anonym 1995

    Hej! Jag skulle gärna vilja läsa och kunna arbeta som tolk i svenska och arabiska. Vart kan jag läsa dessa utbildningar? En del människor säger att man måste kunna vara mycket duktig på att skriva i arabiska. Jag kan läsa på arabiska och ibland ljudar jag om det är svåra ord. Jag kan tala flytande arabiska och flytande svenska, men är starkare i svenska gällande läs och skriva, men har stavfel. Under 2013-2015 och 2022-2023 tolkade jag till och från båda språken inom Migrationsverket, polisen ,arbetsförmedlingen, sjukhus och mycket mer. Det gjorde jag utifrån ett eget initiativ, när flyktig krisen skedde. Jag blev rekommenderad av många och fick följa med och tolka och översätta på plats och olika myndighetspapper, när det kom på posten. 2022-2023 läste jag arbetsmarknadsutbildning till kock och många studiekamrater var arabisktalande. Många gånger bad lärarna att jag skulle tolka eller översätta om viss information var svår att förstå. Jag hjälpte också vissa med läxor, förklara ord och facktermer användningsområde i köket eller livsmedel. Jag hjälpte också till att ringa till vårdcentral och boka läkartid, för kamraterna i skolan. Jag önskar verkligen att arbeta som tolk svenska och arabiska för att sedan kunna tolka i rätten. Hur kan jag gå tillväga ? Jag har också börjat lära mig svensk teckenspråk och skulle gärna vilja också bli tolk också i svenskteckenspråkstolk. Jag tycker om att arbeta med människor och få vara i olika miljöer. Är det goda arbetsmöjligheter för tolk i arabiska och svenska och i teckenspråkstolk?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    läs gärna om olika tolk-yrken på framtid.se/yrke/tolk -- det finns olika nivåer av auktorisation för tolkar och översättare. Vad gäller jobbmöjligheter så är det nästan uteslutande behovsanställningar (timmar vid behov) - så ser det ut i Sverige idag (sommaren 2023). Att få den så kallade "fastanställning" som tolk (alltså heltid-tillsvidare) kan man i princip endast som EU-tolk. För EU-tolk ställs det som ett krav att man har svenska som sitt modersmål + kan ännu minst 2 andra språk mycket väl (flytande). 
    Nästan alla tolkar jobbar i Sverige på "timmar vid behov" och vet inte hur stor inkomst de ska ha nästa månad. Som tolk finns man (eller kan finnas) i olika register och blir kontaktad vid behov. Har man högre utbildning och auktorisation, så är man bättre förberedd inför sina tolk-uppdrag men då har man också rätt att ha mer betalt per timme, vilket - för jobbmöjligheterna - kan bli (tyvärr) en nackdel: om uppdragsgivare inte har råd att anlita en auktoriserad tolk, anlitas en icke-auktoriserad som är billigare. På så sätt kan auktoriserade tolkar "straffas" genom att få färre uppdrag men då de kan ta mer betalt per timme, så kanske de också kan leva på sitt yrke som tolk, men det vet man inte på förhand -- hur stort behovet blir kan ju ingen säga på förhand: så, de största "klagomålen" från tolkar och översättare som jag känner till är att de har mycket osäkra inkomster (ibland är det många uppdrag och ibland - inga... och då har man inte heller någon inkomst på flera veckor eller t o m månader...). Svårt att planera sin ekonomi och många jobbar, därför, inom andra yrken och tar tolkuppdrag vid sidan av (som extrajobb). 
    Du får gärna kontakta auktoriserade tolkar och översättare och fråga om deras arbetsvillkor. Min uppfattning är att man med lång och gedigen utbildning till tolk eller översättare kan finna sig i en situation då man inte har en aning om man ska kunna betala hyra nästa månad eller inte (tyvärr). Jag rekommenderar därför att du undersöker arbetsvillkoren noga innan du satsar på en längre utbildning. Du bestämmer själv om vilka arbetsvillkor som passar dig och din livssituation och framtida planer.

    Studie- och yrkesvägledare
    • anonym 1995 : Tack för svar, skulle ni vänligen svara om teckenspråks tolk är ett tryggt val. För jag har pratat med lärare ,för utbildningen teckenspråkstolk och säger det finns goda jobbmöjligheter. De rekommenderade mig att titta på tolk använda språk också utöver teckenspråkstolk. Det skulle stärka mig ge mig bonus kontakttolk och teckenspråkstolk.
    • Milla :

      Fråga den läraren du pratade med om hen kan säga var man skulle kunna få fastanställning som teckenspråkstolk. Så länge det är behovsanställningar (timmar vid behov) så är tolken beroende av hur stort behovet blir i framtiden + jag tänker också på att i fall man som tolk blir långtidssjukskriven eller föräldraledig: vad ska man ha för inkomst i sådant fall? Är man sjuk eller föräldraledig från en fastanställning, så finns det regler och tabeller som säger på förhand vilken inkomst man kommer att ha. Vid behovsanställning kan man inte på förhand veta hur mycket pengar man får nästa månad... så det är en osäker (ekonomiskt sett) väg att gå. Jag har svårt att tro att möjligheten att få fastanställning som teckenspråkstolk är i Sverige god. Min uppfattning är att det är för det mesta behovsanställningar som gäller. Läs gärna på Framtid.se/yrke/teckensprakstolk där det står att behovet förväntas vara stort, bland annat på grund av att många "lämnar yrket" (och varför är det många som lämnar yrket? Går man i pension, så förstår man varför... men om man lämnar yrket av andra orsaker, så är det nog så att anställningsvillkoren är inte så bra, tänker jag). Du får gärna fråga några som idag jobbar som teckenspråkstolkar om deras arbetsvillkor. 

    • anonym 1995 : Jag har idag ringt till skolan och talat vid med personal där. De säger att det är fast jobb i tolkcentral för teckenspråkstolkar och många arbetsplatser söker teckenspråkstolkar. Många får antingen jobb eller vikariat efter utbildning.
    • Milla :

      Men så bra! Då har du fått svar på din fråga! Men jag undrar fortfarande varför det är "många som lämnar yrket" som teckenspråkstolk? ... Jag är nyfiken... Bra att du tog initiativet och undersökte saken på egen hand. Du får bedöma informationen själv och satsa på det yrket och den utbildningen som du tror passar dig bäst. Lycka till!

    • anonym 1995 : tack ! Jag kan fråga kanske sända mail och kunna återkoppla till er. Det ni säger att många väljer att hoppa av eller lämna yrket, kan ni länka något eller kan jag hitta på nätet? Finns det någon statistik? Jag tänker det är lättare att lägga fram fakta på bordet eller kunna referera. Då har man något att ta på! Jag ber om ursäkt menar inget illa ni verkar vara en duktig syv och lärarna på folkhögskolan verkar vara också kompetenta. Min numera vän som inte förmår att prata och höra vi träffades på kockutbildningen. Hennes teckanspråkstolkar berättade att staden anses vara huvudstaden för teckenspråkiga och folkhögskolan har utbildat teckenspråkstolkar sedan jag tror 1997 läste jag på internet. Just nu hittar jag inte sidan tyvärr! Jag har hört många säga att det är huvudstaden för teckenspråkstolkar. Det stämmer vänligen se länken tack! Örebro teckenspråkets huvudstad - Radio Sweden på svenska https://sverigesradio.se/artikel/3697110
    • Milla :

      Som allmän studievägledare som jag är, inte expert på just teckenspråks- eller tolkyrken, över huvudet taget, så kan jag inte specialkunskap om just det som du frågar om. Allmänt gäller: så länge det inte ges jobbgaranti, kan man tyvärr hamna i arbetslöshet, nästan oavsett vilket yrke man utbildar sig till. Välj utbildning efter eget intresse. Även om det är svårt att få jobb inom vissa yrken, så finns det ju alltid några som lyckas, så varför skulle inte du lyckas? Om du tror att du kan lyckas, så satsa på det! ang.Örebro som teckenspråkets huvudstad, så kan det säkert stämma... i Örebro ligger t.ex Riksgymnasiet för döva och hörselskadade, se presentation av den gymnasieskolan >>> där det även finns kontaktuppgifter till skolan: kontakta personal på skolan och ställ dina frågor till dem. Lärarna och övrig personal på den skolan borde kunna svara vad de tror om arbetsmöjligheterna om man utbildar sig till teckenspråkstolk. Jag tänker också på att i fall man kan teckenspråk, så kanske man kan ha hjälp av den kunskapen inom många andra yrken, förutom just teckenspråkstolk... Inom många yrken har bredare arbetsmöjligheter om man kan teckenspråk - t.ex om en Personlig assistent kan teckenspråk, så kan hen bl a jobba för en döv eller hörselskadad brukare. Så, det är absolut en fördel att kunna teckenspråk. Frågan är bara hur svårt det är att lära sig och hur lång tid kommer det att ta innan man är riktigt duktig på att använda teckenspråk.

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'kurser' (248 st.)

    • En nyfiken tjej

      Behöver jag läsa om 1 år när jag börjar på korr?

      Hej! Jag har blivit preliminärt antagen på Korrespondensgymnasiet och kommer då börja till hösten om jag nu blir antagen. Undrar därför ifall jag har med mina betyg från 1:an på mitt nuvarande gymnasium trots att de inte är satta förrän i maj? Då det stod att min ansökan baseras på betygen...

      Milla : : Hej!satta betyg gäller tillsvidare och om du har godkända betyg behöver du inte läsa samma kurser igen. Du kan alltså ta in dina redan godkända kurser i examensbeviset som du senare tar från "Korr-on-line".
    • V William

      Om firståendekurs ingår i ett program?

      Om jag skulle gå en friståendekurs, som sedan visar sig ingå i ett program jag tänker söka, vad händer då? Kan jag läsa kursen igen, även om jag redan har betyg i den?

      Milla : : Hej,jag tror du kan läsa kursen igen men varför skulle du göra det om du i stället kan läsa en annan kurs och få "nya, fler" högskolepoäng och mer kunskap och kan på så sätt antingen bredda eller fördjupa dig.
    • Sebastian

      Utbildning kontra erfarenhet?

      Hej jag har lite udda fråga och behöver lite råd. Det är nämligen så att jag har hoppat av gymnasiet, och lyckades glida in på ett större företag och har nu varit där i ca 10 år och tagit interna utbildningar, och skaffat erfarenhet. Jag har kompletterat vissa gymnasiebetyg under tidens gång,...

      Milla : : Hej!Svenska högskole-universitetsutbildningar kräver alltid att de som vill komma in på utbildningen har Grundläggande behörighet (till högskolestudier). Du som inte har fullständiga gymnasiala... Läs hela svaret
    • MatildaM1

      Vilka kurser blir motsvarigheten?

      Hej. Påbörjade vård- och omsorgsprogrammet på Komvux innan den gjordes om. Tog nu och började igen efter att de gjort om programmet. Jag har därför gått kurserna Medicin 1, Etik och människans livsvillkor och hälsopedagogik. Finns det...

      Milla : : Hej,jag undrar om vad du har som ditt primära mål? är det att få ut examensbevis från komvux (yrkesexamen som Undersköterska) eller att så fort som möjligt uppfylla kraven för... Läs hela svaret
    • luca

      Vilka kurser är förberedande för natur/äventyrs - guide?

      Möte med studievägledaren i min hemkommun,   delar informationen här ifall det kan vara till hjälp för någon annan i en liknande situation.
       

      Jag studerar på komvux i Karlstad för att komplettera till ett...

      Milla : : Hej,både folkhögskolorna och yrkeshögskolorna kan göra undantag och ta in även obehöriga. Så, du kan söka till utbildningar till Natur- och äventyrsguide... Läs hela svaret
    • molbolbol

      Finns det kurser vilka ger merit till psykologprogrammet?

      Hej! Min dröm sedan 8:an har varit att bli en psykolog, som ni säkert vet så krävs det väldigt hög merit för att faktiskt komma in på det programmet ifall man vill gå på ex Uppsalas, Lunds eller Stockholms universitet. Jag har nu gått ut gymnasiet och har väldigt bra betyg, men de är fortfarande...

      Milla : : Hejsan,kika gärna på gymnasieguiden.se/meritpoäng - som reglerna är nu (läsåret 2023-24) så är det endast Engelska 7, Moderna språk 3 och 4 samt... Läs hela svaret
    • Zazaza

      Läsa matte 3b efter 2c?

      Hej, Jag är en elev som går i 2an och har bytt program från natur till ekonomi i början av årskurs 2. Jag har redan klarat matte 2c efter andra terminen i ettan, och då behöver jag inte läsa kursen detta år. Dock vill jag inte fortsätta med c-matte i 3an eftersom jag har det lite svårt för...

      Milla : : Hej,du går ekonomiprogrammet nu och där är det b-spår som läses inom ämnet matematik. Jag vet inte vilken inriktning på ekonomiprogrammet du läser: på inriktningen juridik behöver... Läs hela svaret
    • kompisensalias

      Pussla ihop betyg från gymnasiet och komvux?

      Hej! Jag hade behövt lite hjälp då jag bor i en storstad och på så sätt är det i princip omöjligt att få kontakt med syv. Jag hade väldigt gärna velat studera en fristående psykologikurs på universitet och sedan se vart det leder mig i mina studier. Mitt problem är bara att jag inte har...

      Milla : : Hej!Grundläggande behörighet till svenska högskole-/universitetsutbildningar kan man få på flera olika sätt:-- examensbevis från gymnasiet eller komvux - är ett... Läs hela svaret
    • vilsenpånatur

      Hur påverkas mina studier av IB?

      Hej, jag går just nu i ettan (natur) och har biologi, kemi, svenska, engelska och matte 1c, 2c och fysik 1 nästa termin. Har också samhällskunskap, franska 3 och idrott(blir inte klar förrens tvåan). Vet att IB finns sen innan, men fick hem brev där man kan läsa utomlands på IB. Skulle nog tycka...

      Milla : : Hej,jag undrar hur realistiskt är det för dig att kunna läsa på gymnasienivå utomlands? Om du vill läsa IB-programmet så finns det även i Sverige. Allmän information om... Läs hela svaret
    • IdentitiesSecret

      Står det att jag har avklarat kursen om jag hoppar av programmet?

      Som en programstudent, om jag slutför den här kursen som jag just nu går, som avslutas någon gång i slutet av oktober, och sedan bestämmer mig för att avbryta programmet efter det. Kommer det fortfarande att stå, på LADOK t.ex. , att jag har...

      Milla : : Hej,jobbar inte som administratör i LADOK, men min uppfattning är att alla högskole-universitetskurser som avslutas med godkänt betyg bör finnas i LADOK med det antal... Läs hela svaret
    • studerande

      flytta till annan kommun ?

      om jag kommit in en distanskurs i min kommun och får påbörja den och sedan flyttar jag till en annan kommun, får jag fortsätta läsa den? eller kommer kommunen att avstå kostnaden och avbryta kursen?

      Milla : : Hej,du kan flytta efter det att du får antagningsbesked ANTAGEN och tackar ja till erbjuden plats, då är du antagen till utbildningen och du har då rätt att läsa den utbildningen där du är... Läs hela svaret
    • John Titor

      Hoppa av Basår och behörighet, behålla godkända kurser?

      Hej, jag undrar vad som händer med kurserna man tagit på tekniskt basår om man skulle hoppa av. Om man t.ex klarat av två kurser och hoppar av efteråt, behåller man dessa godkända kurser och gör en behörig till framtida studier eller stryks...

      Milla : : Hej,satta betyg gäller tillsvidare. Att man inte klarade hela utbildningen gör inte att de kursen man klarade "försvinner" eller betygen inte skulle... Läs hela svaret
    • Jonas

      Vad händer om man inte klarar universitetskurs?

      Hej! Vad händer om man registerar sig på 2 kurser inom programmet man går, men sedan inte klarar kurserna? Kommer förmodligen inte klara dessa då jag börjar på komvux när tentorna infaller. Jag läser alltså bara dessa kurser för att...

      Milla : : Hej,om du tar studiemedel under tiden du studerar, då är tanken att du ska klara studierna (få godkända betyg). Om du läser kurserna "bara för att ha ngt att göra"... Läs hela svaret
    • Jonas

      Skulle byta program, kom inte in?

      Hej! Jag känner mig helt hopplös. Jag började ett 3-årigt kandidatprogram förra hösten och flyttade till en ny stad. Har nu gått ett år. Redan när jag började var jag osäker, och hade som inställning att bara gå där i ett år. Jag ville hellre gå en annan utbildning i en annan stad, men kom...

      Milla : : Hej,du beskriver en svår situation som du har hamnat i. Du kan ansöka om studieuppehåll men för det första, så är jag inte säker att den ansökan blir beviljad, och, för det... Läs hela svaret
    • Samuel02

      Konsekvenser av att hoppa av en komvux kurs?

      Hej! Jag har sökt arkitekturutbildning som första val och ekonomiutbildning som andra val. I gymnasiet gick jag ekonomilinjen och saknade därför behörighet till att söka arkitekturbildningen på universitetet. På grund av detta påbörjade jag...

      Milla : : Hej,det första jag tänker på är att du kan få "problem" med CSN om du tar studiemedel för dina studier på komvux (jag vet inte om du läser fler kurser på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga