      Yrkesexam eller Kandidatexam?

      Hej! Är det möjligt att komppletera ett yrkesexam till ett vanlig exam altså en högeskola exam som kandidatexam, har letat runt men fick inget, jag verkligen behövar veta om det möjligt att byta ett yrkexeam till ett Kanditat om man pluggar 1 år mer eftersom YH-utbildaniat är på 2 år. Vilken...

      Milla : : Hej,yrkeshögskola och högskola-universitet är olika skolformer. Yrkeshögskoleutbildningar kan ha samma namn som universitetsprogram men YH är mer praktiska och brukar innehålla ganska mycket LiA (en... Läs hela svaret
    • Marlene0578

      Hur blir jag forskare hos polisen?

      Jag vill i framtiden jobba inom laboratoriet som forskare hos polisen i framtiden. Går sista året på det naturvetenskapliga programmet och vet inte vilken utbildning jag ska söka in på sedan. Har försökt googla själv men förstår inte var...

      Milla : : Hej,kika gärna på framtid.se/yrke/forensiker och framtid.se/yrke/it-forensikerVilken högskole- eller universitetsutbildning man behöver skaffa sig beror på vilket forensiskt område... Läs hela svaret
    • DARINA

      Utbildar ekonomi?

      Hej! Jag läste på webbsidan framtid.se att man kan utbilda sig ekonomchef frpn yrekhögskola om man lär dug ekonomi . Jag ska ta till exempel frpn webbsidan framtid.se Utbildningsbakgrund för ekonomichefer varierar men de flesta har någon form av...

      Milla : : Hej,"akademisk examen" betyder i detta sammanhang följande: examen från högskola eller universitet och att utbildningen har omfattning á minst 3 år på heltid. Läs gärna information... Läs hela svaret
    • Annathunberg

      Hur går det till?

      Hej! Jag håller på att läsa naturkunskap 1b och gör slutprov denna veckan. Jag är vääällddigt taggad på att söka till högskola/ universitet redan till nästa termin. Jag vet redan att tex sjuksköterska kräver naturkunskap...

      Milla : : Hej, Många program, särskilt de inom kunskapsområden humaniora, samhällsvetenskap och konst, kräver ofta inte mer än "grundläggande naturvetenskapliga kunskaper" (såsom... Läs hela svaret
    • Henke

      Hur ser det svenska utbildningssystemet ut?

      Hejsan, Kan man läsa på någonstans hur det svenska utbildningssystemet är uppbyggt (t.ex. vilka slags examen man kan ta)? Jag antar att SYV är experter på sådana frågor efter 3 års studier om det, hehe

      Milla : : Hejsan,du undrar om "vilka slags examen man kan ta"? Menar du examina på eftergymnasial nivå? Det finns många olika typer av examina:på gymnasienivå kan man ta examen... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga