Daria
    Hej!

    Jag ska snart välja till gymnasiet, men vet inte vilket program och undrar om Ni kan hjälpa mig lite. Det är så att jag vill bli fastighetsförvaltare men har ganska svårt för matematik, jag undrar då om man kan välja Ekonomi med inrikt. Juridik i med att man "bara" läser matte 2b och bli en fastighetsförvaltare (+ högskola givetvis)

    Jag undrar också om jag skulle välja Handels- och administrationsprgrammet, finns det något lite mer "välbetalt" yrke man kan bli efter det?(+ högskola om det behövs) Med välbetalt menar jag 30-35 000+ gärna högre om man klättrar på karriärstegen.

    Eller har Ni kanske något annat förslag som skulle passa mig? Jag vill utbilda mig till något där man får planera och organisera mycket, kanske bestämma över en grupp personer.Eller ett jobb där man får träffa människor men också sitta på kontor ibland. Jag skulle dessutom vilja jobba på oregelbundna tider så det är ett plus om det inte är ett 8-5 jobb och att man tjänar helt okej 30-35tkr. Jobbet/utbildningen ska helst inte ha för mycket NO/matte och inte vara längre än 3 år efter gymnasiet. Däremot om jag skulle klara gymnasie matten bra (max2b) så kan jag tänka mig att ta extra kurser på KomVux i tex matte 3 senare men som sagt har jag ganska svårt för matte.

    Blev många frågor och lång text men hoppas på svar!;)
    Tack så mycket på förhand!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Daria,
    med Matematik finns det kanske hjälp att få. Kika in på http://www.mattecentrum.se och
    beroende på vilken ort du bor på, så finns det kanske en Räknestuga, men annars så kan alla plugga matte på egen hand med hjälp av www.matteboken.se. Det är gratis.

    Ang. yrke där man tjänar "bra" och bestämmer över en grupp människor, så tänkte jag direkt på Projektledare, som oftast inte har 8 - 17 jobb utan kan mer eller mindre bestämma över sin arbetstid: det är mycket jobb och stort ansvar men man kan disponera sin tid själv /frihet under ansvar/.

    Om du vill läsa Fastighetsekonomi på högskola/universitet (exempel på utbildning: http://www.kau.se/utbildning/program/SGFEK) då är det Matte 3 som är ett krav, men om du kan tänka dig att läsa på en yrkeshögskola, då räcker det med Matte 2 och ibland även med Matte 1 /i fall det bara Grundläggande behörighet som krävs, och då är det "den matten som ingår i gymnasieprogrammet", oavsett program - och i yrkesförberedande samt i Estetiska och Humanistiska programmen ingår det bara Matte 1 som en obligatorisk kurs /och Matte 2 och så vidare, högre kurser - kan man välja till, om man vill/.

    Exempel på utbildningar på en yrkeshögskola, som kan vara av intresse för dig:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/natverkstan-kultur-vast/internationell-kulturprojektledare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/marknadsstrateg-och-forsaljare-mixed-media
    http://www.yhguiden.se/utbildning/fastighetsakademin/fastighetsforvaltare1

    Alla högskoleutbildningar i Sverige finner du på www.studera.nu.


    Ang. vilket gymnasieprogram som passar dig bäst, så är det omöjligt för mig att veta det exakta svaret, men vi kan försöka TILLSAMMANS komma fram till en bra lösning. Du, som uppger att du har svårt för Matte, kan välja vilken väg du vill gå:
    1. satsa hårt på att lära dig Matte upp till Matte 3 /söka hjälp med läxläsning i Matte, plugga mycket mm/.
    2. "undvika" Matte så mycket som möjligt och välja ett program där du inte behöver - om inte du själv vill - läsa mer än Matte 1 /som är en obligatorisk kurs på alla gymnasieprogram/. Och sedan välja en eftergymnasial utbildning som inte kräver mycket matte.
    Det går att lägga till Mattekurser inom Programfördjupningen eller inom Individuellt val - och det beslutet kan du fatta till å k 2 /eller t o m till å k 3/, d v s senare.

    Har du tittat på alla gymnasieprogram? Här http://www.gymnasieguiden.se/program/ kan du läsa info- om dem alla och längst ner på sidorna med Programinformation - finns det även en länk till programplanen på respektive program.

    Här är ett exempel på hur man kan gå till väga. Du, som upplever att du inte är bra på matte, väljer ett högskoleförberedande program, där det är "minimalt" med OBLIGATORISK Matte: Estetiska eller Humanistiska. Om du inte spelar något instrument eller vill bli musikalartist, väljer inriktning Estetik & Media på ES. Inom Programfördjpningar /500 poäng/ läser du, t.ex. Entreprenörskap&företagande, 100 p., Mental träning, 100 p., Kultur & idéhistoria, 100 p., Arkitektur, 100 p. och Design, 100 p.
    Inom Individuellt val kan du, om du vill - lägga till Matematik 2 /och senare även 3/ eller så läser du Webbutvecklingskurserna alt. Moderna språk. Det valet behöver inte du göra när du söker till gymnasiet, men det är bra att fråga på skolan om de planerar kunna erbjuda just de tillvalskurserna som du är intresserad av.
    Humanistiska programmet, som också har "bara" Matte 1b som obligatorisk kurs - har 200 p. Moderna språk som obligatoriska kurser och det vet inte jag hur du ställer dig till att läsa språk. Du får fundera på saken... På HU kan man läsa Arkitektur, Entreprenörskap, Geografi, Rätten och samhället, Människors miljöer, Pedagogiskt ledarskap, Retorik och många andra spännande kurser - inom Programfördjupningen /återigen: bra att fråga på skolan innan man söker - om ville kurser de kommer att erbjuda/.

    Handels- & administrationsprogrammet är yrkesförberedande och där läser man Matte 1a. Här är det viktigt att veta att för att få Grundläggande behörighet /och med kunna söka till högskola eller yrkeshögskola/ bör man välja Engelska 6 inom Programfördjupningar och Svenska /alt. Svenska som andra språk/ 2 och 3 - inom Individuellt val. Övriga 600 p. programfördjupningar kan man, t.ex. läsa Affärskommunikation, Eventteknik, Fastighetsförvaltning /en kurs på 100 p., som kan vara av extra intresse för dig!/, Företagsekonomi 1 och 2, Marknadsföring eller Entreprenörskap&företagande.

    Det finns, alltså, många olika vägar att gå - som alla kan leda till samma mål: att du får ett spännande jobb, som du kommer att stortrivas med.

    Ang. löner, se på http://www.lonestatistik.se/yrken-a-till-o.asp. Jag hittade en uppgift om att medellön för en kvinna som jobbar som fastighetsförvaltare ligger idag på strax under 30 000:-/månaden.
    Löner varierar mycket mellan olika delar av landet och beror även på om man har en privat eller en offentlig arbetsgivare.

    Jag hoppas att du fick en del svar, som blir till hjälp. Du är välkommen att återkomma i fall du har andra frågor eller följdfrågor.
    Om du uppger i vilken del av landet du bor, kan jag även komma med tips på vilka skolor, som har de program som du är intresserad av.

    Utan att veta var i landet du bor, kan jag bara hänvisa till Riksrekryterande skolor /som man som elev kan söka, oavsett var man bor/: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/tumba-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium
    Här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=11&orientation=&municipality_id=&variant=4&sport= kan du se info- om skolor som erbjuder HA - Lärling (Lärlingsutbildning är speciell: man är minst halva tiden på arbetsplatsen och i fall man får Lärlingskontrakt, har man rätt till tusen kronor extra i månaden från CSN).

    Nu blev det mycket info- och ett lååååååångt svar.
    Återkom i fall jag har missat ngt. eller var otydlig. *L* ;-)

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Anna SYV




    Frågor och svar taggade med 'byte' (17 st.)

    • s2004

      Vilka kurser räknas?

      Hej hej! Jag går i gymnasiet nu i åk 2. Det är så att i åk 1 gick jag en annan linje och till 2an så bytta jag. Det var från en estetisk linje till sam. Nu har jag iallfall gjort 2 prövningar på de kurser som inte fanns med på estetiska. Det jag undrar över är ifall de estetiska kurserna...

      Milla : : Hej,vad jag förstår av din fråga, så går du nu år2 på SA (vet dock inte vilken inriktning på SA som du läser). Jag vet inte heller om det finns rektorns beslut om Individuellt... Läs hela svaret
    • Edwin

      Byta skola med olika kursplaner?

      Jag bytte gymnasium några veckor inpå terminen i ettan till ett annat gymnasium som var ett väldigt hastigt beslut. Nu är jag på en skola med sämre lärare och trånga lokaler vilket inte känns bra då jag hade hög merit i 9an (322,5) och då förväntade mig att jag skulle få det bra på gymnasiet. Nu...

      Peter: : Hej Edwin,elevens rättigheter omfattar- att kunna läsa vidare på en gymnasieutbildning där hen är Antagen- att t o m det året eleven fyller 19år söka på nytt - till år1... Läs hela svaret
    • Belkisa

      Byte av studieort?

      Jag undrar hur man byter från en högskola till en annan? Jag hade även velat tillgodoräkna mina betyg så att jag inte behöver börja om. Jag mailade den högskolan jag vill byta till, men syv är väldigt kort i sina svar och det känns...

      Anna: : Hejsan, du frågar tyvärr på fel stället. Du måste fråga på det lärosäte dit du vill byta, men du kan också kontakta UHR, universitets- och högskolerådet eller se om det... Läs hela svaret
    • Ludwig

      Bli antagen till kurser medans man är antagen till ett program?

      Hej! Jag studerar just nu ett program på 100%. Men vill hoppa av och söka ett nytt program till hösten 2020. Vill dock söka kurser till vårterminen 2020 för att ha något att göra medans man väntar på ansökan och antagningsbesked...

      Milla : : Du behöver inte hoppa av; du kan ansöka om kurser och invänta antagningsbesked och bestämma sen, om du vill hoppa av programmet eller inte.
    • Lilly

      Byta skola och linje i trean?

      Hej! Jag är en tjej som just påbörjat mitt tredje år på ekonomi programmet med inriktning juridik. Jag har försökt och velat byta skola sedan jag började i ettan, men varit osäker och det har inte riktigt blivit något av det. Men nu i...

      Mikael: : Hej Lilly, att komma in på en gymnasieskola på annat sätt än genom att konkurrera om plats i år1 med sina grundskolebetyg är ett Undantag och beviljas av rektorn på den mottagande skolan.... Läs hela svaret
    • Lina

      Byta till annat universitet?

      Hej! Jag har sökt läkarprogrammet nu till våren och har lite funderingar angående byte mellan universitet. Om jag kommer in på till exempel mitt sista val, finns det en möjlighet att byta till ett annat universitet efter en viss tid? Har hört att man kan göra så, men är det bara en tillfällighet...

      Anna: : Hej Lina; möjlighet att byta ort kan finnas, om man har tur. Det är inte en rättighet, utan mer av en tillfällighet. Ledig plats måste uppstå på den orten dit du vill byta +... Läs hela svaret
    • Jonathan

      Hur räknas poängen om man läst utökat, fått underkänt och bytt kurs?

      Hej! Går 3e året på Natur/sam och har läst moderna språk steg 4, matematik 5 och fysik 2 (en av de sista två är alltså utökad). Bytte nyligen (det vill säga sent in på första terminen) från ma5 till eng7, men visar sig att det förmodligen var så att jag F:ade första examinationen i matematik 5....

      Anna: : Hej Jonathan,det är omöjligt att svara på - om man inte vet exakt hur ditt examensbevis kommer att se ut. Prata med syv på din skola, är mitt... Läs hela svaret
    • IDA

      kan jag plugga in en kurs under sommarlovet?

      Jag skulle vilja plugga en kurs under sommarlovet går det? Till exempel samhällskunskap eller historia 1b skulle ja vilja läsa in under sommarlovet...alltså innan nästa termin börjar igen...

      Mikael: : Du kan bedriva självstudier ... Ingen kan förbjuda plugga på egen hand. Vill du ha lärarledd undervisning eller handledning under sommaren, se om din skola eller din kommun erbjuder Sommarskola... Läs hela svaret
    • Elif

      Möjligheter för byte till annan studieort?

      Hej! Jag går mitt första år som civilingenjör i Industriell Ekonomi. Orten jag vill byta från har inte lika höga antagningspoäng som det universitet jag vill byta till. Jag önskar att byta studieort till Göteborg, Chalmers, på grund av att...

      Mikael: : Beklagar besked om sjukdomsfall inom familjen. Har du tagit kontakt med utbildningsansvariga i Göteborg på det eller de programmen som du vill byta till? Vad fick du för svar från dem? Vi håller tummarna!
    • Gustav

      Byta gymnasium?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet och känner att skolan, klassen och inriktningen känns helt fel för mig. Jag har därför funderat på att söka till en annan skola nästa år då den skolan ej har lediga plaster i år. (Tänkte dock gå kvar på min nuvarande skola till sommaren). Det jag undrar är...

      Daniel: : Hej Gustav, jag tycker du gör rätt som går kvar på din nuvarande utbildning; gör det tills du får veta att du är ANTAGEN till en annan utbildning; om du kommer in på en ny utbildning, först... Läs hela svaret
    • Viktor

      Måste jag läsa in teknik 1?

      Hej! Om jag byter från naturvetenskapsprogrammet till teknik i tvåan på en inrikting där man ej läser teknik 2 Behöver jag ändå läsa in teknik 1? Jag har poäng så att det räcker för student. (gymnasium)

      Peter: : Hej Viktor, svar på din fråga beror på om rektor fattar beslut om Individuellt anpassat program eller inte. Enligt de "vanliga reglerna" kan man inte ta examen från Teknikprogrammet utan att ha Betyg i... Läs hela svaret
    • Elisa

      Avhopp och programbyte?

      Hej Jag är en tjej på 16 år som precis hoppat av gymnasiet (pga personliga skäl och välmående.) för att till nästa år byta till handel och adminstration. pratade med syv på mitt gamla gymnasium och vi bestämde oss för handel men...

      Anna: : Hej Elisa, jag antar att du kommer att på nytt söka till åk1. Om så är fallet, då gör du ansökan - och kan söka t o m sista dagen i Omvalsperioden; och du söker då de... Läs hela svaret
    • melis

      kan jag byta universitet från en stad till en annan?

      Hej! Jag kommer att söka till läkarprogrammet och eftersom snittet för att komma in är lägre i Umeå tänkte jag söka dit som första val. Om jag kommer in där, är det möjligt att efter några terminer(hur många isåfall?) byta till Göteborgs universitet och fortsätta utbildningen där? funkar...

      Anna: : Hej Melis, för att kunna byta måste det finnas en ledig plats, någon måste hoppa av utbildningen i Göteborg i så fall... men det kan man inte på förhand veta,... Läs hela svaret
    • Annie

      Byta gymnasium igen??

      Hej! Är riktigt kluven, hade behövt lite rådgivning!! Började på Samhälle beteende och gick lite mer än ett är på den linjen. Sen bytade jag skola och hoppade över till naturbruk- häst i andra året direkt och det är där jag nu går. Är inte helt nöjd och vill kanske byta tillbaks till min gamla...

      Anna: : Hej Annie, det är rektor som fattar beslut. Om plats finns, kan rektor ta in dig. Om ingen plats finns, kan inte rektor ta in dig. Om plats finns kan rektor ändå säga Nej. Rektorn förfogar över resurserna... Läs hela svaret
    • Niklas

      Angående byte i tvåan annan inr och modersmål till moderna språk?

      Hej! Jag har bestämt mig för att byta gymnasium i tvåan och det gymnasiet jag vill börja i har endast Sam Beteende, inte Sam Sam (som jag nuvarande går på). Jag vet också inte om gymnasiet har tillgång till modersmål som ersättning för moderna språk, eftersom jag redan valt bort franskan och...

      Anna: : Hej Niklas! Har du varit i kontakt med den skolan dit du vill byta och fick svar att de har plats? Det är det första du måste göra. Om ingen ledig plats finns, kan du inte byta. Om plats... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga