Isac
    Är det inriktning automation eller elteknik man ska välja på elprogrammet? Jag har hört både och.
    • Daniel : Efter noga undersökning kom vi fram till att det troligtvis förhåller sig på det här sättet: Yrkesutgång Industrielektriker kan finnas på El- och energiprogrammet inom gymnasieskolan, på Inriktningen automation eller på inriktningen Elteknik, beroende på vilka valbara kurser som gymnasieskolan kan erbjuda inom programfördjupningen och inom individuella valet.

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Isac;

    Det är en intressant och också svår fråga att svara på. Precis som du, får vi också Olika svar:
    - på skolverkets webbplats står yrkesutgång Industrielektriker "under" inriktningen Elteknik, se skolverket.se
    ... men å andra sidan skriver Skolverket också så här: "Inriktningen automation ska ge systemorienterade kunskaper i brytningen mellan elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik. Detta innebär att inriktningen ska utveckla elevernas förmåga att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att yrkesmässigt arbeta med underhållsarbete och felsökning i industriella anläggningar. Inriktningen kan leda till yrken som till exempel automationstekniker, processtekniker, industrielektriker och mekatroniker."

    Vi på FRåGA SYV fick också några svar från el-lärare, SYV-ar på gymnasieskolorna och de sakkunniga inom branschen som rekommenderar inriktning Automation, läs nedan:
    - inriktning Automation på EE som du bör välja om du vill bli industrielektriker men det är ofta möjligt att senare komplettera även om man på gymnasiet går inriktning Elteknik. Du kan också fundera på att välja läsa på en gymnasieskola som erbjuder båda de inriktningar och då kan du förhoppningsvis (som programfördjupning eller individuellt val läsa kurser "ur den andra inriktningen" och på så sätt få med dig båda de behörigheter). Rekommendation: läs inriktning Automation på EE och välj till i första hand kursen Elinstallationer, 200 poäng (t.ex inom individuellt val).
    Tips!
    Inriktning läses på EE oftast från årskurs 2, därför kan du fundera på att i första hand söka till en sådan skola som just erbjuder båda inriktningar, se i listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?EE - och då kan du under år1 samråda med dina el-lärare och med SYV-en på skolan om vilken inriktning du bör i första hand välja inför årskurs 2.

    Vi har kontaktat ett antal personer som är (eller borde vara) välinsatta i vilken utbildning en Industrielektriker behöver och här (nedan) får du läsa deras svar:
    -Jag tror inte att det är självklart med industrielektriker, så ta det säkra att gå inriktning elteknik.

    -Se: Yrkesutgång - Skolverket Vänliga hälsningar.

    -Så vitt jag vet och utifrån vad jag läst mig till så funkar bägge inriktningarna.

    - Vi hänvisar alltid till detta när vi diskuterar olika yrken:
    El- och energiprogrammet har fyra inriktningar.

    Inriktningen automation ska ge systemorienterade kunskaper i brytningen mellan elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik. Detta innebär att inriktningen ska utveckla elevernas förmåga att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att yrkesmässigt arbeta med underhållsarbete och felsökning i industriella anläggningar. Inriktningen kan leda till yrken som till exempelautomationstekniker, processtekniker, industrielektriker och mekatroniker.

    Inriktningen dator- och kommunikationsteknik ska ge kunskaper i att yrkesmässigt installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem samt kunskaper om informationssäkerhet. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att arbeta med system för presentation av data, bild, ljud och interaktiva tekniker. Inriktningen kan leda till yrken som till exempel nätverkstekniker, teknisk säljare, supporttekniker och servicetekniker.

    Inriktningen elteknik ska ge kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt tv- och datanät. Inriktningen kan leda till yrken som elektriker verksam inom installation eller eldistribution. Andra möjliga yrken är till exempel hisstekniker och larmtekniker.

    Inriktningen energiteknik ska ge kunskaper i att genomföra drift- och underhållsarbeten samt servicefunktioner inom energi-, miljö- och vattenteknikbranscherna samt processbaserade branscher. Inriktningen ska leda till att eleverna utvecklar förmåga att arbeta med specialiserade funktioner i många olika yrken inom energi- och processbranscherna. Möjliga yrken är till exempel drift- och underhållstekniker, driftoperatör, vattenmiljötekniker och laborant.

    Det går inte att skriva något heltäckande om de olika yrkesutgångarna, därför att det i slutänden är upp till respektive utbildningsanordnare att bestämma och välja fördjupningskurser som de ska erbjuda. Även de olika branscherna har rekommendationer om vilka fördjupningskurser som ska ingå i utbildningen. Jag hoppas du förstår att det finns flera ”rätt” i dessa sammanhang.

    -För att bli industrielektriker är den enklaste vägen att läsa automation. Man kan läsa elteknik men behöver då troligtvis komplettera genom företaget beroende på vad företaget vill ha. Ett exempel på det är Gruvön i Grums – de startade förra året en utbildning för elektriker på ett år för att bli industrielektriker. Hos oss läser alla elever samma kurser i år 1 och söker sedan inriktning till år 2. Det är så Skolverket säger att skolorna ska göra.

    -  Då är det inriktningen automation eleven bör välja, detta görs från årskurs 3 hos oss. Det skiljer sig endast 300 poäng på elteknik och automation och dessa kurser ligger i årskurs 3. (detta är svar från en av de gymnasieskolorna som erbjuder både inriktning Elteknik och Automation på EE).

     

    Daniel SYV

    Hejsan, efter samtal med Skolverket, kom vi fram till att det är i princip möjligt att uppnå yrkesutgång Industrielektriker om man läser en av inriktningar Elteknik eller AutomationEE. ---"allt" beror på vilka valbara kurser som gymnasieskolan kan erbjuda.
    Vill du sikta på att bli Industrielektriker, bör du fråga på gymnasieskolorna om de erbjuder den yrkesutgången. Som jag förstår det, så måste man i grunden gå en av de (ovan nämnda) inriktningar på EE och sedan, beroende på vilka valbara kurser som gymnasieskolan kan erbjuda, så kan man på vissa gymnasieskolor få den utbildning som utgör grund för att kunna bli Industrielektriker.

    • : Tack för svaret, vilka valbara kurser är det man behöver läsa?
    • Anna :

      Valbara kurser erbjuds "i mån av möjlighet". En skola kan på förhand annonsera att de har "för avsikt" att erbjuda vissa valbara kurser men sedan om det blir lärarbrist eller händer ngt annat, då kan skola erbjuda helt andra kurser, t.ex matematik, Idrottskurser, alltså kurser som inte har med el att göra att välja mellan. Det går därför inte på förhand helt garantera vilka valbara kurser och vilka yrkesutgångar som varje gymnasieskola kommer att kunna ge. Du bör fråga på gymnasieskolorna om de planerar erbjuda yrkesutgång INDUSTRIELEKTRIKER. Och detsamma gäller inom komvux, om man läser till elektriker på komvux bör man fråga om det är möjligt att gå mot yrkesutgång Industrielektriker. Exakt vilka kurser som bör ingå i olika yrkesutgångar, bl.a utgång Industrielektriker kan ändras med nya direktiv från t.ex elsäkerhetsverket, med förändringar i skolverkets bestämmelser om vilka kurser som får erbjudas inom gymnasiet (det som gäller idag behöver inte gälla om ett år... ). Så, fråga gärna på skolan som du vill söka till om de har för avsikt att kunna erbjuda yrkesutgång Industrielektriker (men ngn garanti på att kunna läsa alla kurser som du kommer behöva, kan nog ingen på förhand ge). Förhoppningsvis kan man senare komplettera, om någon eller några få kurser skulle fattas.

      En SYV som jobbar på en gymnasieskola som erbjuder båda inriktningar säger att hen är säker på att om eleven läser inriktning Automation och väljer till en stor kurs á 200 poäng som heter Elinstallationer (som ingår som inriktningskurs i Elteknik), då går man mot yrkesutgång Industrielektriker. Se programplan för EE.

    Frågor och svar taggade med 'byta klass' (24 st.)

    • Agnesmae

      Vad gör jag om jag är missnöjd med mitt gymnasieval?

      Hej! Jag har nu gått 1 termin i ettan på naturprogrammet och jag känner att jag inte trivs. Anledningen är främst för jag inte trivs i min klass. Jag vill gärna gå kvar på naturprogrammet men jag tycker att det är alldeles för krävande att prestera i skolan samtidigt som jag känner att jag...

      Milla : : Hejsan,tråkigt att läsa om att du inte trivs i din klass. De råd jag kan ge dig är att du försöker göra vad du kan för att börja trivas bättre... Läs hela svaret
    • 07an

      Utstött men får inte byta klass?

      Jag har börjat nyligen 1an på gymnasiet. Det är så att jag har många vänner i en annan klass på samma linje men den är full. Min klass känner jag mig väldigt utstött, har även hänt att dom har kastat papper på mig. Men...

      Milla : : Hejsan,en viktig fråga men som jag tyvärr inte kan ge ngt konkret svar på. Det är mycket tråkigt att du känner dig utanför och kanske t o m trakasserad i din klass (de kastar papper... Läs hela svaret
    • Hannah

      Jag går i nian och jag vill byta klass?

      Min klass är stökig och jag kan inte koncentrera mig på lektionerna och jag kommer mig lite utanför. Jag har velat byta klass länge men inte vågat Dessutom har jag en vän som går i den klassen jag vill börja i Kan jag byta Klass mitt i terminen...

      Julia: : Hej!Svar på frågan om en elev får byta klass måste besvaras av personal på skolan. Det finns inga centrala/generella regler som skulle svara på den frågan.Tips! gå prata... Läs hela svaret
    • Isak

      Kan jag byta klass till en vanlig klass?

      Hej, jag går i en särklass på bollerup men jag trivs inte alls i den klassen och känner att jag kommer strunta i att gå i skolan pågrund av detta, jag vill gå i en vanlig klass med fler folk och folk jag känner på bollerup, jag valde denna...

      Julia: : Hej Isak,när du skriver "Särklass" menar du gymnasiesärskoleutbildning som på Bollerup heter "Skog-, Mark och Djur"? Om det är den utbildning du menar, då är det... Läs hela svaret
    • Anonym

      Rektorn låter inte mig byta klass och jag har panik?

      Jag började gymnasiet i mitten av augusti. Jag gillade inte min klass jag fick men jag tänkte att det kanske skulle ändras. 1 vecka senare så har 3 personer bytt klass/program och jag blir vän med en kille som verkade trevlig. Klassen känns okej men efter 2...

      Mikael: : Hej! En tråkig situation.Prata med kuratorn.Fundera med kuratorn, tillsammans, om det finns ngt. att göra för att öka trivseln i eran klass.Kom med förslag på att ändra... Läs hela svaret
    • lukas

      kan jag byta klass i gymnasiet?

      hej, jag går teknik och vill byta klass till annan klass eftersom jag har många klasskompisar från högstadiet tar jag inte saker och ting på allvar när det gäller skolan. därför vill jag byta till annan klass så jag får vara ifred . när jag är i klassen går det inte att plugga eftersom min...

      Anna: : Hej Lukas,frågan om klassbyte - är det rektor som beslutar om (eller så kanske rektor på er skola har delegerat det till någon annan som ex. Biträdande rektor eller Förste lärare). Du... Läs hela svaret
    • Parnian

      Hur borde jag tänka om jag vill byta klass?

      Hej SYV! Jag började första ring på Viktor Rydberg Odenplan för drygt en och en halv månad sedan. Men sedan dag ett har jag inte trivts i min klass. Problemet är inte att folk i min klass är otrevliga mot mig utan jag känner att jag inte passar in eller kan/vill prata och få kontakt med dom. Jag...

      Milla : : Hej  Parnian, jag har råd till dig att du frågar om du kan PROVGÅ i den nya klassen under en tid - minst en dag, kanske flera dagar... innan du bestämmer dig. Hälsningar Milla SYV
    • Emma

      Är det försent att byta klass?

      Hej! Jag ska börja 9:an om någon vecka men jag trivs inte alls i min klass. Jag har ingen att vara med, tjejerna är elaka och det är bara drama hela tiden. Vi har haft många som bytt ifrån våran klass för det är för mycket drama. Det finns ett gäng som är väldigt bra på att få andra att känna...

      SYV-besökare: : Hej Emma, jättetråkigt att du befinner dig i en sådan situation när du känner att du inte får studiero i din nuvarande klass. Mina råd till dig är att "involvera" dina... Läs hela svaret
    • Tova

      Kan jag mejla rektorn om det här?

      Hej! Så jag ska börja teknikprogrammet till hösten och det är ju skoj och så men nu har vi ju mina gamla "vänner" som också ska börja där. De har fryst ut mig flera gånger och varit elaka så jag har "klippt ut" dem ur mitt liv nu, men på skolan jag ska börja på tar de alltid hänsyn till...

      Julia: : Hej Tova, jag kan råda dig ta kontakt med kuratorer - både på din "gamla" grundskola och på den gymnasieskola som du ska börja på... Kurator har mycket att säga om olika saker. Jag... Läs hela svaret
    • Btenda

      För sent att byta?

      Hej, vill byta klass nu när jag går i 8an, men nu är det snart sommarlov och jag undrs om det är för sent för och byta klass? Typ att allt redan är fixat till i höst? Tack i förhand

      Julia: : HEJ BTENDA, Det är bara personal på din skola som kan svara på din fråga. Det är olika på olika skolor hur sent de bestämmer sig för hur klass-sammansättningarna kommer att se ut nästa... Läs hela svaret
    • Btenda

      Får man byta klass?

      Hej! Nu är det så att jag går i 8an, jag går just nu i B klassen och skulle jätte gärna vilja byta klass till B eller C klassen då mina bästa kompisar går i de klasserna. Jag har tre "kompisar" i min klass som jag sitter med på lektionerna och äter med på lunchen ibland. Men jag tycker nästan...

      Anna: : Hej Btenda, det är jättetråkigt att du känner dig ensam, och inte trivs i din klass! Jag tycker du kan börja med att prata med din klasslärare och med kurator på din grundskola. Och också med... Läs hela svaret
    • Micaela

      Vill gärna få råd/tips!?

      Hej! Jag går i 6:an och vill byta klass. Vi byte/ klasserna splittrades i början av 6:an för att lärarna ansåg att det skulle vara mer lugn och ro i klasserna men nej i min förra klass hade jag många vänner som tröstade mig och vi gjorde mycket...

      Liselotte: : Hej EIin, jag förstår att det är jobbig att hamna i en "främmande kIass". Har du berättat det för dina föräIdrar/vårdnadshavare? Dina föräIdrar kan ringa tiII rektor på... Läs hela svaret
    • Micaela

      Behöver snabb hjälp!!??

      Hej! Jag går i 6:an och är 12 år.när vi just började 6:an blev vi indelade i nya klasser. Försökte vara positiv, tänkte men detta kommer gå bra, kommer säkert skaffa många vänner och ha kul. Det blev verkligen inte så....

      Anna: : Hej Maria, jag förstår från din fråga/berättelse att det är ett stort problem för dig, att du går i "fel klass". Jag håller med dig om att läraren borde kankse visa lite mer... Läs hela svaret
    • Micaela

      hur ska jag få byta klass?

      Hej! Vi började 6:an för typ tre månader sedan. Det började med att vi första dagen efter sommarlovet kom till skolan och fick höra av lärarna att vi kommer att splittas alltså bytas till nya klasser. Det här är inte första gången...

      Milla : : Mycket tråkig situation :( Vad säger dina vårdnadshavare? Kan du få stöd hemifrån? Du kan se efter en annan grundskola att byta till.  Ett annat förslag är att du pratar med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga