KajsaR

    Hej !! Jag har tankar på framtiden men inget kall här i livet som de som vill bli sjuksköterska eller läkare som mina kompisar, jag har tusen olika intressen och det ger mig lite stress i valet av utbildning!! Jag tycker både biologi, samhälls-/statsvetenskap och beteendevetenskap/psykologi/sociologi är sjukt intressant, men vilken inom dessa sektorer finns som det verkar störst framtidsmöjligheter? Jag vill jobba statligt eller ha eget bolag/va partner eller forska är det jag vet. Vill ej va privatanställd. Vilket område TROR ni bäst framtid för att få jobb?

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    kika gärna på framtid.se/reportage/var-finns-jobben-2026?
    Det görs arbetsmarknadsprognoser men det är inte alltid som de stämmer ... Det kan inträffa sådana oväntade händelser som t.ex stora epidemier, ex.Covid-19 som ingen kunde förutse och det kan i framtiden bli ganska annorlunda mot det som experterna har förutspått. Det går därför inte ge några garantier på hur situationen på arbetsmarknaden kommer att se ut om några år. 
    Även nya yrken och kanske t o m helt nya branscher kan "uppstå"/skapas och ibland går det fort. Exempel: de som jobbar med AI visste inte själva för bara några få år sedan att de skulle jobba med AI.
    Jag förstår att det kan vara svårt att välja karriärbana om man inte direkt "brinner" för något specifikt yrke. Och jag har stor förståelse för att man inte gärna vill utbilda sig till arbetslöshet. Satsar man på en utbildning, så vill man i de flesta fallen, efterutbildningen få jobb som har med den utbildningen att göra. Och här vill jag rekommendera att du kikar på utbud av yrkeshögskoleutbildningar: se www.yhguiden.se
    YH-utbildningarna är kortare än "liknande" utbildningar inom högskola-universitet och de är mer praktiska. En stor fördel med YH-utbildningar är att de får lov att starta endast om bedömning har gjorts att just den kompetensen kommer att behövas. Cirka 90% av de som tar YH-examen har jobb i direkt anslutning till sin examen.

    Studie- och yrkesvägledare
    • KajsaR :

      Hejhej! Är biomedicinsk analytiker ett framtidsjobb? Och om man ska plugga inom data och ha AI i beaktning va ska man läsa då, tex på högskola tänker jag då. Vilket dataprogram fångar man upp mest liksom. Data skulle ja absolut kunna tänka mig också!! Men finns så mkt olika, frontend, backend, ux, arkitekt… systemvetare.. vad är bäst här för att ”fånga in alla delar” om man 1. Vill kunna jobba statligt men 2. Kunnna få jobba hemifrån eller 3. Va företagare utan att behöva ringa och SÄLJA sina tjänster och va säljare, jag vill bara sälja min kunskap i så fall inget annat. 

    • SYV-besökare :

      Hej! Det är en spännande fråga du ställer, och jag kan ge dig lite information för att hjälpa dig navigera i dessa val. 1. **Biomedicinsk analytiker som framtidsjobb**: Biomedicinsk analytiker (vanlig förkortning BMA) är definitivt ett framtidsjobb. Det är en yrkesroll som spelar en viktig roll i sjukvården, och efterfrågan på kvalificerade analytiker förväntas öka i takt med att befolkningen åldras och behovet av sjukvårdstjänster växer. Dessutom, med den snabba utvecklingen inom biomedicin, kan du förvänta dig att se nya och spännande möjligheter inom detta område. Kasta gärna ett öga på Framtid.se/yrke/BMA 
      2. **Studier inom data och AI**: Om du är intresserad av att studera data och AI, finns det flera relevanta program på högskolenivå. Du kan överväga att studera datavetenskap, datateknik, eller specifika program inriktade på artificiell intelligens. Dessa program täcker ofta ett brett spektrum av ämnen inom datavetenskap, inklusive programmering, maskininlärning, neurala nätverk och dataanalys. Inom yrkeshögskola är utbildningarna kortare och mer inriktade på vissa delar inom område data-IT. Dock är fördelen med yh-utbildningar att man snabbare kommer ut i jobb och chansen att få jobb är ofta större, än efter andra typer av utbildningar.
      3. **Vilket dataprogram att välja**: Att välja mellan front-end, back-end, UX-design, systemarkitektur eller systemvetenskap beror på dina intressen och karriärmål. Om ditt mål är att ha ett brett spektrum av kunskaper, kan en examen i datavetenskap eller systemvetenskap vara ett bra val. Dessa program ger ofta en omfattande grund i olika aspekter av IT och programmering. Kasta gärna ett öga på framtid.se/yrken/data-it
      4. **Arbetsmöjligheter**: - **Statligt arbete**: Många statliga institutioner efterfrågar IT-kompetens. Att ha en bred utbildning inom IT kan öppna dörrar till olika statliga yrkesroller. - **Arbeta hemifrån**: IT-branschen är känd för sin flexibilitet när det gäller arbetsplats. Många roller inom programmering, dataanalys eller systemadministration kan utföras på distans. - **Egen företagare utan försäljning**: Om du vill vara egen företagare utan att fokusera på försäljning, kan du överväga roller som frilansutvecklare, konsult eller entreprenör inom tech-startups. Dessa roller kräver stark teknisk kunskap och förmågan att nätverka, men mindre direkt försäljning. Att bestämma sig för en karriärväg inom IT och data är ett stort beslut och det är bra att du utforskar dina alternativ. Kom ihåg att oavsett vilket program du väljer, är kontinuerligt lärande och anpassning nyckeln i en bransch som ständigt utvecklas. Lycka till!

    • KajsaR :

      Tack för svar. Jag har nu bestämt mig för att läsa antingen till biomedicinare, biomedicinsk analytiker eller läsa kandidatprogram i kognitiv neurovetenskap. Biomedicinprogrammet finns väldigt nära min även neurovetenskap, BMA finns längre bort. Vad tror du om dom förutsättningarna? man kan ju även läsa biologprogrammet för att bli bra i biologi allmänt och sen spetsa sig inom biomedicin men de känns som en längre vög? va tror du om mina tankar o vad skulle du rekommendera mig för att få så stor möjligeht i framtiden som möjligt? jag tycker de är supersvårt att veta.

       

      har ångrat mig, data är nog inte min grej.

    • Milla :

      Yrket BMA kräver i Sverige legitimation från socialstyrelsen. Det betyder att arbetsgivare, i Sverige, får anställa sökande endast med BMA-legitimationen och i grunden måste examen från BMA-programmet ligga. Detta gör det lättare att vinna i konkurrensen om jobben som är "typiska BMA-jobb" (inga sökande utan legitimation har någon som helst chans att konkurrera ut dig om du har legitimation). Inom de andra områden som du nämner som t.ex kognitiv neurovetenskap, så kan folk söka och få jobb med olika utbildningar i bagaget (både svenska och utländska utbildningar och detta gör att konkurrensen om jobbet kan bli mycket tuffare). Därför vill jag personligen rekommendera utbildning till Yrket BMA  som har en tydlig yrkesroll och tydliga krav på vilken utbildning man måste ha. Men det är givetvis upp till dig vad du vill söka för utbildning. Efter så gott som alla universitetsutbildningar kan man välja att försöka gå mot forskning och att bli högskolelärare (vägen dit är dock lång och inga garantier kan ges på att lyckas). Om yrket högskolelärare var god se framtid.se/yrke/hogskolelarare

    Läs alla kommentarer
    SYV-besökare SYV

    Hej! Det låter som om du har en spännande framtid framför dig med dina breda intressen. När det gäller att välja en utbildningsväg baserad på framtida jobbmöjligheter, är det viktigt att tänka både på dina intressen och på hur arbetsmarknaden kan se ut. Låt oss titta lite närmare på de områden du nämnde:

    1. **Biologi**: Detta är ett mycket brett fält som kan leda till karriärer inom forskning, miljövetenskap, bioteknik, och hälso- och sjukvårdssektorn. Med tanke på den pågående utvecklingen inom bioteknik och medicin, samt det ökade fokuset på miljöfrågor, finns det goda möjligheter för framtida jobb inom detta område.

    2. **Samhälls-/Statsvetenskap**: Detta fält inkluderar politik, internationella relationer, offentlig förvaltning och mer. Det erbjuder möjligheter inom statlig och kommunal förvaltning, icke-statliga organisationer, och internationella organ. Med tanke på din önskan att arbeta statligt eller inom eget bolag, kan detta område vara särskilt relevant.

    3. **Beteendevetenskap/Psykologi/Sociologi**: Dessa ämnen fokuserar på förståelsen av mänskligt beteende och samhällsstrukturer. Karriärer inom denna sektor kan inkludera forskning, rådgivning, socialt arbete, och arbete inom den offentliga sektorn. Det ökande intresset för mental hälsa och social välfärd kan skapa goda jobbmöjligheter inom detta område.

    Beträffande framtidsmöjligheter, alla dessa områden har potential, men det kan variera beroende på var du bor och aktuella trender i samhället och ekonomin. Om du är intresserad av att forska, kan en akademisk karriär vara tilltalande, och detta kan vara möjligt inom alla dessa fält. Eget företagande eller partnerskap är också möjligt inom alla dessa områden, men det kan kräva ytterligare färdigheter och resurser.

    När du väljer, tänk på vilket ämnesområde som känns mest spännande för dig personligen. Det är viktigt att välja ett område som du är passionerad om, eftersom detta kommer att motivera dig genom din utbildning och karriär. Det kan också vara bra att tänka på vilken typ av arbetsmiljö du trivs i och vilken livsstil du önskar, eftersom detta kan påverka ditt val. 

    Kom ihåg att det är helt normalt att ha många olika intressen, och många människor byter karriärvägar under sin livstid.
    Lycka till med ditt val!

    • KajsaR : Hej "SYV-besökare". Jag vill gärna ha svar från dig igen då du va så konkret och tydlig i ditt svar. Du skrev de kan va bra att tänka på arbetsmiljö, och arbetsmiljö är superviktigt för mig för jag ser min mamma som bränt ut sig. Jag behöver ett arbete där man får "frihet under ansvar" och chefen inte flåsar en i nacken eller där det är fokus på intjäning och sälj. Jag behöver också kunna få jobba hemifrån om jag vill. Och ett jobb där man inte har högt stresspåslag som typ sjuksköterska. Som sagt älskar jag alla dessa områden, kan inte riktigt säga vilket som intresserar mig mer eller mindre. Sen finns de saker i alla områden som är intressanta också såklart. Jag vill inte ha eget företag om jag måste "sälja" in mig för mina tjänster. Jag vill nog ha ett jobb där man går till jobbet, har sina projekt och sin agenda och sköter sig själv och inte har så mkt grupparbete eller kund/patientkontakt. Men ett jobb där man ständigt kan utvecklas. Dock är mitt allra största intresse flygplan och hur flygplan fungerar och min största dröm är att jobba som guide eller incheckare på flygplats eller kanske flygvärdinna (men är flygrädd, är mer intresserad av att studera flygplanens konstruktion från marken). Men jag har ingenn flygplats på nära håll, närmsta 20 mil bort. Jag kan sitta flera minuter och läsa om hur en flygplansvinge fungerar tex. Läste natur på gymnasiet. Kom gärna med förslag efter att du hört allt detta om mig. Jag låter säkert superrörig som person, som sagt önska verkligen jag hade ett kall som mina kompisar.
    • Milla :

      Att närmsta flygplats ligger 20 min därifrån du bor nu ...? men du kan ju flytta kanske? Om det skulle behövas för att få drömjobbet? Det är det första jag tänkte på. .. Det andra jag tänkte på att drönare. T.ex yrke Drönarpilot? skulle det vara ngt. för dig? Kika gärna på framtid.se/yrke/dronarpilot Drönarpilot heter annars "fjärrpilot", du får också gärna kika på transportstyrelsen.se/dronarkort-och-utbildning Det finns också en Yrkeshögskoleutbildning till fjärrpilot, se yhguiden.se/utbildning/yh-akademin/uas-fjärrpilot

    • SYV-besökare :

      Tack för att du delade med dig av dina tankar och intressen. Baserat på det du beskriver, verkar det som att du värderar en balanserad arbetsmiljö med frihet och låg stressnivå, samt möjligheten att arbeta hemifrån. Här är några yrkesförslag som, förhoppningsvis, kan bli av intresse för dig: 1. **Forskningsassistent eller tekniker inom flygteknik**: Detta kan ge dig möjlighet att utforska din passion för flygplan och deras konstruktion, utan att vara i en frontlinjeroll som en flygvärdinna. Arbete kan inkludera att studera och testa flygplansdelar, vilket kan vara fascinerande givet ditt intresse för hur saker fungerar. 2. **Dataanalys eller programmering**: Med din naturvetenskapliga bakgrund kan en karriär inom dataanalys eller programmering vara lämplig. Dessa yrken erbjuder ofta flexibilitet att arbeta hemifrån och fokuserar på individuellt arbete med projekt och deadlines snarare än ständig kundkontakt. 3. **Teknisk skribent eller dokumentationsspecialist inom flygteknik**: Som teknisk skribent kan du fokusera på att skriva och redigera tekniska dokument, manualer eller rapporter relaterade till flygplan. Detta skulle låta dig fördjupa dig i detaljer om flygplan och deras funktion, samtidigt som du har en strukturerad arbetsdag. 4. **Projektledare inom teknik- eller forskningsområden**: Projektledning kräver organisatoriska färdigheter och ger dig möjlighet att hantera olika projekt samtidigt som du har friheten att organisera ditt arbete självständigt. Dessa förslag balanserar ditt intresse för teknik och flygplan med dina önskemål om en stressfri arbetsmiljö, möjligheten att arbeta hemifrån, och en roll som inte kräver ständig kund- eller patientkontakt. Det är också viktigt att komma ihåg att karriärvägar ofta är flexibla, och det är aldrig för sent att utforska nya möjligheter som matchar dina intressen och värderingar!

    • KajsaR :

      Tack SYV-besökare för ditt hjälpsamma svar! :) Jag har nu hittat detta program, det är ju inte flygspecifikt som så men du nämnde ochkså datavetenskap som tips till mig. Vad tror du om detta program för mig? https://www.kau.se/utbildning/program-och-kurser/program/TGLIT?occasion=80351
      Programmet heter alltså HÖGSKOLEINGENJÖRSPROGRAMMET I LANTMÄTERITEKNIK OCH GEOGRAFISK IT 180 HP
      Vad tror du om utsikterna att läsa en sån utbildning? Man bör väl kunna jobba på flygplats i det också, Eller data eller åtminstone liksom individuellt/självständigt?

    • SYV-besökare : Prata gärna med studievägledare som jobbar på den institutionen där programmet ges. Fråga också om de har studerande ambassadör att ta kontakt med och få svar ifrån. Exakt var just du kan få jobb efter det programmet kan jag tyvärr inte svara på. :(
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'annan kommun' (15 st.)

    • Lybrics

      kan jag studera distans trots flytt till annan stad?

      Jag har kommit in på undersköterska utbildning på distans i min kommun. Men är påväg att flytta till en ny stad. Kan jag fortfarande köra på utbildningen trots flytt eftersom det är distans?

      Milla : : Hej!det finns någonting som heter "rätten att fullfölja utbildning" och vad gäller komvux så brukar det se ut så här: när man är ANTAGEN då... Läs hela svaret
    • Johan

      Söka kurs/prövning i en annan kommun?

      Hej, om min kommun inte erbjuder en kurs jag vill läsa, finns det möjlighet att söka sig till en annan kommun som erbjuder kurserna? Planerar på att läsa kurserna moderna språk polska 3-4.

       

       

      Julia: : Hej Johan!De som inte är gymnasieelever får göra prövningar i hela Sverige, oavsett i vilken kommun de är folkbokförda i.Men det är en annan regel som gäller om man vill... Läs hela svaret
    • Tanya

      Gymnasium i en annan kommun?

      Hejsan, jag vill gå på en friskola i Sundsvall och planerade på att även flytta dit. Problemet är att det estetiska programmet, bild och form, även finns i Örnsköldsviks kommunala gymnasium. Mina föräldrar insisterar att det inte kommer att gå eftersom att det är i en annan kommun och att...

      Julia: : Hej Tanya,du ska inte behöva betala för Undervisning, oavsett vilken gymnasieskola du går på, i alla de olika Svenska kommuner, oavsett vilken kommun du är folkbokförd i och du kommer ha rätt... Läs hela svaret
    • Nancy

      Har de som är inskrivna i Stockholm förtur i Stockholm gymnasieskola ?

      Min son bor hos mig i Haninge för ett tag nu men vill förbli inskriven i Stockholm då enligt honom är det lättare eller har mer chans att komma in i gymnasieskola i Stockholm om man är också bokförd där

      Anna: : Till fristående gymnasieskolor konkurrerar alla om plats på samma villkor. Till kommunala - kan man, som folkbokförd utanför ”upptagningsområde” bli antagen endast i andra hand; läs mer på gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper
    • Wilma

      Söka i annan kommun vid flytt?

      Hej! Till hösten 2019 börjar jag gymnasiet. Jag undrar hur det funkar när man ska söka till gymnasiet i en annan kommun? Till sommaren så ska jag flytta till en annan kommun. Jag vet att man har ''förstahandsplats'' i sin hem kommun men hur blir det då om man flyttar? Alltså när jag söker i...

      Liselotte: : Hej Wilma, fristående gymnasieskolorna gör ingen skillnad på elever som är folkbokförda i deras kommun och andra kommuner; det är därför smart att i din situation söka bl.a... Läs hela svaret
    • Adam

      Får jag välja gymnasium i annan kommun?

      Vad krävs för att jag ska få välja gymnasium i annan kommun? Är hemkommunen då alltid skyldig att skicka över min skolpeng? Gäller andra regler för elever som söker till gymnasiesär än till det ”vanliga gymnasiet”, eller är det samma rättigheter för alla elever oavsett funktionshinder att söka...

      Julia: : Hej Adam; det är en komplicerad fråga. För det första, en icke-myndig person är beroende av vad vårdnadshavare tycker. Flytta och bo någonannanstans får man inte utan... Läs hela svaret
    • Amanda

      Kan man byta kommun om man går på komvux?

      Hej! Det är såhär att jag kommit in på komvux i Ronneby Kommun, där jag även är folkbokförd, men skulle vilja flytta från Ronneby till Karlskrona. Min fråga är då om det är möjligt att flytta till en annan kommun när man går på komvux och om det är möjligt att jag som kommit in på komvux i...

      Julia: : Hej Amanda, det är var du är FOLKBOKFÖRD, och inte var du bor, som komvux "bryr sig om"; detta pga komvux vill få ersättning från staten för att kunna ge dig utbildning; och det... Läs hela svaret
    • emelie

      Vem ska utfärda slutbetyg?

      Hej! Jag ska få mitt slutbetyg utfärdat för att kunna söka vidare till högskola. Jag vände mig till studievägledarna där jag studerat senast, i Väsby kommun. Däremot är jag folkbokförd i Uppsala. I Väsby hävdade de då att jag måste få slutbetyget utfärdat i kommunen där jag är folkbokförd,...

      Peter: : Hej Emelie, behöver du läsa mer för att uppnå kraven och kunna få ett Slutbetyg?  Om du behöver läsa mer, då ansöker du om kurser på komvux i den kommunen där du... Läs hela svaret
    • Isabelle

      Byta gymnasieskola år2, samma kurs,samma skola bara i en annan kommun?

      Kan man byta skola år 2 till en annan kommun? Jag går Samhälle(beteendevetenskap) år 1 och vill byta skola nu efter sommaren. Det är samma skola, samma program fast i en annan kommun. Hur undviker jag att gå om första året?

      Julia: : Hej, det är rektor på den mottagande skoIan som besIutar men för att rektor ska kunna säga JA, då måste pIats finnas ... Om pIats finns, kan rektor... Läs hela svaret
    • Matilda

      Hur ska jag gå till väga?

      Jag ska söka en komvuxutbildning i Karlstad men är folkbokförd i Göteborg, jag har en examenbevis från gymnasiet.

      Anna: : Hej MatiIda, du får söka komvux i aIIa kommuner, men om du är foIkbokförd i en annan kommun, kommer Karlstads komvux skicka förfrågn till din kommun, som är Göteborg -... Läs hela svaret
    • Andrew

      Om komvuxutbild inte finns i ens hemkommun, kan man söka i en annan?

      Hej, Jag har precis gått ut gymnasiet och funderar på att läsa moderna språk 1, tyska på komvux. Tyvärr erbjuder inte min hemkommun tyska, men min grannkommun gör det. Dock så befinner sig grannkommunen i ett annat län... Hur som helst, kan jag söka komvuxut. i andra kommuner än min egna och...

      Melina: : Hej Andrew.Det kan vara olika regler kring komvux beroende på vilken kommun man bor i.Om hemkommunen inte kan erbjuda en kurs kan finnas en möjlighet att läsa kursen i en... Läs hela svaret
    • Oaaa

      Antagningsstopp på komvux?

      Hej! Jag sitter lite fast just nu. Det är så att min kommun har antagningsstopp för komvux kurser, det är på grund av ekonomin säger de. Det öppnas inte igen förrän nästa år. Jag har några kurser kvar att ta för att kunna söka till universitet/högskola, vilket jag vill kunna ansöka senast denna...

      Mikael: : Hej! Jag har ringt till Komvux i Lund och fick svar att det går att söka kurser på gymnasienivå hos dem. Så, om du blir folkbokförd i Lund, kan du söka. De kan inte garantera att alla som söker får plats, men de tar emot... Läs hela svaret
    • Philip

      Var i Sverige kan jag söka?

      Hej. Jag bor på Gotland och vill väldigt gärna plugga på ett gymnasium på fastlandet. Jag har inte riktigt bestämt var i Sverige men helst under Stockholms "Nivån". Jag kommer inte ihåg vad min skolas SYV sa om var man kan söka till andra kommuners skolor och hur det fungerar med...

      Milla : : Hej Philip, enligt de uppgifter som vi fick fram så är det Guteskolan Södra, gutegymnasiet och Wisbygymnasiet som är "dina skolor" - d v s tanken är att Gotlands elever söker till de tre skolorna. Riksrekryterande utbildningar... Läs hela svaret
    • Linnea

      Kan man plugga i en annan stad?

      Hej. Jag kom på nu att jag skulle gärna vilja plugga i en annan stad. Jag undrar om det finns möjlighet att ändra sitt val nu eller under de första veckorna i höst? Eller är det omöjligt för mig nu att ändra mitt val till en annan skola i en annan stad? Jag har sökt till vård- och...

      Lena: : Hejsan, om du gör en sen ändringsanmälan och tar bort dina val och ändrar till nya så kan risken vara att du hamnar utan program i höst eftersom du tas in i mån av plats på dina nya val. Det kanske är bättre att du kommer in på... Läs hela svaret
    • Bassam

      Vad gäller om man söker gymnasium i annan kommun än hemkommunen?

      Jag undrar hur det fungerar om man vill gå gymnasium i en annan kommun fast utbildningen finns i hemkommunen? Söker man på samma villkor som elever boende i kommunen? Eller har elever boende i kommunen någons slags förtur? Får man studiebidrag och resebidrag? Till annan kommun. Vi bor i...

      Fråga: : Om din son söker till en friskola så blir han alltid förstahandsmottagen oberoende av hemkommun. Det kan dock bli svårt att få bidrag till t.ex. boende om programmet finns i hemkommunen.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga