Thea
    Hej!
    Jag är en ambitiös tjej med 330 i merit, men har ingen aning om jag vill gå IB programmet eller Natur...

    Jag vill definitivt plugga utomlands på universitetet och känner att IB därför skulle vara bra, men jag har också hört att IB är väldigt svårt.

    Jag har varit hos SYV tre gånger i skolan men kan inte bestämma mig, hon har heller inte varit särskilt hjälpsam. Så jag uppskattar svar från SYV här men även från elever som gått IBs Diploma program tidigare!

    Är IB så svårt som de säger att det är?

    Måste man verkligen plugga 15h/veckan?

    Är det bara de sista proven i trean som avgör slutbetygen?

    Vad händer om man har en dålig dag när man skriver slutproven och egentligen kan mer än det man skrev?

    Är IB lika svårt som Natur eller svårare?

    Visst kan man läsa något av åren på en annan IB skola någonstans i världen? Eller måste man läsa alla DP åren på samma skola?

    Jag känner att det skulle vara säkrare att gå ett nationellt program men vill ju plugga utomlands, och helst under gymnasiet. Dock vill jag inte läsa om ett år eller behöva ta ett extra år.

    Tacksam för svar, mvh Thea

    3 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Thea,

    om Någon elev tycker det är svårt eller lätt, behöver det inte vara samma för dig - vi alla är olika duktiga och har olika starka och svaga sidor. Du är en unik individ och så som det kommer att kännas för just dig, kan inte någon annan veta eller tala om... Sedan är det ju också så att det i så fall skulle behöva vara så att en och samma person läste både på IB och NA och skulle jämföra dem ...men...  Även om en och samma elev skulle t.ex läsa på IB första året och sedan byta till Naturvetenskapsprogrammet - och säger t.ex att det var svårare på IB än på NA, så har ju eleven mognat till nästa år och lärt sig mer /dvs har Förändrats och inte är exakt samma person som hen var året innan/.

    IB är ett 2årigt program, men i Sverige läser man pre-IB /under första året på gymnasiet läser man kurser ur samhällsvet. och naturvet.programmen men på engelska/ - därför kan det gå att efter första året på IB fortsätta till år  2 och 3 på NA eller på SA-programmet; jag kan inte lova dig det, men vår erfarenhet är att elever har på sätt "bytt" program tidigare...

    Läsa utomlands under sin gymnasietid
    Om man läser på ett "vanligt svenskt" program - Ang. läsa utomlands under gymnasiet utan att behöva "förlora" ett år - så är det i så fall på en svensk skola utomlands som man kan läsa; det finns idag 7st. sådana skolor. Då menar jag "Utanför IB"... för att IB är samma utbildning i olika länder.

    Om man läser på IB
    Programmet, IB, är, som sagt 2-årigt... det är i så fall årskurs 2 eller 3 som du i så fall kanske skulle kunna läsa på en IB-skola i ett annat land.

    Du har så pass högt betygs-värde, att jag hoppas och tror att det inte blir för svårt för dig att läsa på IB-programmet.

    IB- är Inte ett svenskt program, och lyder under IBO-organisationen, inte under det svenska Skolverket. Vad de "hittar på" ... :) - inom IB-undervisningen, vilka eventuella förändringar som de inför, vet inte vi här på Fråga SYV utan vi måste hänvisa till antingen IBO-organisationen eller till de enskilda skolorna som erbjuder IB-undervisningen. Vissa "variationer" och lokala avvikelser förekommer på olika IB-skolor... inom vissa "ramar" som är gemensamma för all IB-undervisning, finns det ändå olika "lokala" avvikelser och det är därför svårt att svara för alla >> IB-gymnasieskolor /i Sverige finns det ca 30 stycken/ - IB finns även på en av de svenska gymnasieskolor Utomlands, nämligen på Scandinavian-school-of-brussels >>.

    Jag vill också tipsa om Röster-om-ib>> som kanske ger en liten inblick i hur IB-programmet fungerar på olika skolor; vad som är gemensamt och vad som är olika på olika skolor.

    Daniel SYV

    Hej, fick nu svar från svenska gymnasieskolan i Belgium. var god läs nedan:

    Hej,
     
    Jag brukar alltid säga att det är inte svårare att få ett bra Diplom inom IB än att få ett bra resultat på NA. Bägge kräver att man läser seriöst under hela gymnasietiden.

    Sättet att betygsättas skiljer sig då 70-80 % av slutdiplomet kommer från examen under tre veckor i maj under sista året. Detta ger en möjlighet att få upp betygen om man haft svackor under de tre åren samtidigt som det gäller att lyckas i examen. Det finns möjlighet till retakes max två gånger i ett eller flera ämnen för att läsa upp betygen.
     
    Ska man läsa utomlands är det en fördel att redan ha studerat alla ämnen på engelska och därigenom förbättrat sin akademiska engelska samt att skolorna vet vad de olika kurserna och betygen betyder och behöver inte försöka översätta vad t e x matematik 3c innebär.
     
    MVH

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, vi fick nu svar från IB-coordinator från Carlforsska gymnasiet. Var god läs nedan:

    IB is not “harder” than NA, it is “different”. For some students this difference proves very difficult, for others it proves less difficult. IB is demanding – in that it demands that students turn up, complete their work, participate in class etc.
    Typically, 80% of the students’ final grades is from their final exams in May of year 3. The other 20% is from assignments submitted to the subject teacher in year 2 and year 3.

    Thea asks about a bad day and it affecting her grades – in that sense IB is like being a professional athlete. The student trains and trains (with the subject teacher) and the Olympics (IB exams) are at a fixed date in the future. Then on that day, at that time, they try their best and for most that is good enough to “win” the gold medal – an IB diploma. Of course, in real life if students don’t get their diploma they can always come back to school and retake the exams (just like the Swedish system with sitting “prövningar” – except IB selects the dates and times).
     
    ALL IB-students must take at least 1 proper course from the social sciences and at least 1 proper course from the natural sciences. Students can specialise if they want to, but IB encourages students to be more balanced. Therefore many ambitious “non-science” students like to take IB as it gives them the opportunity to perform at a high level and get rewarded for that performance – without forcing them to take the NA program.
     
    In summary if Thea loves science and wants to do the best she can, then both NA and IB would work for her.
    However, if Thea loves general studying and/or prefers social sciences / languages – then IB would be a better choice for her.
     
    I hope this helps
    Mvh

     

    Hej igen, vi fick nu svar från IB Diploma Coordinator på Katedralskolan i Lund >>; var god läs nedan:

    Din fråga:
    Måste man verkligen plugga 15h/veckan?
    Svar:
    Det är individuellt hur mycket eleverna pluggar. God planering och framförhållning dvs att inte jobba i sista minuten underlättar mycket. 15 timmar/vecka är nog inte orimligt under vissa perioder.

    Din fråga:
    Är det bara de sista proven i trean som avgör slutbetygen?
    Svar:
    Innan slutproven, tre veckor i maj, gör eleverna 20 – 25% av sina examensbetyg i respektive ämne i form av så kallade internal assessments. Exempel på internal assessments är laborationer i naturvetenskapliga ämnen, experiment i psychology och s k orals i språk.

    Din fråga:
    Vad händer om man har en dålig dag när man skriver slutproven och egentligen kan mer än det man skrev?
    Svar:
    Det finns möjlighet att göra s k retake i ett eller flera ämnen året efter/åren efter det en elev har tagit sin examen. En elev har enligt IB’s regler rätt att gå upp i examen totalt tre gånger.

    Din fråga:
    Är IB lika svårt som Natur eller svårare?
    Svar:
    Inom IBDP läses bara 6 ämnen vilket innebär att eleven kan välja de ämnen som intresserar hen mest och att undervisningen verkligen går på djupet i dessa ämnen. Frågan är om eleven föredrar 6 ämnen eller flera kortare kurser inom NA.

    Din fråga:
    Visst kan man läsa något av åren på en annan IB skola någonstans i världen? Eller måste man läsa alla DP åren på samma skola?
    Svar:
    Om en elev vill läsa ett år på en annan IB-skola är det elevens ansvar att ordna detta. Kursplanerna är desamma över hela världen. Dock är det inte alltid så lätt att vara en s k transfer student då skolor kan läsa moment i olika ordning, kan ha olika options inom ämnena, skolor kan använda olika läroböcker med mera…..

    Du skriver:
    Jag känner att det skulle vara säkrare att gå ett nationellt program men vill ju plugga utomlands, och helst under gymnasiet. Dock vill jag inte läsa om ett år eller behöva ta ett extra år.
    Kommentar:
    IB Diploma Programme förbereder myckett väl för universitetsstudier utomlands och inom Sverige. IBDP ger behörighet både till svenska och utländska universitet och högskolor. IBDP har väldigt gott renommé utomlands och IBDP-elever kan vara eftertraktade vid många utländska universitet.  Känner ju inte eleven men med 330 i merit bör det inte vara svårt att klara IBDP.

    Frågor och svar taggade med 'ansökan' (60 st.)

    • Velemon

      Kan jag söka om och gå om ett program?

      Hej, Jag har av olika skäl inte kunnat fullfölja första året på mitt universitetsprogram och måste gå om en del kurser. På mitt program finns inte heller omtentor och jag kan inte komplettera efter ett visst datum så kan inte göra klart...

      Milla : : Hej,du får gärna fråga de som jobbar på Antagning.se men enligt den information jag har tillgång till + min tidigare erfarenhet samt svar från de sakkunniga, de som jobbar på... Läs hela svaret
    • Jordan

      Ansökan till Uni när man ej läst klart kurs som krävs för behörighet?

      Hej Jag är i slutskedet av mitt naturvetenskapliga basår och funderar över ansökningsprocessen för högre utbildningsprogram. Jag har ett starkt intresse för ett specifikt ingenjörsprogram som kräver förkunskaper i Kemi 1, Matematik 3 och...

      Milla : : Hej,det är ganska vanligt att sökande till utbildningar måste göra ansökan innan de är färdiga med de kurser som ger behörighet;... Läs hela svaret
    • cheyen

      * på antagning?

      Hej! Utbildningen jag vill söka har visat sig vara öppen för alla i mån av plats, dvs alla kommer in då det inte har varit så mycket konkurans dem senaste åren. Min fråga är, kommer jag in även fast jag söker in via...

      Milla : : Hej!handlar din fråga om en högskole-universitetsutbildning i Sverige eller om någon annan utbildningsform? Uppge gärna vilken utbildning eller i alla fall inom vilken skolform utbildningen ligger som du fil komma in... Läs hela svaret
    • SaraTson

      Ansöka till 12 program per termin eller per år?

      Jag har tänkt att söka in till lite olika program till nästa vårtermin. Jag har inte sökt till några program tidigare i år. Jag har läst att man får söka till 12 åt gången. Men innebär det 12 till varje ny termin eller...

      Milla : : Hejsan, jag tror din fråga gäller anmälan/ansökan till svenska högskole-universitetsutbildningar och i så fall är de som ger bäst svar kring detaljer om hur... Läs hela svaret
    • Jonathan0900

      Vilken betydelse har prioritetsordningen när man söker yhutbildningar?

      Hej, Jag har sökt lite YH-utbildningar och skulle vilja ha klarhet i vilken betydelse prioritetsordningen har. Om ett program ligger längre ned i listan, är det då större risk att jag får en reservplats på den utbildningen jämfört med om jag...

      Milla : : Hej,enligt de uppgifter jag har så söker man inom yrkeshögskola direkt till den utbildningsanordnare (Yrkeshögskola) där utbildningen kommer att ges... Läs hela svaret
    • Viktor

      Vilken urvalsgrupp tillhör jag?

      Jag gick aldrig i gymnasiet men läser upp hela gymnasiet via komvux och läser det samhällsvetenskapliga programmet. Jag har börjat kolla på universitet och hur ansökandet fungerar. Min fråga är: Vilken urvalsgrupp tillhör jag då jag har läst alla gymnasiala kurser på komvux? Jag ser...

      Milla : : Hej! Om du inom ditt komvuxexamen kommer ha alla kurser som krävs för behörighet då kommer du vid ansökan till universitet prövas i direktgruppen, BI.
    • karrlsson

      när är sista kompletterings dag för ansökan till universitet?

      Jag har sökt till universitet till hösten och går just nu på komvux för att få upp mina betyg. Mina kurser är klara 6e Juni och då kommer jag även ha mina betyg. På hemsidan komvux har står det att sista kompletterings dagen är...

      Milla : : Hejsan,var god se information på antagning.se/sv/anmal-dig-sa-har/viktiga-datum/#h-stterminen-2023 - enligt informationen på Antagning.se är sista kompletteringsdag... Läs hela svaret
    • ah-95

      Ansöka utan slutbetyg?

      Hej! Sista ansökningsdagen är i april men jag får inte mitt slutbetyg/bedömning från folkhögskolan förrän i maj – betyder det att jag inte kan ansöka till hösten? Kan man komplettera sin ansökan i efterhand? Mvh

      Mikael: : Hej! Man kan komplettera ansökan t o m sista dag för komplettering som brukar ligga mitt i juni.
    • Elev

      Prioritering vid univeristetsansökan?

      Hej! Har man större chans att komma in på en universitetsutbildning om man är första hands sökande? Har förstahandssökare (till skillnad från andrahandssökare) förtur att komma in på en utbildning för att de är...

      Anna: : Hej Matilda,som regel (alltså nästan alltid) funkar det så att i fall dina meriter inte räckte för plats på utbildningen på högskolenivå, så ses ditt andrahands val... Läs hela svaret
    • GG

      Nästa komvux kurs?

      Hej, Jag ska läsa Anatomi och fysiologi 1 i september och ska också söka till nästa Kurs som bygger på den inför nästa kursstart eftersom sista ansökningsdag är 14 augusti, dock så vet jag att man inte blir godkänd för att läsa kursen om man inte har liksom läst kursen innan, vad behöver jag göra?

      Liselotte: : Hej T, du behöver kontakta SYV-en på komvux och göra studieplanering. Du kan göra ansökan till alla kurser som du vill läsa och det är bra om du gör det "i tid" (inom... Läs hela svaret
    • Melis

      Ansöka till komvux och universitet samtidigt?

      Hej! Jag har sökt till universitetet för höstterminen men är orolig att jag inte blir antagen. Finns det möjlighet att söka till komvux samtidigt som jag har gjort en ansökan till universitetet? Hur gör man ifall man blivit antagen till en av dessa, och behöver meddela det andra att man inte...

      Mikael: : Hej! Det går jättebra att söka till universitetet och till komvux samtidigt. Det är inte heller något problem att tacka Nej till erbjuden studieplats. Det är många antagna... Läs hela svaret
    • Elias

      Hur stor roll spelar HP resultat?

      Hej Jag tog studenten 2020 men har inte pluggat sen dess, jag skall strax skriva HP, o jag har funderat över något i ett tag nu. Det är nämligen så att jag sökt ett par program i våras och vart accepterad, men jag tackade nej till dem i hopp om att kunna...

      Peter: : Hej Elias,HP-resultat placerar dig i HP-urvalet, ett separat urval. Det finns med det inga nackdelar i att ha gjort högskoleprovet, även om man får lågt resultat. Det är som flera olika dörrar:... Läs hela svaret
    • Nicole

      Sen anmälan till Universitetet?

      Hej! Impulsiv som jag är så panik-ändrade jag min ansökan till universitetet i sista sekund och ångrar mig nu i efterhand. Jag vill söka Grundlärarprogrammet med inriktning F-3 på Uppsala universitet som första alternativ men tog bort denna i min ändring, så min fråga är nu om Uppsala...

      Julia: : Hej Nicole,jag förstår att det är viktigt för dig att få svar, men mycket av det du frågar om uppstår "genom slumpen": om det slumpar sig så att färre behöriga... Läs hela svaret
    • Anoni

      Räknas alla lästa kurser med i meritvärdet?

      Hej! Jag läser ett 4e år på gymnasiet och kommer att ha läst över 2500 kurspoäng vid årets slut. Inkluderas alla kurser i meritvärdet? Eller finns det någon viss mängd poäng man räknar ihop av sina bästa betyg? Det fjärde året läser jag till en gymnasieexamen men har även utökat min...

      Julia: : Hej!Det är tyvärr rätt komplicerat men jag ska försöka förklara så tydligt som möjligt.Examensbevis från gymnasieskolan inkluderar oftast inga U-kurser (utökade... Läs hela svaret
    • Enok

      Angående högskola/universitets ansökan?

      På Antagning.se under viktiga datum för ansökningar står det sommarkurser2021 och hösttermin 2021. Innebär detta att du tex kan söka ett Civilingenjörs program vid båda ansöknings datum eller är sommarkurser 2021 exklusivt för enstaka kurser? Eller varierar den mellan universitet/högskolor när...

      Anna: : Hej Enok,sista anmälningsdagen till Sommarkurser var den 15 mars 2021, se antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumSå vitt jag vet, så startar inte något program (bl.a inte... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga