Anders
    Var hälsade.

    Jag har precis påbörjat en resa mot fördjupning inom datavetenskap efter att ha studerat dataspelsutveckling med inriktning på ljudproduktion vid Högskolan i Skövde. Jag vill ta mig in på ett masterprogram inom data science som skolan erbjuder och för att bli behörig behöver jag ackvirera en kandidatexamen inom informationsteknologi (ljudutbildningen är kategoriserad som "medier, estetik och berättande").

    Så, jag är i full färd med att tänka så många steg framåt som bara möjligt i min planering av de fristående kurser som jag behöver studera under det kommande året för att hamna där så snart jag kan. Någonting som har fått mig att klia mig i huvudet ordentligt när jag läser behörighetskraven för kurser på högre nivå är formuleringen "eller motsvarande". Ta nedan länkade kurs som exempel:

    https://www.umu.se/utbildning/kurser/nosql-databaser

    Behörighetskraven formuleras här på följande vis:

    "För tillträde till kursen fordras moment 2 Databasdesign, 7.5 hp i kursen Informatik B, 30 hp, eller moment 2 Databasdesign, 7.5 hp i kursen Design av informationssystem, 30 hp, eller kursen Databasdesign, 7.5 hp, eller motsvarande."

    Det tycks vara samma kurs som refereras till upprepade gånger då den verkar erbjudas i olika konstellationer, men kontentan är tydlig: de vill att man ska ha förkovrat sig inom databaser innan. Men till vilken grad kan jag förbereda mig på dessa krav med så specifika formuleringar, eller egentligen vilka krav som helst för en annan godtycklig kurs, utan att uttryckligen studera den specifika kurs som åsyftas i sammanhanget?

    Jag har kommit över en hel del andra kurser där redogörelsen kort och gott är i stil med "tidigare kunskaper inom databaser" eller "kurs inom databaser, 7.5 hp". Det låter enkelt och tydligt nog, så jag blir väldigt osäker på hur jag ska förhålla mig till formuleringar av tidigare nämnda typ, där ytterst specifika kurser omnämns. Ska jag jämföra med kursmålen? Kursens innehåll? Eller bör jag enbart applicera "sunt förnuft" och tänka att de i slutändan helt enkelt vill ha folk som är dugligt insatta inom databaser, varpå de specifika delmomenten av utbildningen inte är av större vikt?

    I slutändan ska det hela leda fram till ett examensarbete vid ett valfritt lärosäte som ger mig en kandidatexamen inom informationsteknologi/datavetenskap/liknande. Jag kommer att prioritera HiS på den punkten men för att inte riskera att bli bortsållad i urvalet och sitta utan projektarbete söker jag då förstås till andra lärosäten för säkerhets skull, och då blir man något skraj när man ser examensarbeten av denna typ:

    https://www.umu.se/utbildning/kurser/examensarbete-for-kandidatexamen-i-datavetenskap3

    ... där behörighetskraven är formulerade på följande vis:

    "För tillträde till kursen krävs minst 135hp avklarade kurser varav minst 75hp ska vara inom huvudområdet datavetenskap och minst 15hp av de 75hp ska vara på kandidatexamensnivå. Bland kurserna i datavetenskap ska följande kurser ingå (eller motsvarande): 5DV159 DV0: Komputationellt tänkande, 5DV160 DV1: Datavetenskaps byggstenar, 5DV161 DV2: Algoritmer och problemlösning,5DV162 DV3: Beräkningar och språk, 5DV163 DV4: Datavetenskaplig logik och 5DV164 DV5: Metoder och aktuell kunskap. Beroende på examensarbetets inriktning kan särskilda förkunskaper krävas."

    Återigen en drös med unika kurskoder i kravlistan, ackompanjerat med den föga rogivande termen "eller motsvarande". Min fråga är helt enkelt hur man planerar sin studieväg under dessa omständigheter då det sista jag vill är att spendera något år av mitt liv på att studera bara för att hamna i dispyt med någon som muttrar "njaaa, det är ju inte riktigt samma sak som våra kurser, va...", speciellt då det finns tydligt etablerade fördjupningskoder från SUHF som dikterar vad en person behöver ha i bagaget för att kunna ta sig från en nivå till en annan (G1F, G2F, G2E o.s.v.).

    Tilläggas bör att G2F-kurser verkar vara ytterst problematiska i detta avseende. SUHF:s formulering är mycket enkelt - man behöver ha 60 hp inom huvudområdet för att få studera på denna nivå, vilket i sin tur krävs för att få göra ett examensarbete. I praktiken verkar dock i princip varje fristående G2F-kurs ha någon form av kravtillägg med specifika kurser som måste ha studerats innan. "Eller motsvarande", naturligtvis. Jag kan inte annat än se det som att det dödar syftet med SUHF:s etablerade standard.

    Stort tack på förhand.

    Med vänlig hälsning
    Anders Köhler
    • Ludmila : Termen "eller motsvarande" tillämpas många ggr ganska fritt och slumpmässigt; utbildningsanordnare och arbetsgivare menar då att de ska själva bedöma om sökande har tillräckliga kvalifikationer eller inte.
    • : Jag förstår; så pass enkelt alltså. Jättetack för svaret, Ludmila.

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Anders, jag håller med om det som Ludmila skriver i sin kommentar.

    Om du anser att ett lärosäte (en högskola eller ett universitet) gör fel i sin info till sökande eller gör felbedömningar vid antagning till utbildningar, så kan vi tyvärr här på Fråga SYV inte hjälpa dig med ngt. mer än att tipsa dig om möjlighet att kontakta UHR, Universitets- och högskolerådet och/eller UKÄ - Universitets Kanslersämbetet.

    Det är mycket möjligt att du har rätt och att vissa ändringar skulle behövas göras och det är i så fall bra om de som kan göra de ändringar får reda på det. Kontakta gärna UHR >> och UKÄ >>.

    Du kan också ringa och prata med Antagning.se - de har tel.tid kl.9-16 på vardagar och tel.nr är 0771-550 720 och Antagning.se kan förhoppningsvis ge dig råd Exakt vem som du skulle kontakta.

    Vänliga hälsningar

    L.

    Liselotte
    • : Mycket tack för det, Liselotte. Jag har i sådana här sammanhang, speciellt då det rör sig om samspelet mellan enorma institutioner, ingen aning om huruvida en knappt insatt privatperson som jag kan vara i en position att "anse att de gör fel" då verksamheter på en sådan skala definitivt bör ha betydligt bättre koll på vad de sysslar med än jag. Med det sagt kan det vara värt att gräva i det hela för att lära sig mer för egen del, så jag tackar ödmjukast för kontaktuppgifterna till vidare informationskällor. Vad vårt ärende här beträffar, gör jag rätt i att ta det som att svaret på min fråga är att det är "sunt förnuft"-faktorn som förmodligen kommer att vara applicerbar i mer eller mindre samtliga utvärderingsmoment? D.v.s. att det egentligen inte går att förbereda sig mer ordentligt än att studera så många olika delområden som möjligt?
    • Mikael : Din fråga ligger utanför vår kompetensområde. Vi kan därför Tyvärr endast råda dig att ta den men "någon annan", exempelvis med UHR och UKÄ. Vi vill givetvis hjälpa dig men vi kan inte svara på din fråga - pga vi är inte insatta i just de kompetensområdena och ej har resurser att fördjupa oss i dem; det skulle krävas mycket lång tid och att flera personer "gräver i det" under många timmar; sedan vet vi ju inte heller vad vi kommer - i så fall- fram till. Vi måste därför "släppa" den frågan och råda dig ta den med "någon annan". Lycka till!
    • : Uppfattat. Tack till hela teamet för alla utförliga och väldigt snabba svar.
    • Julia : Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till någon hjälp! *L* Du får också gärna Gilla oss på https://m.facebook.com/fragasyv.se/ - om du vill.
    • : Skall ordnas. Det tycker jag att jag är skyldig er. Tack igen.
    • Anna : Tack Anders! Vi önskar dig det bästa; lycka till i allt som du kommer att företa dig!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'byta klass' (24 st.)

    • Agnesmae

      Vad gör jag om jag är missnöjd med mitt gymnasieval?

      Hej! Jag har nu gått 1 termin i ettan på naturprogrammet och jag känner att jag inte trivs. Anledningen är främst för jag inte trivs i min klass. Jag vill gärna gå kvar på naturprogrammet men jag tycker att det är alldeles för krävande att prestera i skolan samtidigt som jag känner att jag...

      Milla : : Hejsan,tråkigt att läsa om att du inte trivs i din klass. De råd jag kan ge dig är att du försöker göra vad du kan för att börja trivas bättre... Läs hela svaret
    • 07an

      Utstött men får inte byta klass?

      Jag har börjat nyligen 1an på gymnasiet. Det är så att jag har många vänner i en annan klass på samma linje men den är full. Min klass känner jag mig väldigt utstött, har även hänt att dom har kastat papper på mig. Men...

      Milla : : Hejsan,en viktig fråga men som jag tyvärr inte kan ge ngt konkret svar på. Det är mycket tråkigt att du känner dig utanför och kanske t o m trakasserad i din klass (de kastar papper... Läs hela svaret
    • Hannah

      Jag går i nian och jag vill byta klass?

      Min klass är stökig och jag kan inte koncentrera mig på lektionerna och jag kommer mig lite utanför. Jag har velat byta klass länge men inte vågat Dessutom har jag en vän som går i den klassen jag vill börja i Kan jag byta Klass mitt i terminen...

      Julia: : Hej!Svar på frågan om en elev får byta klass måste besvaras av personal på skolan. Det finns inga centrala/generella regler som skulle svara på den frågan.Tips! gå prata... Läs hela svaret
    • Isak

      Kan jag byta klass till en vanlig klass?

      Hej, jag går i en särklass på bollerup men jag trivs inte alls i den klassen och känner att jag kommer strunta i att gå i skolan pågrund av detta, jag vill gå i en vanlig klass med fler folk och folk jag känner på bollerup, jag valde denna...

      Julia: : Hej Isak,när du skriver "Särklass" menar du gymnasiesärskoleutbildning som på Bollerup heter "Skog-, Mark och Djur"? Om det är den utbildning du menar, då är det... Läs hela svaret
    • Anonym

      Rektorn låter inte mig byta klass och jag har panik?

      Jag började gymnasiet i mitten av augusti. Jag gillade inte min klass jag fick men jag tänkte att det kanske skulle ändras. 1 vecka senare så har 3 personer bytt klass/program och jag blir vän med en kille som verkade trevlig. Klassen känns okej men efter 2...

      Mikael: : Hej! En tråkig situation.Prata med kuratorn.Fundera med kuratorn, tillsammans, om det finns ngt. att göra för att öka trivseln i eran klass.Kom med förslag på att ändra... Läs hela svaret
    • lukas

      kan jag byta klass i gymnasiet?

      hej, jag går teknik och vill byta klass till annan klass eftersom jag har många klasskompisar från högstadiet tar jag inte saker och ting på allvar när det gäller skolan. därför vill jag byta till annan klass så jag får vara ifred . när jag är i klassen går det inte att plugga eftersom min...

      Anna: : Hej Lukas,frågan om klassbyte - är det rektor som beslutar om (eller så kanske rektor på er skola har delegerat det till någon annan som ex. Biträdande rektor eller Förste lärare). Du... Läs hela svaret
    • Parnian

      Hur borde jag tänka om jag vill byta klass?

      Hej SYV! Jag började första ring på Viktor Rydberg Odenplan för drygt en och en halv månad sedan. Men sedan dag ett har jag inte trivts i min klass. Problemet är inte att folk i min klass är otrevliga mot mig utan jag känner att jag inte passar in eller kan/vill prata och få kontakt med dom. Jag...

      Milla : : Hej  Parnian, jag har råd till dig att du frågar om du kan PROVGÅ i den nya klassen under en tid - minst en dag, kanske flera dagar... innan du bestämmer dig. Hälsningar Milla SYV
    • Emma

      Är det försent att byta klass?

      Hej! Jag ska börja 9:an om någon vecka men jag trivs inte alls i min klass. Jag har ingen att vara med, tjejerna är elaka och det är bara drama hela tiden. Vi har haft många som bytt ifrån våran klass för det är för mycket drama. Det finns ett gäng som är väldigt bra på att få andra att känna...

      SYV-besökare: : Hej Emma, jättetråkigt att du befinner dig i en sådan situation när du känner att du inte får studiero i din nuvarande klass. Mina råd till dig är att "involvera" dina... Läs hela svaret
    • Tova

      Kan jag mejla rektorn om det här?

      Hej! Så jag ska börja teknikprogrammet till hösten och det är ju skoj och så men nu har vi ju mina gamla "vänner" som också ska börja där. De har fryst ut mig flera gånger och varit elaka så jag har "klippt ut" dem ur mitt liv nu, men på skolan jag ska börja på tar de alltid hänsyn till...

      Julia: : Hej Tova, jag kan råda dig ta kontakt med kuratorer - både på din "gamla" grundskola och på den gymnasieskola som du ska börja på... Kurator har mycket att säga om olika saker. Jag... Läs hela svaret
    • Btenda

      För sent att byta?

      Hej, vill byta klass nu när jag går i 8an, men nu är det snart sommarlov och jag undrs om det är för sent för och byta klass? Typ att allt redan är fixat till i höst? Tack i förhand

      Julia: : HEJ BTENDA, Det är bara personal på din skola som kan svara på din fråga. Det är olika på olika skolor hur sent de bestämmer sig för hur klass-sammansättningarna kommer att se ut nästa... Läs hela svaret
    • Btenda

      Får man byta klass?

      Hej! Nu är det så att jag går i 8an, jag går just nu i B klassen och skulle jätte gärna vilja byta klass till B eller C klassen då mina bästa kompisar går i de klasserna. Jag har tre "kompisar" i min klass som jag sitter med på lektionerna och äter med på lunchen ibland. Men jag tycker nästan...

      Anna: : Hej Btenda, det är jättetråkigt att du känner dig ensam, och inte trivs i din klass! Jag tycker du kan börja med att prata med din klasslärare och med kurator på din grundskola. Och också med... Läs hela svaret
    • Micaela

      Vill gärna få råd/tips!?

      Hej! Jag går i 6:an och vill byta klass. Vi byte/ klasserna splittrades i början av 6:an för att lärarna ansåg att det skulle vara mer lugn och ro i klasserna men nej i min förra klass hade jag många vänner som tröstade mig och vi gjorde mycket...

      Liselotte: : Hej EIin, jag förstår att det är jobbig att hamna i en "främmande kIass". Har du berättat det för dina föräIdrar/vårdnadshavare? Dina föräIdrar kan ringa tiII rektor på... Läs hela svaret
    • Micaela

      Behöver snabb hjälp!!??

      Hej! Jag går i 6:an och är 12 år.när vi just började 6:an blev vi indelade i nya klasser. Försökte vara positiv, tänkte men detta kommer gå bra, kommer säkert skaffa många vänner och ha kul. Det blev verkligen inte så....

      Anna: : Hej Maria, jag förstår från din fråga/berättelse att det är ett stort problem för dig, att du går i "fel klass". Jag håller med dig om att läraren borde kankse visa lite mer... Läs hela svaret
    • Micaela

      hur ska jag få byta klass?

      Hej! Vi började 6:an för typ tre månader sedan. Det började med att vi första dagen efter sommarlovet kom till skolan och fick höra av lärarna att vi kommer att splittas alltså bytas till nya klasser. Det här är inte första gången...

      Milla : : Mycket tråkig situation :( Vad säger dina vårdnadshavare? Kan du få stöd hemifrån? Du kan se efter en annan grundskola att byta till.  Ett annat förslag är att du pratar med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga